Boże Narodzenie
-
Za te dobre ciepłe dania na sylwestra goście będą cię nosić na rękach. Palce lizać
Dobre ciepłe dania na sylwestra sprawdzają się i na balach sylwestrowych w restauracjach, i na domowych imprezach. Warto wiedzieć, co podać gościom, by pożegnanie starego roku było udane również po...
-
Ile można trzymać bigos po świętach? Postaw na tę metodę, a wytrzyma nawet pół roku
Nie tylko z sałatką jarzynową lubimy przesadzać. W wielu domach gotuje się wielki gar bigosu, a po świętach okazuje się, że połowa została. Niech ci nawet przez myśl nie przejdzie, by go wyrzucać....
-
To ciasto zrobisz bez pieczenia. Rodzina nawet nie spojrzy na piernik i makowiec
Pierniki, keksy, serniki, makowce. Wszystkie te ciasta są pyszne, ale ile można ciągle jeść te same desery? Zachęcamy, by na stole postawić coś zupełnie innego, co zachwyci rodzinę. Chyba nie znamy...
-
Nie dodawaj tego składnika do masy. Przez niego makowiec szybciej się psuje. Jest alternatywa
To tradycyjne ciasto, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Jak zrobić makowca, aby wytrzymał jak najdłużej? Okazuje się, że jeden błąd może prowadzić do szybkiego zepsucia i lepiej...
-
Życzenia świąteczne 2024 - wyślij je swoim bliskim [krótkie, piękne, śmieszne, tradycyjne]
Sięgnij po najlepsze życzenia świąteczne 2024. Wybierz zabawne wierszyki, animowane gify bądź postaw na coś tradycyjnego. Jeśli nie masz pomysłu, czego życzyć swoim przyjaciołom i rodzinie,...
-
Majka Jeżowska zdradziła, jak przygotowuje śledzie. Muszą mieć trzy dodatki. "Robi się taka pasta"
Jak polskie gwiazdy spędzają święta? Majka Jeżowska w naszym programie "Ja wysiadam" zdradziła nam, w jak dużym gronie spotyka się jej rodzina i co zawsze musi być na stole. Jedną z potraw, którą...
-
Używasz tej mąki do smażenia ryby? Nic dziwnego, że nie chrupie. Wybierz dobrze, a wyjdzie idealna
Ryba smażona w mące to prostota i smak, które nigdy nie zawodzą, szczególnie podczas świątecznych spotkań. Jednak sekretem sukcesu potrawy jest użycie odpowiedniego sypkiego produktu. To właśnie on...
-
Karp w galarecie - przepis babci wciąż na topie. Jak zrobić pysznego karpia?
Karp w galarecie przepis babci - jak zrobić? Stare i sprawdzone receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie są zawsze bardzo cenione i lubimy do nich wracać. Pyszny karp w galarecie to danie,...
-
5 przepisów na sałatki na sylwestra, które zrobisz bez wysiłku. Najlepsza z kozim serem
Sałatka na sylwestra to przekąska, która może zastąpić danie główne. Jest zwykle potrawą sycącą, gdyż ma służyć zaspokojeniu głodu podczas najdłuższej nocy w roku. Jak ją zrobić? Podpowiadamy!
-
Weź ketchup, cebulę i korniszony. Śledzie w tym sosie to poezja
Śledzie królują na naszych stołach nie tylko na święta, ale jednak w Boże Narodzenie jemy ich najwięcej i ciągle próbujemy nowych przepisów. Jednak żadne śledzie nie są tak pyszne jak te, które rob...
- Spróbujesz i już nigdy nie wrócisz do rosołu. Wystarczy jedna zmiana
- Jak upiec ziemniaki w piekarniku, żeby były chrupiące? Tak wyjdą idealne
- Serwuję sałatkę "królowa stołu". Chwila krojenia i można się delektować
- Słodka przyjemność w 10 minut. Zdrowe, szybkie i łatwe do zrobienia
- Przepis na chrupiące frytki. Przed smażeniem zrób gazowaną kąpiel
- Najlepsza sałatka jaką ostatnio zrobiłam. Główny składnik cię zszokuje
- Zapach chleba bez mąki opanował osiedle. Sąsiadki prosiły o przepis
- Bez faworków siostry Anastazji nie ma karnawału. Zawsze wychodzą
- Na indyku robię pyszną zupę. Lepsza od rosołu dzięki dwóm przyprawom
- Z czego można zrobić koktajl? Nie tylko owoce. Wypróbuj innej wersji
-
Katarzyna Bosacka tak robi ekspresowy barszcz czerwony. Zrobisz go na ostatnią chwilę
Barszcz czerwony to podstawa wigilijnego menu. Od niego zaczyna się całe ucztowanie. Nie wszyscy jednak lubią go robić lub w ferworze przygotowań po prostu brakuje im czasu. Katarzyna Bosacka ma dl...
-
Karp po żydowsku to obowiązkowe danie wigilijne na wielu polskich stołach. Poznaj tradycyjny przepis
Karp po żydowsku to danie, które na stałe wniknęło do naszej tradycji kulinarnej. Bez karpia po żydowsku wiele osób nie wyobraża sobie wieczerzy wigilijnej. Przygotowywany tylko na ten jeden wieczó...
-
W moim domu nie ma barszczu z uszkami. W Wigilię jemy lepszą zupę. Poznajcie stary przepis
W większości polskich domów w Wigilię jada się barszcz czerwony z uszkami lub krokietami. To pyszne danie, nie przeczę, ale moim zdaniem istnieje dużo lepsza zupa na Wigilię. Ten przepis ma na pewn...
-
Karp z piekarnika - pyszna i zdrowa alternatywa dla smażonej ryby. Co zrobić, by mięso było soczyste?
Karp z piekarnika to nie tylko smaczna, ale przede wszystkim zdrowa alternatywa dla tradycyjnie smażonej ryby. Karp to dla wielu osób symbol świąt i obowiązkowe danie na stole. Nie każdy jednak...
-
Taki bigos zmiecie konkurencję z wigilijnego stołu. Jest najlepszy. Kluczem są odpowiednie przyprawy
To tradycyjne danie, którego nie może zabraknąć podczas Świąt Bożego Narodzenia. Ile gotować kapustę na bigos, aby potrawa wyszła idealna? Trzymaj się jednej zasady, a wyjdzie tak pyszny, że goście...
-
Tak zrobisz idealny sos do ryby. Na Wigilii gościom opadnie szczęka. Tak pyszny, że można jeść łyżkami
Boże Narodzenie nie może obejść się bez potraw rybnych. Nie wszyscy jednak za nimi przepadają, ale jeśli chcesz zaskoczyć gości, przygotuj sos kaparowy do ryby. To połączenie posmakuje zarówno...
-
Zrobiłam wieniec z ciasta francuskiego. Wyszedł tak pyszny, że podam go na święta
Przekąski z ciasta francuskiego już nieraz uratowały mnie, kiedy nagle zjawili się niespodziewani goście lub brakowało mi pomysłów na to, co podać na stół podczas imprezy. Ostatnio jednak...
-
Upieczcie gęś na święta jak mistrzowie kuchni. Takie danie nie tylko wygląda rewelacyjnie
Gęś pieczona na święta to jedno z najbardziej wykwintnych dań na bożonarodzeniowym stole. Choć jej przygotowanie wymaga trochę wprawy i doświadczenia kulinarnego, to efekt końcowy na pewno jest war...
-
Barszczyk z uszkami to danie, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Jak go zrobić?
Barszczyk z uszkami to jedno z najbardziej klasycznych dań świątecznych. W wielu domach serwowany jest tylko w ten jeden, wyjątkowy wieczór wigilijny. Co zrobić, aby nasz barszczyk był aromatyczny ...
-
Jest bardziej chrupiący i nie śmierdzi w całym domu. "Już nigdy nie usmażę karpia na patelni"
Wigilijny karp często ląduje na stole w wersji smażonej. Można jednak zrobić w o wiele lepszy sposób niż na patelni. Moja koleżanka podzieliła się ze mną patentem na karpia robionego w air fryerze,...
-
Dietetyczka wskazała najgorszą rybę na Wigilię. Ból żołądka gwarantowany. "Ma pochodne parafiny"
Ryba to punkt obowiązkowy w świątecznym menu. Niektórzy pozostają wierni karpiowi, pozostali stawiają na inne gatunki. Dietetyczka powiedziała, które są najzdrowsze, a których lepiej nigdy nie...
-
Zupa rybna z karpia wygryzie wigilijny barszcz. Jeden dodatek jest kluczowy
Przepis na zupę rybną z karpia poznałam kilka lat temu, kiedy na Wigilię przyniosła go żona kuzyna. Dotychczas w Wigilię zawsze jedliśmy barszcz, od tamtej pory to się zmieniło. Zupa rybna z karpia...
-
Mało kto robi śledzie tak jak Tomasz Strzelczyk. Dodaje kwaśny składnik, który może zaskoczyć
Boże Narodzenie bez śledzi to jak Wielkanoc bez mazurka. W wielu domach na stole pojawiają się nawet w kilku wersjach. W tym roku obok śledzi w śmietanie i po kaszubsku postaw jeszcze jedne - śledz...
-
Farsz do uszek na kolację wigilijną. Intensywny smak to zasługa najwyższej jakości składników
Farsz do uszek na kolację wigilijną to prawdziwa uczta dla podniebienia, na którą wiele osób czeka z utęsknieniem. Wigilijny barszcz nie ma sobie równych, a jego wyjątkowy smak u dużej mierze...
-
To mój ulubiony przepis na karpia. Smażę i wkładam do słoika. Zjadam pół na raz
Wśród potraw wigilijnych nie może zabraknąć karpia. Najczęściej stawiamy na karpia smażonego, czasami robimy go także w galarecie. U mnie w domu jest jeszcze jeden sposób na karpia i każdy go po...
-
Racuchy drożdżowe na Wigilię. Ten przepis nigdy nie zawodzi, wychodzą puszyste
W moim rodzinnym domu zawsze rano w Wigilię babcia siadała na wysokim krześle przy kuchence i smażyła najlepsze na świecie drożdżowe racuchy. Pachniały w całym domu, były puszyste i lekko słodkie,...
-
Co zaserwować swoim domownikom i gościom na świąteczny obiad? To jedno z najbardziej wykwintnych dań
Świąteczny obiad to danie absolutnie wyjątkowe. Święta Bożego Narodzenia celebrowane są w naszym kraju w sposób bardzo uroczysty. Spędzamy je w gronie rodziny i najbliższych, nic zatem dziwnego, że...
-
Idealne pierogi to wizytówka wigilijnego stołu. Każdy może je zrobić samodzielnie w dużej ilości
Pierogi z kapustą i grzybami na święta to jedna z rzeczy, która tylko w tym czasie ma swój wyjątkowy, niepowtarzalny smak. Choć można je jeść cały rok, to jednak największą popularnością cieszą się...
-
Na Wigilię zrób te paszteciki. Są wypchane farszem po brzegi. Nawet teściowa je doceni
Paszteciki wypełnione po brzegi kapustą oraz grzybami to w wielu domach obowiązkowy dodatek do wigilijnego barszczu. Jak je zrobić, by wyszły pyszne, pełne smaku i wręcz rozpływały się w ustach? To...
-
Uszka z kapustą i grzybami - klasyka wigilijnego stołu. Poznaj sekrety idealnego dania
Uszka z kapustą i grzybami to danie, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Wiele osób czeka na ten specjał z wytęsknieniem przez cały rok. Niepowtarzalny i jedyny w swoim rodzaju smak to...
-
Te ciasta świąteczne mają wielu wielbicieli. Znikają tak szybko, że nie każdy zdąży ich spróbować
Ciasta świąteczne to przepisy absolutnie wyjątkowe. Magiczny czas świąt sprawia, że chętniej sięgamy po domowe słodkości, które w bożonarodzeniowej odsłonie smakują znakomicie. Jakie przepisy...
-
Jak zrobić wigilijną kapustę z grzybami, aby nie była gorzka i wszystkim smakowała? To całkiem proste
Kapusta z grzybami kojarzy się oczywiście ze Świętami Bożego Narodzenia. Pojawia się bowiem zarówno w uszkach, pierogach, jak i krokietach. Jak ją zrobić, aby nie była gorzka? Podpowiadamy.
-
Twoja szynka na święta zawsze wychodzi sucha i twarda? Zmień przepis, a domownicy zapieją z zachwytu!
Szynka pieczona na święta Bożego Narodzenia to jedna z najbardziej aromatycznych i smakowitych potraw. Choć przygotowanie nie jest bardzo skomplikowane, to warto znać proste triki i wskazówki, któr...
-
Barszcz czy grzybowa? Na Wigilię podaję specjał według receptury Wachowicz. Nie zostaje nawet kropla
Jakie zupy robi się na Wigilię? Przed laty wcale nie barszcz czerwony czy grzybowa wiodły prym. Największym uznaniem cieszyła się migdałowa polewka. Przepisem na jej wykonanie podzieliła się Ewa...
-
Przepis na keks to bułka z masłem. Zrób go kilka dni przed świętami, wtedy będzie najlepszy
Keks to jedno z tych ciast, które najbardziej kojarzą się ze świętami. Moim zdaniem jest dużo lepsze od oklepanych makowców i pierników, a do tego pięknie prezentuje się na stole. To także jedno z...
-
Katarzyna Bosacka przyjrzała się pierogom i uszkom. "Producenci trochę nas oszukują"
Nie wszyscy przed świętami własnoręcznie lepią uszka do barszczu i pierogi z kapustą i z grzybami. Część osób kupuje gotowe wyroby. Nie ma w tym nic złego, pod warunkiem, że wybierzemy te z jak...
-
Poznaniacy nie siadają bez tego do Wigilii. Jak zrobić makiełki? Ważny jest makaron
Każdy region naszego kraju ma własne, niepowtarzalne potrawy wigilijne, które w innych częściach Polski są słabiej znane. W Wielkopolsce taką potrawą są makiełki. To zdecydowanie coś więcej niż...
-
Nie każdy lubi, ja robię po mistrzowsku. Do karpia w galarecie dodaję nietypowy składnik
Karp dla wielu osób nie jest ulubioną potrawą wigilijną, a karp w galarecie uchodzi już w wielu domach za danie dla smakoszy. Ja karpia w galarecie robię od lat i każdy czeka na to danie z...
-
To mój murowany hit świąt. Wygląda zjawiskowo, a smakuje jeszcze lepiej. Każdy pyta o przepis
Na świątecznym stole ląduje mnóstwo potraw, ale jeśli chcesz zaskoczyć gości postaw na ten przepis. Choinka z ciasta francuskiego nie tylko wygląda efektownie, lecz także smakuje doskonale....
-
Jedni go kochają, inni nienawidzą. Jego zapach zawsze kojarzy się z Wigilią
W wielu polskich domach bez tego napoju nie ma świąt. Jest słodki i aromatyczny i co najważniejsze wybitnie kojarzy się z Wigilią. Oto kilka ciekawych pomysłów na ten napój.