Aktualności
-
Gdzie najlepiej kupować pieczywo? Ekspert odradza konkretne miejsce. "Nigdy nie kupowałem"
Z pieczywem sprawa nie jest prosta. Z jednej strony to jeden z najpopularniejszych produktów spożywczych, jest niemalże w każdym domu. Z drugiej zdajemy sobie jednak sprawę, że chleb chlebowi...
-
Zjadłam w Karczmie u Ceprów. Magda Gessler robiła tam rewolucję. Smacznie, ale pojawiły się zgrzyty
Do niedawna mieszkańcy warszawskiego Ursynowa znali ją jako Karpielówkę. Restauracja jednak cienko przędła, więc z pomocą ruszyła Magda Gessler i przemianowała ją na Karczmę u Ceprów. Droga do...
-
Polski deser w końcu na szczycie. Inne mogą mu tylko pomachać. "I to mi się podoba"
Serwis Taste Atlas zajmuje się przygotowywaniem rankingów najlepszych (czasem też najgorszych) potraw na świecie. Listy powstają w różnych kategoriach. Najnowsza dotyczy deserów serowych. Możemy by...
-
Niedziele handlowe mają wrócić. Wiadomo, ile miałoby ich być. Politycy nie chcą zwlekać
Temat niedziel handlowych podzielił Polaków. Z jednej strony są pracownicy, dla których często jest to jedyny wolny dzień w tygodniu, z drugiej klientów i przedsiębiorców, którzy woleliby, by...
-
Już za chwilę jedzenie będzie droższe. Tyle zapłacimy za jajka, masło i chleb
Już 1 kwietnia zacznie obowiązywać nowa-stara stawka VAT na żywność, czyli 5 procent. Oznacza to, że wzrosną ceny wielu produktów, które Polacy kupują na co dzień. Idąc na zakupy, trzeba będzie wię...
-
Zamówił pizzę za 358 zł. Lokal długo nie czekał. "Korci nas trochę, żeby uruchomić organy"
Poznańska pizzeria pokazała gigantyczny rachunek, który wystawiła jednemu z klientów. Zamówienie, które zostało złożone online, niemal uginało się od składników. Żartowniś nie pojawił się jednak po...
-
Adam Małysz zdradził, co robi z panierką z kotletów. "To zboczenie zawodowe"
Adam Małysz to jeden z najpopularniejszych sportowców w historii Polski. Choć od lat nie jest już aktywnym skoczkiem, nadal dba o formę. Sportowiec opowiedział o jednym jedzeniowym nawyku, który...
-
Widzisz w sklepie sztuczny miód? Pszczelarz wyjaśnia, co to jest. "To pszczoły nie widziało"
Każdy chce, by miód, który kupuje, był jak najwyższej jakości, cechował się cennymi właściwościami i walorami smakowymi. Tymczasem w sklepach można niekiedy natknąć się na produkt nazywany sztuczny...
-
Katarzyna Dowbor schudła 20 kg bez restrykcyjnej diety. Odstawiła jeden produkt
Katarzyna Dowbor to jedna z najbardziej rozpoznawalnych gwiazd w polskim show biznesie. W związku z tym, że często gości na ekranach telewizorów, łatwo jest wyłapać wszelkie zmiany w jej wyglądzie....
-
Są polsko-indyjskim małżeństwem. Niedawno zamieszkali w Polsce. "Wszyscy ciągle mówią o jedzeniu"
Poznali się na Facebooku. Później zamieszkali razem w Londynie, a niedawno przeprowadzili się do Polski. Sylwia i Meru to polsko-indyjskie małżeństwo, które zaskarbiło sobie sympatię tysięcy polski...
- Stara jak świat sałatka z jajkami. Na Wielkanoc robię jej pół wiadra
- Biszkopt bez proszku do pieczenia puszysty i lekki? Wykorzystaj trik
- Mój głos w sprawie zwierząt - rozmowa z Dorotą Sumińską, weterynarką, dziennikarką radiową i autorką książek MATERIAŁ PROMOCYJNY
- Często robię czeskie placki ziemniaczane. Sąsiadki proszą o przepis
- Niby kurczaki, a jednak jajka. Te faszerowane cudeńka robią furorę
- Mrożone pieczarki wychodzą gumowe i bez smaku? To przez złą metodę
- Przepis na żurek Roberta Makłowicza? Jeden składnik robi robotę
- Obiad, który zrobi się sam. Wystarczy włożyć go do piekarnika i gotowe
- Gdzie najlepiej kupować pieczywo? Ekspert odradza konkretne miejsce
- Czy ryż jest zdrowy? Jednego rodzaju unikaj jak ognia
-
"W sklepach nie było mięsa, tośmy kupowali te puszki". Dziś płacimy za to krocie w restauracjach
Mięsa w PRL-u było jak na lekarstwo, ale nie można powiedzieć, że nie było go w ogóle. Jednak zamiast mięsa wołowego, wieprzowego czy dziś popularnego drobiu, niemal pod dostatkiem było czego inneg...
-
Widzisz białe nitki w jajku? Niektórych obrzydzają. Wyjaśniamy, czy można je jeść
Czasem, gdy wbijamy surowe jajka na patelnię lub do miski podczas robienia ciasta, zauważamy w nich charakterystyczne białe włókna. Reakcje na nie są różne. Jedni nic sobie z ich obecności nie robi...
-
Otrucie czy zwykła pomyłka? Goście restauracji nagle zaczęli pluć krwią. Sprawę bada policja
W restauracji Laforestta Cafe w mieście Gurugram w Indiach doszło do koszmarnego zdarzenia. Po spożyciu posiłku goście lokalu nagle zaczęli pluć krwią, wymiotować i prosić o pomoc. Wydarzyło się to...
-
Tak imprezowali nasi rodzice w PRL-u. "Kiedyś takie jedzenie to był luksus, dziś każdy się krzywi"
"Gdzie się podziały tamte prywatki niezapomniane?" wielu z nas nuci i do tej pory z sentymentem wspomina czasy wesołych spotkań w domu sprzed kilkudziesięciu lat. Prywatki w PRL-u wyglądały tylko z...
-
Który makaron jest lepszy? Katarzyna Bosacka mówi jasno. "Ten krócej zalega w żołądku"
Popularność makaronu w Polsce nie maleje. Uwielbiamy kuchnię włoską, więc chętnie po niego sięgamy, a do tego zwykle dania z makaronem są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Na półkach sklepowych jest...
-
Ekspertka wskazuje pułapki na etykietach. "Te słowa nic nie znaczą. To marketingowe sztuczki"
- Jest mnóstwo trików producentów, które są wykorzystywane, by zachęcić nas do kupna. Gdy widzimy na pierogach hasło "pierogi jak u babuni", to od razu mamy większą chęć, by je wziąć, bo przywołują...
-
Sernik czy mazurek z przepisu babci. Przygotuj najlepsze wypieki i desery według wieloletniej receptury
Któż z nas z sentymentem nie wraca do czasu spędzonego u babci, gdzie zawsze można było zjeść wyśmienitą szarlotkę czy puszysty sernik. Ich tajemnica tkwi nie tylko w przepisach i recepturach, ale...
MATERIAŁ PROMOCYJNY -
Jest popularna wśród Polaków i wykupujemy ją ze sklepów. Nie wiemy, że jest niebezpieczna dla zdrowia
Polacy kochają nowinki kulinarne. Często jednak nie sprawdzają, czy są one w pełni bezpieczne dla zdrowia i w jaki sposób powinniśmy spożywać "nowe" produkty, by nie narobić sobie problemów. W...
-
Czy kelner może mówić do gościa na "ty"? "W Polsce za dużo sobie paniujemy"
"Co wam podać?", "Czego byś się napiła?", "Jesteście gotowi?" - przypuszczamy, że każdy z nas przynajmniej raz zetknął się z sytuacją, gdy kelner zwrócił się do niego na "ty". Niektórych to mierzi,...
-
Zamienniki chleba szybko zdziałają cuda. Są niczym spalacze tłuszczu. Na wadze będzie mniej i mniej
Zamienniki chleba mają doprowadzić do obniżenia ilości węglowodanów w diecie, co ma przyczynić się do szybszego chudnięcia. Czym jednak zastąpić pieczywo, by dalej jeść tak, jak lubimy i by było...
-
Co robić ze skorupkami jaj? Na pewno nie wyrzucać. Są jak męski szampon 10 w 1
Co robić ze skorupkami jaj? Większość z nas po prostu wyrzuca je do kosza, nie mając pojęcia o tym, że mają szereg różnorodnych zastosowań. Gdy dowiesz się, jak wspaniałą mocą dysponują skorupki...
-
Do tego nie używaj ręczników papierowych. Możesz tylko pogorszyć sprawę
Ręczniki papierowe to rewelacyjny przybór kuchenny, który przydaje się w wielu sytuacjach. Odsączamy na nim potrawy z nadmiaru tłuszczu, wycieramy rozlany na podłodze płyn lub owijamy w niego...
-
Pokazała, jakie obiady można zrobić za 1 zł. "Ludzie nie rozumieją, że to nie ma być rarytas"
Czy da się zrobić obiad za złotówkę? Da się i to nawet kilka różnych. Pokazała to użytkowniczka TikToka - "marchewa królowa promek". Poszła na drobne zakupy, z których później przygotowała trzy...
-
Kiedy pryskać miedzianem? Jeśli zrobimy to w odpowiednim czasie, zapobiegniemy chorobom roślin
Oprysk miedzianem jest ważniejszy, niż mogłoby się nam wydawać. To jeden z najpopularniejszych sposobów ochrony roślin przed chorobami grzybowymi i bakteryjnymi. Jeśli zrobimy go w odpowiednim...
-
Jak wyczyścić piekarnik tabletką do zmywarki? Wydaje się to straszniejsze, niż rzeczywiście jest
Jak wyczyścić piekarnik tabletką do zmywarki? To banalnie proste i nie wymaga od nas użycia siły czy poświęcenia dużo czasu. Efekt jednak zaskakuje nawet największego niedowiarka i zdecydowanie jes...
-
Zakazali używania mięsnych nazw dla produktów roślinnych. Kary mogą iść w tysiące euro
Nie będzie już roślinnych steków i szynek. Francja wprowadziła zakaz nazywania produktów roślinnych terminami zarezerwowanymi dla tych pochodzenia zwierzęcego. Nowe prawo to efekt nacisków hodowców...
-
Kiedyś był uważany za trujący. Dziś jemy go na potęgę. Zawiera składnik nazywany pogromcą raka
Pomidory to jeden z najpopularniejszych produktów spożywczych wśród Polaków. Okazuje się jednak, że nie zawsze cieszyły się nieposzlakowaną opinią. Doktor dietetyki Michał Wrzosek przypomniał, że...
-
Nasi dziadkowie się tym zajadali, a my mamy mdłości. "Wrzucał do mleka landrynki i bułkę"
Słowo rarytas dla pokolenia naszych rodziców i dziadków miało zupełnie inne znaczenie, niż ma dla nas dziś. Dawniej, kiedy pojawiała się ochota na coś specjalnego, dużo łatwiej było ją zaspokoić.
-
Ta mieszanka zawiera najgorszy tłuszcz. Często ląduje na pizzy. Katarzyna Bosacka ostrzega
Katarzyna Bosacka po raz kolejny zaapelowała do fanów, by przykładali większą uwagę do tego, co jedzą. Tym razem pokazała zdjęcie produktu, który nazwała "seropodobnym". Twierdzi, że takie wyroby...
-
Nie zostawił na kebabach z Zakopanego suchej nitki. "Wyglądało to bardzo, bardzo źle"
Książulo słynie z tego, że testuje jedzenie w różnych zakątkach Polski. Wielokrotnie testował już między innymi kebaby i postanowił, że sprawdzi, jak smakują te w Zakopanem. Pod lupę wziął cztery...
-
Płacisz gotówką? Lepiej uważaj na ten szczegół. Kasjer może nie przyjąć pieniędzy
Czasami banknoty są w obrocie od wielu lat. Nie dziwi więc fakt, że z biegiem czasu gotówka ulega zniszczeniu. Wiele osób zastanawia się więc, co z nią możemy zrobić? Czy takie pieniądze zostaną...
-
Porównali produkty z Biedronki i Lidla. Wynik potyczki zaskakujący. "Czasem ciężko wyłonić faworyta"
Od pewnego czasu jesteśmy świadkami wojny cenowej pomiędzy Lidlem a Biedronką. Zanim jednak wybierzemy ten lub inny produkt, warto spojrzeć nie tylko na jego cenę, lecz także skład. Zwraca na to...
-
Czy kolor jajek ma znaczenie? Niby nie, a jednak tak. Wybieraj ten kolor, bo są najzdrowsze
Wiele osób zastanawia się czy kolor skorupek jajek ma znaczenie. Okazuje się, że niby nie, a jednak tak. Kolor skorupki pozwala nam odróżnić najzdrowsze jajka, jednak w przypadku tych, które...
-
Poszłam do Biedronki sprawdzić, czy jest tanio. Gdy spojrzałam na paragon, ogarnął mnie chaos
Od pewnego czasu trwa bitwa cenowa między Lidlem a Biedronką. Postanowiłyśmy sprawdzić w redakcji, czy w obu sklepach rzeczywiście jest tak tanio. Najpierw jedna z nas poszła do Lidla, a potem ja...
-
Dlaczego zmywarka nie domywa naczyń? Zmieniłam nawyki i teraz lśnią czystością
Zmywarka do naczyń to urządzenie, które dla wielu osób jest wybawieniem. Ja również nie wyobrażam sobie bez niego życia. W ostatnim czasie mój sprzęt przestał jednak domywać naczynia, co szybko sta...
-
Chciała kupić w Biedronce banany w promocji. "Za drugim razem nawet pustych kartonów nie było"
Trwa bitwa cenowa między Lidlem a Biedronką. Ten drugi sklep, by przyciągnąć jak najwięcej klientów, o promocjach zaczął też intensywnie informować smsowo. Jedna z naszych redaktorek przyznaje, że...
-
Trwa wojna cenowa. "Najbardziej zaskoczyło mnie masło. Nie pamiętam, kiedy kupiłam je tak tanio"
Od pewnego czasu Lidl i Biedronka prześcigają się w obniżaniu cen. Wszystko po to, by przyciągnąć do siebie klientów. Ludzie są zszokowani tym, że produkty można kupić tak tanio i zastanawiają się,...
-
"Ciocia przemycała do pokoju lody w biustonoszu. Ale surówki były cool"
Jak wygląda jedzenie w sanatorium? Kto był, ten wie, kto nie był, pewnie nie przemycał słodyczy lub innych "zakazanych" rzeczy do pokoju. Prawda jest taka, że nie każdy wybiera się do sanatorium, b...
-
Nazwał go "najgorszym barem". Po roku wrócił na Gubałówkę. Zaskoczyła go toaleta. "Słabe zagranie"
Rok temu Książulo odwiedził jeden z barów na Gubałówce. Nie szczędził wtedy gorzkich słów. Stwierdził, że "było okropnie, po prostu tandeta na maksa". Postanowił więc sprawdzić, czy właściciel loka...
-
Kiedy wysiewać pomidory? Dopilnuj terminów, a latem nie nadążysz ich zbierać
Kiedy wysiewać pomidory? To pytanie zadaje sobie każdy, kto zamierza zabrać się za domową uprawę. Jeśli zrobimy to w odpowiednim czasie, latem będziemy mogli cieszyć się całymi koszami pięknych,...