Jajka faszerowane na wielkanocny stół. Kilka pomysłów na prostą przekąskę [PRZEPISY]

Jajka faszerowane to doskonała przekąska zarówno na wielkanocną ucztę, jak i inne przyjęcia. Dzięki różnorodności składników, z jakich da się przygotować nadzienie, możemy wciąż zaskakiwać naszych gości nowymi smakami.
Jajka faszerowane pastą chrzanową Jajka faszerowane pastą chrzanową Fot. Shutterstock / Vania Georgieva

Jajka faszerowane pastą chrzanową

Prostym i szybkim sposobem na farsz do jajek jest wymieszanie żółtek z ugotowanych jajek z chrzanem i majonezem. Jeśli chcesz, możesz do nich dodać również trochę drobno posiekanej szynki.

Składniki:

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 3-4 łyżeczki chrzanu
  • 1 łyżka majonezu
  • sól i pieprz
  • do dekoracji: szczypiorek i mielony kolorowy pieprz

Sposób przygotowania:

Jajka obierz i przekrój na połówki. Wyjmij żółtka i zmiksuj z chrzanem oraz majonezem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Pastą faszeruj połówki jajek. Posyp szczypiorkiem i mielonym kolorowym pieprzem.

Jajka wielkanocne Jajka wielkanocne Fot. Dar1930 / shutterstock.com

Jajka faszerowane kolorowymi pastami

Do dekoracji jajek można użyć na przykład oliwek (pokrojonych w plasterki lub na połówki) koperku, szczypiorku, a także kaparów. Jeśli masz czas dekorację, możesz ułożyć w ciekawe kształty.

Składniki:

  • 10 jajek ugotowanych na twardo
  • 4 łyżki naturalnego twarożku homogenizowanego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka musztardy miodowej
  • po szczypcie mielonej papryki i curry
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Jajka obierz ze skorupek, przekrój na pół i wyjmij żółtka. Utrzyj żółtka z twarożkiem i majonezem na jednolitą masę, dopraw solą i pieprzem i podziel na dwie części. Do jednej dodaj koncentrat pomidorowy i mieloną paprykę, do drugiej musztardę i curry. Białka jajek ułóż na półmisku, wypełnij pastami, udekoruj dowolnie.

Autor: Aneta Kosiba

Jajka faszerowane Jajka faszerowane Fot. Brent Hofacker / shutterstock.com

Jajka faszerowane kukurydzą

Oprócz kukurydzy do farszu możesz dodać również nieco żółtego sera, startego na tarce o drobnych oczkach. Jeśli nadzienie jest zbyt słodkie, można mocniej je doprawić, np. dodając nieco więcej musztardy.

Składniki:

  • 8 jajek ugotowanych na twardo
  • 5 łyżek kukurydzy z puszki
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • łyżeczka ostrej musztardy (np. sarepskiej)
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • do dekoracji: szczypiorek

Sposób przygotowania:

Ostudzone i obrane jajka przekrój na pół. Żółtka wyjmij i rozgnieć widelcem w misce. Dodaj kukurydzę, majonez, jogurt i musztardę. Wymieszaj i dopraw solą i pieprzem. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, możesz dodać jeszcze trochę majonezu lub jogurtu. Farszem wypełniaj połówki białek. Podawaj posypane świeżo zmielonym pieprzem i posiekanym szczypiorkiem.

Zobacz także, jak przygotować wyjątkowe galaretki w kształcie jajek. To banalnie proste.

Jajka faszerowane łososiem Jajka faszerowane łososiem Fot. Kindacook / shutterstock.com

Jajka faszerowane musem z łososia

Wędzony łosoś doskonale nadaje się jako składnik farszu do jajek. Ponieważ jest dosyć słony, warto ostrożnie doprawiać mus.

Składniki:

  • 10 jajek
  • ok. 150 g łososia wędzonego na zimno (może być w plastrach)
  • ok. 100 g serka czosnkowego
  • 1-2 łyżki majonezu (opcjonalnie)
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Jajka ugotuj na twardo. Ostudź, obierz i przekrój na połowy. Żółtka, łososia oraz serek zmiksuj na gładką pastę i ewentualnie dopraw do smaku. Jeśli masa wyjdzie zbyt gęsta, możesz dodać do niej nieco majonezu i ponownie zmiksować. Mus wyciskaj za pomocą szprycy cukierniczej lub nakładaj łyżeczką do ugotowanych białek. Możesz posypać koperkiem i/lub słodką papryką w proszku.

Jajka faszerowane pastą z suszonych pomidorów i bazylii Jajka faszerowane pastą z suszonych pomidorów i bazylii Fot. Shutterstock / Igor Dutina

Jajka faszerowane pastą z suszonych pomidorów i bazylii

Miłośnikom śródziemnomorskich smaków polecamy jajka z dodatkiem suszonych pomidorów i bazylii. Aby farsz nie był zbyt mokry, należy dobrze odsączyć pomidory z zalewy.

Składniki:

  • 6 jaj ugotowanych na twardo
  • 3 pomidory suszone z zalewy
  • pół łyżeczki suszonej bazylii
  • 1-2 łyżki majonezu
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Jajka obierz i przekrój na połowy. Wyjmij żółtka i dokładnie zmiksuj z odsączonymi pomidorami oraz majonezem na gładką pastę. Dodaj bazylię oraz sól i pieprz do smaku. Gotową masą wypełniaj połówki jajek, np. za pomocą szprycy cukierniczej. Podawaj po schłodzeniu.

Jajka faszerowane pastą z awokado Jajka faszerowane pastą z awokado Fot. Shutterstock / Josie Grant

Jajka faszerowane pastą z awokado

Osobom, które chciałyby wypróbować mniej klasyczny przepis, polecamy jajka z farszem z awokado. Jeśli lubisz pikantne potrawy, do pasty możesz dodać również nieco sosu tabasco.

Składniki:

  • 7 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 łyżka majonezu
  • 1-2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz
  • 2 łyżeczki soku z cytryny lub limonki
  • szczypiorek
  • opcjonalnie: ostra suszona papryka
  • do dekoracji: wąskie paseczki szynki parmeńskiej

Sposób przygotowania:

Awokado przekrój na pół. Usuń pestkę i wydrąż miąższ ze skórek. Skrop go sokiem z cytryny i oprósz solą oraz pieprzem. Jajka obierz i przekrój na połowy. Żółtka wyjmij i dodaj do miąższu awokado. Zmiksuj z majonezem i jogurtem. Dopraw solą, pieprzem oraz ewentualnie papryką. Dodaj posiekany szczypiorek i wymieszaj. Pastą wypełniaj wydrążone połówki jajek. Udekoruj posiekanym szczypiorkiem oraz szynką parmeńską.

jajka faszerowane jajka faszerowane haps

Faszerowane jaja w skorupkach

Składniki:

  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 100 g pieczarek
  • 50 g miękkiego masła
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 3 łyżki bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • olej

Sposób przygotowania:

Pieczarki drobno posiekaj i podsmaż na odrobinie oleju, aż odparuje z nich cała woda. Dopraw je solą i pieprzem.

Jajka w skorupkach rozkrój na pół. Wyjmij jajka ze skorupek, starając się ich nie uszkodzić. Zetrzyj jajka na tarce o grubych oczkach. Dodaj podsmażone pieczarki, szczypiorek, masło, szczyptę soli oraz pieprzu i dokładnie wymieszaj. Wypełnij powstałą masą puste skorupki.

Obtocz jajka od strony farszu w bułce tartej i podsmaż na odrobinie oleju, aż nabiorą złotego koloru. Podawaj na ciepło (jajka można przygotować wcześniej, przechowywać w lodówce i usmażyć tuż przed podaniem).

Więcej o:
Copyright © Agora SA