Boże Narodzenie
-
Sałatka jarzynowa - przepisy mniej tradycyjne z kurczakiem i śledziem
Sałatka jarzynowa to prawdziwa królowa polskich stołów - wiele osób nie wyobraża sobie imprez rodzinnych bez niej! Przepis na nią zna każda osoba, która kocha gotowanie. To podstawa! Jak jednak...
-
Karmel i kajmak - jak to się robi?
Karmel i kajmak to dla wielu osób synonimy. Tymczasem, choć smakują podobnie, są to dwie różne rzeczy. Czym się różnią, jak je przygotować i do czego wykorzystać?
-
Marcepan, król słodyczy. Skąd pochodzi marcepan, z czego się składa i jak go zrobić? [PRZEPIS]
Marcepan - popularny przysmak, który możemy dostać w niemalże każdym sklepie. Batoniki, cukierki, ciasta, polewy, nadzienia - sposobom na wykorzystanie marcepanu nie ma końca. Wielu z nas marcepan...
-
Tesco nie będzie sprzedawać żywych karpi na Święta. "Coraz więcej klientów nie chce brać udziału w takim procederze"
Choć do Bożego Narodzenia jeszcze kilka miesięcy, zarząd sieci Tesco już teraz postanowił podzielić się z klientami informacją o całkowitej rezygnacji sieci ze sprzedaży żywych karpi. Czym...
-
Pasztet z selera - smaczna alternatywa dla pasztetu z mięsa
Pasztet z selera to jedna z potraw, od których warto zacząć, gdy oswaja się to warzywo. To jeden z tych przepisów, które na pewno dobrze znają weganie i wegetarianie, spodoba się osobom, które chcą...
-
Ćwikła - najlepsza na zimę. Zrób ją już dziś! Podajemy przepis
Ćwikła z chrzanem to jeden z tych przetworów, które znajdowały się w każdym domu. Czy wiecie, że przepis na ten rewelacyjny dodatek do mięs pojawił się w Żywocie człowieka poczciwego Mikołaja Reja...
-
Sałatka jarzynowa - niezawodny klasyk nie tylko na świąteczny stół
Sałatka jarzynowa (inaczej sałatka majonezowa) jest pozycją obowiązkową podczas świątecznych uczt. Czy to święta Bożego Narodzenia czy Wielkanoc, sałatka jarzynowa jest obecna na stole w większości...
-
Jak zrobić schab pieczony? Prezentujemy wam przepis na schab z piekarnika
Schab pieczony to doskonały sposób na delikatne, soczyste i pyszne mięso na świąteczny stół (na przykład na Wielkanoc lub Boże Narodzenie). Tak przyrządzony schab możemy podawać na wiele sposobów....
-
Puszysty sernik z brzoskwiniami - klasyczne ciasto na święta i rodzinne przyjęcia [PRZEPIS]
Sernik z brzoskwiniami to jeden z klasycznych serników, które podczas świąt - czy to na Wielkanoc, czy w Boże Narodzenie - znaleźć można na większości polskich stołów. Kruche ciasto kryje w sobie...
-
Potrawy wigilijne - lista
Lista potraw wigilijnych teoretycznie znana jest każdemu. W praktyce sprawa może wyglądać nieco inaczej - w końcu w każdym regionie dania wigilijne różnią się. Zróżnicowanie polskiej tradycji...
-
Ciasteczka owsiane - przyjemność bez wyrzutów sumienia. Zdrowy owoc doda smaku
-
Ciasto bez pieczenia, czyli szarlotka z patelni. Przepis na szybki deser
-
Tak gwiazdy dbają o swoje włosy. Dzięki tej aplikacji ty też tak możeszMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Teściowa robi je najlepiej. Tą metodą chrust będzie pulchny i chrupiący
-
Zapomnij o ścieraniu ziemniaków na placki. Mniej pracy, a wyjdą równie smaczne
- Ten przepis na chruściki ma 40 lat i na pewno lepszych nie jedliście. Kluczem smaku jest konkretny tłuszcz
- Pyzy - przepis. Receptura mojego dziadka jest najlepsza
- Piątkowy obiad bez mięsa - włoska lasagne z zielonymi dodatkami i serami
- Tak robią mistrzowie cukiernictwa. Dodajesz pianę do ciasta? Zrób to w odpowiednim momencie, inaczej wyjdzie zakalec
- Co oznacza biała obwódka na pączku? Ma większe znaczenie niż myślisz
-
Kluski z makiem na wigilię - tradycyjny przysmak
Kluski z makiem pojawiają się na wielu stołach w wigilijny wieczór. W niektórych domach nie ma tradycji ich przygotowywania. Jeśli chcesz poznać to danie lub samodzielnie odtworzyć smak wigilijnego...
-
Jak zrobić zupę grzybową? Przepis na pyszną zupę z grzybów nie tylko na Wigilię
Zupa grzybowa to jedna z najpopularniejszych zup w naszej tradycyjnej kuchni. Podajemy ją przy różnych okazjach - zwłaszcza na Wigilię i Boże Narodzenie - i zawsze jest strzałem w dziesiątkę. Możem...
-
Karp wigilijny - jak go przygotować? Przepis na udane świąteczne danie
Karp to ryba, która znajduje się na stołach wigilijnych w większości polskich domów. W Polsce jest znana od XIII wieku, a zajadało się nim wielu polskich władców. Stąd pochodzi nazwa - karp...
-
Wędliny i zimne mięsa na świąteczny stół - domowe są najlepsze!
Podczas świąt na naszych stołach goszczą nie tylko ryby i pierogi, ale również domowe mięsa. Szynki, schab, pasztety czy boczek świetnie smakują z dodatkiem domowych pikli i sosów.
-
Kaczka, schab, a może ryba? Co podać na bożonarodzeniowy obiad?
Z Wigilią nie ma zwykle kłopotu. Są ryby, pierogi, barszcz albo grzybowa. Ale co podać na obiad pierwszego dnia świąt, żeby było naprawdę pysznie i odświętnie? Mamy dziesięć bardzo dobrych pomysłów...
-
Jak przygotować święta dla alergika? Klasyczne przepisy w nowym wydaniu zasmakują każdemu
Przygotowanie świątecznego stołu dla alergików było kiedyś dużym wyzwaniem. Dziś alergie pokarmowe oraz nietolerancje nie ograniczają nas już tak bardzo. Na rynku jest wiele produktów, które z...
-
Dlaczego kupowanie żywych karpi nie ma sensu? "To dodatkowy i zbędny etap w ich cierpieniu"
Sprzedaż żywych karpi często wiąże się z przetrzymywaniem tych zwierząt w bardzo złych warunkach. Co możemy zrobić, gdy jesteśmy świadkami takiej sytuacji? Dlaczego zawsze powinniśmy reagować?
-
Jak zrobić rybę po grecku? Pokażemy wam prosty przepis na pyszne danie w sam raz na Boże Narodzenie
Typowe danie na Boże Narodzenie. Ryba po grecku to wigilijny klasyk. Choć z Grecją ma niewiele wspólnego to i tak często jest traktowana jako danie egzotyczne. W naszej tradycji kulinarnej zagościł...
-
Testujemy przepisy na śledzie pięciu znanych gwiazd sceny kulinarnej. Które najlepsze?
Postanowiliśmy sprawdzić, jak smakują śledzie przyrządzone według przepisów znanych kulinarnych osobistości. Wybraliśmy pięć: autorstwa Magdy Gessler, Ewy Wachowicz, Roberta Makłowicza, Ani Starmac...
-
Sposób Magdy Gessler na idealnego karpia? "Trzeba go głodzić przez tydzień"
Wiele osób traktuje Magdę Gessler jak wyrocznię w kwestii gotowania. Jej porada odnośnie do przygotowania perfekcyjnego karpia na Wigilię może jednak nie znaleźć wielu entuzjastów. Mimo że podobny...
-
Świąteczne hity z naszych domów - nie zawsze tradycyjne, ale... pierwsze znikają ze stołów!
Poprosiliśmy przedstawicieli zaprzyjaźnionych redakcji, żeby napisali nam coś o daniach, które najszybciej znikają u nich ze świątecznych stołów. Wbrew pozorom nie zawsze są to tradycyjne wigilijne...
-
"Jeszcze śledzika". Jak grzecznie odmówić przy wigilijnym stole, kiedy wciskają nam jedzenie? Ekspertka wyjaśnia
W trakcie rodzinnych przyjęć - także tych wigilijnych - często musimy mierzyć się z nadgorliwością gospodarzy, którzy chcą nas nakarmić za wszelką cenę. Jak odmówić, by nie wyjść na gbura?...
-
Słodkości na święta - co zamiast klasyków?
Pierniki, pierniczki i makowce są pyszne, to oczywiste. W tym roku chcecie przygotować coś innego? Mamy kilka pomysłów na ciasta i desery, które z pewnością przyjemnie zaskoczą waszych bliskich.
-
Śledzimy śledzia - 8 przepisów
Śledzie marynowane, korzenne, pod pierzynką, curry, po kaszubsku i w sosie musztardowym. Wyśledziliśmy dla was 8 przepisów na pyszne śledzie. Które podacie na święta?
-
Sałatka jarzynowa - przepis na imprezowy klasyk i trochę historii. Wiesz, skąd się wzięła?
Sałatka jarzynowa (czy też sałatka warzywna) na naszych stołach pojawia się co prawda często na co dzień, ale wiele osób nie wyobraża sobie bez niej rodzinnych imprez i świąt - zwłaszcza Bożego...
-
Śledzie pod pierzynką - wigilijne bogactwo smaków skryte między burakami a majonezem
Śledzie pod pierzynką są jednym z wielu dań wykorzystujących potencjał tej smacznej ryby. Dobre i na święta, i na co dzień, wspaniale się prezentują oraz wybornie smakują. Co więcej, przepis na...
-
Kaczka pieczona - chrupiąca z zewnątrz, soczysta w środku. Jak ją upiec, by była idealna? [PRZEPIS]
Kaczka pieczona bardzo silnie kojarzy się nam z kuchnią staropolską, jednak obecnie powraca do łask. Coraz częściej gości nie tylko w kulinarnych programach telewizyjnych, ale również na naszych...
-
Kapusta z grzybami na Wigilię. Przepis na tradycyjne postne danie
Kapusta z grzybami może się pojawić na wigilijnym stole w wielu różnych wariantach. Najpopularniejszy obecnie to pierogi, ale niektórzy przygotowują również łazanki lub postne gołąbki z kaszą...
-
Sernik z brzoskwiniami - klasyczny, puszysty, delikatny. W sam raz na święta
Sernik z brzoskwiniami to jedno z tych ciast, które zazwyczaj wspomina się z rozrzewnieniem. A to robiła je kiedyś babcia, a to mama, a to lubiana ciocia. Mamy dla ciebie misję. W tym roku zrób go...
-
Bigos staropolski - bogactwo smaku na świątecznym stole [PRZEPIS]
Połączenie kapusty i grzybów pojawia się podczas Świąt Bożego Narodzenia nie tylko w pierogach czy jako dodatek do łazanek. Podczas świątecznej uczty na wielu stołach znajdzie się na pewno również...
-
Śledzie w śmietanie - postna klasyka rodem ze średniowiecza
Czas śledzia trwa i szybko się nie skończy - ta ryba króluje na stołach już od kilkuset lat. Śledzie w śmietanie, po japońsku, z cebulą, w oleju... Jeśli śledzie w śmietanie to twój ulubiony...
-
Jak zrobić barszcz czerwony? Przepis na doskonały barszcz czerwony, który sprawdzi się nie tylko na Wigilię i Boże Narodzenie
Barszcz czerwony to zupa, którą z chęcią jemy nie tylko od święta. Kojarzy się nam głównie ze Świętami Bożego Narodzenia, ale często jest też serwowany przy innych okazjach, m.in. na wesele czy...