Boże Narodzenie
-
Jak zrobić uszka? Tego przepisu nie da się zepsuć. Dodatek do barszczu wychodzi idealnie smaczny
Barszcz czerwony to jedna z tradycyjnych potraw wigilijnych. Danie nie smakowałoby jednak równie dobrze, gdyby było pozbawione smacznych dodatków z aromatycznym farszem. Jak zrobić uszka, aby cała...
-
Tradycyjny kulebiak z nietypowym twistem. Warszawski szef kuchni zdradził przepis na niebiański farsz
Kulebiak to tradycyjna potrawa wigilijna, którą zwykle przygotowuje się z ciasta drożdżowego, wypełnionego farszem mięsnym lub warzywnym - najczęściej kapustą i grzybami. A co gdyby klasyczne...
-
Przepis na barszcz wigilijny. Wyjdzie tak smaczny, że gościom aż kapcie spadną z nóg
Barszcz czerwony to tradycyjna potrawa wigilijna, której nie może zabraknąć podczas uroczystej wieczerzy. To jedna z najbardziej aromatycznych polskich zup. Z naszej receptury wychodzi tak intensyw...
-
Piernik doskonały bez dojrzewania i leżakowania. Zwróć uwagę na szczegóły, a w wyjdzie tip-top
Nie ma wigilii i świąt Bożego Narodzenia bez pachnącego i znakomitego piernika. Kultowe ciasto najlepiej smakuje z solidną porcją miodu i przypraw. Jak się jednak okazuje dla spóźnialskich jest...
-
Dlaczego dzielimy się opłatkiem i jaka jest jego historia? Sprawdź, gdzie go kupić
Opłatek na Wigilię i dzielenie się nim to dla wielu bardzo ważna sprawa. Jednak skąd się wzięła ta tradycja i jaką symbolikę ma opłatek? Sprawdzamy historię opłatka i miejsca, gdzie można go kupić.
-
Ta zupa to hit na święta. Doskonale zastąpi barszcz i grzybową. Jest nieziemsko kremowa i aromatyczna
Święta za pasem, a to oznacza, że już wkrótce czekają nas przygotowania do wigilijnej uczty. Oprócz pierogów z kapustą i grzybami, ryby po grecku i karpia zgodnie z tradycją należy podać zupę. Pola...
-
Przepis na sernik bożonarodzeniowy. Delikatna, puszysta słodycz wprost rozpływa się w ustach
Na wigilijnym stole, oprócz tradycyjnych potraw wytrawnych, nie może zabraknąć również słodkich wypieków. Jednym z nich jest sernik bożonarodzeniowy. Jest idealnie pulchny i wilgotny, a przy tym...
-
Przepis na makowiec po japońsku. Oryginalny deser z polewą czekoladową uświetni świąteczny stół
Makowiec to ciasto, bez którego trudno sobie wyobrazić świąteczne biesiadowanie. Pyszny deser można przygotować na wiele sposobów, lecz dziś przychodzimy z przepisem na makowiec po japońsku. Nie...
-
Jak mrozić krokiety, aby po odmrożeniu były złociste, świeże i równie smaczne? Niezawodna metoda
Krokiety często goszczą na wigilijnych stołach. Paszteciki ze smakowitym farszem i złocistą panierką to przysmak, któremu trudno się oprzeć. Niektórych zastanawia jednak kwestia ich przechowywania....
-
Umiesz liczyć? Licz na siebie i zostaw gotowce na sklepowej półce. Ten kremowy sernik to łatwizna
Sernik to nasze dobro narodowe, które gości na naszych stołach podczas każdych świąt, ale i na co dzień do kawy. Perfekcja tkwi w odpowiednim przygotowaniu, dobrym jakościowo składzie i kilku...
- Ciasto z rabarbarem z tego przepisu to mistrzostwo. Musisz spróbować
- Ten przepis to prawdziwa mięsna uczta. Rodzina za nią szaleje
- Najlepszy przepis na kapuśniak. Inne schowaj na dnie szuflady
- Przepis na biszkopt, który nie opada i pięknie wspina się po tortownicy. Babcia dodawała składnik z barku
- Jakie jest najgorsze mięso do rosołu? Może być skupiskiem pasożytów
- Na pizzę, do chleba i do ogrodu. Naturalne rozwiązanie dla roślin w twoim ogrodzie
- Leniwe robię w ten sposób od lat. Główny składnik zamieniłam na inny
- Od dziś będziesz robić najlepszy rosół. Babcia poprosi o przepis
- Ludzie narzekają, że Thermomix "tańczy". Odwróciła się i usłyszała huk. "Czasami muszę trzymać"
- Dziecinnie prosty sposób na sparzenie kapusty. Zajmuje tylko 10 minut
-
Goście spadną z krzeseł, gdy spróbują tych pierogów. Prosty dodatek zamiast grzybów podkręca smak kiszonej kapusty
Pierogi z kapustą i grzybami nikogo nie zaskoczą. Niezależnie od proporcji farszu i dodanych przypraw, jest to smak, z którym wszyscy przez lata zdążyliśmy się obyć. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich...
-
Ryba po grecku z przepisu babci Heli nigdy nie zawodzi. Zmienia wigilijną kolację w prawdziwą ucztę
Ryba po grecku to tradycyjna polska potrawa, która pojawia się co roku na stole wigilijnym. Smażona ryba otulona warzywną kołderką jest nie tylko pyszna i pożywna, ale i tania w wykonaniu. Jak ją...
-
Przystawki na święta Bożego Narodzenia - produkty, które musisz dopisać do swojej listy zakupowej
Przystawki na święta Bożego Narodzenia nie muszą być czasochłonne i skomplikowane. Świąteczne przekąski to znakomity sposób na mały głód. Oto kilka propozycji, które mogą miło zaskoczyć Waszych...
-
Czy można mrozić sałatkę jarzynową? Pewnie myślisz, że to absurd, ale odpowiedź nie jest taka oczywista
Mrożenie żywności to idealny sposób na to, by jej nie marnować. Wiele potraw wigilijnych nadaje się do tego idealnie. Po świętach do zamrażarki mogą trafić pierogi, kapusta z grochem, czy również...
-
Nie trzeba piec, by coś dobrego zjeść! Wystarczy zrobić świąteczne raffaello z korzenną nutką
Zapomnij o pieczeniu wyszukanych ciast i babcinych specjałów. Zaskocz w te święta swoich gości niebiańską słodyczą, jaką jest raffaello z korzenną nutą. Obejdzie się bez piekarnika - wystarczy zadb...
-
Dorsz na święta przygotowany w ten sposób wygrywa z karpiem. Nikt nie odpuści dokładki
Galaretki z dorsza, czy też dorsz w galarecie, to idealna przystawka na święta i nie tylko. Przepis jest banalny i z całą pewnością przypadnie do gustu każdemu uczestnikowi spotkań przy stole. Doda...
-
Takimi ciasteczkami w święta zajadają się nasi sąsiedzi. Jeszcze lepsze niż pierniczki
Robienie świątecznych ciasteczek, najczęściej pierniczków, to w wielu domach tradycja. Niektórym trudno wyobrazić sobie przygotowania do Bożego Narodzenia bez wspólnego pieczenia tych słodkości. Mo...
-
Co zrobić, żeby zakwas buraczany nie spleśniał? Poznaj trzy wskazówki - jedna dotyczy słoika
Zakwas buraczany to nie tylko podstawa najlepszego barszczu wigilijnego, lecz także prawdziwa bomba witaminowa i zbawienie dla jelit i układu odpornościowego. Jednak jeśli nieumiejętnie nastawimy...
-
Bigos wigilijny z niespodzianką. Dodaj suszony rarytas, a kapuściane danie nabierze charakteru
Wigilijny bigos wieje nudą? Zamiast szykować po raz kolejny przepis babci, postaw na nieco większą ilość dodatków. Jeden szczególnie podkreśli smak kapuścianego rarytasu, a grzyby to jedynie połowa...
-
Jak doprawić barszcz czerwony? Te tanie dodatki znajdują się w każdym polskim domu
Barszcz czerwony to jedna z klasycznych potraw wigilijnych. Niektórzy piją ją prosto z kubka, inni z kolei zajadają się nią razem z uszkami lub krokietami. Aby zupa wyszła doskonale, musi zostać...
-
Jarzynowa musi pożegnać się z koroną. W tym roku to ta sałatka zawładnie świętami
Sałatki na święta to tak naprawdę niekończąca się lista pomysłów. W pierwszej chwili zwykle do głowy przychodzi jarzynowa, ewentualnie sałatka z tuńczykiem. Jednak możliwości jest znacznie, znaczni...
-
Takie pierniczki nie muszą dojrzewać tygodniami. Sprawdź, jak zrobić idealne ciasteczka na święta
Jak święta to i obłędne pierniczki. Przepis na kruche ciasteczka pełne korzennych nut wcale nie jest taki trudny. Wystarczy pamiętać o kilku szczegółach i zadbać o dobrej jakości składniki. Słodki...
-
Świąteczna sałatka ziemniaczana - pyszna nie tylko od święta. Cztery przepisy dla każdego
Sałatka ziemniaczana to jedna z najpyszniejszych tradycyjnych potraw wigilijnych. Możesz ją zrobić na wiele różnych sposobów. Tutaj poznasz cztery proste przepisy na sałatki z ziemniaków, które nie...
-
Ciocia z Radomia robi najlepszą świąteczną zupę. Oprócz grzybów jest jeszcze jeden, ale nieoczywisty składnik
Zupa wigilijna mojej cioci to potrawa, na którą rodzina czeka cały rok. Podstawą są suszone grzyby, cebula oraz jeden składnik, który raczej kojarzy się z innymi świętami. Ta zupa jest tak pyszna, ...
-
Popularna sałatka, która jest o niebo lepsza od jarzynowej. Robię ją co roku na święta i sylwestra
Są sałatki, których nie może zabraknąć na żadnej wyjątkowej uroczystości. Co więcej, ich smak każdy zapamięta na długo. Wystarczy świeże pieczywo i talerz z przepyszną sałatką, aby zaspokoić apetyt...
-
Pewnie popełniasz błąd, za który Magda Gessler zdzieliłaby cię szczotką. Kapusta przez to traci smak i właściwości
Polskie Boże Narodzenie bez kapusty kiszonej nie może istnieć, a jeżeli ktoś się ze mną nie zgadza, zapraszam do dyskusji. Nie używamy jej jedynie do pierogów, ale także do uszek, kapusty wigilijne...
-
Najlepszy dodatek do barszczu. Nadziej go mięsem z odzysku i grzybami. Świąteczny hit gotowy w 20 min.
Nie ma prostszego i smaczniejszego dodatku do czerwonego barszczu niż chrupiące paszteciki ciasta francuskiego. Sakiewki wystarczy hojnie nadziać farszem, którego główny składnik to mięso z...
-
Wigilijna zupa grzybowa z przepiśnika babci. Poznaj największego rywala barszczu z uszkami
Aromat zupy grzybowej kojarzy mi się z dzieciństwem i świętami Bożego Narodzenia w rodzinnym gronie. Nikt nie przygotowywał tak dobrej zupy wigilijnej jak babcia. Jeśli chcecie poznać jej doskonały...
-
Odwiedził dwa jarmarki. Na pierogach nie zostawił suchej nitki. Zaskakuje, co ocenił najlepiej
Youtuber Książulo postanowił, że w tym roku odwiedzi wszystkie jarmarki w Polsce. "Jest ich osiem albo dziewięć, więc będzie to długa trasa" - powiedział. Na razie dotarł na dwa - w Gdańsku oraz w...
-
Gospodynie z Koła Gospodyń Wiejskich robią go co roku. Tak miękkiego i aromatycznego piernika jeszcze nie jedliście
Nie ma Wigilii bez domowego piernika. Intensywny aromat korzennych przypraw szczególnie kojarzy się z okresem świątecznym. Takich zapachów nie może zabraknąć również w twoim domu. Przygotuj znakomi...
-
Katarzyna Bosacka radzi, jakie pierogi i uszka kupić. Mówi o składniku, na którym niektórzy oszukują
Święta bez uszek oraz pierogów trudno sobie wyobrazić. Nie wszyscy jednak lepią je sami, część osób decyduje się na kupno gotowych. Katarzyna Bosacka ma dla nich kilka cennych wskazówek. Dziennikar...
-
Świąteczna sałatka jarzynowa babci - przepis po nowemu. Poznaj dwa składniki, które wzbogacą smak
Przepis na sałatkę jarzynową babci w każdym polskim domu jest uznawany niemalże za skarb. Nikt przecież nie gotuje tak wspaniale jak babcie. To właśnie one sprawiają, że każda potrawa smakuje...
-
Magda Gessler sałatkę jarzynową na święta robi w mistrzowski sposób. Wychodzi mega chrupiąca i zwarta
Sałatka jarzynowa na święta w wykonaniu Magdy Gessler to ciekawa propozycja na święta. Wielu z nas nie wyobraża sobie Wigilii bez sałatki jarzynowej. Można wykonać ją w bardzo różnorodny sposób....
-
Przestań wzdychać do sałatki jarzynowej. Tu główny składnik pochodzi z morza, a reszta pływa w sosie
Zamiast kolejny rok szykować sałatkę jarzynową postaw na nieco bardziej wyszukaną przystawkę na święta. Wystarczy połączyć owoce morza z tym obłędnie czerwonym warzywem, a wszystko zalać kremowym...
-
Ostrożnie z tą przyprawą podczas przyrządzania bigosu. Można nią narobić wiele szkód
Bigos to potrawa powszechnie znana i lubiana. Przygotowuje się ją zwłaszcza w okresie świątecznym. Tradycyjne danie z kapusty i aromatycznych dodatków wzbogaca wigilijny stół, a u miłośników kuchni...
-
Megaszybkie ciasto bez pieczenia na święta cieszy się rekordowym zainteresowaniem. Jak je zrobić?
Megaszybkie ciasta bez pieczenia to coś, co uwielbiamy. Nie musisz martwić się o proces pieczenia, odpowiednią temperaturę, nagrzanie piekarnika, a później rachunki za prąd. Przepisy, które podajem...
-
Babcia złapie się za głowę, gdy powiesz jej, co dodałaś do piernika. Dzięki temu składnikowi, ciasto nigdy nie wychodzi suche
Nie ma ciasta, które bardziej kojarzyłoby się ze świętami Bożego Narodzenia, niż domowej roboty piernik. Oprószony cukrem pudrem i przełożony powidłami śliwkowymi, smakuje jak marzenie. Problem...
-
Barszcz, który nie jest barszczem. Ta aromatyczna zupa z buraków zrobi furorę na wigilijnym stole
Na stole wigilijnym koniecznie musi pojawić się zupa. Zwykle jest to tradycyjny barszcz z uszkami, zupa rybna lub grzybowa. Klasyczny barszcz śmiało można jednak zastąpić jego bardziej nowatorską,...
-
Najlepsza ryba po grecku to ta domowej roboty. Nie obejdzie się bez solidnej porcji duszonych warzyw
Usmaż filety i zatop je w warzywnym puchu. To przepis na najlepszą rybę po grecku. Brzmi banalnie, prawda? Przygotowanie także nie jest wymagające, za to smak... każdy kawałek dosłownie rozpływa si...
-
Strudel na drożdżowym to słodki synonim świąt. Tak przygotowany makowiec pochwali nawet babcia
W nadchodzące święta nie może zabraknąć słodkich akcentów - godnym reprezentantem będzie tradycyjny makowiec. Babciny rarytas przygotowany na puszystym i delikatnym cieście drożdżowym podbije...