Boże Narodzenie
-
Ryba po grecku - przepis tradycyjny czy nowoczesny? Wybierz, co lubisz!
Choć nie wiadomo dokładnie skąd wzięła się w naszym menu ryba po grecku, pewne jest, że w wielu domach zagości w tym roku - tak, jak w latach ubiegłych - na wigilijnym stole. Delikatne mięso ryby i...
-
Piernik świąteczny od Magdy Gessler - przepis na doskonałe ciasto na Boże Narodzenie
Okres świąteczny to nie tylko ciężkie czy postne potrawy na wigilijny stół. To również okazja do wypróbowania nowych przepisów na pyszne wypieki, które urozmaicą rodzinne spotkania i zaspokoją chęć...
-
Zakwas na barszcz - wcale nie taki trudny. Jak zrobić najlepszy zakwas do barszczu?
Może się wydawać, że domowy zakwas na barszcz czerwony, to coś trudnego do przygotowania. Tymczasem robi się go bardzo łatwo, a wigilijny barszcz zyskuje dzięki niemu niepowtarzalny smak. O czym...
-
Masa makowa do makowca, klusek z makiem i drożdżówek - przysmak na Boże Narodzenie
Masa makowa to jeden ze składników, których nie może zabraknąć w naszych kuchniach w okresie przedświątecznym. Można ją przygotować własnoręcznie lub kupić w sklepie. Sprawdź, jak ją zrobić masę...
-
Domki z piernika zawojowały internet. Galeria cudownych prac z Facebooka i instrukcja, jak się za to zabrać
Co roku przed świętami na social mediach zasypują nas zdjęcia domków z piernika. Misterne konstrukcje wielu wręcz onieśmielają. Jednak z odpowiednimi przepisami i narzędziami (i wcale nie mówimy tu...
-
Lukier do pierników - przepis na piękną dekorację do świątecznych ciasteczek
Lukier do pierników to coś, co musisz umieć przygotować przed świętami Bożego Narodzenia. W końcu najlepsze pierniczki to te polane przepysznym lukrem, nie tylko idealnie słodkie, ale także ładnie...
-
Makowiec - jedno z bardziej świątecznych ciast. Ale dlaczego w środku czasem robi się dziura? Sprawdzamy
Makowiec to jedno z najbardziej popularnych ciast, które przygotowujemy na święta Bożego Narodzenia. Często zdarza się, że gdy po upieczeniu przekroimy struclę, powstaje dziura między ciastem a...
-
Sernik z musem piernikowym - wspaniały nie tylko na święta. Podpowiadamy, jak go zrobić
Sernik z musem piernikowym to ciasto, które przywoła nastrój świąt Bożego Narodzenia w dowolnym momencie. Aromatyczne przyprawy korzenne doskonale współgrają z masą serową, co sprawia, że deser jes...
-
Sernik królewski - klasyczny, kultowy, przepyszny! Przepis na sernik doskonały na co dzień i od święta
Sernik królewski łączy w sobie przynajmniej dwie rzeczy, które sprawiają, że nasze serca biją szybciej. Pyszna, puszysta masa serowa w duecie z kruchym kakaowym ciastem to jeden z ulubionych deseró...
-
Ciasteczka cynamonowe
Czy ty też za dzieciaka mówiłeś cymamon? Nawet jeśli teraz mówisz dobrze, to i tak wiemy, że twoje zamiłowanie do ciastek jest takie, jak w dzieciństwie. Z tego się nie wyrasta!
-
Ciasteczka owsiane - przyjemność bez wyrzutów sumienia. Zdrowy owoc doda smaku
-
Szarlotka z patelni. Ciasto bez pieczenia. Wyjątkowo prosty przepis
-
Tak gwiazdy dbają o swoje włosy. Dzięki tej aplikacji ty też tak możeszMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Teściowa robi je najlepiej. Tą metodą chrust będzie pulchny i chrupiący
-
Zapomnij o ścieraniu ziemniaków na placki. Mniej pracy, a wyjdą równie smaczne
- Ten przepis na chruściki ma 40 lat i na pewno lepszych nie jedliście. Kluczem smaku jest konkretny tłuszcz
- Pyzy - przepis. Receptura mojego dziadka jest najlepsza
- Piątkowy obiad bez mięsa - włoska lasagne z zielonymi dodatkami i serami
- Tak robią mistrzowie cukiernictwa. Dodajesz pianę do ciasta? Zrób to w odpowiednim momencie, inaczej wyjdzie zakalec
- Co oznacza biała obwódka na pączku? Ma większe znaczenie niż myślisz
-
Lebkuchen (pierniczki)
Jeśli spędzasz święta z obcokrajowcami i każdy z was mówi w innym języku, mamy sposób na poprawienie komunikacji. Stawiasz na stole pierniczki i wtedy każdy czuje, że mówisz do niego wesołych Świąt...
-
Przywołaj święta ciastem żurawinowym. Mamy wspaniały przepis
Nie możesz doczekać się tych wszystkich aromatów wspaniałych potraw świątecznych? Przygotuj pyszne ciasto żurawinowe. Ten wspaniały wypiek jest bardzo prosty do zrobienia, a wygląda i smakuje...
-
Resztki po świętach? Nie wyrzucaj! Możesz je zamrozić lub przerobić na inne dania
Przejadły ci się świąteczne mięsa? Dobry kucharz (także amator) niczego nie marnuje! Wiele dań możesz zamrozić lub wykorzystać ponownie - podpowiemy, jak się za to zabrać.
-
Świąteczne słodkości w wersji mini - dla małych i dużych łasuchów
A może, zamiast zwykłych ciast, przygotujecie w tym roku słodkości w mniejszej wersji? Takie małe co nieco z pewnością przypadnie do gustu młodszym - zwłaszcza, jeśli będą mogli pomóc w...
-
Ryba na parze - w sam raz na zdrowy i dietetyczny świąteczny stół
Ryba na parze w repertuarze wigilijnych potraw? Czemu nie. Była już po grecku, po żydowsku, smażona i pieczona... Teraz swoje pięć minut ma ryba na parze!
-
Polska ryba po grecku. Tradycyjna potrawa wigilijna ze śródziemnomorskim rodowodem
To prawda, że polska ryba po grecku znacznie oddaliła się od swego śródziemnomorskiego pierwowzoru. Ryba po grecku ma jednak o wiele więcej wspólnego z Grecją niż, na przykład, pierogi ruskie z Rosją.
-
Makówki śląskie, czyli prosty makowiec. Deser wigilijny z makiem, rodzynkami i wiórkami kokosowymi
Makówki to tradycyjne danie świąteczne ze Śląska. Nie są znane w całej Polsce, ale na Śląsku przyrządza się je już od dawna. Makówki sprawdzają się świetnie jako wigilijny deser.
-
Sposób na karpia - inny niż zwykle
Nie przepadasz za zwykłym karpiem z patelni lub w galarecie? Mamy kilka pomysłów na to, jak jeszcze można przyrządzić tę świąteczną rybę - od bardziej zachowawczych, po mniej konwencjonalne.
-
Sałatka na święta - nie tylko jarzynowa!
Jak co roku, na wielu świątecznych stołach nie obędzie się bez tradycyjnej sałatki jarzynowej. Nie lubisz jej? Chcesz zaskoczyć rodzinę czymś nowym? A może nie masz czasu na jej przygotowanie? Oto...
-
Słodkie 'bestsellery' - najlepsze wypieki na Wigilię i Boże Narodzenie
Oprócz pierogów z kapustą i grzybami, karpia w galarecie czy sałatki śledziowej, na świątecznym stole nie może zabraknąć także wyśmienitych ciast i ciasteczek. Sprawdzą się i te klasyczne, jak...
-
Jak przyrządzić pierogi z kapustą i grzybami? Magda Gessler zdradza swoje triki
Święta to czas pełen nerwowych przygotowań i wybierania tego, co zdążymy przygotować, a co jednak trzeba będzie odpuścić. Być może na ostatnią chwilę szukacie dobrego przepisu na pierogi z kapustą ...
-
Jak zrobić lukier? Bardzo łatwo! Dwa przepisy i kilka pomysłów na dekorowanie pierników
Do sklejania świątecznej szopki lub malowania precyzyjnych wzorków na piernikach najlepszy będzie lukier królewski. Jest śnieżnobiały, bardzo wytrzymały i szybko zastyga. Wiele osób jednak kupuje...
-
Magda Gessler radzi, jak przygotować pysznego karpia po żydowsku. Jak go zrobić?
Karp po żydowsku - to pyszne danie, które na pewno uwielbia wielu z Was. Restauratorka Magda Gessler zdradza przepis, jak go przygotować. Jak sama przyznaje, jest to jedno z trudniejszych dań, ale...
-
Karp na Wigilię. Jak przygotować karpia na Boże Narodzenie 2019? Przedstawiamy trzy przepisy
Karp to ryba, która pojawia się na większości wigilijnych stołów. Istnieje jednak wiele sposobów na to, jak go przyrządzić. Karpia można podawać także w towarzystwie różnych dodatków, np. warzyw,...
-
Świąteczne standardy - bez tych dań nie ma świąt!
Karp w galarecie, pierogi z kapustą i grzybami, piernik - bez tych dań większość z nas nie wyobraża sobie wigilijnego czy bożonarodzeniowego stołu. Wśród tych potraw znajdziemy i takie, które - cho...
-
Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami - przepis, który zawsze się udaje
Pierogi z kapustą i grzybami to jedno z najbardziej popularnych wigilijnych dań, które pojawiają się na stołach w różnych regionach Polski. Danie to sprawdzi się jednak nie tylko na święta, a...
-
Karp w galarecie, czyli świąteczna klasyka
Karp w galarecie... Chyba wszyscy znamy to danie. Mogłoby się wydawać, że gości na wigilijnych stołach od wieków - tymczasem karp w galarecie to kulinarny bestseller dopiero od około 60 lat.
-
Śledzie z żurawiną, czyli nieco inna odmiana słynnego, wigilijnego dania
Śledzie z żurawiną to kolejna wariacja na temat ryby, która pojawia się u większości z nas na stołach wigilijnych. To także potrawa dobra na wszelkiego rodzaju imprezy rodzinne, zwłaszcza dla osób,...
-
Sałatka śledziowa na święta - 6 pomysłów
Sałatka śledziowa musi znaleźć się na twoim świątecznym stole? Wypróbuj nasze przepisy! Znajdziesz tu zarówno klasykę, jak na przykład sałatka śledziowa z ziemniakami czy jabłkiem i cebulą, jak i...
-
Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami. Tej potrawy nie może zabraknąć przy świątecznym stole
Pierogi z kapustą to nieodłączna część wigilijnej kolacji. W niektórych domach pierogi z kapustą i grzybami je się prosto z wody, w innych podaje się już podsmażone.
-
Bigos - najważniejsze danie bożonarodzeniowe. Mięso z kapustą o kilkusetletniej tradycji
Na bigos się czeka i za bigosem się tęskni. Warto go gotować kilka dni, aby potem rozkoszować się smakową ucztą. Na Wigilię bigos postny, a przez resztę Świąt bigos tradycyjny - to typowy...
-
Kaczka z jabłkami - uroczysty drób idealny na święta [PRZEPIS]
Warto na chwilę zapomnieć o kurczaku i pochylić się nad kaczką z jabłkami. Smaczna, zdrowa i nie wieje nudą - czego chcieć więcej? Kaczka z jabłkami to danie, którego po prostu trzeba skosztować!
-
Krokiety z kapustą i grzybami. Danie postne idealne nie tylko na święta Bożego Narodzenia
Czym są krokiety, wszyscy wiemy. Najprościej rzecz ujmując, to rodzaj pasztecików w naleśnikowym cieście. Mogą być nadziane wszystkim (ziemniakami, rybą, kurczakiem, soczewicą, serem...), lecz w...
-
Święta ekonomicznie - kilka przepisów na niedrogie dania i wypieki
Na świąteczne przysmaki wcale nie trzeba wydawać majątku. Rozsądnie dobierając potrawy i ich składniki, możemy przygotować smakowitą ucztę, nie nadwyrężając zanadto domowego budżetu. Oto kilka...
-
Słodkie cudeńka - jak dekorować wypieki (nie tylko świąteczne pierniki)
Domowe ciasta nie wymagają specjalnej dekoracji - nawet jeśli bywają niezbyt równe i perfekcyjne z wyglądu. Ich atutem jest smak - naturalny, oryginalny, bez sztucznych dodatków. Jeśli jednak chces...
-
Tego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Testujemy sałatki śledziowe z przepisów gwiazd. Faworyt jest jeden
Podczas Wigilii i Bożego Narodzenia na naszych stołach nie może zabraknąć śledzi. Choć można je przyrządzać na różne sposoby, to sałatki śledziowe są jednymi z naszych ulubionych przekąsek....
-
Wigilia 2019. Jak suszyć pomarańcze na choinkę? Dwa proste sposoby
Suszone pomarańcze są doskonałą alternatywą dla plastikowych ozdób choinkowych. Są niedrogie, ekologiczne, a w dodatku pięknie pachną. Ich przygotowanie nie jest trudne, ale wymaga nieco...
-
Da się pogodzić miłość do barszczu i ostryg? David Gaboriaud o tym, jak wyglądają jego polsko-francuskie święta [WYWIAD]
Święta to wyjątkowy czas dla Polaków. Jak mało kto uwielbiamy pielęgnować tradycje - i te duchowe, i kulinarne. A jak to wygląda u osoby, która jest zawieszona pomiędzy Polską a Francją, a do tego...
-
Nazwanie jej zupą zakrawa na profanację. Czym jest ta klasyczna, świąteczna, śląska potrawa?
Nazwijcie ją zupą, a obrazicie Ślązaka. Tym bardziej, że, jak wiadomo, Ślązacy to ludzie o ogromnym szacunku wobec tradycji. Dzięki nim do dziś możemy raczyć się wigilijną moczką. Co to takiego i j...
-
Jak usadzić gości przy stole, by nie popełnić gafy? Ekspertka: Warto wyznaczyć miejsca
Usadzenie całej rodziny przy stole tak, żeby wszyscy byli zadowoleni, to często karkołomne zadanie. Jak to zrobić zgodnie z zasadami savoir-vivre'u? Na nasze pytania odpowiedziała specjalistka.