Do smażenia najlepiej wykorzystać kiełbasę białą parzoną. Jeśli jednak masz surową, warto najpierw obgotować ją we wrzątku - powinno wystarczyć około 20 minut na wolnym ogniu.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Kiełbasę umyj, osusz, końce zawiąż nitką. Na rozgrzanym oleju smaż kiełbasę w całości spiralnie zwiniętą, aż się lekko przyrumieni. Podawaj gorącą, obficie posypaną majerankiem, z ziemniakami z wody oraz chrzanem lub na zimno - ze świeżym wiejskim chlebem i musztardą.
Źródło: Nowa Kuchnia Polska
Przed pieczeniem białą kiełbasę można zamarynować, dzięki czemu nabierze dodatkowego smaku. Do marynaty, oprócz sosu sojowego można dodać również nieco musztardy oraz miodu.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Cebule siekamy, czosnek zgniatamy, zalewamy oliwą i sosem sojowym, mieszamy, doprawiamy do smaku pieprzem. Kiełbasę nakłuwamy widelcem, zalewamy oliwą z sosem sojowym, odstawiamy do lodówki na całą noc. Wyjmujemy z zalewy następnego dnia i pieczemy przez 1,5 godziny w średnio nagrzanym piekarniku (170 st. C).
Autor: Piotr Bikont, Paweł Kałuski
Jeśli znudziły cię klasyczne przepisy na białą kiełbasę, możesz zamienić ją w pyszne klopsiki. Do tego makaron i sos pomidorowy. Takie zestawienie z pewnością ci posmakuje.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Rozdrabniamy białą kiełbasę, formujemy z niej klopsiki. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim klopsiki z każdej strony. Klopsiki przekładamy na talerz, na tę samą patelnię wrzucamy pokrojone w drobną kostkę cebulę, marchewkę i seler naciowy. Dodajemy po gałązce rozmarynu i tymianku oraz łyżkę masła (dzięki temu warzywa szybciej się skarmelizują).
Kiedy warzywa zaczną się karmelizować, dodajemy pokrojone w kostkę pomidory. Wszystko przyprawiamy do smaku odrobiną soli i świeżo zmielonego pieprzu. Następnie na patelnię ostrożnie wrzucamy pulpeciki. Podsmażamy wszystko na małym ogniu, dodajemy ugotowany makaron, dobrze mieszamy i smażymy jeszcze kilka chwil.
Przed podaniem posypujemy danie posiekaną bazylią i tartym parmezanem.
Biała kiełbasa to również znakomity dodatek do żurku lub białego barszczu. Oprócz niej do zupy możemy dodać także zwykłą kiełbasę, boczek lub żeberka. Jeśli nie masz czasu lub ochoty na samodzielne przygotowanie zakwasu, możesz skorzystać z gotowego (są obecnie dostępne w większości sklepów).
Składniki:
Zakwas na żurek:
Sposób przygotowania:
Zakwas na żurek: Wsyp mąkę do kamiennego lub szklanego naczynia i rozmieszaj z odrobiną wody. Następnie do zawiesiny dodaj jeszcze 1 litr przegotowanej wody oraz drobno pokrojoną cebulę, zmiażdżony, utarty z odrobiną soli czosnek i skórkę razowego chleba. Wymieszaj, przykryj czystą lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 4-5 dni. Następnie zlej płyn do butelek i szczelnie zakręć. Tak przygotowany zakwas możesz przechować w lodówce nawet do dwóch tygodni.
Przygotuj żurek: Marchewkę i seler obierz, umyj, pokrój i zalej litrem wody. Dodaj białą kiełbasę, liść laurowy i ziele angielskie, gotuj około 20 minut. Wyjmij białą kiełbasę i pokrój w plasterki. Kiełbasę i boczek pokrój w paski, zrumień na łyżce smalcu. Por dokładnie umyj, pokrój drobno i przesmaż na rozgrzanym oleju. Do zupy dodaj boczek z kiełbasą, przesmażony por i plasterki białej kiełbasy. Gotuj 5-7 minut. Wlej zakwas, dopraw majerankiem, solą i pieprzem i gotuj jeszcze przez 10 minut. Zdejmij garnek z ognia i zabiel zupę śmietaną.
Autor: Maria Szkop
Kiełbasa duszona w miodzie i piwie będzie doskonała na ciepło i na zimno. Możesz ją podawać zarówno z chlebem, jak i ziemniakami (np. opiekanymi).
Składniki:
Sposób przygotowania:
Białą kiełbasę nakłuj, podsmaż na rozgrzanym oleju, dodaj cebulę, miód, gałązki rozmarynu i przyprawy. Następnie wlej piwo i całość duś pod przykryciem na wolnym ogniu przez 20-30 minut, od czasu do czasu mieszając.
Autor: Robert Sowa