Aktualności
-
Zamówiła na obiad dwa placki. Nie tylko paragon ją zaskoczył. "Może tego nie widać"
Paragony grozy są już wszędzie. Dziwne, że jeszcze nie wyskakują z lodówki. Tym bardziej więc warto pokazać, że kupowanie jedzenia i stołowanie się w restauracjach nie zawsze musi wiązać się z...
-
Krakowska restauracja najlepszą w Polsce i jedną z najlepszych na świecie. Prestiżowy konkurs wyłonił zwycięzcę
World Culinary Awards to coroczny program nagród kulinarnych przyznawanych restauracjom z całego świata. W tym roku mamy wyjątkowy powód do dumy - krakowska restauracja Fiorentina została ogłoszona...
-
Babcia uczy, jak robić rogaliki. Ten trik uratuje cały wypiek. "Przynajmniej nadzienie nie wychodzi"
Rogaliki to szybka, słodka przekąska, którą można znaleźć w każdej cukierni i sklepie. Jednak tych robionych w domu nie da się podrobić. Jest z nimi tylko jeden problem. W trakcie pieczenia całe...
-
Porównał mleko w kartonie z mlekiem w butelce. Twierdzi, że nie ma w nim witamin. To mit
Kucharz Piotr Ogiński porównał mleko UHT w kartonie z mlekiem w butelce. Jego zdaniem mleko UHT po poddaniu obróbce cieplnej traci cenne witaminy i jest "tylko białą wodą z dodatkiem wapnia". Ogińs...
-
Beata Kempa zachwyca się "polskim jedzeniem" na Orlenie. "Już niebawem gwiazdka Michelin"
Nie cichną echa afery paliwowej na Orlenie. Koszt benzyny pod podwyżce VAT nie zmienił się, co oznacza, że koncern pod koniec 2022 roku sprzedawał paliwo po zawyżonej cenie. Zwróciły na to uwagę i...
-
Na zdjęciu grzejnik, a w nim? Nietypowa skrzynka. "Retro mikrofalówka", "Ale by tam chleb wyrastał"
"Zawsze ciepła pizza", "Pojemnik na kota", "To chyba na ręczniki, żeby zimą ciepłe wyjąć" - to tylko niektóre z licznych komentarzy pod niedawnym postem Szwendacza Ulicznego na Instagramie....
-
Dodajesz ten składnik do placków ziemniaczanych? Być może zupełnie niepotrzebnie, bez niego będą lepsze
Placki ziemniaczane to popularne polskie danie, które przyrządzane jest w każdym domu. Jednak pomimo dobrych składników zdarza się, że wychodzą niesmaczne. Przyczyna? Jeden składnik - mąka. Pozbądź...
-
Belgijski dziennikarz zachwala Polskę. Urzekły go między innymi bary mleczne
Niedawno serwis CNN przygotował zestawienie miejsc, które trzeba odwiedzić w 2023 roku. Na pierwszym miejscu znalazła się Polska. Teraz kolejne zagraniczne medium zachwala nasz kraj. Dziennikarz...
-
Rok 2023 w gastronomii pod znakiem zapiekanek i kebabów. Szefowie kuchni: Czuć minimalizm
Chociaż rok 2023 przywitaliśmy niezwykle hucznie, zupełnie inaczej prognozuje się sytuację gospodarczą. Wiele wskazuje na to, że najbliższe miesiące będą wiązać się ze znacznymi podwyżkami. Szefowi...
-
Babciny trik na lepienie pierogów, o którym mało kto wie. "Takiego sposobu nie widziałam nigdy"
Wielu osobom przygotowywanie pierogów kojarzy się z wielogodzinnym staniem w kuchni i ich żmudnym lepieniem. Okazuje się, że można zrobić to dużo szybciej, sprytniej i to bez przesadnego brudzenia...
-
Ciasteczka owsiane - przyjemność bez wyrzutów sumienia. Zdrowy owoc doda smaku
-
Klasyczne racuchy pójdą w zapomnienie. Ich budyniową wersję zrobisz w 20 minut
-
Tak gwiazdy dbają o swoje włosy. Dzięki tej aplikacji ty też tak możeszMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Zapomnij o ścieraniu ziemniaków na placki. Mniej pracy, a wyjdą równie smaczne
-
Brejowata zupa za 6 tysięcy i pierogi lepsze niż babcine. Armia zwolenników i przeciwników Thermomixa w natarciu
- Tylko prawdziwi amatorzy domowych wypieków mają tu szanse na komplet!
- Przepis na mizerię. Prosta i szybka surówka do obiadu. Wolisz z jogurtem czy ze śmietaną?
- Zabójczo pyszny makaron - spaghetti all'assassin. Nie gotuje się go w wodzie, tylko smaży powoli jak risotto
- Staropolska drożdżówka z przepisu prababci. Ta receptura działa od pokoleń
- Cynamonki z ciasta drożdżowego. Będą mięciutkie i puszyste, jeśli odpowiednio obejdziesz się z jajkami
-
Takich gołąbków jeszcze nie jedliście. Składnik farszu może niektórych zaskoczyć
Gołąbki klasycznie przygotowuje się z farszem z mięsa i ryżu. Niektórzy zastępują ten ostatni składnik kaszą gryczaną. Istnieje jednak również przepis, w którym do gołąbkowego nadzienia dodaje się...
-
Kupiła pięć pomidorów w Biedronce, paragon zwala z nóg. "Ile?!"
Od wielu miesięcy obserwujemy regularne wzrosty cen. Drożeje wszystko - od żywności, przez paliwo i prąd, do materiałów budowlanych oraz mieszkań. Skutki inflacji najwyraźniej widać podczas...
-
Pojechała na narty, teraz pokazuje paragony z restauracji. "Żeby to jeszcze było smaczne..."
Jedna z naszych czytelniczek spędzała przerwę świąteczną z rodziną na nartach. Po powrocie z urlopu podzieliła się nami zdjęciami paragonów z jednej z lokalnych restauracji. Na pierwszy rzut oka ce...
-
Placek z historią przyciąga do siebie tłumy. Jego sekret? Od 36 lat ta sama receptura
Grube drożdżowe ciasto i niezmienne od lat składniki. Tak dziś i od wielu lat prezentuje się placek, który kochają mieszkańcy Gdyni. Gdzie go znaleźć? W słynnej w całym mieście pizzerii "Gdynianka".
-
Kiedy tłusty czwartek 2023? W tym roku miłośnicy pączuszków będą czekać krócej
Boże Narodzenie jest ważne, Wielkanoc też, ale dla niektórych to tłusty czwartek ma pierwszorzędne znaczenie. Dzień, kiedy zjedzenie pączka na śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację nie jest nicz...
-
Rozmrażasz wigilijne paszteciki na Nowy Rok? Nie popełniaj tego błędu bo zniszczysz cały ich smak
Wigilijne paszteciki u wielu z pewnością zostały zamrożone na czarną godzinę. Można je odmrozić po sylwestrowych zabawach, aby mieć szybką przekąskę. Ten jeden błąd może sprawić, że ich smak...
-
Sylwester w PRL-u. Co jadaliśmy i jak wyglądały prywatki 50 lat temu? Nie mogło zabraknąć dwóch rzeczy
Wielkimi krokami zbliża się najważniejsza noc w roku, czyli wyczekiwany sylwester. Sylwestrowe szaleństwo jednak dziś wygląda zupełnie inaczej niż w czasach PRL. Czego nie mogło zabraknąć na stole ...
-
Obierki na ratunek piernikom. Nie musisz ich wyrzucać, gdy tylko zrobią się twarde
Świąteczne pierniczki stały się twarde jak kamień? Jeśli tak to nie wyrzucaj ich od razu do kosza. Istnieje sposób, aby ponownie smakowały tak jak prosto z piekarnika. Wystarczy dodać do nich troch...
-
Magda Gessler zaprasza na Sylwestra. Za menu degustacyjne "U Fukiera" zapłacimy niemal tyle, co państwo za dwoje dzieci
Końcówka grudnia to maraton świętowania - ledwo kończy się Boże Narodzenie, a już myślami jesteśmy przy sylwestrowej zabawie. Jeśli nie macie pomysłu, jak spędzić tę wyjątkową noc, jednym z rozwiąz...
-
Jak przechowywać wigilijne zupy? Spełnij kilka warunków, a będą świeże nawet przez kilka tygodni
Pozostałości z wigilijnej wieczerzy na pewno jeszcze można znaleźć w domowych lodówkach. Ich świeżość z godziny na godzinę jest coraz mniejsza, dlatego warto dowiedzieć się jak uchronić je przed...
-
YouTuber pokazał, jakie dania sprzedawane są turystom na Gubałówce. "Tragiczne jedzenie"
Sylwester i ferie w malowniczym Zakopanem to plan niejednej osoby. Na takich wyjazdach ważne jest, aby restauracje, do których się kierujemy podawały smaczne i dobrej jakości jedzenie. YouTuber...
-
Katarzyna Bosacka opowiedziała nam, co zrobić z buraków, które zostały po barszczu. "Cudowne"
W świątecznym wywiadzie, którego Katarzyna Bosacka udzieliła Haps.pl, znalazło się sporo porad dla osób, które zastanawiają się, co zrobić z resztkami jedzenia po świętach. Bosacka zaproponowała...
-
Wołowina, drób, a może wieprzowina? Wybór jest prosty. To mięso będzie najlepsze do pierogów
Pierogi przygotowuje się nie tylko na święta, a odpowiedni dobór składników to podstawa. Aby potrawa wyszła jak najlepiej zadbaj o dobre mięso. Jakie wybrać spośród tylu propozycji? Podpowiadamy.
-
Pascal Brodnicki o świętach. "Pierogi? Nie mam cierpliwości". Podał też przepis babci na najlepszy deser
Mówi się, że babcine przepisy są najlepsze, a babcine patenty - niezastąpione. Pascal Brodnicki, z którym rozmawialiśmy przy okazji świąt, jest tego samego zdania. Podzielił się z nami przepisem...
-
Sposób na pękającego makowca. Dzięki tej technice zawsze wyjdzie perfekcyjny
Makowiec to ciasto, które nie wszystkim wychodzi pomimo swojej prostoty. Największą zmorą okazuje się jego pękanie. Jednak przedstawiona przez nas technika może temu zapobiec. Sprawdź i zastosuj...
-
Nietypowe potrawy wigilijne z różnych regionów, czyli kulinarna mapa Polski. O niektórych na pewno nie słyszeliście
Tradycje wigilijne w poszczególnych regionach różnią się od siebie, podobnie jak potrawy, które są serwowane tego dnia. Co jada się na Śląsku, gdzie podaje się zupę z gruszek i co to jest brzad?...
-
Pojechaliśmy na jarmark bożonarodzeniowy do Czech, a tam ciemno i drogo, aż Krecik w szoku. W Warszawie nie lepiej
W czeskim Brnie jarmark świąteczny bardzo przypomina ten w Warszawie. Różnią się jedynie regionalne smakołyki oraz ich ceny. Czy trzeba specjalnie jechać do Czech, żeby wypić tani grzaniec? Chyba...
-
Przesądy wigilijne - czy znasz je wszystkie?
Przesądy wigilijne to barwny element obchodów Bożego Narodzenia w Polsce. Wiele z nich ma odległe, pogańskie jeszcze korzenie. O czym warto pamiętać w ten dzień, aby zapewnić sobie szczęście i...
-
Magda Gessler podzieliła się przepisem, bez którego nie wyobraża sobie świąt. Ważny składnik to konkretne owoce
Magda Gessler to jedna z najpopularniejszych w Polsce osób związanych ze środowiskiem kulinarnym. Wiele osób chętnie korzysta z jej przepisów przez cały rok, a przed świętami to zainteresowanie...
-
Tańsze święta? Katarzyna Bosacka ma kilka wskazówek. Zdradza nam też patent na idealną sałatkę jarzynową
Przygotowania do tegorocznych świąt mijają pod znakiem wysokiej inflacji i wzrostu cen. Czy da się zrobić coś, żeby choć trochę zaoszczędzić? - Jestem przeogromną przeciwniczką "niedasizmu"....
-
Bez nich wigilijne potrawy nie istnieją. Jak namoczyć suszone grzyby, by wydobyć pełnię smaku? Wskazujemy najlepszy sposób
Potrawy wigilijne bez grzybów tracą przede wszystkim na smaku. Aby jednak dodać je do tych dań trzeba je odpowiednio przygotować. Podpowiadamy jak najlepiej namoczyć suszone okazy, aby ich smak był...
-
Jak rozpoznać dobrego karpia? Przyjrzyj się oczom, spójrz na skórę. "Błyszcząca, świetlista powłoka"
Karp to obok barszczu czerwonego, sałatki jarzynowej oraz pierogów z kapustą i grzybami pozycja obowiązkowa na wigilijnym stole. Choć wiele osób za nim nie przepada, to mimo wszystko nadal w równie...
-
Przez brudną blachę odechciewa się pieczenia? Ten babciny patent pomoże na każde zabrudzenie
Brudne blachy w piekarniku mogą naprawdę zdenerwować, a ich czyszczenie nie zawsze jest łatwym zadaniem. Istnieje jednak babciny sposób, który poradzi sobie z każdym, nawet największym zabrudzeniem...
-
Ten składnik spaghetti dodany do karpia cię zachwyci. Wykorzystaj to połączenie jak najszybciej
To koniec z tradycyjnie przyprawionym karpiem, który nie zawsze ma wyraziście dobry smak. Dodanie tego składnika, który najczęściej wykorzystywany jest w spaghetti zmieni wszystko. Sprawdź to jak...
-
Wrzuć to warzywo do ziemniaków, a później natrzyj nim schabowe. Smak zaskoczy podniebienie
Sposobów na przyrządzanie kotletów schabowych jest wiele. Kluczowe jest jednak mięso i odpowiedni dobór przypraw. Przedstawiona przez nas metoda to innowacyjne spojrzenie na to danie. Podkręci nie...
-
Barszcz za 43 zł, karp za prawie 100 zł, a makowiec jeszcze droższy. Takie ceny proponuje Magda Gessler w te święta
Magda Gessler to znana wszystkim restauratorka. Jest właścicielką restauracji U Fukiera, w której można zjeść tradycyjne polskie dania. Lokal ma w swojej ofercie produkty świąteczne. Jakich cen moż...
-
Pascal Brodnicki powiedział nam, jak przyrządza karpia. Przyznał też, które ryby lubi bardziej
Pascala Brodnickiego Polakom nie trzeba przedstawiać. Jest jednym z najpopularniejszych kucharzy w naszym kraju. W rozmowie z Haps.pl opowiedział o tym, jak wyglądają święta u niego w domu. Nie mog...
-
Pani Lucyna przysłała paragon za karpia. "Komuna wprowadziła go, bo był tani. Teraz uszanowanie tradycji będzie trudne"
Rekordowo wysokie ceny karpia w tym roku to temat, o którym mówi się już od kilku tygodni. Pani Lucyna z Krakowa na własnej skórze przekonała się, jak droga w tym roku jest ryba, która pojawia się ...
-
Wigilia z potrawami od Ewy Wachowicz? Jej restauracja sprzedaje sałatkę jarzynową za "jedyne" 55 zł
Restauracje gwiazd co roku proponują swoim gościom przygotowanie za nich świątecznych potraw. Jakie ceny za dania wigilijne obowiązują u Ewy Wachowicz? Niektóre mogą trochę zaskoczyć.
-
Świąteczny obiad u Piotra Adamczyka. Ceny? Koszt barszczu czerwonego zwala z nóg
Świąteczne menu w restauracji Piotra Adamczyka jest bogate i każdy może znaleźć w nim coś dla siebie. Ile trzeba zapłacić za wigilijne dania serwowane w lokalu aktora? Niektórzy przecierają oczy ze...