Aktualności
-
Zabił dwóch braci, policja szukała go przez 16 lat. W tym czasie serwował gościom pizzę i risotto
Włoski mafioso Edgardo Greco był poszukiwany od 2006 roku. Oskarżono go o zabicie dwóch osób i usiłowanie zabójstwa trzeciej. Mężczyzna uciekł do Francji, gdzie po zmianie tożsamości zaczął pracowa...
-
Zjadł batonik i wypił wino bez płacenia. Wcześniej zapytał policję o karę za kradzież. Nie tego się spodziewał
Nie takiego obrotu spraw spodziewał się 33-letni mężczyzna z Sosnowca, gdy w sklepie zjadł batonik i wypił wino bez płacenia. Wcześniej zasięgnął języka na komisariacie, więc był przekonany, że gro...
-
Strajk kurierów Pyszne.pl. Chcą wyższych pensji. Mogą być problemy z dostawami jedzenia
W piątek ma odbyć się strajk kurierów Pyszne.pl. Dostawcy zapowiadają, że nie wyjadą na miasto. W proteście wezmą udział głównie kurierzy, którzy mają dłuższy staż w firmie. Domagają się między...
-
Supermarkety nie zawsze są z nami fair. Oto brudne sztuczki, na które wszyscy się nabieramy
Supermarkety nie zawsze są z nami fair. Nie wszyscy zdają sobie jednak sprawę z tego, jakie sztuczki stosują, abyśmy zostawili w sklepie więcej pieniędzy. Co robić, aby nie dać się nabrać?...
-
"Chleb u mnie w pobliżu kosztuje 2,99 zł". Tak twierdzi prezes NBP. Czy to możliwe w dobie inflacji?
Na początku stycznia 2023 r. prezes NBP Adam Glapiński powiedział, że znalazł chleb, który kosztował jedynie 2,99 zł. Aktualne ceny chleba zaczynają się od 3,90 zł, a średnio za bochenek trzeba...
-
Parę lat temu Tomasz Sekielski schudł blisko 100 kg. Co jadł? Podzielił się dwoma przepisami. "Pyszne i zdrowe"
Tomasz Sekielski parę lat temu przeszedł ogromną metamorfozę. Postanowił, że zadba o swoją sylwetkę i zaczął się odchudzać. W efekcie zrzucił blisko 100 kg. Co jadł dziennikarz w czasie swojej diet...
-
Zastosowanie tej metody przedłuży świeżość pączków. Dzięki niej będą miękkie jak prosto z piekarnika
Kupowanie większej ilości pączków to również ryzyko, że na drugi dzień nie będą już takie świeże. Jest jednak na to sposób, który sprawi, że przysmak będzie miękki jak obłoczek. Wystarczy, że...
-
Thermomix stał się kością niezgody w ich związku. "Musimy go mieć, bo żona czuje się wykluczona"
Dyskusje o Thermomiksie od pewnego czasu rozpalają internetowe fora i grupy do czerwoności. Opinie zwolenników ścierają się z opiniami przeciwników. Nie brakuje sarkastycznych żartów skierowanych d...
-
Ile kalorii ma pączek? Sprawdzamy kaloryczność karnawałowych przysmaków
Ile kalorii ma pączek i od czego to zależy? W różnych przepisach można spotkać się ze zróżnicowaną kalorycznością. Chociaż zawsze będzie ona wysoka, to wybierając odpowiednie łakocie, możemy sobie...
-
Trendy kulinarne są jak biodrówki. Tomasz Strzelczyk: Mamy już przesyt burgerów i kebabów
Trendy kulinarne nieustannie ewoluują. Na naszych oczach zmieniają się gusty i upodobania, a jedzenie już dawno temu stało się elementem popkultury, a nie jedynie pożywieniem. Zapytaliśmy Tomasza...
-
Poznaj przepis na doskonałe i miękkie oponki serowe
-
W którym momencie dodać do pomidorowej koncentrat? Ten element zaważy o smaku
-
Parę lat temu Tomasz Sekielski schudł blisko 100 kg. Co jadł? Podzielił się dwoma przepisami. "Pyszne i zdrowe"
-
Ciasteczka owsiane - przyjemność bez wyrzutów sumienia. Zdrowy owoc doda smaku
-
Jak zrobić najlepsze faworki? Magda Gessler zzielenieje z zazdrości
- Dowiedz się kiedy siać pomidory. To już niedługo
- Rogaliki na słodko czy wytrawnie? Wybierz swoją wersję przekąski na karnawał
- Podgrzej schabowe w ten sposób, a będą soczyste i nie stracą smaku
- Przepis na wyśmienite i mięciutkie knedle z morelami
- Królewski rosół Ewy Wachowicz. Znajdziesz w nim jajka poszetowe i pieczarki
-
Katarzyna Bosacka radzi, jak kupować taniej. Zwróciła uwagę na paprykę. "A co ma zrobić sklep?"
Katarzyna Bosacka często w swoich mediach społecznościowych dzieli się poradami dotyczącymi oszczędniejszego kupowania. Jeden ze swoich filmików poświęciła papryce. Dziennikarka zauważyła, że...
-
98-letnia pani Janina gra z WOŚP. Przekazała unikatowy przepis. "Przywiozła go z Austrii. Towarzyszy nam od lat"
Pani Janina z Milikowic już kolejny rok gra z WOŚP. W poprzednich latach przekazywała na rzecz orkiestry m.in. własnoręczenie haftowaną poduszkę czy samodzielnie uszytą kopertę na chusteczki. W tym...
-
Jak przedłużyć świeżość pączków? Tego sposobu używają nawet najlepsze gospodynie
Tłusty czwartek już za rogiem, a to oznacza, że zakupimy lub zrobimy dużą ilość pączków. Co, gdy nie uda nam się ich zjeść w całości? Bez odpowiedniego przechowywania i myków zawartych w przepisie...
-
Ceny pączków u Gessler jeszcze wyższe niż rok temu. Ale czy to zaskoczenie? Można się było spodziewać
Choć tłusty czwartek dopiero 16 lutego, temat pączków już od kilku tygodni rozgrzewa internet. A przynajmniej jego kulinarną część. Niedawno gruchnęła informacja o tym, ile w tym roku trzeba będzie...
-
Zjadł obiad na stacjach benzynowych. Podsumował: To nie fuzja doskonałych smaków
Stacje benzynowe kojarzą się wszystkim z jedzeniem, które nie do końca jest dobrej jakości, a smak pozostawia wiele do życzenia. YouTuber postanowił sprawdzić jak jest naprawdę. Szybko podsumował...
-
Faworki - kcal. Na ile ciastek można sobie pozwolić w tłusty czwartek? Sprawdzamy
Ile kcal mają faworki? W tłusty czwartek popularniejsze od nich są chyba tylko pączki. Okazuje się jednak, że jedne i drugie stanowią prawdziwą bombę kaloryczną i powinny być jedzone w niezbyt duży...
-
Ile waży pączek? Ile może mieć kalorii? To wcale nie jest takie oczywiste
Ile waży pączek? Jak ma się to do jego kaloryczności? Trzeba przyznać, że niewielkie i niepozorne łakocie mogą nam ich dostarczyć bardzo wiele. Oto garść przydatnych informacji.
-
Restauracja upadła nawet z pomocą "Kuchennych rewolucji". Miała być pizzeria, a jest paczkomat
"Kuchenne rewolucje" to program, który ma pomóc właścicielom w prowadzeniu ich lokali. Jednak nie wszyscy mają to szczęście, aby przetrwać na rynku gastronomicznym. Olsztyńska restauracja postanowi...
-
Kotlet schabowy to dla Tomasza Strzelczyka świętość. Kucharz wyjawił nam wszystkie sekrety. "Nie wyobrażam sobie inaczej"
Kotlet schabowy to nasze narodowe dobro. Pod tym twierdzeniem podpisuje się także Tomasz Strzelczyk, uczestnik Masterchefa i lubiany twórca kulinarny, dla którego schabowy to coś między świętością ...
-
Pączek: kcal. Czy jest się czym martwić w tłusty czwartek? Porównujemy różne pączki, donuty i faworki
Ile kcal ma pączek? Tłusty czwartek kojarzy nam się z błogim objadaniem się pysznymi słodyczami. Niekiedy jednak mamy później wyrzuty z powodu ich kaloryczności. Czy słusznie? Oto kilka ważnych...
-
Świeże warzywa w roli głównej - sprawdź szybkie i proste przepisy z użyciem zdrowych produktów
Świeże warzywa dobrej jakości powinny być obecne w naszym menu przez cały rok. Zimą jednak, kiedy ich wybór jest znacznie mniejszy, szczególnie warto komponować posiłki z wykorzystaniem zielonych...
MATERIAŁ PROMOCYJNY -
Zrobili największą pizzę na świecie. W środę zaczęli, w piątek była gotowa. Najadłoby się nią średniej wielkości miasto
Rekord świata na największą pizzę został pobity. Gigantyczny placek powstawał od 18 do 20 stycznia w Los Angele Convention Center. Ma 68 tysięcy kawałków, a do jego zrobienia wykorzystano 630 496...
-
Tłusty czwartek 2023. Tego dnia zjadamy ok. 100 milionów pączków. Co jeszcze warto wiedzieć o święcie pączka?
Tłusty czwartek 2023 z pewnością będzie okazją do posmakowania znakomitych pączków, faworków, ale też donutów i innych smakołyków. Ile jeszcze przyjdzie nam poczekać na ten dzień? Podpowiadamy.
-
Media nazwały go "najgorszym McDonald'sem na świecie". W rok 800 interwencji. Teraz zostanie zamknięty
Kanadyjskie media piszą o nim "okryty złą sławą". Brytyjskie tabloidy idą o krok dalej i nazywają go "najgorszym na świecie". Mowa o jednym z lokali McDonald's w Ottawie, który wkrótce ma zostać...
-
Zapytaliśmy przedszkolaków, czego nauczyli ich dziadkowie i za co ich kochają. "Babcia gotuje najlepiej na świecie"
Babcie i dziadkowie to wyjątkowe osoby w życiu większości dzieci. Z okazji ich święta zapytaliśmy przedszkolaków, czego się od nich nauczyli, za co ich kochają i co ich babcie oraz dziadkowie robią...
-
Pierogi rozpadły się podczas gotowania? Wiemy, jak temu zapobiec. Potrzebujesz jednego składnika
Pierogi to danie, które przez jeden niedokładny ruch może zamienić się w kulinarną klęskę. Jak uniknąć rozklejania się ciasta i wypłynięcia farszu na powierzchnię? To banalnie proste.
-
Jak zmieniało się jedzenie na studniówkach? Dewolaj nadal dumnie pręży pierś, ale były też kontrowersje. "Niektórzy się wstydzili"
Początek roku to nie tylko nawał postanowień noworocznych, które prawdopodobnie znaczna część osób porzuci w okolicach lutego, i przepełnione siłownie (w których prawdopodobnie też zrobi się luźnie...
-
Kupujesz gotowe dania? Dietetyczka radzi, które gotowce kupić w Biedronce
Jeśli żyjesz w ciągłym biegu, to z pewnością kupujesz w sklepach gotowe dania. Choć mają one powszechnie złą opinię, okazuje się, że nie wszystkie gotowce są takie straszne, jak je malują....
-
Zjadł aż 124 kebaby w miesiąc. Zdradził, jak się czuł. "Głodziłem się w pracy całe dnie"
Des Breakey to 36-letni mieszkaniec Manchesteru w Anglii. W grudniu ubiegłego roku mężczyzna postanowił wziąć udział w nietypowym wyzwaniu i przez 31 dni zjadł aż 124 kebaby. Brytyjczyk zrobił to,...
-
Chleb i ciastka z mąki ze świerszczy niedługo w każdym domu? Jest zgoda. A smak? "Daleko mu do orzechów"
Niedawno trafiliśmy w sieci na przepis na chleb z dodatkiem coli i już to wydało nam się dziwne. Tymczasem Komisja Europejska wydała rozporządzenie, które zezwala na obrót na terenie UE produktami,...
-
Brejowata zupa za 6 tysięcy i pierogi lepsze niż babcine. Armia zwolenników i przeciwników Thermomixa w natarciu
Jeśli nie słyszeliście o urządzeniu kuchennym, jakim jest Thermomix, niektórzy pomyślą, że żyjecie pod kamieniem. Ostatnio w sieci rozpętała się żywa dyskusja na temat wad i zalet urządzenia....
-
Lody brzoskwiniowe były jej popisowym daniem. Ten, kto je zjadł, cierpiał katusze. "Wymierzyła we mnie widelec"
Siała prawdziwy postrach, niektóre gazety nazywały ją "najgroźniejszą kobietą Ameryki". Przedstawiano ją tak, jakby była odpowiedzialna za setki zgonów. W każdym domu, w którym pracowała, ludzie...
-
Kuchenny wyciskacz łez pokonany. Tiktoker pokazał, jak kroić cebulę bez płaczu. To zajmuje sekundy
Krojenie cebuli bardzo często wiąże się z płaczem, a za tym odruchem raczej nikt nie przepada. Jednak tiktoker udowodnił, że można to zrobić bez łez, a dodatkowo w kilka sekund. Jaki jest jego...
-
Lubisz flaki, lecz ich zapach cię odpycha? Tym sposobem pozbędziesz się go raz na zawsze
Flaki to polski przysmak, który ma swoją grupę miłośników. Jednak jednym z powodów dlaczego niektórzy nie chcą go nawet skosztować jest intensywny i nieprzyjemny zapach. Na szczęście w prosty sposó...
-
Najbardziej znienawidzone potrawy z dzieciństwa. Do dziś potrafią przyprawić o ciarki na plecach
Najbardziej znienawidzone potrawy z dzieciństwa - każdy z nas je ma. Złe wspomnienia bardzo często dotyczą potraw, które dziś zajadamy ze smakiem, jednak niektórych do tej pory nie tkniemy za wszel...
-
Odwiedziła restaurację sygnowaną nazwiskiem Magdy Gessler. Lokal nie zachwyca. "Powinien przejść rewolucję"
Redaktorka serwisu Plotek.pl, Anna Wójtowicz, postanowiła odwiedzić restaurację Polka, która sygnowana jest nazwiskiem Magdy Gessler. Spodziewała się, że skoro restauratorka prowadzi słynne na całą...
-
Bulion znów wyszedł mętny? Da się go jeszcze uratować. Zastosuj babciną metodę z białkiem
Przygotowanie bulionu może być niemałym wyzwaniem nie tylko dla początkujących kucharzy. Pierwszym problemem może okazać się mętny wywar, który nie wygląda apetycznie. Na szczęście domowymi sposoba...
-
W Pizza Hut ruszył Festiwal Pizzy. Ceny? Zabójcze. Do tego jedna zmiana. "Dlaczego?"
Festiwal Pizzy w Pizza Hut to wydarzenie sezonowe, odbywa się zawsze na początku roku. Za określoną kwotę można wówczas zjeść tyle pizzy, ile się chce i da radę. Ceny tegorocznej edycji mrożą jedna...
-
Z tym domowym sposobem pozbędziesz się moli spożywczych raz na zawsze. Koszt? Zaledwie 3 zł
Mole to prawdziwe kuchenne utrapienie. Możemy je znaleźć w szafkach z żywnością, a czasem w niektórych opakowaniach z produktami. Pozbycie się ich jest często dużym wyzwaniem, jednak znamy sposób, ...
-
Bulgoczące mięso znów stało się viralem. Jego ruchy budzą niepokój. "Nie jestem pewien, czy chciałem to wiedzieć"
Filmik z bulgoczącym, czy też, jak piszą niektórzy, "tańczącym" mięsem znów poniósł się po sieci. Po raz pierwszy wideo trafiło do internetu w 2019. Teraz pojawiło się znów i znów przyprawiło wiele...