Boże Narodzenie
-
Piernikowe dekoracje - 7 pomysłów
Pierniczki to nie tylko smaczne ciasteczka, lecz także piękne świąteczne ozdoby. Oprócz dekoracji choinkowych można z nich wyczarować prawdziwe cudeńka. Oto kilka inspiracji.
-
Moje pierwsze pierogi - jak to się robi? [sprawdzone porady z forum Kuchnia]
Nieważne, czy są to ruskie, z kapustą, na słodko... Do opisania ulubionych pierogów najczęściej używa się określeń "takie, jak u mamy" albo "babcia robi najlepsze", ewentualnie "jest taka mała...
-
Zupa grzybowa - świąteczne danie, którego nigdy dość
Postna zupa grzybowa to jedno z tradycyjnych polskich dań wigilijnych. Ważniejszy od niej jest chyba tylko barszcz z uszkami. Zupa grzybowa ma wiele postaci - różną konsystencję, składniki, dodatki.
-
Dekoracja stołu wigilijnego
Dekoracja stołu wigilijnego jest tematem równie ważnym, co przygotowanie potraw na uroczystą wieczerzę. Przygotowując kolację na najbliższych warto zadbać o piękny wygląd stołu! Ubieranie stołu...
-
Makowiec na święta na dwa sposoby - zawijany i na kruchym cieście
Makowiec to jedno z ciast, które najczęściej pojawia się na święta Bożego Narodzenia. Jest idealnym deserem, bowiem jego smak świetnie wpasowuje się w świąteczne aromaty. Chcesz na święta upiec...
-
Pyszne zupy na święta - nie tylko barszcz i grzybowa
Jaką zupę podać na święta? Klasyki, czyli zupa grzybowa i czerwony barszcz, są pyszne i większość z nas sięgnie właśnie po nie. Ale co można podać oprócz nich? Przedstawiamy kilka pysznych,...
-
Najlepsze napoje na święta. Co podać, jeśli nie lubisz kompotu z suszu?
Kompot z suszu to wigilijny klasyk. Co jednak można pić, jeśli za nim nie przepadacie? Postawcie na napoje z korzennymi przyprawami i sezonowymi owocami, które doskonale was rozgrzeją, a jeśli zjec...
-
Krokiety do barszczu na Wigilię i Boże Narodzenie - złociste i chrupiące
Krokiety są bardzo popularnym i niezwykle smacznym dodatkiem do barszczu czerwonego. Będą więc doskonałe do podania na Wigilię! Czysty barszcz czerwony z doskonałymi krokietami to danie, które bez...
-
Pierniki świąteczne - dwa przepisy na ciaseczka i ciasto w sam raz na Święta
Pierniki świąteczne to nie tylko przepyszna przekąska, ale także doskonała ozdoba stołu. Ich przygotowywanie oraz lukrowanie jest świetną zabawą, do której warto zachęcić najbliższych. Jak je zrobi...
-
Tesco miało nie sprzedawać żywych karpi. Tymczasem będzie, ale na parkingach. "Obrzydliwe zachowanie"
Kilka tygodni temu Tesco szumnie chwaliło się rezygnacją ze sprzedaży żywych karpi. Okazuje się, że owszem, żywe ryby się nie pojawią, ale na halach sprzedaży. Za to będzie można je kupić na...
-
Których warzyw nie powinno się jeść na surowo? Jednym zajadamy się w sałatkach
-
Przepis na oponki z mascarpone w 15 minut. Każdy sobie z nimi poradzi, ale jeden ze składników jest kluczowy
-
Oswajają z wodą, dają mnóstwo frajdy i wspomagają rozwój psychomotoryczny. Te zabawki do kąpieli ucieszą każdego malucha i rodzicaMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Słoik kiełbasy na ciężkie czasy. Będzie pyszna przez lata dzięki tej metodzie
-
Awokado: jak jeść, aby wykorzystać maksymalnie jego dobroczynne działanie?
- Ciasto drożdżowe to twoja pięta achillesowa? Dodaj ten składnik
- Jak przedłużyć świeżość sałaty? Katarzyna Bosacka używa do tego szmatki, a zielone liście są jędrne tygodniami
- Ciasto marchewkowe - przepis na lekki deser przykryty słodką pierzynką
- Ziemniaki szybko gniją? To sprawi, że będą dobre przez całą zimę
- Teściowa zzielenieje z zazdrości, gdy zje ten placek. Nie da się mu oprzeć
-
Bigos wigilijny - przepis na doskonałą świąteczną potrawę
Bigos wigilijny jest nieco inną potrawą niż ten, który zazwyczaj podaje się na codzienny obiad. Tradycyjnie bigos wigilijny nie zawiera żadnego mięsa. Nie oznacza to jednak, że nie jest równie...
-
12 potraw wigilijnych - co podać na święta? Te dania powinny się znaleźć na stole
Czy potrafisz wymienić 12 potraw wigilijnych? Niekiedy wyliczenie ich przychodzi z trudnością - zwłaszcza jeśli nie przygotowujesz samodzielnie wieczerzy. Jakie dania na Wigilię można przygotować? ...
-
Kutia wigilijna - jak ją przyrządzić? Podajemy przepis
Kutia wigilijna w wielu domach jest daniem, bez którego nie ma wieczerzy. To potrawa robiona przez nasze mamy, babcie i prababcie, trudno ją zastąpić jakimkolwiek nowoczesnym przepisem. Jak zrobić...
-
Mak w najlepszym wydaniu, czyli kluski z makiem na Wigilię - prosty przepis na świąteczny przysmak
Kluski z makiem to jedno z najbardziej znanych dań wigilijnych. Dla wielu z nas to smak dzieciństwa, kulinarny powrót do dawnych czasów, gdy babcia czy mama przygotowywały tę potrawę na świąteczny...
-
Uszka do barszczu na Wigilię i Boże Narodzenie - z grzybami albo z mięsem
Uszka do barszczu czerwonego na Wigilię to jeden z najpopularniejszych dodatków. Pyszne, delikatne, z aromatycznym farszem z suszonych grzybów - ich po prostu nie da się nie uwielbiać! Potrzebny...
-
Zupa grzybowa wigilijna - doskonała świąteczna zupa
Zupa grzybowa na Wigilię to pyszna potrawa podawana zamiast barszczu czerwonego lub jako druga zupa podczas uroczystej kolacji. Można ją zrobić z suszonych grzybów lub świeżych. Dziś mamy dla was...
-
Kapusta z grzybami i grochem - przepis na przysmak w sam raz na wigilijny stół
Kapusta z grzybami i grochem to jedno z popularnych dań wigilijnych. Kapusta wigilijna w różnych domach przyrządzana jest na różny sposób - niektórzy robią ją tylko z grochem, inni gotują po prostu...
-
Karp w galarecie - jak go przygotować? Zdradzamy też, co zrobić, kiedy nie masz żelatyny
Tradycyjny karp w galarecie od wielu lat gości na naszych wigilijnych stołach. Oprócz usmażenia lub upieczenia to najpopularniejszy sposób na przyrządzenie tej ryby. Sprawdźcie nasz przepis na karp...
-
Paszteciki wigilijne - do barszczu i jako przekąska. Złocisty wierzch i smakowite wnętrze
Paszteciki wigilijne, czyli paszteciki z kapustą i grzybami podaje się podczas uroczystej wieczerzy jako dodatek do czerwonego barszczu. Można je serwować także z innym nadzieniem na co dzień. W...
-
Kulebiak - przepis na ciasto z kapustą i grzybami na obiad lub wigilijny stół
Kulebiak to pyszne danie, które w niektórych regionach Polski pojawia się na wigilijnych stołach. Można jednak przyrządzić go na inne sposoby i spożywać na co dzień. Jak to zrobić? Zapraszamy po...
-
Kapusta postna vel kapusta wigilijna - nasz świąteczny bestseller
Kapusta postna to stały element bożonarodzeniowego repertuaru kulinarnego. Znana także jako bigos wigilijny lub kapusta wigilijna, kapusta postna nie zawiera mięsa, dzięki czemu jest, według...
-
Kaczka pieczona - przepis na pyszne świąteczne mięso
Kaczka pieczona to jedna z najsmaczniejszych i najbardziej wykwintnych propozycji na świąteczny obiad. To potrawa, która podbije zarówno Twoje podniebienie, jak i najbliższych. Sprawdź, jak piec...
-
Kompot z suszu - tradycyjny wigilijny napój
Kompot z suszu jest jedną z najbardziej kontrowersyjnych potraw wigilijnych - dla jednych to wyjątkowy przysmak, inni nie potrafią się zdobyć choćby na łyk tego napoju. Tak czy siak kompot z...
-
Karp smażony wigilijny - jak go przygotować, by smakował najlepiej? Podpowiadamy i mamy przepis
Karp smażony to jeden ze sposobów na podanie karpia podczas wigilijnej wieczerzy. To także najłatwiejsza metoda na przyrządzenie tej ryby. Karp wigilijny to danie niepowtarzalne, dla wielu osób jes...
-
Barszcz czerwony wigilijny - przepis na świąteczną zupę
Barszcz czerwony wigilijny to w wielu regionach Polski obowiązkowa potrawa na Święta. Nigdy nie smakuje on tak dobrze, jak wtedy! Przygotowanie tej potrawy nie jest wcale trudne, a domowy barszcz...
-
Ryba po grecku, czyli nasz ulubiony przysmak na Wigilię i Boże Narodzenie
Ryba po grecku jest jednym z dań, bez których wiele osób nie wyobraża sobie wigilijnej kolacji. Można ją także podawać na obiad albo jako przekąskę. Dobrze zrobiona ryba po grecku to prawdziwy...
-
Pierogi z kapustą i grzybami - przepis na świąteczne pierogi na Wigilię i Boże Narodzenie
Pierogi z kapustą i grzybami to najpopularniejsze pierogi wigilijne - pojawiają się na bardzo wielu polskich stołach. Doskonale smakują zarówno w Święta, jak i na co dzień, można je mrozić, odgrzew...
-
Ciasto marchewkowe - dwa przepisy na smakowite ciasto na święta (w tym wersja wegańska)
Ciasto marchewkowe to ciasto, które idealnie pasuje na chłodne jesienne lub zimowe wieczory. Wilgotne, pyszne i pachnące cynamonem jest dobre do podania na przyjęciu, jako podwieczorek, a nawet jak...
-
Zakwas na barszcz czerwony - prosty do zrobienia, a pyszny i zdrowy
Zakwas na barszcz czerwony to podstawa tej zupy w prawdziwie tradycyjnym, domowym wydaniu. Przygotowanie go było niegdyś jedną z najważniejszych rzeczy do zrobienia przed Świętami! Jak zrobić zakwa...
-
Schab ze śliwką - jak zrobić to pyszne danie? Sprawdzi się nie tylko na święta
Schab ze śliwką to potrawa, którą bardzo często przygotowuje się na Boże Narodzenie lub inne uroczyste przyjęcie w gronie najbliższych. Smakuje doskonale podawany na zimno, ale może być również...
-
Makiełki lub makówki śląskie - przepis na makowy przysmak na świąteczny stół
Makiełki to jedna z potraw, które tradycyjnie przygotowuje się na wigilijny stół. W różnych regionach Polski przepis na makiełki nieco się różni, również ich nazwa nie wszędzie brzmi tak samo. Co t...
-
Jak zrobić lukier bez cukru pudru? To wcale nie takie trudne, jak myślisz
Lukier to coś, co w w listopadzie i grudniu przygotowujemy bardzo często. W końcu potrzebny jest nam zwłaszcza do dekorowania pierniczków i innych korzennych ciasteczek. Co jednak kiedy nie mamy...
-
Domowa przyprawa do piernika idealnie zastąpi tę ze sklepu. Podpowiadamy, jak ją zrobić [PRZEPIS]
Piernik to ciasto, bez którego trudno wyobrazić sobie sezon zimowy, a w szczególności świąteczny. Jego charakterystyczną cechą jest intensywny, korzenny smak i aromat. To zasługa mieszanki przypraw...
-
Domowe likiery robi się łatwo i mogą być idealnymi prezentami. Jak je przygotować? [PRZEPISY]
Jesień i zima to czas, w którym chętnie sięgamy po rozgrzewające napoje. W tygodniu to zwykle herbata z imbirem i goździkami. Za to wieczorami lub w weekend można pozwolić sobie na coś mocniejszego...
-
Eggnog i ajerkoniak - czym się różnią i jak je zrobić? Mamy przepisy
Eggnog to jeden z napojów, które kojarzą się nam ze Świętami Bożego Narodzenia. Bardzo popularny jest w krajach anglosaskich. U nas znany jest jako ajerkoniak. Sprawdźcie, jak przygotować świąteczn...
-
Sernik wiedeński - przepis na święta i na co dzień
Sernik wiedeński to stały gość na polskich stołach. Kochamy go za smak, wygląd i uniwersalny charakter. Dlaczego? Dlatego, że sprawdzi się zarówno na Boże Narodzenie, jak i na Wielkanoc. Skąd...
-
Barszcz z uszkami. Ile lat ma barszcz, skąd pochodzą uszka i jak je zrobić?
Barszcz z uszkami to nieodłączny element wigilijnego stołu, a lepienie uszek ze zwykłego gotowania przemienia się w rodzinne spotkanie. Barszcz czerwony nie tak trudno przygotować. Musisz jedynie...
-
Strucla makowa - przepis na pyszne ciasto nie tylko na Boże Narodzenie
Strucla makowa to nieodzowny wypiek na świąteczny stół w wielu rodzinach. Jest to jednak ciasto tak lubiane, że czasem pojawia się także bez okazji. Nic dziwnego - dobrze przygotowana strucla z...
-
Kruche ciasteczka - doskonała słodka przekąska dla każdego łasucha
Kruche ciasteczka świąteczne to świetna alternatywa (lub dodatek) do tradycyjnych pierniczków. Są proste do zrobienia i doskonałe z wieloma dodatkami. Można je przygotować na Święta lub na każdą in...
-
Auchan rezygnuje ze sprzedaży żywych karpi. Powód? Niezadowoleni klienci
Choć do Świąt jeszcze trochę czasu, sklepy już przygotowują się na zakupowe szaleństwo. W tym roku w niektórych nastąpią pewne zmiany. To za sprawą coraz głośniejszego tematu sprzedaży żywych karpi...