Kasza manna niebanalnie - 5 przepisów na pyszne i sycące śniadania oraz desery

Kasza manna jest dobra tylko dla dzieci? Nic bardziej mylnego! Możesz z niej wyczarować prawdziwe pyszności, które zasmakują całej rodzinie.
Pudding z kaszy manny z malinami Pudding z kaszy manny z malinami Fot. Andrzej Krasowski / Agencja Wyborcza.pl

Pudding z kaszy manny z malinami

Po co kupować gotowe, często nafaszerowane sztucznymi dodatkami i mnóstwem cukru jogurty i desery, skoro w domu da się je zrobić w o wiele zdrowszej wersji? W sezonie do takiego puddingu można dodać świeże owoce, a poza nim - użyć mrożonek albo domowych dżemów i konfitur.

Pudding z kaszy manny z malinami

1 litr mleka 3 proc.
200 ml śmietanki min. 30 proc.
100 g cukru
1 laska wanilii
100 g kaszy manny
sól

Sos:
200 g malin (mogą być mrożone)
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka cynamonu

Przygotuj pudding: laskę wanilii rozkrój wzdłuż i nożem wyskrob ziarenka. Do rondelka wlej mleko, śmietankę, przepołowioną laskę wanilii wraz z ziarenkami, dopraw cukrem i szczyptą soli. Postaw na niewielki ogień i mieszając, podgrzewaj. Gdy się zagotuje, wyjmij laskę wanilii, zdejmij rondel z ognia i stopniowo zacznij dodawać kaszę, ciągle mieszając. Postaw z powrotem i zagotuj, by pudding zgęstniał. Następnie napełnij nim małe szklanki lub pucharki.
Przygotuj sos: z malin wybierz kilka najładniejszych sztuk i odłóż. Pozostałe maliny wymieszaj cukrem i przesmaż przez chwilę na małym ogniu. Pudding polej sosem i posyp cynamonem, udekoruj całymi malinami i listkami mięty.

Autor: Magda Jeziorek

Kasza manna zapiekana z białą czekoladą Kasza manna zapiekana z białą czekoladą Fot. Andrzej Krasowski / Agencja Wyborcza.pl

Kasza manna zapiekana z białą czekoladą

Fanatykom słodkości polecamy również zapiekany deser z kaszy manny i białej czekolady. Będzie pyszny również z dodatkiem wiórków kokosowych i prażonych migdałów lub kakao.

Kasza manna zapiekana z białą czekoladą

1 litr mleka 3 proc.
1 laska wanilii
3/4 szklanki kaszy manny
1 szklanka posiekanej białej czekolady (opcjonalnie dodatkowo 1/4 szklanki)
1 łyżeczka brązowego cukru
2 jaja
1-2 łyżeczki masła
masło do wysmarowania naczynia
dżem lub sos owocowy i gęsta śmietana do podania

Mleko przelej do rondelka. Laskę wanilii rozetnij wzdłuż, wyskrob ziarenka i wszystko razem dodaj do mleka. Podgrzej, cały czas mieszając, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Przykryj rondel pokrywką i odstaw na 15 min, by mleko nabrało aromatu wanilii. Po tym czasie wyjmij laskę wanilii. Do ciepłego mleka stopniowo dodawaj kaszę manną i dokładnie mieszaj, by nie było grudek. Rondelek postaw na średnim ogniu i zagotuj masę, ciągle mieszając. Zdejmij z ognia i stopniowo dodaj pokruszoną czekoladę, dokładnie mieszając. Jeśli chcesz, żeby masa była bardzo słodka, dodaj więcej czekolady. Jajka ubij z miękkim masłem i dodaj do masy z kaszy. Przełóż do wysmarowanego masłem średniej wielkości naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piecz 30-35 minut do uzyskania złocistego koloru. Wyjmij z piekarnika i odstaw na 10-15 min. Podawaj z dżemem lub sosem owocowym i porcją gęstej śmietany.

Autor: Magda Jeziorek

Zapiekana polenta z kaszy manny Zapiekana polenta z kaszy manny Fot. Andrzej Krasowski / Agencja Wyborcza.pl

Zapiekana polenta z kaszy manny

Szukasz pomysłu na szybkie dodatki do obiadów, które zastąpią ziemniaki? Zapiekana polenta pysznie smakuje zarówno w towarzystwie pieczonej ryby (np. łososia), jak i duszonego mięsa najlepiej w sosie własnym).

Zapiekana polenta z kaszy manny

450 ml mleka
450 ml wody
230 g kaszy manny
100 g tartego parmezanu
2 żółtka
4 łyżki startego sera parmezan
sól

Mleko i wodę wymieszaj i zagotuj, dopraw solą. Gdy zawrze, zmniejsz ogień i zacznij stopniowo dodawać kaszę. Gotuj, ciągle mieszając, aż masa zacznie gęstnieć. Odstaw na chwilę. Kaszę wymieszaj z 2/3 parmezanu i żółtkami. Stolnicę lub dużą blachę wyłóż folią aluminiową, skrop wodą i wyłóż kaszę na nią, rozsmarowując na grubość ok. 1 cm. Odstaw do wystygnięcia. Gdy masa ostygnie i zastygnie, szklanką wytnij z kaszy kółka i ułóż je w brytfance lub naczyniu żaroodpornym tak, by na siebie nachodziły jak dachówki. Posyp pozostałym parmezanem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz do lekkiego zbrązowienia. Podawaj z sosem pomidorowym lub dowolną surówką.

Autor: Magda Jeziorek

Tort z kaszy manny Agnieszki Kręglickiej Tort z kaszy manny Agnieszki Kręglickiej Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Tort z kaszy manny Agnieszki Kręglickiej

Jeśli nie jesteś mistrzem cukiernictwa, ten prosty przepis na tort powinien Ci się przydać. Jeśli masz ochotę możesz poeksperymentować z jego smakiem. Może zasmakuje Ci w wersji kawowej (kawę rozpuszczalną dodaj zamiast kakao)?

Tort z kaszy manny Agnieszki Kręglickiej

ciasteczka amaretti do wyłożenia dna tortownicy (lub biszkopty)
1 i 1/2 szklanki mleka
3 łyżki kaszy manny
2 łyżki cukru
laska wanilii
1 kostka masła (najlepiej takiego, które po schłodzeniu mocno twardnieje)
3/4 szklanki cukru pudru
2 żółtka
2 łyżki kakao (opcjonalnie)
owoce sezonowe
dżem morelowy lub opakowanie galaretki morelowej

Kaszę wymieszaj z mlekiem, 2 łyżkami cukru i rozciętą laską wanilii. Powoli podgrzewaj i gotuj 10-15 minut na niedużym ogniu, mieszając. Zdejmij z gazu i ostudź, mieszaj czasami, pilnując, by na wierzchu nie utworzyła się skórka. Usuń laskę wanilii. Kostkę wyjętego wcześniej z lodówki masła (powinno być miękkie) ubij z cukrem pudrem i żółtkami. Do masy dodawaj stopniowo ostudzoną kaszę, ubijając na małych obrotach. Smak można urozmaicić, dzieląc masę na pół i połowę mieszając z 2 łyżkami kakao. Na spodzie małej tortownicy (19 cm, jeśli ma być większa, to trzeba podwoić składniki ciasta) ułóż ciasno amaretti (lub biszkopty), na warstwie amaretti wyłóż kakaową część masy, wyrównaj, na to wyłóż warstwę białą. Wygładź górną warstwę i na wierzchu ułóż owoce. Możesz je posmarować podgrzanym dżemem morelowym lub zalać tężejącą galaretką. Wstaw do lodówki na 3 godziny.

Autor: Zuzanna Wiciejowska

Chałwa z kaszy manny

Chałwa z kaszy manny, zwana również ?rmik Helvas?, to jeden z tureckich przysmaków, który jadało się podobno nawet na dworze osmańskim. Przy tym jest bardzo prostym wykonaniu i stosunkowo tanim deserem.

Chałwa z kaszy manny

1 szklanka kaszy manny
1 szklanka oleju
3 łyżki masła
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
cynamon
orzechy laskowe
migdały
pistacje
sezam
skórka pomarańczowa

Olej i masło rozgrzać w garnku, wsypać do tłuszczu kaszę mannę i smażyć, mieszając, aż będzie brązowa. Wlać szklankę wody, szklankę mleka i wsypać szklankę cukru. Zamieszać, zagotować. Dodać przyprawy, cynamon, orzechy, migdały, skórkę pomarańczową. Smażyć, często mieszając, aż masa zgęstnieje i będzie odchodzić od ścianek. Foremki wysmarować cienką warstwą oleju, napełnić gorącą masą. Gdy zgęstnieje, wyjmować ciasteczka, obracając foremkę do góry dnem. Można gorącą masę wylać na dużą blachę i po zastygnięciu pokroić w kwadraty.

Autor: Agnieszka Kręglicka

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.