Jak zrobić lukier? Bardzo łatwo! Dwa przepisy i kilka pomysłów na dekorowanie pierników

Do sklejania świątecznej szopki lub malowania precyzyjnych wzorków na piernikach najlepszy będzie lukier królewski. Jest śnieżnobiały, bardzo wytrzymały i szybko zastyga. Wiele osób jednak kupuje gotowce, zamiast zrobić go samodzielnie, w obawie, że się nie uda. To wcale nie takie trudne. Potrzeba zaledwie kilku składników, chwili cierpliwości i trzymania się wskazówek z przepisu. Jak zrobić lukier? Podpowiadamy.

"Jak zrobić lukier?" to jedno z pytań, które przed Bożym Narodzeniem najczęściej wpisujemy w internetowe wyszukiwarki. I nic dziwnego, przecież wypiekanie pierniczków, a także zdobienie ich lukrem to już tradycja. Udekorowane lukrem pierniczki mogą być natomiast piękną ozdobą choinki. Kilka inspiracji na to, jak je udekorować znajdziecie tutaj .

Jak zrobić lukier?

Składniki:

  • - 2 białka
  • - 2 i 1/3 szklanki cukru pudru (około 400g)
  • - kilka kropel soku z cytryny lub octu
  • - ewentualnie barwniki

Sposób przygotowania:

  1. 1. Białka wbić do naczynia. Dodać cukier puder i sok z cytryny lub ocet. Miksować na niskich lub średnich obrotach miksera przez około 10-15 minut (lukier jest wtedy bardziej gładki). Ewentualnie dodać barwnik i ponownie zmiksować. Jeśli lukier wyjdzie zbyt rzadki, należy dodać do niego jeszcze trochę cukru pudru (stopniowo), a jeśli zbyt gęsty - białka. Dekorować ostudzone pierniczki, np. za pomocą rękawa cukierniczego lub strzykawki.
  2. 2. Jeśli nie masz cierpliwości i umiejętności plastycznych, możesz spróbować zanurzać wierzchnią stronę pierników w lukrze - kiedy zastygnie, ciastka będą gładkie i białe - też ładnie.
  3. 3. Jeśli chcecie zrobić kolorowy lukier, użyjcie barwników spożywczych. Możecie spróbować też wykorzystać naturalne dodatki nadające kolor (sok wiśniowy, jagodowy, kropla soku z buraka), ale z tym ostrożnie - wystarczy trochę przesadzić z ilością i lukier może nie zastygać.

Możecie też wypróbować przepis Marty Gessler na lukier cytrynowy .

Składniki:

  • - 1 szkl. cukru pudru
  • - żółtko
  • - sok z 1/2 cytryny

Sposób przygotowania:

Składniki ucierać dokładnie w miseczce ok. 15 min. Lukier powinien mieć konsystencję śmietany. Gdy jest za rzadki, dodać cukier, gdy za gęsty - sok z cytryny. Nadmiar można przechowywać w słoiczku w chłodnym miejscu.

W naszej bazie znajdziecie też przepis na lukier miętowy , imbirowy lub waniliowy .

Zobacz pięknie zdobione ciasteczka cynamonowe z naszego przepisu:

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Agora SA