Jak zrobić domowe masło? To prostsze niż myślisz!

Wielu z nas pamięta z dzieciństwa smak domowego masła, nieco odmienny od tego, jaki mają masła dostępne obecnie w sklepach. Czemu by zatem nie zrobić go samodzielnie? Wbrew pozorom to całkiem proste.

O tym, że w domu można samodzielnie przygotować chleb, dżem, majonez lub ketchup, dobrze wiesz. Czy jednak próbowałeś kiedyś samodzielnie przygotować masło? A może pamiętasz jeszcze, jak robiła to twoja babcia lub prababcia? Jeśli chcesz przywołać tamte czasy, albo po prostu lubisz przygotowywać domowe wersje tego, co można dostać w sklepie, zachęcamy do zrobienia domowego masła.

Domowe masło - czego potrzebujemy?

Do przygotowania masła będzie nam potrzebne około 400 ml śmietany kremówki. Najlepsza byłaby oczywiście wiejska, słodka śmietanka (można użyć też kwaśnej, byle była tłusta), ale nadadzą się również i te dostępne w sklepach - zwłaszcza dobrej jakości. Warto rzucić okiem, czy w składzie nie ma niepotrzebnych substancji, np. zagęstników. Możesz użyć zarówno śmietanki 30, jak i 36% - im tłustsza, tym więcej masła z niej uzyskasz. Uwaga: niektóre śmietany trudniej (wolniej) się ubija, a uzyskane z nich masło ma gorszą konsystencję. Jeśli więc trafisz na taki produkt nie zniechęcaj się, tylko spróbuj użyć innego.

Dobrze, aby śmietana, której zamierzamy użyć nie była schłodzona, ponieważ gdy ma temperaturę pokojową, lepiej się ubija. Najlepiej wyjąć ją z lodówki na około pół godziny przed rozpoczęciem przygotowywania masła.

Oprócz śmietanki będziemy potrzebować także: 2-3 szczypt soli (można pominąć), miksera z końcówkami do ubijania (takie jak do bitej śmietany), wysokiego naczynia, sitka wyłożonego gazą, ok. litra zimnej wody oraz mniej więcej 10-15 minut wolnego czasu.

Jak zrobić domowe masło? Miksujemy!

Jeśli mamy już wszystkie niezbędne elementy, możemy zabrać się do przygotowywania masła. W tym celu wlewamy śmietanę do naczynia i rozpoczynamy ubijanie. Przez ok. 1 minutę miksujemy na średnich obrotach, po czym dodajemy sól (opcjonalnie). Następnie zaczynamy miksować na najwyższych obrotach do momentu, aż oddzieli się zwarty tłuszcz, czyli właśnie nasze masło, oraz wodnista maślanka. W trakcie miksowania do śmietany można dodać również przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, dzięki czemu uzyskamy masło czosnkowe.

Jeśli nie masz miksera, masło możesz również ubić w dużym słoiku. Wystarczy przelać do niego śmietankę, a następnie zakręcić i energicznie potrząsać do momentu, aż oddzieli się masło. Uwaga: w pewnym momencie, gdy śmietana jest już mocno ubita, potrząsanie staje się dosyć trudne. Nie należy się jednak tym przejmować, tylko ubijać dalej, pomimo tego, że pozornie nic się nie dzieje. Po kilku chwilach masło zacznie się oddzielać. Należy potrząsać słoikiem do momentu, gdy masło i maślanka wyraźnie się oddzielą.

Domowe masło - co dalej?

Teraz pozostaje nam tylko oczyszczenie masła z resztek maślanki. W tym celu zawartość naczynia lub słoika przecedzamy przez sitko wyłożone gazą. Masło odciskamy. Maślankę, która oddzieliła się od masła możemy wypić lub wykorzystać do wypieków.

Do innego naczynia wlewamy około 0,5 litra zimnej wody. Grudkę masła wkładamy do wody i ugniatamy dłońmi (można założyć lateksowe rękawiczki), aby pozbyć się resztek maślanki. Czynność tę warto powtórzyć. W ten sposób powinniśmy otrzymać około 120 g masła.

Tak uzyskane masło wkładamy do niewielkiej miseczki lub formujemy w dowolny kształt (jeśli masło jest zbyt miękkie, można to zrobić za pomocą folii spożywczej) i wkładamy do maselniczki, a następnie do lodówki. Najlepiej spożyć je w przeciągu 4-5 dni. W trakcie przechowywania z naszego masła może oddzielać się maślanka, co jest procesem całkowicie naturalnym.

Jak zrobić domowe masło bez miksera? Odpowiedź znajdziesz w naszym filmie:

Więcej o: