Zachwycające desery z malinami - przepisy, które musisz wypróbować w sezonie!

Maliny nie tylko wyśmienicie smakują, lecz także pięknie wyglądają - zwłaszcza jako składnik lub dodatek do deseru. Pudding, tarta, lody, beza a może... cobbler? Zobacz nasze przepisy na desery z tymi pysznymi owocami.
Deser śmietanowo - jogurtowy z malinami Deser śmietanowo - jogurtowy z malinami Fot. Andrzej Krasowski / Agencja Wyborcza.pl

Zachwycające desery z malinami - przepisy, które musisz wypróbować w sezonie!

Na początek prosty i pyszny deser z malinami. Połączenie owoców jagodowych i śmietany zawsze smakuje dobrze. Jeśli nie zwracasz uwagi na ilość kalorii w deserach, zamiast śmietany 22 proc. i jogurtu, możesz wykorzystać śmietanę kremówkę lub mascarpone.

Deser śmietanowo-jogurtowy z malinami

40 dag malin
4 łyżki cukru
20 dag 22 proc. śmietany
20 dag greckiego jogurtu
liście mięty

Maliny rozgniatamy widelcem, posypujemy cukrem i odstawiamy na 10 minut. Ubijamy śmietanę, dodając po trochu jogurt. Mieszamy delikatnie z malinami. Wkładamy do pucharków i wstawiamy do lodówki na parę godzin. Przed podaniem posypujemy całymi malinami oraz liśćmi świeżej mięty.

Autor: Tessa Capponi-Borawska

 Fot. Andrzej Krasowski / Agencja Wyborcza.pl

Omlet malinowo-kokosowy

Uwielbiasz omlety na śniadanie? A może tym razem zamiast wersji słonej wypróbujesz słodką? Ten z malinami, wiórkami kokosowymi i lodami, wart jest zachodu.

Omlet malinowo-kokosowy

3 jajka
1/2 szklanki wiórków kokosowych
2 łyżki cukru
1/2 szklanki śmietany 22 proc.
listki mięty
łyżeczka masła
szklanka malin
lody waniliowe

Ubijamy jajka trzepaczką z cukrem i wiórkami, dodajemy śmietanę i posiekane listki mięty. Maliny można powkładać do masy jajeczno-śmietanowej lub zmiksować i wylać wzorek już na patelni. Omlet smażymy tylko z jednej strony na patelni na odrobinie masła. Lody podajemy w miseczce obok lub kładziemy kulkę na omlecie tuż przed podaniem.

Omlet z owocami to rodzaj clafoutis, czyli francuskiego przysmaku najczęściej przygotowywanego z wiśniami lub czereśniami. Można przyrządzać go na małych patelenkach, a także w formach do pieczenia tarty.

Autor: Junona Lamcha

Pudding z kaszy manny z malinami Pudding z kaszy manny z malinami Fot. Andrzej Krasowski / Agencja Wyborcza.pl

Pudding z kaszy manny z malinami

Ten deser będzie doskonały zarówno dla dzieci, jak i osób dorosłych. Jeśli chcesz, możesz go urozmaicić, dodając do niego chrupiące muesli.

Pudding z kaszy manny z malinami

litr mleka 3 proc.
200 ml śmietanki min. 30 proc.
100 g cukru
laska wanilii
100 g kaszy manny
sól

Sos:

200 g malin (mogą być mrożone)
2 łyżeczki cukru
łyżeczka cynamonu

Przygotowujemy pudding: laskę wanilii rozkrawamy wzdłuż i nożem wyskrobujemy ziarenka. Do rondelka wlewamy mleko, śmietankę, przepołowioną laskę wanilii wraz z ziarenkami, doprawiamy cukrem i szczyptą soli. Stawiamy na niewielkim ogniu i, mieszając, podgrzewamy. Gdy się zagotuje, wyjmujemy laskę wanilii, zdejmujemy rondel z ognia i stopniowo zaczynamy dodawać kaszę, ciągle mieszając. Stawiamy z powrotem i zagotowujemy, by pudding zgęstniał. Następnie napełniamy nim małe szklanki lub pucharki.

Przygotowujemy sos: z malin wybieramy kilka najładniejszych sztuk i odkładamy. Pozostałe maliny mieszamy z cukrem i przesmażamy przez chwilę na małym ogniu.

Pudding polewamy sosem i posypujemy cynamonem, dekorujemy całymi malinami i listkami mięty.

Autor: Magda Jeziorek

Lody malinowo-pomarańczowe Lody malinowo-pomarańczowe Fot. Natalia Nowak-Bratek

Lody malinowo-pomarańczowe

W upalne dni nie ma to jak lody. Do malinowych świetnie pasuje sok i skórka starta z cytrusów. Jeśli nie masz maszynki do lodów, też możesz je przygotować. Po prostu miksuj masę co około 3-4 godziny, a następnie odkładaj do zamrażalnika (czynność powtórz 3-4 razy).

Lody malinowo-pomarańczowe

380 ml śmietany 18 proc.
cienko obrana skórka z 2 pomarańczy
5 żółtek
150 g cukru
500 g malin (świeżych lub mrożonych)
380 ml śmietanki kremówki
łyżka soku pomarańczowego

Śmietanę podgrzewamy ze skórką pomarańczową, studzimy. Żółtka ucieramy z cukrem. Maliny miksujemy i przecieramy przez sito, odmierzamy 380 ml purée. Mieszamy je w misce z kremówką i sokiem pomarańczowym. Po wyjęciu kawałków skórki pomarańczowej ze śmietanki podgrzewamy ją i powoli zaparzamy nią kogel-mogel (jak w przepisie na bazę do lodów). Podgrzewamy masę, nie dopuszczając do zagotowania, szybko przelewamy przez sitko do kremówki z malinami. Studzimy, zamrażamy w maszynce do lodów. Podajemy w zmrożonych pucharkach.

Autor: Olga Badowska

Tarta malinowa z kremem cytrynowym Tarta malinowa z kremem cytrynowym fot. rlat / shutterstock.com

Tarta malinowa z kremem cytrynowym

Kruchy spód, delikatny cytrusowy krem i świeże owoce. Czy można sobie wyobrazić lepszy deser? To ciasto jest nie tylko pyszne, ale i pięknie prezentuje się na stole.

Tarta malinowa z kremem cytrynowym

60 g zimnego masła
125 g mąki (+ trochę do oprószenia stolnicy)
50 g jasnego brązowego cukru
jajko
skórka otarta z 1/2 cytryny
200-250 g świeżych malin
cukier puder do posypania

Krem:

5 żółtek
3 jajka
125 g masła
125 g jasnego brązowego cukru
sok i skórka otarta z 4 cytryn

Robimy ciasto: Miksujemy masło pokrojone w kostkę z mąką, cukrem, jajkiem i skórką cytrynową. Formujemy kulę, zawijamy ją w folię i wkładamy na godzinę do lodówki. Potem rozwałkowujemy ciasto na placek o średnicy nieco większej niż forma na tartę. Wkładamy ciasto do formy, dociskamy do spodu i brzegów. Ścinamy zwisające kawałki. Przykrywamy pergaminem, obciążamy grochem albo fasolą, pieczemy 'na biało' przez 10-12 minut. Następnie usuwamy groch i papier. Pieczemy jeszcze 7-8 minut na złoty kolor. Studzimy.

Robimy krem: Wszystkie składniki mieszamy w metalowej misce, którą ustawiamy na garnku z gotującą się wodą, tak żeby dno miski nie dotykało jej powierzchni. Ucieramy mikserem, aż masa zgęstnieje, jakieś 15 minut. Zdejmujemy z ognia i od razu wylewamy na ciasto.

Gdy masa wystygnie, wkładamy formę do lodówki, co najmniej na 3 godziny, a najlepiej na noc. Przed podaniem na wierzchu układamy maliny i oprószamy cukrem pudrem.

Tarta czekoladowa z malinami Tarta czekoladowa z malinami fot. olga's captured moments / shutterstock.com

Tarta czekoladowa z malinami

A może tarta w wersji dla czekoladoholików? Owoce i czekolada to świetne połączenie. Jeśli trzeba was do tego przekonywać, musicie spróbować tej tarty.

Tarta czekoladowa z malinami

szklanka mąki
szklanka kakao
łyżeczka soli
szklanka drobnego cukru do wypieków
3 żółtka
150 g masła
300 g gorzkiej czekolady 60 proc.
300 ml śmietany 30 proc.
4 łyżki cukru
kieliszek whisky

Do dekoracji:

maliny

Przygotowanie ciasta kruchego: Mąkę mieszamy z kakao i solą. Przesiewamy do miski. Przygotowujemy formę do tart o średnicy 25 cm. Dodajemy do mąki cukier i wszystko ponownie mieszamy. Masło kroimy w kostkę i wcieramy je w mąkę. Mieszanina ma przypominać bułkę tartą. Dodajemy żółtka. Całość szybko wyrabiamy na elastyczne i gładkie ciasto. Wstawiamy do lodówki na min 30 min. Nastawiamy piekarnik na 200 st. C z funkcją grzania góra-dół. Schłodzonym ciastem wykładamy przygotowaną blaszkę (nie trzeba jej niczym smarować, ponieważ samo ciasto zawiera już dość tłuszczu i nie przyklei się do boków). Na ciasto wykładamy papier do pieczenia i obciążamy suchą fasolą lub grochem. Pieczemy 10 min, po czym zdejmujemy obciążenie i pieczemy w 180 st. C jeszcze 15-20 min. Wyjmujemy i wystudzimy. Kiedy ciasto będzie zimne, wyjmujemy je z formy.

Przygotowanie kremu: Czekoladę kroimy na drobne kawałki i umieszczamy w dużej szklanej misce. W rondelku zagotowujemy śmietankę z cukrem. Wlewamy ją do posiekanej czekolady i cały czas mieszamy trzepaczką, do momentu, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Dodajemy whisky i wszystko mieszamy. Odstawiamy na 30 min, aż masa osiągnie temperaturę pokojową. Masę wylewamy na podpieczony czekoladowy spód i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Kiedy nadzienie się zetnie, dekorujemy ciasto malinami.

Autor: Kinga Paruzel

Zobacz także naszą wersję pysznej tarty z malinami:

Czekoladowa rolada biszkoptowa z malinami Czekoladowa rolada biszkoptowa z malinami Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Rolada z owocami

Taka rolada jest nietrudna do przygotowania, a prezentuje się bardzo atrakcyjnie. Oprócz malin możesz ją przygotować także z innymi, miękkimi owocami, na przykład truskawkami czy porzeczkami.

Czekoladowa rolada z malinami

szklanka mąki pszennej
szklanka cukru
4 jajka
2 czubate łyżki kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
500 ml śmietanki 30 proc.
500 g malin

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy mikserem na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypujemy cukier porcjami, a następnie zmniejszamy obroty i dodajemy po jednym żółtku naprzemiennie z porcjami mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, kakao i szczyptą soli. Dużą, prostokątną blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (papier będzie potrzebny do zwinięcia rolady), smarujemy masłem i oprószamy mąką. Wlewamy ciasto i wygładzamy, aby jego grubość była jednolita na całej powierzchni. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C z termoobiegiem (180 st. C zwykły piec) i pieczemy, aż ciasto będzie złocisto-brązowe, a patyczek wbity w środek suchy.

Blaszkę wyjmujemy z piekarnika, chwilę przestudzamy i, kiedy ciasto nie będzie już parzące, pomagając sobie papierem, zwijamy je w roladę, odklejając papier do ciasta tak, aby na koniec móc je w ten papier zawinąć dla zachowania kształtu. Studzimy ciasto całkowicie.

Śmietankę ubijamy z odrobiną cukru do smaku, maliny płuczemy i dokładnie osuszamy. Roladę ostrożnie rozwijamy i wypełniamy bitą śmietaną i malinami (część możemy zostawić do dekoracji). Ponownie zwijamy ciasto, owijamy w papier i wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby dobrze się schłodziło i stężało.

Autor: Zuzanna Wiciejowska

Ciacho malinowe Ciacho malinowe fot. Natallia Harahliad / shutterstock.com

Charlotta malinowa

Ten mocno malinowy deser (uwaga - do przepisu potrzeba aż 2 kg malin) na pewno przypadnie do gustu i dzieciom, i dorosłym. Jeśli nie chcesz piec, przygotuj spód z biszkoptów (warto nieco je nasączyć, na przykład malinową herbatą) lub kruchych ciasteczek, a na wierzch, po tym jak stężeje, wyłóż po prostu świeże maliny.

Charlotta malinowa

(tortownica o śr. 22 cm)

Ciasto:

masło do wysmarowania formy
4 jajka
100 g cukru
45 g mąki tortowej
łyżeczka ekstraktu waniliowego

Nadzienie i sos:

2 kg malin
150 g cukru
25 g żelatyny w proszku
90 ml brandy
500 ml śmietanki kremówki
40 g cukru pudru
30 ml soku z cytryny

Robimy ciasto: Tortownicę wyściełamy pergaminem i natłuszczamy. Ucieramy żółtka z cukrem. Mieszając, partiami dodajemy mąkę, wlewamy ekstrakt, na koniec delikatnie łączymy z pianą z białek. Wlewamy do formy, pieczemy pół godziny w 200 st. C. Studzimy, wyjmujemy z formy, tniemy na 2 blaty.

Robimy nadzienie: Maliny zasypujemy cukrem, wlewamy 250 ml wody, gotujemy 10 minut na małym ogniu. Miksujemy blenderem, przecieramy przez sito, odmierzamy 500 ml przecieru (z reszty zrobimy sos) i podgrzewamy w rondelku. Dodajemy namoczoną i napęczniałą żelatynę, mieszamy, aż się rozpuści. Zdejmujemy z ognia, dodajemy 60 ml brandy, studzimy, schładzamy i łączymy z ubitą kremówką.

Na dnie tortownicy kładziemy blat ciasta, wykładamy malinowe nadzienie, przykrywamy drugim blatem i przezroczystą folią. Wstawiamy do lodówki na dobę.

Robimy sos: Pozostały przecier malinowy mieszamy z cukrem pudrem, sokiem z cytryny i resztą brandy. Charlottę kroimy w kliny i podajemy z sosem.

Autor: Olga Badowska

Galaretka malinowo-kokosowa Galaretka malinowo-kokosowa Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Galaretka malinowo-kokosowa

Niby pochodzą z różnych stron świata, ale mimo to stanowią zgraną parę. Egzotyczny kokos i rodzime maliny to duet, który świetnie sprawdza się w deserach.

Galaretka malinowo-kokosowa

1 opakowanie galaretki malinowej
200 g malin
puszka mleka kokosowego (400 ml) 
2-3 łyżeczki żelatyny

Galaretkę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Kiedy wystygnie, przelewamy ją do specjalnego naczynia lub do pucharków i dodajemy maliny.

Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody, aby spęczniała. Mleko kokosowe podgrzewamy w małym rondelku i do gorącego dodajemy napęczniałą żelatynę. Podgrzewamy, aż całkowicie się rozpuści (ale nie można masy zagotować, bo żelatyna straci właściwości żelujące).

Na stężałą część malinową wlewamy przestudzoną galaretkę kokosową, studzimy i wstawiamy do lodówki, aby stężała.

Autor: Zuzanna Wiciejowska

Semifreddo z bezami i owocami

Semifreddo to jeden z klasycznych włoskich deserów. Jego smak możesz urozmaicić, dodając do masy na przykład posiekaną drobno czekoladę.

Semifreddo z bezami i owocami

200 g gotowych bez
200 g mrożonych drobnych owoców (malin lub jagód)
3 jajka
3 łyżki cukru pudru
małe opakowanie cukru waniliowego
sok owocowy do polania (likier lub inny alkohol)

Jajka dokładnie myjemy i sparzamy wrzątkiem. Przygotowujemy trzy wysokie miski, oddzielamy żółtka od białek. W jednej misce ucieramy mikserem żółtka z cukrem pudrem na puszystą masę. W drugiej misce ubijamy na sztywno schłodzoną śmietanę, w trzeciej - białka z cukrem waniliowym. Łączymy ostrożnie utarte żółtka z ubitą śmietaną i pianą z białek. Dodajemy mrożone owoce i połowę pokruszonych bez.

Delikatnie mieszamy i przekładamy do miseczek albo jednego dużego naczynia i wstawiamy do zamrażalnika na około 2 godziny. Przed podaniem deser dekorujemy pozostałymi bezami (całymi albo pokruszonymi), polewamy sokiem owocowym lub alkoholem.

Cobbler malina Cobbler malina fot. AS Food studio / shutterstock.com

Cobbler z rabarbarem i malinami

Cobbler to deser bardzo przypominający crumble. Różnica polega na tym, że zamiast kruszonki, owoce zapiekamy pod gęstym ciastem. Podobnie, jak crumble świetnie smakuje z lodami lub waniliowym sosem.

Cobbler z rabarbarem i malinami

400 g drobnego cukru
250 g malin
30 g mąki pszennej
skórka i sok z 1 dużej pomarańczy
40 ml Grand Marnier lub cointreau

Ciasto:

100 g masła
300 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
60 g drobnego cukru
2 łyżeczki cynamonu
180 ml maślanki + dodatkowa do wysmarowania ciasta

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Rabarbar obieramy i kroimy w kawałki o długości 2 cm. Mieszamy go z cukrem, malinami, mąką, skórką z pomarańczy, sokiem oraz likierem. Rozkładamy owoce do sześciu żaroodpornych miseczek. Robimy ciasto. Masło kroimy w kostkę. Miksujemy masło, mąkę, proszek, sól, 30 g cukru i 1 łyżeczkę cynamonu. Gdy powstanie kruszonka, wlewamy maślankę i miksujemy dalej, aż ciasto będzie zwarte. Zagniatamy chwilę na stolnicy, rozwałkowujemy na grubość 1/2 cm i wycinamy krążki o średnicy 5 cm. Układamy je na owocach, tak by lekko nachodziły jedne na drugie. Smarujemy ciasto maślanką i oprószamy resztą cukru wymieszaną z 1 łyżeczką cynamonu. Pieczemy około 30 minut. Cobbler podajemy gorący, najlepiej z lodami śmietankowymi lub waniliowymi.

Autor: Olga Badowska

Więcej o:
Copyright © Agora SA