Boże Narodzenie
-
Zupa rybna na Wigilię i Boże Narodzenie - z karpia oraz tradycyjna ucha
Zupa rybna jest bardzo smaczna, aromatyczna i sycąca. Można ją przygotować na kilka sposobów, niektóre przepisy są doskonałe na wykorzystanie resztek po przyrządzaniu dania głównego. Prosta zupa...
-
Ciasteczka świąteczne maślane i orzechowe - dwa przepisy na pyszności na Boże Narodzenie
Ciasteczka świąteczne są doskonałym pomysłem na słodkie przekąski na Boże Narodzenie. Będą idealne do kawy czy rozgrzewającej herbaty, zasmakują gościom i domownikom bez względu na wiek. Świąteczne...
-
Karp po żydowsku - ryba na słodko na świąteczny stół w dwóch klasycznych odsłonach [PRZEPISY]
Karp po żydowsku jest jedną z potraw, która na stałe zagościła na naszych wigilijnych stołach. Można go przygotować na dwa sposoby - oba to pyszne pomysły na tę rybę. Karp wigilijny po żydowsku - j...
-
Karp pieczony - przepis na rybę na święta w lżejszej wersji
Karp pojawia się na większości stołów wigilijnych. Zwykle jest to karp smażony lub podawany w galarecie, więc tym razem zachęcamy do przygotowania karpia w piekarniku. Karp pieczony w całości to...
-
Babeczki świąteczne - przepis na piernikowe muffinki, które zasmakują każdemu
Babeczki świąteczne może nie są tradycyjnym daniem na Boże Narodzenie, ale ich smak i aromat doskonale wpasuje się w atmosferę. Można je przyrządzić na kilka sposobów w zależności od własnych...
-
Świąteczne dekoracje i pięknie zapakowane prezenty. Przed Bożym Narodzeniem zadbaj o detale!
Boże Narodzenie kojarzy się nie tylko z pysznym jedzeniem i pięknie pachnącym domem, lecz także z odpowiednim wystrojem i pięknie ozdobionymi prezentami. Nie trzeba wydawać fortuny, aby wprowadzić...
-
Dorsz smażony
Dorsz smażony pojawia się na wigilijnych stołach jako ryba po grecku. W towarzystwie pysznych, aromatycznych warzyw smakuje wyśmienicie! Dorsz na Wigilię może też doskonale zastąpić karpia, jeśli...
-
Pstrąg w galarecie
Pstrąg w galarecie może być doskonałym zamiennikiem karpia na wigilijnej kolacji. Jeśli nie przepadasz za karpiem lub chcesz spróbować innej ryby w tym wydaniu, przygotuj pstrąga! Jak zrobić pstrąg...
-
Barszcz wigilijny z grzybami
Barszcz wigilijny z grzybami pojawia się na naszych stołach niemal równie często, co barszcz czerwony z uszkami. O tej zupie warto pamiętać już jesienią, gdy trwa sezon na grzyby, ponieważ...
-
Orzechy włoskie na słodko i słono - nie tylko od święta
Orzechy włoskie wspaniale pasują nie tylko do ciast i ciasteczek. Są pysznym i zdrowym uzupełnieniem sałatek i pieczywa, ale również past kanapkowych, zapiekanek czy zup.
-
Tak pyszne, że błyskawicznie znika ze stołu. Nie opada i jest puszyste
-
Idealny karp na święta. Zrób jedną rzecz przed smażeniem, a będzie pyszniejszy
-
Brudne naczynia mogą być groźne. Zwykłe zmywanie może nie wystarczyćMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Błyskawiczny obiad, który zasmakuje wszystkim. Wystarczą trzy składniki
-
Mielone tracą na smaku przy tych kotletach. Ten składnik nie jest oczywisty
- Ta zapiekanka nie ma sobie równych. Zapełnia brzuch na długo
- Zrób go teraz, a w święta podaj go z mięsem. Rodzina będzie pytać o przepis
- Na świąteczny obiad podaj swoje nowe popisowe danie! Oto przepisy na świąteczne mięsa
- Jak zrobić lukier? Trzy składniki sprawią, że świąteczne pierniczki będą piękniejsze i smaczniejsze
- Zupa rumfordzka pomysłem na obiad. Kiedyś używano jej w ważnej walce
-
Pierniczki świąteczne - smaczne i pachnące [PRZEPISY]
Pierniczki świąteczne mogą być twarde i miękkie, pachnące cynamonem lub orzechowe... Każdy ma szansę znaleźć ulubione wśród wielu rodzajów.
-
Zupa rybna - regionalne danie wigilijne. Prosta potrawa, która weszła na salony
Zupa rybna to wywar przede wszystkim z mięsa i ości ryb. Co kraj, to obyczaj - wiele narodów ma swoje własne zupy rybne o unikalnej nazwie i wyjątkowej recepturze. Zupa rybna pojawia się na polskic...
-
Piernikowe dekoracje - 7 pomysłów
Pierniczki to nie tylko smaczne ciasteczka, lecz także piękne świąteczne ozdoby. Oprócz dekoracji choinkowych można z nich wyczarować prawdziwe cudeńka. Oto kilka inspiracji.
-
Moje pierwsze pierogi - jak to się robi? [sprawdzone porady z forum Kuchnia]
Nieważne, czy są to ruskie, z kapustą, na słodko... Do opisania ulubionych pierogów najczęściej używa się określeń "takie, jak u mamy" albo "babcia robi najlepsze", ewentualnie "jest taka mała...
-
Zupa grzybowa - świąteczne danie, którego nigdy dość
Postna zupa grzybowa to jedno z tradycyjnych polskich dań wigilijnych. Ważniejszy od niej jest chyba tylko barszcz z uszkami. Zupa grzybowa ma wiele postaci - różną konsystencję, składniki, dodatki.
-
Dekoracja stołu wigilijnego
Dekoracja stołu wigilijnego jest tematem równie ważnym, co przygotowanie potraw na uroczystą wieczerzę. Przygotowując kolację na najbliższych warto zadbać o piękny wygląd stołu! Ubieranie stołu...
-
Makowiec na święta na dwa sposoby - zawijany i na kruchym cieście
Makowiec to jedno z ciast, które najczęściej pojawia się na święta Bożego Narodzenia. Jest idealnym deserem, bowiem jego smak świetnie wpasowuje się w świąteczne aromaty. Chcesz na święta upiec...
-
Pyszne zupy na święta - nie tylko barszcz i grzybowa
Jaką zupę podać na święta? Klasyki, czyli zupa grzybowa i czerwony barszcz, są pyszne i większość z nas sięgnie właśnie po nie. Ale co można podać oprócz nich? Przedstawiamy kilka pysznych,...
-
Najlepsze napoje na święta. Co podać, jeśli nie lubisz kompotu z suszu?
Kompot z suszu to wigilijny klasyk. Co jednak można pić, jeśli za nim nie przepadacie? Postawcie na napoje z korzennymi przyprawami i sezonowymi owocami, które doskonale was rozgrzeją, a jeśli zjec...
-
Krokiety do barszczu na Wigilię i Boże Narodzenie - złociste i chrupiące
Krokiety są bardzo popularnym i niezwykle smacznym dodatkiem do barszczu czerwonego. Będą więc doskonałe do podania na Wigilię! Czysty barszcz czerwony z doskonałymi krokietami to danie, które bez...
-
Pierniki świąteczne - dwa przepisy na ciaseczka i ciasto w sam raz na Święta
Pierniki świąteczne to nie tylko przepyszna przekąska, ale także doskonała ozdoba stołu. Ich przygotowywanie oraz lukrowanie jest świetną zabawą, do której warto zachęcić najbliższych. Jak je zrobi...
-
Tesco miało nie sprzedawać żywych karpi. Tymczasem będzie, ale na parkingach. "Obrzydliwe zachowanie"
Kilka tygodni temu Tesco szumnie chwaliło się rezygnacją ze sprzedaży żywych karpi. Okazuje się, że owszem, żywe ryby się nie pojawią, ale na halach sprzedaży. Za to będzie można je kupić na...
-
Bigos wigilijny - przepis na doskonałą świąteczną potrawę
Bigos wigilijny jest nieco inną potrawą niż ten, który zazwyczaj podaje się na codzienny obiad. Tradycyjnie bigos wigilijny nie zawiera żadnego mięsa. Nie oznacza to jednak, że nie jest równie...
-
12 potraw wigilijnych - co podać na święta? Te dania powinny się znaleźć na stole
Czy potrafisz wymienić 12 potraw wigilijnych? Niekiedy wyliczenie ich przychodzi z trudnością - zwłaszcza jeśli nie przygotowujesz samodzielnie wieczerzy. Jakie dania na Wigilię można przygotować? ...
-
Kutia wigilijna - jak ją przyrządzić? Podajemy przepis
Kutia wigilijna w wielu domach jest daniem, bez którego nie ma wieczerzy. To potrawa robiona przez nasze mamy, babcie i prababcie, trudno ją zastąpić jakimkolwiek nowoczesnym przepisem. Jak zrobić...
-
Mak w najlepszym wydaniu, czyli kluski z makiem na Wigilię - prosty przepis na świąteczny przysmak
Kluski z makiem to jedno z najbardziej znanych dań wigilijnych. Dla wielu z nas to smak dzieciństwa, kulinarny powrót do dawnych czasów, gdy babcia czy mama przygotowywały tę potrawę na świąteczny...
-
Uszka do barszczu na Wigilię i Boże Narodzenie - z grzybami albo z mięsem
Uszka do barszczu czerwonego na Wigilię to jeden z najpopularniejszych dodatków. Pyszne, delikatne, z aromatycznym farszem z suszonych grzybów - ich po prostu nie da się nie uwielbiać! Potrzebny...
-
Zupa grzybowa wigilijna - doskonała świąteczna zupa
Zupa grzybowa na Wigilię to pyszna potrawa podawana zamiast barszczu czerwonego lub jako druga zupa podczas uroczystej kolacji. Można ją zrobić z suszonych grzybów lub świeżych. Dziś mamy dla was...
-
Kapusta z grzybami i grochem - przepis na przysmak w sam raz na wigilijny stół
Kapusta z grzybami i grochem to jedno z popularnych dań wigilijnych. Kapusta wigilijna w różnych domach przyrządzana jest na różny sposób - niektórzy robią ją tylko z grochem, inni gotują po prostu...
-
Karp w galarecie - jak go przygotować? Zdradzamy też, co zrobić, kiedy nie masz żelatyny
Tradycyjny karp w galarecie od wielu lat gości na naszych wigilijnych stołach. Oprócz usmażenia lub upieczenia to najpopularniejszy sposób na przyrządzenie tej ryby. Sprawdźcie nasz przepis na karp...
-
Paszteciki wigilijne - do barszczu i jako przekąska. Złocisty wierzch i smakowite wnętrze
Paszteciki wigilijne, czyli paszteciki z kapustą i grzybami podaje się podczas uroczystej wieczerzy jako dodatek do czerwonego barszczu. Można je serwować także z innym nadzieniem na co dzień. W...
-
Kulebiak - przepis na ciasto z kapustą i grzybami na obiad lub wigilijny stół
Kulebiak to pyszne danie, które w niektórych regionach Polski pojawia się na wigilijnych stołach. Można jednak przyrządzić go na inne sposoby i spożywać na co dzień. Jak to zrobić? Zapraszamy po...
-
Kapusta postna vel kapusta wigilijna - nasz świąteczny bestseller
Kapusta postna to stały element bożonarodzeniowego repertuaru kulinarnego. Znana także jako bigos wigilijny lub kapusta wigilijna, kapusta postna nie zawiera mięsa, dzięki czemu jest, według...
-
Kaczka pieczona - przepis na pyszne świąteczne mięso
Kaczka pieczona to jedna z najsmaczniejszych i najbardziej wykwintnych propozycji na świąteczny obiad. To potrawa, która podbije zarówno Twoje podniebienie, jak i najbliższych. Sprawdź, jak piec...
-
Kompot z suszu - tradycyjny wigilijny napój
Kompot z suszu jest jedną z najbardziej kontrowersyjnych potraw wigilijnych - dla jednych to wyjątkowy przysmak, inni nie potrafią się zdobyć choćby na łyk tego napoju. Tak czy siak kompot z...
-
Karp smażony wigilijny - jak go przygotować, by smakował najlepiej? Podpowiadamy i mamy przepis
Karp smażony to jeden ze sposobów na podanie karpia podczas wigilijnej wieczerzy. To także najłatwiejsza metoda na przyrządzenie tej ryby. Karp wigilijny to danie niepowtarzalne, dla wielu osób jes...
-
Barszcz czerwony wigilijny - przepis na świąteczną zupę
Barszcz czerwony wigilijny to w wielu regionach Polski obowiązkowa potrawa na Święta. Nigdy nie smakuje on tak dobrze, jak wtedy! Przygotowanie tej potrawy nie jest wcale trudne, a domowy barszcz...
-
Ryba po grecku, czyli nasz ulubiony przysmak na Wigilię i Boże Narodzenie
Ryba po grecku jest jednym z dań, bez których wiele osób nie wyobraża sobie wigilijnej kolacji. Można ją także podawać na obiad albo jako przekąskę. Dobrze zrobiona ryba po grecku to prawdziwy...
-
Pierogi z kapustą i grzybami - przepis na świąteczne pierogi na Wigilię i Boże Narodzenie
Pierogi z kapustą i grzybami to najpopularniejsze pierogi wigilijne - pojawiają się na bardzo wielu polskich stołach. Doskonale smakują zarówno w Święta, jak i na co dzień, można je mrozić, odgrzew...
-
Ciasto marchewkowe - dwa przepisy na smakowite ciasto na święta (w tym wersja wegańska)
Ciasto marchewkowe to ciasto, które idealnie pasuje na chłodne jesienne lub zimowe wieczory. Wilgotne, pyszne i pachnące cynamonem jest dobre do podania na przyjęciu, jako podwieczorek, a nawet jak...