Aktualności
-
Wyrzucasz plastikową zawleczkę? Nic dziwnego, że olej rozlewa się po całej kuchni. Wypróbuj ten trik
O wielu trikach ułatwiających życie dowiadujemy się dopiero po bardzo długim czasie. Dziś przychodzimy z lifehackiem, który na pewno zaoszczędzi sporo czasu na sprzątanie w kuchni. W końcu każdy z...
-
Znalazł paragon sprzed dwóch lat. Teraz zrobił identyczne zakupy. "Wzrost mały nie jest"
Mateusz Madejski, dziennikarz serwisu Business Insider, podczas porządków w mieszkaniu znalazł stary paragon. Widniała na nim data 2 września 2021 roku, a więc był to rachunek jeszcze sprzed czasów...
-
Gdzie wyrzucać chleb? Jak poprawnie segregować śmieci? Sprawdź, co robić ze starym pieczywem
Nie wiesz, gdzie wyrzucać chleb? Segregacja odpadów może niekiedy sprawiać problemy. Dowiedz się, co robić z suchym chlebem i innym pieczywem, które jest już po terminie przydatności do spożycia.
-
Wspomnienia o tej zupie wracają jak bumerang. Niektórzy woleliby je wymazać. "Błagam, to skandal"
Zupa owocowa - czy umielibyście wskazać inną potrawę, która tak dzieli polskie społeczeństwo i na temat której mamy tak mocno wyrobione poglądy? Tutaj nie ma sentymentów. Albo się ją uwielbia, albo...
-
Wygląda jakby uciekł z pożaru i wprawia grzybiarzy w zdumienie. Szyszkowiec łuskowaty to grzyb jak żaden inny
Grzyb, który wygląda, jakby miał poparzenia trzeciego stopnia, zaczął pojawiać się w podkarpackich lasach. Szyszkowiec łuskowaty to okaz bardzo trudny do wypatrzenia, ale również nie da się go...
-
Poszła do lasu. Znalazła grzyb, którego nigdy tam nie widziała. "Miałam oczy jak kot ze Shreka"
Miłośnicy grzybobrania uwielbiają dzielić się z innymi zdjęciami swoich zbiorów. Zwłaszcza jeśli wyróżniają się czymś szczególnym. Do takich szczęśliwych wypraw należy z pewnością grzybobranie, na...
-
Bosacka sprawdziła skład pierogów z mięsem. Zwróciła uwagę na jeden szczegół. "Będą kluchą"
Katarzyna Bosacka regularnie sprawdza i ocenia składy różnych produktów spożywczych. Zwraca też uwagę, jak czytać etykiety, by nie dać się nabrać na sztuczki producentów. Niedawno pod lupę wzięła...
-
Gdzie wyrzucić wytłaczanki po jajkach? Nie wszyscy robią to dobrze
Zasady segregacji śmieci generalnie wydają się jasne. Wszyscy wiemy, gdzie wyrzucić plastikowe butelki, puszki po napojach czy szklane słoiki. Niektóre odpady nadal są jednak problematyczne i czase...
-
Wygląda jak obierki z ołówka albo papierek po cukierku. Dzieżki pomarańczowej nie sposób pomylić z innym grzybem
Jakiż ten grzybowy świat różnorodny i niesamowity. Oczywiście wciąż wielu z nas słysząc słowo "grzyb", od razu widzi przed sobą borowiki, kurki lub nieestetyczne plamy na ścianach. Ale dzisiejszy...
-
To wtedy najlepiej iść na grzyby. Gdy są takie warunki, z lasu wrócisz z pełnymi koszami
Każdy, kto marzy o tym, by wrócić z lasu z pełnymi koszami, zastanawia się, kiedy rosną grzyby. Ich pojawienie się jest bowiem ściśle związane z porą roku oraz konkretnymi warunkami pogodowymi. Jeś...
-
"Leniwe raz!", czyli przepis na kultowe danie. Smakuje jak z najlepszego baru mlecznego
-
Mama robi ją zawsze, a blacha znika w 5 minut. To prawdziwa królowa
-
Gluten ci szkodzi? Placki z cukinii bez mąki to doskonały posiłek przy celiakii
-
Sałatka prostsza od jarzynowej. Jest bardziej sycąca od niejednego mięsa
-
Trudno znaleźć lepsze naleśniki. Wykonanie to pestka, a farsz zniewala
- Ten przepis bije bigos na głowę. Jak zrobić kapustę po szeklersku?
- Jak ograniczyć problem marnowania żywności?
- Moda na tę wiejską zupę minęła, a szkoda. Jak zrobić kultową ogonówkę?
- Oszalejesz na punkcie tego śniadania. Środek to pychota, jakich mało
- Takie śniadanie moglibyśmy jeść przez tydzień. "Potrzebuję tego"
-
Te grzyby każdy omija, a to błąd. Suchogrzybki może nie wyglądają, ale w sosiku są prima sorcik
Kiedy wybieramy się na grzyby, najczęściej do koszyka wkładamy piękne borowiki, okazałe koźlarze, złote (a skromne) kurki, uwodzicielskie kanie i aromatyczne podgrzybki. Ale są także i one -...
-
Opublikowali zdjęcie mizerii. "Wszyscy mówimy NIE". W komentarzach zawarzało. "Nie znacie się!"
Wszelkiego rodzaju rankingi kulinarne zawsze budzą dużo emocji. Osoby z kraju, którego kuchnia została źle oceniona, zwykle ruszają wtedy z odsieczą swoim narodowym potrawom. Podobnie reagują, gdy...
-
Kroisz ziemniaki nożem? To poważny błąd. Dystyngowany tiktoker podpowiada, jak jeść je z klasą. "To afront"
Czy naprawdę okazuje się, że nawet nie potrafimy w dobry sposób zjeść ziemniaków? Tiktoker występujący pod pseudonimem Elitarny Łobuz wytknął nam błąd, którym nie tylko możemy ośmieszyć się w...
-
Czy leśne grzyby trzeba myć? Woda jest istotna, ale nie w każdym przypadku
Jeśli jesteś początkującym grzybiarzem i dopiero stawiasz swoje pierwsze kroki w tym jakże bogatym i ciekawym temacie, pewnie zastanawiasz się, czy leśne grzyby trzeba myć. Cóż, woda nie zawsze jes...
-
Te dania były hitami PRL-u. Dziś na niektóre nie możemy patrzeć
Kuchnia PRL-u składała się z wielu charakterystycznych i niekiedy dość specyficznych dań. Niektóre nadal chętnie przygotowujemy, inne całkowicie poszły w zapomnienie lub zostały nieco zmodyfikowane...
-
Skąd się biorą białe plamy na mrożonym mięsie? Czy można bezpiecznie je jeść? Wyjaśniamy
Na pewno chociaż raz zdarzyło ci się wyjąć mięso z zamrażalnika, na którym widać było białe lub jasnoszare plamy. Skąd one się wzięły, przecież przed zamrożeniem mięso wyglądało wzorowo? Oparzelina...
-
Cukinia ma gorzki smak? Od razu przestań ją jeść. Może skończyć się bólem brzucha i wymiotami
Cukinia, ogólnie rzecz ujmując, jest zdrowym warzywem i powinniśmy włączać ją do swojej diety. Może się jednak zdarzyć, że trafimy na okaz, który ma gorzki smak. Powinniśmy wtedy czym prędzej...
-
To grzyb, choć do grzyba niepodobny. Znalezienie go jest tak trudne, jak praca w piątek
Nietypowy grzyb ze zdjęcia to gwiazdosz frędzelkowany. To bardzo rzadki grzyb, więc niezmiernie trudno jest trafić na niego w lesie. Mniej więcej tak trudno, jak skupić się na pracy w piątek, gdy...
-
Poszłam do gruzińskiej restauracji po "Kuchennych rewolucjach". Oderwałam kawałek chaczapuri i... zdziwiłam się
Ostatnio wybrałam się do gruzińskiej restauracji Gaumarjos, która dziesięć lat temu przeszła kuchenne rewolucje pod czujnym okiem i żelazną ręką Magdy Gessler. Restauratorka określiła to miejsce...
-
Jak wyglądała gastronomia w PRL-u? Te bary po prostu pękały w szwach. "Prosto i smacznie"
Gastronomia w PRL-u rządziła się swoimi prawami. Było tanio, prosto, ale przede wszystkim smacznie. Do dziś wielu z uśmiechem na twarzy wspomina bary mleczne. Co tam podawano? Cofnijmy się w czasie.
-
Zatrzęsienie grzybów w Małopolsce. Ludzie opuszczają lasy z wypełnionymi po brzegi koszykami
Choć lato trwa jeszcze w pełni, to w niektórych regionach Polski pojawiły się już pierwsze grzyby. Deszczowa aura, która miała miejsce nie tak dawno temu, zachęciła miłośników wędrowania po ostępac...
-
Turyści wybrali się do karczmy pod Żywcem. Kiedy dostali paragon, przetarli oczy ze zdziwienia
Czworo turystów postanowiło zjeść obiad w karczmie nieopodal Żywca. Zamówili klasyczne dania obiadowe: pierogi z mięsem i kapustą oraz schabowe z ziemniakami. Moment konsternacji nadszedł wraz z...
-
10 lat temu udowodnili, że w Polsce da się przeżyć za 5 zł dziennie. Teraz powtórzyli ten eksperyment
"5 Sposobów na" to kanał w serwisie YouTube, który przed dziesięcioma laty cieszył się ogromną popularnością. Jego autorzy dzielili się z internautami sposobami na ułatwienie życia. Jednym z...
-
Chciała podzielić się jedzeniem z dzieckiem. Doliczyli jej 2 euro do rachunku
"Paragony grozy" to nie tylko te rachunki z szokująco wysoką kwotą końcową. Zaliczyć można do nich także te, na których uwzględnione są pozycje, których klienci się nie spodziewali. Taka sytuacja...
-
Po tę przekąskę stoją tłumy. Wszyscy zgodnie twierdzą, że "tak powinien wyglądać polski fast food"
Wiele osób szukających oszczędności na wakacjach decyduje się na samodzielne gotowanie bądź fast foody. Nikogo nie dziwi ta druga opcja, ponieważ jedzenie tego typu jest tańsze i nie trzeba na nie...
-
Restauracje nie chcą obsługiwać osób, które są same. Niektóre lądują przy toalecie. Mieszkańcy mają dość
Idziesz do restauracji w Barcelonie bez towarzyszy? W niektórych miejscach możesz się srogo rozczarować. Jak donosi hiszpański serwis El Pais, nie brakuje lokali, które odmawiają obsługi pojedynczy...
-
Zebrali tyle grzybów, że nie mieściły się w bagażniku. Zdradziła, gdzie taki wysyp
Grzybiarze coraz śmielej chwalą się tegorocznymi zbiorami. Choć szczyt grzybobrania dopiero przed nami, wiele osób wraca z lasu z wiadrami i koszami pełnymi pięknych okazów. Jedna z miłośniczek...
-
Zjadł w restauracji Wojewódzkiego. Z kapci go nie wystrzeliło. "Powiem coś, co wam rozbije głowę"
Dymitr Błaszczyk, który prowadzi kanał Sprawdzam Jak, postanowił na własnej skórze przekonać się, czy restauracja Kuby Wojewódzkiego zasługuje na tak dobre opinie, jak te, które można przeczytać w...
-
Lubiana para z "Sanatorium miłości" wzięła ślub. Na weselnym stole zagościło osobliwe menu
Iwona i Gerard to telewizyjna para, która przeniosła swoje uczucie z telewizji do rzeczywistości. Kilka dni temu w malowniczym zamku w Niepołomicach przysięgli sobie dozgonną miłość. Po ceremonii...
-
Pił 12 puszek napoju gazowanego, jadł fast foody. Wszystko się zmieniło, gdy zobaczył zdjęcie z pogrzebu
Chris Stewart w pewnym momencie ważył już 181 kg. Jego codzienne menu składało się z ulubionego napoju gazowanego i fast foodów. Uwielbiał jeść cheeseburgery, kanapki z kurczakiem i frytki. Być moż...
-
Dietetyczka przestrzega: Tych ryb powinniśmy bezwzględnie unikać. I radzi, które zjeść nad Bałtykiem
Pobyt nad Bałtykiem nieodłącznie wiąże się z wyjściem do restauracji lub smażalni i zjedzeniem ryby z frytkami. Wydaje nam się, że skoro jesteśmy nad morzem w środku sezonu, to na pewno dostaniemy...
-
Grzybiarze chwalą się zbiorami. "Sporo niosło grzyby w rękach, bo nigdzie im się już nie mieściły"
Grzybów w lasach jest coraz więcej. Tak przynajmniej wynika z relacji grzybiarzy, którzy przysłali nam zdjęcia swoich zbiorów z pierwszego weekendu sierpnia. Pan Marek jest szczególnie zadowolony, ...
-
Porównał najlepszą restaurację we Władysławowie z tanią smażalnią. "Smak tłuszczu się przebija"
Youtuber Książulo słynie z tego, że testuje różnego rodzaju jedzenie. Na jego kanale można m.in. znaleźć nagrania, na których próbuje zjeść najostrzejsze potrawy. Ocenia również kebaby w różnych...
-
Zjadł najostrzejsze burrito w Polsce. Chwilę później się zaczęło. "Teraz dzieje się najgorsze"
Książulo to youtuber, który słynie między innymi z testowania najostrzejszych potraw zarówno w Polsce, jak i na świecie. Próbował już między innymi kiełbasy, burgera czy pizzy. Teraz przyszła pora ...
-
Zjadła w restauracji z przewodnika Michelin. Jedzenie? "Brak słów". Ale to paragon zaskakuje
Wszyscy przyzwyczailiśmy się do wysokich cen, szczególnie w miejscowościach turystycznych. Drożyzna nie nadaje nam chwili wytchnienia. Okazuje się jednak, że można trafić w miejsca, w których...
-
Żar leje się z nieba, a w tym żarze leżakują oscypki. Sanepid stawia sprawę na ostrzu noża
Trudno sobie wyobrazić, by podczas wyjazdu w Tatry nie spróbować oscypka. Okazuje się, że może jednak lepiej odpuścić ten punkt wycieczki. Onet zwrócił bowiem uwagę na fatalne warunki, w jakich...
-
Włóż kredę do lodówki i odczekaj. Tani trik, który zwalczy dwie uciążliwości za jednym zamachem
Patent zaproponowany w tytule może brzmieć absurdalnie. W końcu po co wkładać kredę do lodówki, skoro z jedzeniem nie ma nic wspólnego. Jest to jednak dobry sposób, by pozbyć się dwóch dość...
-
Spróbował jedzenia w zoo w Gdańsku. Dla ryby nie miał litości. "Czegoś takiego jeszcze nie widziałem"
Dymitr Błaszczyk z kanału Sprawdzam Jak postanowił przekonać się, co do zaoferowania mają polskie ogrody zoologiczne. Odwiedził więc zoo w Gdańsku. Pod uwagę przy ocenie wziął również jedzenie z...
-
Sylwetką Margot Robbie zachwycają się fani z całego świata. Aktorka zdradziła, co je, by ją utrzymać
Margot Robbie to jedna z najpopularniejszych hollywoodzkich aktorek. Ostatnio jest o niej szczególnie głośno z powodu roli w kinowym hicie "Barbie". Wiele osób zastanawia się, jak bardzo restrykcyj...
-
Politycy też uwielbiają grzybobranie. Były wicepremier pochwalił się w sieci swoją zdobyczą. "Zaczęło się!"
Choć sierpień dopiero się zaczął, to grzybiarze już zakasają rękawy i czujnym okiem badają tereny leśne w poszukiwaniu choćby jednego dorodnego okazu. Jak się okazuje, niektórzy mają na tym polu du...