Owsianka - pomysł na zdrowe i smaczne śniadanie
Owsianka - warto wiedzieć
-
- Owsiankę przygotowujemy z płatków owsianych, których właściwości prozdrowotne trudno przecenić. Płatki owsiane dbają o prawidłowy poziom cukru w naszym organizmie, dostarczają białka, oczyszczają organizm z toksyn, zawierają witaminy z grupy B.
-
- Owsianka to doskonałe śniadanie dla osób dbających o zdrowie i smukłą linię. Płatki zawierają dużo błonnika, który usprawnia metabolizm.
-
- Owsiankę można podawać na słodko lub na słono.
Owsianka na zdrowe śniadanie
Jeśli ktoś chce jak najlepiej rozpocząć dzień, powinien w pierwszej kolejności zadbać o pożywne i zdrowe śniadanie. Jedną z najczęściej polecanych potraw będzie w tym przypadku owsianka. Mimo że wielu może wydawać się ona zamierzchłym zwyczajem śniadaniowym z dzieciństwa, jej cenne właściwości doceniane są również i teraz przez popularyzatorów zdrowego odżywiania.
Dobrze przygotowane płatki owsiane są miękkie i przyjemne w spożyciu. Podawane na ciepło rozgrzewają organizm i dodają energii. Ich smak zależy od naszej inwencji twórczej - możemy włączyć do nich takie składniki, jakie nam najbardziej odpowiadają.
Płatki owsiane - poznaj cenne właściwości
Jeśli nadal nie jesteśmy przekonani do tego dania, warto poznać jego właściwości prozdrowotne. Dobroczynny wpływ na nasze zdrowie jest kolejnym argumentem przemawiającym za włączeniem owsianki do codziennego jadłospisu.
Dlaczego więc warto jeść ją jak najczęściej?
- Oczyszcza organizm z toksyn.
- Pomaga w trawieniu skrobi i utrzymaniu stałego poziomu cukru we krwi, przez co jest daniem szczególnie polecanym osobom chorym na cukrzycę.
- Jest źródłem białka.
- Dzięki zawartości witamin z grupy B polepsza funkcjonowanie układu nerwowego.
- Zawiera wapno, które dobrze wpływa na stan kości.
Płatki owsiane a odchudzanie. Sprawdź kalorie
Osoby, które są na diecie odchudzającej, śmiało mogą włączyć płatki owsiane do swojego jadłospisu. 100 gram zawiera około 370 kcal. Jednak wiadomo, że nikt z nas nie zamierza jeść jednorazowo takich ilości potrawy. Zazwyczaj do miseczki dodaje się kilka łyżek. Większa łyżka (mniej więcej 10 gram) zawiera około 40 kcal.
Co istotne, płatki owsiane zawierają błonnik, który wpływa na poprawę metabolizmu. Wydłuża także czas uczucia sytości po zjedzeniu dania.
Oprócz tego przyrządzając owsiankę, możemy zadbać o dodane do niej mniej kalorycznych składników.
Jak zrobić owsiankę?
Owsianka nie jest szczególnie skomplikowanym zadaniem kulinarnym. Jej przygotowanie powinno zająć nam zaledwie kilka minut. Warto poznać prosty przepis na to danie, zanim zdecydujemy się na owsiankę w saszetkach. Przyrządzając ją samodzielnie mamy wpływ na dobór składników i ich jakość.
Owsiankę namaczamy lub gotujemy na wodzie, lub na mleku. Pierwsza opcja stosowana jest głównie przez osoby, które nie tolerują laktozy.
Warto także wspomnieć, że nie każda wersja dania musi być na słodko. Przykładowo, tradycyjna polska owsianka nie zawiera wcale dodatków; dosypuje się do niej tylko i wyłącznie szczyptę soli.
Kokosowa owsianka z suszonymi wiśniami
-
Nigdy więcej wysuszonej jajecznicy. Szef kuchni zdradza, by dodać składnik, który na pewno macie w lodówce
-
Kiedy tłusty czwartek 2021? Sprawdzamy, kiedy przypada święto pączka
-
Kwiat w galaretce wygląda wprost olśniewająco. A jak go zrobić? To nie takie trudne, ale trzeba trochę cierpliwości
-
Polskie pierogi hitem sprzedaży w Niemczech. Pomógł lockdown
-
Prezes PFR nieoficjalnie o otwarciu restauracji: "Będzie to możliwe w maju"
- Lepsze traktowanie pracowników, którzy się zaszczepią? W USA Lidl dopłaci do pensji
- Dlaczego Polacy mają taką obsesję na punkcie cukru? To wina znanego reportażysty
- Ryż na mleku - słodkie wspomnienie babcinej kuchni. Próbowaliście w wersji babeczkowej? [PRZEPIS]
- Pesto - smak włoskiej bazylii
- Największa lekcja gotowania, by zebrać 9,5 miliona na najdroższy lek świata dla Ani. Będzie rekord?