Przechowywanie jedzenia w lodówce: jak je układać i pakować? Podpowiadamy

Właściwy sposób przechowywania artykułów spożywczych wpływa przede wszystkim na ich trwałość. To, że włożysz coś do lodówki, nie znaczy, że może tam leżeć w nieskończoność. Możesz jednak ułożyć produkty tak, żeby dłużej były świeże, a przestrzeń w twojej lodówce - lepiej wykorzystana.

Większość produktów spożywczych trzymamy w lodówce. Choć część nowoczesnych urządzeń jest w stanie utrzymać stałą temperaturę w całym wnętrzu, w pozostałych zwykle waha się ona w zależności od miejsca. Często możemy się spotkać z oznaczeniami (np. na drzwiach lodówki), wskazującymi na której szufladzie czy półce trzymać dany produkt. Co jednak, kiedy ich brakuje?

Gdzie co przechowywać?

Na półkach umieszczonych na drzwiach lodówki jest zwykle najcieplej (około 3-4 stopni Celsjusza). To tu można więc trzymać produkty, które nie wymagają silnego chłodzenia. Są najlepsze do przechowywania wszelkich napojów, a także takich produktów jak ketchup, majonez czy musztarda. To również dobre miejsce do przechowywania produktów, które nie wymagają nadmiernie niskich temperatur, np. masło czy sery. Tu również warto trzymać te oleje, które wymagają przechowywania w chłodzie, na przykład olej lniany.

W szufladach oraz komorach, znajdujących się na dole lodówki (o ile nie mają specjalnej regulacji) panuje zwykle temperatura około 2-3 stopni Celsjusza. Przeznaczone są najczęściej do przechowywania świeżych warzyw i owoców.

Podobna temperatura - około 3 stopni Celsjusza jest na półkach położonych najwyżej. Z tego powodu warto trzymać tam produkty, które nie wymagają bardzo niskiej temperatury lub są szczelnie zamknięte. Będą one również odpowiednie do przechowywania przetworów (na przykład dżemów), a także gotowych ciast - na przykład z serem czy kremem. Tu również można trzymać naczynia z domowymi obiadami oraz innymi gotowymi potrawami.

Na półkach środkowych jest nieco chłodniej (często od 2 do 3 stopni Celsjusza). Powinniśmy umieszczać na nich to, co mamy zamiar zjeść wkrótce, a co potrzebuje niskiej temperatury przechowywania, zwłaszcza wędliny i nabiał (szczególnie twarogi oraz jajka). Można na nich także trzymać zamknięte jogurty i serki.

Najchłodniejszym miejscem w lodówce są zwykle dolne półki (około 1-2 stopni Celsjusza). To na nich należy umieszczać produkty, wymagające najniższych temperatur, przede wszystkim surowe mięso i ryby. Jeśli nie są hermetycznie zapakowane przez producenta, najlepiej przechowywać je przez 1-2 dni.

Lodówka? Nie dla chleba i owoców egzotycznych

Nie wszystkim produktom lodówka służy. Na przykład przechowywany w niej chleb szybciej zrobi się czerstwy. Lepiej chować go w chlebaku, owinięty w czystą lnianą lub bawełnianą ściereczkę albo papierową torebkę. W foliowej torebce, w której najczęściej przynosimy go ze sklepu, łatwiej zapleśnieje.

Przechowywanie w lodówce nie sprzyja ponadto owocom egzotycznym, pomidorom, ogórkom, cukinii czy roślinom strączkowym. Panujący w niej chłód niszczy bowiem ich odporność na choroby i powoduje szybsze psucie. Lepiej trzymać je na zewnątrz, w temperaturze pokojowej, na przykład w misce ze szkła lub kamionki.

O czym jeszcze należy pamiętać?

Pamiętaj przede wszystkim, aby nie przechowywać surowego mięsa tuż obok produktów gotowych do spożycia, np. zapiekanki makaronowej z obiadu, którą masz zamiar zjeść następnego dnia. Staraj się także na bieżąco usuwać produkty, które się zepsuły (np. zapleśniały), aby możliwie jak najkrócej miały kontakt z pozostałą żywnością. Natomiast artykuły spożywcze o silnym zapachu, np. bardzo czosnkową kiełbasę, starannie pakuj, żeby nie "przeszły" nim produkty o łagodnym aromacie, chociażby mleko.

Warto także kontrolować terminy przydatności do spożycia poszczególnych produktów. Pozwoli Ci to uniknąć konieczności wyrzucenia, albo też przypadkowego zjedzenia czegoś, co się przeterminowało. Dobrym pomysłem jest ustawianie artykułów w lodówce według daty przydatności do spożycia, np. z tyłu umieść te, które mogą postać dłużej, a z przodu - te, które powinno się zjeść w najbliższym czasie. Jednocześnie bierz pod uwagę fakt, że data na opakowaniu dotyczy jedynie produktu zamkniętego. Jeśli został otwarty należy spożyć go w pierwszej kolejności.

Unikaj również tego, co może pogorszyć pracę lodówki. Przede wszystkim nie wkładaj do niej gorących potraw. Powoduje to bowiem, że musi ona pracować na wyższych obrotach i zużywa więcej prądu. Poza tym staraj się jej nie przeładowywać, tak, aby powietrze wewnątrz mogło swobodnie krążyć, a zatem - by nie spadła skuteczność chłodzenia.

W folii czy w papierze?

Bardzo ważne jest także właściwe pakowanie poszczególnych produktów. Jak jednak wybrać odpowiedni pojemnik czy sposób ich zabezpieczania, tak, żeby szybciej się nie zepsuły?

Często stosowana folia aluminiowa jest doskonała do ochrony artykułów spożywczych przed dostępem powietrza światła i wody. Zabezpieczy ponadto przed rozprzestrzenianiem się po lodówce intensywnego zapachu danego produktu. Przyda się zwłaszcza do pakowania wędlin i ryb, a także osłony garnków czy talerzy z gotowymi daniami. Nie powinno się natomiast owijać nią kiszonych ogórków oraz pokrojonych cytrusów i pomidorów. Zawarte w nich kwasy mogą bowiem wchodzić w reakcję z metalem, w efekcie czego artykuły te nabiorą metalicznego posmaku. Z tej samej przyczyny w metalowych pojemnikach nie przechowujemy chociażby nabiału lub suszonych owoców.

Folia spożywcza doskonale zabezpieczy przed wysychaniem, a także rozprzestrzenianiem się zapachu produktu wewnątrz lodówki. Nada się na przykład do pakowania serów oraz tego, co zostało z obiadu (np. kotletów). Nie warto natomiast pakować w nią warzyw czy owoców, zwłaszcza wilgotnych, bo może to przyspieszyć ich pleśnienie. Grube foliowe torebki, najczęściej zamykane za pomocą tzw. struny, będą natomiast doskonałe do pakowania rzeczy przeznaczonych do mrożenia.

Papierowe torebki oraz papier śniadaniowy są z kolei przydatne do pakowania warzyw czy owoców (raczej nie tych miękkich i soczystych). Ich wadą jest bowiem to, że szybko przemiękają. Jeśli zapakujemy w nie wilgotną wędlinę, mogą zaś przyczynić się do jej szybszego wyschnięcia. Zamiast nich możemy wykorzystać natomiast papier woskowany, przeznaczony na przykład do pieczenia, który nie powinien przemiękać.

Popularne plastikowe pudełka nadają się natomiast do przechowywania większości produktów. Pamiętajmy jednak, że wszelkie opakowania, których używamy do pakowania jedzenia - przede wszystkim z tworzyw sztucznych - powinny posiadać atest świadczący o ich dopuszczeniu do kontaktu z żywnością (symbol widelca i kieliszka). Te, w których chcielibyśmy mrozić powinny również być oznaczone w specjalny sposób - najczęściej symbolem śnieżynki.