Wielkanoc last minute? Mamy listę zakupów i kilka bardzo prostych przepisów

Święta znów "na ostatnią chwilę"? Spokojnie. Mamy dla ciebie kilka szybkich i prostych przepisów, dzięki którym w mig przygotujesz świąteczne śniadanie. Wypisaliśmy również listę zakupów. No to dzieła!
Wielkanoc Wielkanoc fot. Shutterstock

Lista zakupów

Przygotujemy żurek, szybką sałatkę jajeczno-ziemniaczaną, faszerowane jajka, białą kiełbasę w majeranku i mazurek andrutowy (bez pieczenia). Oto, co musisz kupić:

Mięso

350g białej surowej kiełbasy
200g boczku

Nabiał

jajka - 10 do sałatki i faszerowania plus do jajka do żurku (po 2 sztuki na osobę)
50 ml śmietanki 30 proc.

Warzywa

2 marchewki
4 średnie ziemniaki (plus tyle, ile potrzebujesz do serwowania kiełbasy)
1 cebula
2 małe pęczki szczypiorku
czosnek - główka

Zioła i przyprawy

3 listki angielskie
3 ziarna ziela angielskiego
6 ziaren czarnego pieprzu
majeranek - 1 opakowanie
sól
pieprz
kolorowy pieprz

Inne

ok. 500 ml zakwasu na żur
2 l wywaru warzywnego
kilka suszonych grzybów
1 opakowanie suchych wafli (prostokątnych lub kwadratowych)
1 puszka (ok. 400 g) masy krówkowej
200 g orzechów włoskich
słoiczek majonezu
słoiczek chrzanu
musztarda do kiełbasy (opcjonalnie)
olej
pieczywo
okrągły chleb do serwowania żurku (opcjonalnie)

Żurek z jajkiem Żurek z jajkiem Fot. Shutterstock

Żur świąteczny

Na początek najbardziej pracochłonna część, czyli przygotowywanie tradycyjnego żurku. Wystarczy około 1 godziny i będzie gotowy. Najlepiej przyrządź go dzień wcześniej, aby nabrał smaku. Jajka do serwowania ugotuj w niedzielny poranek.

Składniki:

350 g białej surowej kiełbasy
200 g boczku
2 marchewki
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
3 listki angielskie
3 ziarna ziela angielskiego
6 ziaren czarnego pieprzu
kilka suszonych grzybów
2 l wywaru warzywnego
250-500 ml zakwasu na żurek
1 łyżka chrzanu
1 łyżka majeranku
50 ml śmietanki 30 proc.
sól
pieprz
olej

Dodatkowo (opcjonalnie):
Chleb (wysoki i okrągły, o dość grubej skórce)
Jajka na twardo

Sposób przygotowania:

Przygotuj zupę: Cebulę oraz boczek pokrój w kostkę, a marchewkę w półtalarki. W dużym garnku rozgrzej odrobinę oleju. Dodaj cebulę, marchewkę oraz ząbki czosnku i smaż kilka minut, aż cebula się zeszkli. Dodaj listki laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu oraz suszone grzyby i zamieszaj. Dorzuć boczek, włóż całe surowe kiełbaski i zalej wywarem. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu około 30 minut. Po tym czasie wyjmij kiełbaski. Zaczekaj, aż nieco przestygną, pokrój je w plastry i dodaj z powrotem do zupy. Dolej zakwas na żurek. Na początku dodaj 250 ml zakwasu, spróbuj zupy i w razie potrzeby dolewaj więcej według uznania. Po dodaniu zakwasu gotuj zupę jeszcze 15 minut. Na koniec dodaj chrzan, majeranek oraz śmietankę i dopraw solą i pieprzem. Pogotuj jeszcze 5 minut i zdejmij z ognia. Przygotuj chleb: Odetnij górę chleba i wydrąż z niego miąższ, zostawiając około 2 cm chleba po bokach i na spodzie. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i podgrzewaj przez 10 minut. Ciepły chleb wypełnij zupą. Na wierzchu ułóż połówki jajek.

Majonezowa sałatka ziemniaczano-jajeczna Majonezowa sałatka ziemniaczano-jajeczna Fot. Shutterstock

Majonezowa sałatka ziemniaczano-jajeczna

Ten przepis to dobra baza do różnorodnych modyfikacji. Do sałatki możesz dodać np. posiekane w kostkę filety śledziowe (wymoczone przez godzinę w zimnej wodzie i odsączone) oraz małą cebulkę, pokrojone w kostkę szynkę i żółty ser lub czerwoną paprykę. Sałatkę najlepiej przygotować ją na dzień przed podaniem, aby zdążyła się 'przegryźć', ale równie dobrze możesz ją zrobić w niedzielny poranek - najlepiej na około godzinę przed podaniem.

Składniki:

4 jajka ugotowane na twardo
4 średnie ziemniaki ugotowane w mundurkach i ostudzone
2 łyżki posiekanego szczypiorku
ok. 2-3 łyżki majonezu
1-2 łyżeczki tartego chrzanu
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Jajka i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Posypujemy szczypiorkiem. Dodajemy majonez i chrzan, mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki na minimum 2-3 godziny.
Rada: Sałatka najlepsza będzie na drugi dzień po przygotowaniu. Należy jednak sprawdzić jej smak, ponieważ ziemniaki mogą wchłonąć część soli.

Mazurek kajmakowy Mazurek kajmakowy fot. Haps

Mazurek migdałowy z budyniem i kajmakiem

W wielkanocnej rozpisce nie może zabraknąć czegoś słodkiego. Na świątecznych stołach zwykle pojawiają się baby, serniki i oczywiście mazurek. Jak go zrobić? Zobaczcie.

Składniki:

Składniki na kruchy spód:

175 g mąki pszennej
25 g cukru pudru
1 żółtko
1 łyżka kwaśnej śmietany
100 g zimnego masła
szczypta soli

Składniki na kajmak:

160 ml śmietanki 36 proc.
140 g brązowego cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią (10 g)

Do ozdoby:

bakalie
czekoladowe pisaki

Sposób przygotowania:

W dużej misce umieść mąkę, cukier puder oraz szczyptę soli. Dodaj pokrojone w drobną kosteczkę zimne masło, żółtko oraz kwaśną śmietanę, a następnie zagnieć jednolite i zwarte ciasto. Owiń je folią spożywczą i schowaj na godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na prostokąt o grubości około 3 mm. Placek powinien być nieco większy, niż dno formy, z której będziemy korzystać.
Przełóż ciasto do formy dokładnie wypełniając nim spód i boki do wysokości 1 cm (resztę ciasta na bokach odetnij). Na koniec ponakłuwaj w kilku miejscach spód ciasta widelcem.
Tak przygotowane ciasto włóż do lodówki na 30 minut, a po schłodzeniu wstaw bezpośrednio do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz około 15 minut, aż ciasto się zarumieni.
W międzyczasie przygotuj kajmak. Wszystkie składniki umieść w niewielkim garnuszku i cały czas mieszając doprowadź do wrzenia. Gotuj na najmniejszym ogniu przez około 30 minut, często mieszając, aż kajmak mocno zgęstnieje.
Gorący kajmak wylej na upieczony kruchy spód i równomiernie rozprowadź szpatułką.
Ozdób mazurek bakaliami i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut, aby kajmak stężał.

Zobacz, jak sami go robimy.

Jajka faszerowane pastą chrzanową Jajka faszerowane pastą chrzanową Fot. Shutterstock / Vania Georgieva

Jajka faszerowane pastą chrzanową

Nie masz czasu lub ochoty przygotowywać pasty do faszerowanych jajek? Jest na to rada. Możesz po prostu ugotować jajka na twardo i ułożyć na nich ulubione składniki, np. plasterki łososia lub posypać je ziołami czy przyprawami.

Składniki:

6 jajek ugotowanych na twardo
3-4 łyżeczki chrzanu
1 łyżka majonezu
sól i pieprz
do dekoracji: szczypiorek i mielony kolorowy pieprz

Sposób przygotowania:

Jajka obierz i przekrój na połówki. Wyjmij żółtka i zmiksuj z chrzanem oraz majonezem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Pastą faszeruj połówki jajek. Posyp szczypiorkiem i mielonym kolorowym piprzem.

 Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Biała kiełbasa w majeranku

Na koniec proponujemy prosty przepis na wielkanocną białą kiełbasę. Wyśmienicie smakuje z dodatkiem posiekanej w pióra lub półplasterki i podsmażonej cebulki. Jej przygotowanie zostaw sobie na wielkanocny poranek.

Składniki:

60 dag białej kiełbasy
1/2 łyżki oleju
1,5 łyżki majeranku
sól

Sposób przygotowania:

Kiełbasę umyj, osusz, końce zawiąż nitką. Na rozgrzanym oleju smaż kiełbasę w całości spiralnie zwiniętą, aż się lekko przyrumieni. Podawaj gorącą, obficie posypaną majerankiem, z ziemniakami z wody oraz chrzanem lub na zimno - ze świeżym wiejskim chlebem i musztardą.

Źródło: Nowa Kuchnia Polska