Boże Narodzenie
-
Piernik staropolski - już czas go przygotować!
Piernik staropolski to jeden z pierwszych zwiastunów świąt. Na kilka tygodni przed Bożym Narodzeniem zapach korzennych przypraw roznosi się po całym domu, wprowadzając namiastkę świątecznej atmosfe...
-
Jak upiec sernik? Ma być pyszny, piękny i równy
Pieczenie sernika to nie dla wszystkich łatwa sztuka. Najczęstsze problemy to nadmierne opadanie masy serowej oraz jej pękanie? Jak im zapobiec i upiec sernik doskonały?
-
Jak mrozić karpia, aby zachował on walory smakowe jak najdłużej?
Jak mrozić karpia, aby był świeży i jednocześnie smaczny? Wigilia to dzień, w którym tej ryby nie może zabraknąć. Niestety zdarza się, że zrobimy jej zbyt dużo. Sprawdź, jak można przechować ją po...
-
Jak mrozić pierogi - kilka kuchennych trików, które sprawdzą się w świątecznym okresie
Jak mrozić pierogi, aby były smaczne i pięknie prezentowały się na świątecznym stole? Mrożenie jest procesem, który sprawdza się przy większych ilościach pierogów albo gdy chcemy zaoszczędzić czas ...
-
Po czym poznać, że zakwas na barszcz jest już dobry? Odpowiadamy
Barszcz to obowiązkowe danie na wigilijnym stole. Czasem idzemy na łatwiznę i korzystamy z gotowca, innym razem ambitnie przygotowujemy go na zakwasie. No właśnie, zakwas to jeszcze inna historia....
-
Piernik last minute, czyli ekspresowe ciasto dla zapominalskich lub zapracowanych [PRZEPIS]
Piernik to jedno z ciast, które wręcz musi pojawić się na świątecznym stole. Dziś mamy dla was przepis na piernik idealny: prosty, szybki i przede wszystkim pyszny. Jak go zrobić?
-
Czy dzień przed Wigilią można jeść mięso? Co mówi tradycja? Sprawdzamy
Czy przed Wigilią można jeść mięso? Sprawdźcie, czy przed Bożym Narodzeniem obowiązuje post.
-
Kompot z suszu- sprawdź przepis na tradycyjny napój wigilijny
Kompot z suszu to alternatywa z dawnych lat dla nowoczesnych napojów gazowanych, które coraz częściej stawiamy na świątecznym stole. Jak przygotować kompot z suszu i jakie są jego właściwości?...
-
Kapusta wigilijna- sprawdź prosty przepis na wigilijne danie
Kapusta wigilijna to smaczna, tradycyjna potrawa. Zastanawiasz się, które świąteczne dania zamówić, a które zrobić własnoręcznie? Sprawdź, nasz przepis na kapustę wigilijną, która na pewno Ci się uda.
-
Ciasto na pierogi: przepis. Jak lepić pierogi?
Ciasto na pierogi powinno być przygotowane według sprawdzonej receptury. Pierogi to tradycyjne danie, które oprócz Wigilii w wielu polskich domach pojawia się na co dzień. Sprawdź różne oblicza...
-
Dowiedz się, gdzie wyrzucić wytłaczanki po jajkach i pomóż dbać o środowisko
-
Sycący, ciepły posiłek? Pomysły na obiad z mięsa mielonego
-
Jak zrobić sok z winogron na zimę? Stara metoda zawsze się sprawdzi
-
Sałatka z czerwonej kapusty do słoików. Podkręcą ją trzy dodatki
-
Zapiekanka, od której trudno się oderwać. Smakiem przebija inne dania
- Obiad bez mięsa nie musi być nudny. Weź paprykę i kilka dodatków
- Szybki quiz o jajkach! To raczej powszechna wiedza, ale mało kto zdobędzie 6/6!
- Masz dość zacieków na naczyniach po myciu w zmywarce? Przekrój ten owoc na pół i włóż go do środka
- Przepis idealny dla kawoszy i łasuchów. Kawowe księżyce to cukierniczy hit
- Ograniczasz węglowodany? Zrób gołąbki z tym składnikiem zamiast ryżu
-
Pierogi z kapustą i grzybami: przepis. Jak krok po kroku przygotować świąteczne danie?
Przepis na pierogi z kapustą i grzybami wcale nie jest trudny. Po raz pierwszy organizujesz święta w swoim domu i chcesz wszystkich pozytywnie zaskoczyć? Sprawdź, jak w prosty sposób przygotować...
-
Obostrzenia na święta w pigułce. Jak będzie wyglądało tegoroczne Boże Narodzenie? Co z sylwestrem? Wyjaśniamy
Jakie obostrzenia będą obowiązywać w Boże Narodzenie? Co z sylwestrem? Przypominamy, o jakich restrykcjach należy pamiętać w święta i Nowy Rok.
-
Domki z piernika i świąteczne wieńce to już przeszłość? Teraz robi się je a la deska serów
Domek z piernika i świąteczny wieniec mają nowe oblicze. Podane a la deska serów są prawdziwym hitem na te święta. Wykonanie? Zachwycające.
-
Resztki po świętach? Mamy przepisy na genialne recyklingi, m.in. łazanek
Święta to najpiękniejszy okres w roku, kiedy świat staje się odrobinę lepszy, a ludzie milsi. Niestety, to także czas, kiedy marnujemy najwięcej jedzenia. W tym roku potrzebujemy świątecznej magii...
-
Jak święta obchodzą w innych krajach? Najdziwniejsze zwyczaje kulinarne
Jak obchodzi się Boże Narodzenie za granicą? Zupełnie inaczej niż w Polsce - w końcu co kraj, to obyczaj. Sprawdźcie, jakie są najciekawsze i najdziwniejsze tradycje świąteczne w różnych krajach.
-
Śledzie po kaszubsku, pod pierzynką i inne. Pięć najlepszych pomysłów na śledzie
Śledzie, zaraz obok karpia, stanowią najważniejszy rybny akcent na wigilijnym stole. Jak je przyrządzić, aby oczarować wszystkich biesiadników? Przedstawiamy pięć przepisów na śledzie (między innym...
-
Karp: cena 2020. Jak przygotować wigilijnego karpia? [PRZEPISY]
Karp jest jednym z najbardziej rozpowszechnionych wigilijnych dań w naszym kraju. Bez względu na region, pojawia się on na stołach większości Polaków. Jakie będą ceny ryby w tym roku?
-
Stroik świąteczny na stół i inne dekoracje bożonarodzeniowe - zobacz, co przygotować na Wigilię
Stroik świąteczny na stół to jedna z częściej spotykanych dekoracji bożonarodzeniowych. Choć bez problemu można kupić gotowy egzemplarz, nie zaszkodzi też spróbować swoich sił i stworzyć coś...
-
Makowiec zawijany, czyli jeden z największych świątecznych przysmaków [PRZEPISY]
Makowiec zawijany jest obowiązkowym punktem w świątecznym menu. Jak go przygotować samodzielnie? Sprawdź sprawdzony, prosty przepis na makowiec zawijany i japoński.
-
W Polsce w każdej sekundzie trafiają do kosza 153 kg jedzenia. W święta ta liczba wynosi trzy razy więcej
Nasza piękna tradycja biesiadowania w święta ma niestety też drugą stronę - gigantyczną ilość wyrzucanego po świętach, niepotrzebnie przygotowanego jedzenia. Co możemy z nim zrobić? Oddać.
-
Święta za pasem. Pytamy gwiazdy kulinariów o ich wspomnienia. Mamy też ulubione przepisy
Jakie wspomnienia związane ze świętami mają znani z gotowania? I jaki przepis podarowaliby wam pod choinkę? Zapytaliśmy ich w waszym imieniu.
-
Seler jak śledź i ciasto z suszu po kompocie, czyli wigilia na trochę inną nutę
Czy można urządzić 100-procentowo wegańskie, a zarazem w pełni tradycyjne polskie święta? Co można zrobić z resztek po Wigilii? No i jak gotować, żeby nie marnować? Zapytaliśmy znajomych...
-
Szynka w oranżadzie i tortellini w rosole, czyli jak Boże Narodzenie świętuje się w innych krajach
Zapatrzeni w swoje śledzie, barszczyki i uszka prawie nie dopuszczamy już do świadomości tego, że jest coś ważniejszego niż nasza polska Wigilia. Tymczasem na świecie tego dnia się nie świętuje...
-
Orzechy, mąka, jaja - piekło alergika. Jak przygotować święta bez tych dodatków? [PORADNIK]
Przygotowanie dań świątecznych to nie lada wyzwanie, nawet jeśli spędzamy Boże Narodzenie w mniejszym gronie niż dotychczas. Jeszcze większe trudności pojawiają się, gdy ktoś z gości - lub my sami ...
-
Święta w małym gronie. Co ugotować i w jakiej ilości? Przepisy na mniejszą skalę
Planujecie spędzić Boże Narodzenie w małym gronie? Pamiętajcie, by dostosować ilość jedzenia, które pojawi się na stole, do liczby gości. Po co jeść na siłę albo - co gorsza - wyrzucać resztki? Dzi...
-
Nie tylko pyszne. Oto inspiracje na piękne świąteczne przekąski - nieinstagramowe, lecz prawdziwe
Boże Narodzenie ma być czasem spokoju i radości, a w wielu domach - a raczej kuchniach - wiąże się z nerwowymi przygotowaniami i "zaklęciami", które lecą w stronę nieudanych przekąsek. By większość...
-
Ryba w galarecie na święta - nie tylko karp. Oto kilka inspirujących przepisów
Karp w galarecie to klasyk na świątecznym stole. Ale nie tylko ta ryba nadaje się do przygotowania tego pysznego wigilijnego dania. Oto kilka propozycji i na karpia, i na inne rybne wariacje...
-
Lekcja savoir-vivre'u: Jaka powinna być kolejność podawania potraw na domowym przyjęciu wigilijnym? Ekspertka wyjaśnia
Najpierw śledź czy barszcz z uszkami? Czy istnieje jedyna słuszna kolejność podawania wigilijnych potraw? I komu serwować je najpierw? O to, jak wydać dania podczas Wigilii, pytamy ekspertkę...
-
Ciasteczka świąteczne? Śnieżne kule są proste, a jakże efektowne [PRZEPIS]
Ciastka śnieżne kule to nie tylko pyszna przekąska, lecz także piękna ozdoba świątecznego stołu. Słodkie, aromatyczne ciasteczka na pewno posmakują wszystkim, którzy nie mogą doczekać się zimy....
-
Piernik dojrzewający: przepis. Jak przygotować pyszny deser na święta?
Piernik dojrzewający to jedno z obowiązkowych ciast na świątecznym stole. Przepis jest dość łatwy, jednak jego przygotowanie zajmie nam około 30 dni. Sprawdź recepturę na piernik dojrzewający i opc...
-
Domek z piernika: przepis. Jak zrobić dekoracyjny domek z piernika na święta?
Domek z piernika to nie tylko bajkowa dekoracja, ale również smaczny i efektowny poczęstunek. Jak go wykonać? Sprawdź nasz prosty przepis na efektowny świąteczny wypiek.
-
"W tym roku możemy - a nawet powinniśmy - odpuścić sobie przygotowania do świąt. Przynajmniej na polu kuchennym"
Kolacja wigilijna i dwa uroczyste obiady w święta Bożego Narodzenia - to co najmniej trzy wielkie posiłki do przyrządzenia. Mnóstwo pracy. W tym roku restauracje - często walczące o przetrwanie i...
-
Ciastka orzeszki to wspomnienie dzieciństwa i popularny świąteczny deser. Jak je zrobić? [PRZEPIS]
Kojarzycie ciastka orzeszki? Dla wielu z nas to smak dzieciństwa. Kruche ciastka z masą na bazie mleka w proszku były kupowane w cukierniach lub przygotowywane w specjalnych formach. Smakowały po...
-
Robert Makłowicz startuje ze świątecznymi przepisami. Na pierwszy ogień klasyki? Bynajmniej!
Na oficjalnym kanale Roberta Makłowicza na Youtube można obejrzeć już pierwszą część programu z przepisami na Boże Narodzenie. Sprawdźcie, jak zrobić gravlax oraz panierowane suszone prawdziwki...
-
Piernik z pomidorami? Pomysł na genialną wersję świątecznego klasyku [PRZEPIS]
Piernik z pomidorami? To połączenie może budzić wątpliwości. Kiedy jednak spróbujecie takiego ciasta, bez wątpienia zrozumiecie, jaki ten patent jest genialny. Sprawdźcie, jak zrobić piernik z...
-
Jaka ryba do ryby po grecku? Garść wskazówek, jak zrobić klasyczne danie na święta
Ryba po grecku pojawia się bardzo często na naszych wigilijnych stołach. Jeżeli jest dobrze przygotowana, będzie stanowić prawdziwy przysmak. Jak zrobić rybę po grecku? Mamy kilka wskazówek.
-
Dlaczego oryginalne matiasy mają inny kolor niż polskie? Jak wybrać najsmaczniejsze śledzie? Pytamy eksperta
Byliście kiedyś w Holandii i jedliście tam śledzie? Są tam nawet bardziej popularne niż w naszym kraju. Holenderski przysmak różni się jednak kolorem od śledzi, które możemy zjeść w Polsce. Skąd ta...
-
Barszcz Magdy Gessler czy Roberta Makłowicza? Przepisy od gwiazd kulinariów
Barszcz wigilijny to potrawa obowiązkowa na świątecznym stole. Przepisów na niego jest cała masa i każda gospodyni oraz gospodarz domowy ma swoje własne sposoby. A jak zupę z buraczków przyrządzają...
-
Święta first minute - co możesz przygotować wcześniej? Przepisy i porady
Przygotowania do świąt zajmują dużo czasu. Często jednak w wir pieczenia i gotowania rzucamy się dopiero dzień przed wigilijną kolacją. A przecież trzeba jeszcze kupić prezenty, posprzątać i...
-
Śledzie proboszcza - przepis na inną wersję klasycznego dania
Planujecie już, jakie śledzie pojawią się na waszych wigilijnych stołach? A może, zamiast robić je po raz kolejny po kaszubsku czy w śmietanie, zrobicie śledzie proboszcza? Sprawdźcie, jak je...