Boże Narodzenie
-
Święta za pasem. Pytamy gwiazdy kulinariów o ich wspomnienia. Mamy też ulubione przepisy
Jakie wspomnienia związane ze świętami mają znani z gotowania? I jaki przepis podarowaliby wam pod choinkę? Zapytaliśmy ich w waszym imieniu.
-
Seler jak śledź i ciasto z suszu po kompocie, czyli wigilia na trochę inną nutę
Czy można urządzić 100-procentowo wegańskie, a zarazem w pełni tradycyjne polskie święta? Co można zrobić z resztek po Wigilii? No i jak gotować, żeby nie marnować? Zapytaliśmy znajomych...
-
Szynka w oranżadzie i tortellini w rosole, czyli jak Boże Narodzenie świętuje się w innych krajach
Zapatrzeni w swoje śledzie, barszczyki i uszka prawie nie dopuszczamy już do świadomości tego, że jest coś ważniejszego niż nasza polska Wigilia. Tymczasem na świecie tego dnia się nie świętuje...
-
Orzechy, mąka, jaja - piekło alergika. Jak przygotować święta bez tych dodatków? [PORADNIK]
Przygotowanie dań świątecznych to nie lada wyzwanie, nawet jeśli spędzamy Boże Narodzenie w mniejszym gronie niż dotychczas. Jeszcze większe trudności pojawiają się, gdy ktoś z gości - lub my sami ...
-
Święta w małym gronie. Co ugotować i w jakiej ilości? Przepisy na mniejszą skalę
Planujecie spędzić Boże Narodzenie w małym gronie? Pamiętajcie, by dostosować ilość jedzenia, które pojawi się na stole, do liczby gości. Po co jeść na siłę albo - co gorsza - wyrzucać resztki? Dzi...
-
Nie tylko pyszne. Oto inspiracje na piękne świąteczne przekąski - nieinstagramowe, lecz prawdziwe
Boże Narodzenie ma być czasem spokoju i radości, a w wielu domach - a raczej kuchniach - wiąże się z nerwowymi przygotowaniami i "zaklęciami", które lecą w stronę nieudanych przekąsek. By większość...
-
Ryba w galarecie na święta - nie tylko karp. Oto kilka inspirujących przepisów
Karp w galarecie to klasyk na świątecznym stole. Ale nie tylko ta ryba nadaje się do przygotowania tego pysznego wigilijnego dania. Oto kilka propozycji i na karpia, i na inne rybne wariacje...
-
Lekcja savoir-vivre'u: Jaka powinna być kolejność podawania potraw na domowym przyjęciu wigilijnym? Ekspertka wyjaśnia
Najpierw śledź czy barszcz z uszkami? Czy istnieje jedyna słuszna kolejność podawania wigilijnych potraw? I komu serwować je najpierw? O to, jak wydać dania podczas Wigilii, pytamy ekspertkę...
-
Ciasteczka świąteczne? Śnieżne kule są proste, a jakże efektowne [PRZEPIS]
Ciastka śnieżne kule to nie tylko pyszna przekąska, lecz także piękna ozdoba świątecznego stołu. Słodkie, aromatyczne ciasteczka na pewno posmakują wszystkim, którzy nie mogą doczekać się zimy....
-
Piernik dojrzewający: przepis. Jak przygotować pyszny deser na święta?
Piernik dojrzewający to jedno z obowiązkowych ciast na świątecznym stole. Przepis jest dość łatwy, jednak jego przygotowanie zajmie nam około 30 dni. Sprawdź recepturę na piernik dojrzewający i opc...
-
Od lat podaję je na Andrzejki. Wszyscy pytają o przepis, bo są tak pyszne
-
Tego świątecznego makowca na tle innych wypieków wyróżnia dosłownie wszystko
-
Przepis na prawdziwą magię? Sprawdź, czy go znasz! [MATERIAŁ PROMOCYJNY]MATERIAŁ PROMOCYJNY
-
W święta nie możesz patrzeć na karpia, bo czuć muł? Przed smażeniem zrób jedną rzecz
-
Soczysty schab pieczony na święta Bożego Narodzenia nie ma sobie równych. Jak go zrobić?
- Sałatka z tym makaronem zachwyci rodzinę. Każdy zechce dokładkę
- Oto prosty przepis na kutię stworzony z myślą o smacznej Wigilii. Najważniejsze są dobre proporcje
- Frytki belgijskie różnią się od tych tradycyjnych. Sprawdź, dlaczego smakosze frytek tak je uwielbiają
- Nie ma lepszej Andrzejkowej przekąski. W tym wydaniu znikają w kilka chwil
- Farsz na pierogi wigilijne robię trochę inaczej. Szwagierka się obraziła, bo są lepsze niż jej
-
Domek z piernika: przepis. Jak zrobić dekoracyjny domek z piernika na święta?
Domek z piernika to nie tylko bajkowa dekoracja, ale również smaczny i efektowny poczęstunek. Jak go wykonać? Sprawdź nasz prosty przepis na efektowny świąteczny wypiek.
-
"W tym roku możemy - a nawet powinniśmy - odpuścić sobie przygotowania do świąt. Przynajmniej na polu kuchennym"
Kolacja wigilijna i dwa uroczyste obiady w święta Bożego Narodzenia - to co najmniej trzy wielkie posiłki do przyrządzenia. Mnóstwo pracy. W tym roku restauracje - często walczące o przetrwanie i...
-
Ciastka orzeszki to wspomnienie dzieciństwa i popularny świąteczny deser. Jak je zrobić? [PRZEPIS]
Kojarzycie ciastka orzeszki? Dla wielu z nas to smak dzieciństwa. Kruche ciastka z masą na bazie mleka w proszku były kupowane w cukierniach lub przygotowywane w specjalnych formach. Smakowały po...
-
Robert Makłowicz startuje ze świątecznymi przepisami. Na pierwszy ogień klasyki? Bynajmniej!
Na oficjalnym kanale Roberta Makłowicza na Youtube można obejrzeć już pierwszą część programu z przepisami na Boże Narodzenie. Sprawdźcie, jak zrobić gravlax oraz panierowane suszone prawdziwki...
-
Piernik z pomidorami? Pomysł na genialną wersję świątecznego klasyku [PRZEPIS]
Piernik z pomidorami? To połączenie może budzić wątpliwości. Kiedy jednak spróbujecie takiego ciasta, bez wątpienia zrozumiecie, jaki ten patent jest genialny. Sprawdźcie, jak zrobić piernik z...
-
Jaka ryba do ryby po grecku? Garść wskazówek, jak zrobić klasyczne danie na święta
Ryba po grecku pojawia się bardzo często na naszych wigilijnych stołach. Jeżeli jest dobrze przygotowana, będzie stanowić prawdziwy przysmak. Jak zrobić rybę po grecku? Mamy kilka wskazówek.
-
Dlaczego oryginalne matiasy mają inny kolor niż polskie? Jak wybrać najsmaczniejsze śledzie? Pytamy eksperta
Byliście kiedyś w Holandii i jedliście tam śledzie? Są tam nawet bardziej popularne niż w naszym kraju. Holenderski przysmak różni się jednak kolorem od śledzi, które możemy zjeść w Polsce. Skąd ta...
-
Barszcz Magdy Gessler czy Roberta Makłowicza? Przepisy od gwiazd kulinariów
Barszcz wigilijny to potrawa obowiązkowa na świątecznym stole. Przepisów na niego jest cała masa i każda gospodyni oraz gospodarz domowy ma swoje własne sposoby. A jak zupę z buraczków przyrządzają...
-
Święta first minute - co możesz przygotować wcześniej? Przepisy i porady
Przygotowania do świąt zajmują dużo czasu. Często jednak w wir pieczenia i gotowania rzucamy się dopiero dzień przed wigilijną kolacją. A przecież trzeba jeszcze kupić prezenty, posprzątać i...
-
Śledzie proboszcza - przepis na inną wersję klasycznego dania
Planujecie już, jakie śledzie pojawią się na waszych wigilijnych stołach? A może, zamiast robić je po raz kolejny po kaszubsku czy w śmietanie, zrobicie śledzie proboszcza? Sprawdźcie, jak je...
-
Ryba po grecku - przepis tradycyjny czy nowoczesny? Wybierz, co lubisz!
Choć nie wiadomo dokładnie skąd wzięła się w naszym menu ryba po grecku, pewne jest, że w wielu domach zagości w tym roku - tak, jak w latach ubiegłych - na wigilijnym stole. Delikatne mięso ryby i...
-
Piernik świąteczny od Magdy Gessler - przepis na doskonałe ciasto na Boże Narodzenie
Okres świąteczny to nie tylko ciężkie czy postne potrawy na wigilijny stół. To również okazja do wypróbowania nowych przepisów na pyszne wypieki, które urozmaicą rodzinne spotkania i zaspokoją chęć...
-
Zakwas na barszcz - wcale nie taki trudny. Jak zrobić najlepszy zakwas do barszczu?
Może się wydawać, że domowy zakwas na barszcz czerwony, to coś trudnego do przygotowania. Tymczasem robi się go bardzo łatwo, a wigilijny barszcz zyskuje dzięki niemu niepowtarzalny smak. O czym...
-
Masa makowa do makowca, klusek z makiem i drożdżówek - przysmak na Boże Narodzenie
Masa makowa to jeden ze składników, których nie może zabraknąć w naszych kuchniach w okresie przedświątecznym. Można ją przygotować własnoręcznie lub kupić w sklepie. Sprawdź, jak ją zrobić masę...
-
Domki z piernika zawojowały internet. Galeria cudownych prac z Facebooka i instrukcja, jak się za to zabrać
Co roku przed świętami na social mediach zasypują nas zdjęcia domków z piernika. Misterne konstrukcje wielu wręcz onieśmielają. Jednak z odpowiednimi przepisami i narzędziami (i wcale nie mówimy tu...
-
Lukier do pierników - przepis na piękną dekorację do świątecznych ciasteczek
Lukier do pierników to coś, co musisz umieć przygotować przed świętami Bożego Narodzenia. W końcu najlepsze pierniczki to te polane przepysznym lukrem, nie tylko idealnie słodkie, ale także ładnie...
-
Makowiec - jedno z bardziej świątecznych ciast. Ale dlaczego w środku czasem robi się dziura? Sprawdzamy
Makowiec to jedno z najbardziej popularnych ciast, które przygotowujemy na święta Bożego Narodzenia. Często zdarza się, że gdy po upieczeniu przekroimy struclę, powstaje dziura między ciastem a...
-
Sernik z musem piernikowym - wspaniały nie tylko na święta. Podpowiadamy, jak go zrobić
Sernik z musem piernikowym to ciasto, które przywoła nastrój świąt Bożego Narodzenia w dowolnym momencie. Aromatyczne przyprawy korzenne doskonale współgrają z masą serową, co sprawia, że deser jes...
-
Sernik królewski - klasyczny, kultowy, przepyszny! Przepis na sernik doskonały na co dzień i od święta
Sernik królewski łączy w sobie przynajmniej dwie rzeczy, które sprawiają, że nasze serca biją szybciej. Pyszna, puszysta masa serowa w duecie z kruchym kakaowym ciastem to jeden z ulubionych deseró...
-
Ciasteczka cynamonowe
Czy ty też za dzieciaka mówiłeś cymamon? Nawet jeśli teraz mówisz dobrze, to i tak wiemy, że twoje zamiłowanie do ciastek jest takie, jak w dzieciństwie. Z tego się nie wyrasta!
-
Lebkuchen (pierniczki)
Jeśli spędzasz święta z obcokrajowcami i każdy z was mówi w innym języku, mamy sposób na poprawienie komunikacji. Stawiasz na stole pierniczki i wtedy każdy czuje, że mówisz do niego wesołych Świąt...
-
Przywołaj święta ciastem żurawinowym. Mamy wspaniały przepis
Nie możesz doczekać się tych wszystkich aromatów wspaniałych potraw świątecznych? Przygotuj pyszne ciasto żurawinowe. Ten wspaniały wypiek jest bardzo prosty do zrobienia, a wygląda i smakuje...
-
Resztki po świętach? Nie wyrzucaj! Możesz je zamrozić lub przerobić na inne dania
Przejadły ci się świąteczne mięsa? Dobry kucharz (także amator) niczego nie marnuje! Wiele dań możesz zamrozić lub wykorzystać ponownie - podpowiemy, jak się za to zabrać.
-
Świąteczne słodkości w wersji mini - dla małych i dużych łasuchów
A może, zamiast zwykłych ciast, przygotujecie w tym roku słodkości w mniejszej wersji? Takie małe co nieco z pewnością przypadnie do gustu młodszym - zwłaszcza, jeśli będą mogli pomóc w...
-
Ryba na parze - w sam raz na zdrowy i dietetyczny świąteczny stół
Ryba na parze w repertuarze wigilijnych potraw? Czemu nie. Była już po grecku, po żydowsku, smażona i pieczona... Teraz swoje pięć minut ma ryba na parze!
-
Polska ryba po grecku. Tradycyjna potrawa wigilijna ze śródziemnomorskim rodowodem
To prawda, że polska ryba po grecku znacznie oddaliła się od swego śródziemnomorskiego pierwowzoru. Ryba po grecku ma jednak o wiele więcej wspólnego z Grecją niż, na przykład, pierogi ruskie z Rosją.
-
Makówki śląskie, czyli prosty makowiec. Deser wigilijny z makiem, rodzynkami i wiórkami kokosowymi
Makówki to tradycyjne danie świąteczne ze Śląska. Nie są znane w całej Polsce, ale na Śląsku przyrządza się je już od dawna. Makówki sprawdzają się świetnie jako wigilijny deser.
-
Sposób na karpia - inny niż zwykle
Nie przepadasz za zwykłym karpiem z patelni lub w galarecie? Mamy kilka pomysłów na to, jak jeszcze można przyrządzić tę świąteczną rybę - od bardziej zachowawczych, po mniej konwencjonalne.
-
Sałatka na święta - nie tylko jarzynowa!
Jak co roku, na wielu świątecznych stołach nie obędzie się bez tradycyjnej sałatki jarzynowej. Nie lubisz jej? Chcesz zaskoczyć rodzinę czymś nowym? A może nie masz czasu na jej przygotowanie? Oto...
-
Słodkie 'bestsellery' - najlepsze wypieki na Wigilię i Boże Narodzenie
Oprócz pierogów z kapustą i grzybami, karpia w galarecie czy sałatki śledziowej, na świątecznym stole nie może zabraknąć także wyśmienitych ciast i ciasteczek. Sprawdzą się i te klasyczne, jak...