Wielkanoc last minute? Mamy listę zakupów i kilka bardzo prostych przepisów

Święta znów "na ostatnią chwilę"? Spokojnie. Mamy dla ciebie kilka szybkich i prostych przepisów, dzięki którym w mig przygotujesz świąteczne śniadanie. Wypisaliśmy również listę zakupów. No to dzieła!
Wielkanoc Wielkanoc fot. Shutterstock

Lista zakupów

Przygotujemy żurek, szybką sałatkę jajeczno-ziemniaczaną, faszerowane jajka, białą kiełbasę w majeranku i mazurek andrutowy (bez pieczenia). Oto, co musisz kupić:

Mięso

350g białej surowej kiełbasy
200g boczku

Nabiał

jajka - 10 do sałatki i faszerowania plus do jajka do żurku (po 2 sztuki na osobę)
50 ml śmietanki 30 proc.

Warzywa

2 marchewki
4 średnie ziemniaki (plus tyle, ile potrzebujesz do serwowania kiełbasy)
1 cebula
2 małe pęczki szczypiorku
czosnek - główka

Zioła i przyprawy

3 listki angielskie
3 ziarna ziela angielskiego
6 ziaren czarnego pieprzu
majeranek - 1 opakowanie
sól
pieprz
kolorowy pieprz

Inne

ok. 500 ml zakwasu na żur
2 l wywaru warzywnego
kilka suszonych grzybów
1 opakowanie suchych wafli (prostokątnych lub kwadratowych)
1 puszka (ok. 400 g) masy krówkowej
200 g orzechów włoskich
słoiczek majonezu
słoiczek chrzanu
musztarda do kiełbasy (opcjonalnie)
olej
pieczywo
okrągły chleb do serwowania żurku (opcjonalnie)

Żurek z jajkiem Żurek z jajkiem Fot. Shutterstock

Żur świąteczny

Na początek najbardziej pracochłonna część, czyli przygotowywanie tradycyjnego żurku. Wystarczy około 1 godziny i będzie gotowy. Najlepiej przyrządź go dzień wcześniej, aby nabrał smaku. Jajka do serwowania ugotuj w niedzielny poranek.

Składniki:

350 g białej surowej kiełbasy
200 g boczku
2 marchewki
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
3 listki angielskie
3 ziarna ziela angielskiego
6 ziaren czarnego pieprzu
kilka suszonych grzybów
2 l wywaru warzywnego
250-500 ml zakwasu na żurek
1 łyżka chrzanu
1 łyżka majeranku
50 ml śmietanki 30 proc.
sól
pieprz
olej

Dodatkowo (opcjonalnie):
Chleb (wysoki i okrągły, o dość grubej skórce)
Jajka na twardo

Sposób przygotowania:

Przygotuj zupę: Cebulę oraz boczek pokrój w kostkę, a marchewkę w półtalarki. W dużym garnku rozgrzej odrobinę oleju. Dodaj cebulę, marchewkę oraz ząbki czosnku i smaż kilka minut, aż cebula się zeszkli. Dodaj listki laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu oraz suszone grzyby i zamieszaj. Dorzuć boczek, włóż całe surowe kiełbaski i zalej wywarem. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu około 30 minut. Po tym czasie wyjmij kiełbaski. Zaczekaj, aż nieco przestygną, pokrój je w plastry i dodaj z powrotem do zupy. Dolej zakwas na żurek. Na początku dodaj 250 ml zakwasu, spróbuj zupy i w razie potrzeby dolewaj więcej według uznania. Po dodaniu zakwasu gotuj zupę jeszcze 15 minut. Na koniec dodaj chrzan, majeranek oraz śmietankę i dopraw solą i pieprzem. Pogotuj jeszcze 5 minut i zdejmij z ognia. Przygotuj chleb: Odetnij górę chleba i wydrąż z niego miąższ, zostawiając około 2 cm chleba po bokach i na spodzie. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i podgrzewaj przez 10 minut. Ciepły chleb wypełnij zupą. Na wierzchu ułóż połówki jajek.

Majonezowa sałatka ziemniaczano-jajeczna Majonezowa sałatka ziemniaczano-jajeczna Fot. Shutterstock

Majonezowa sałatka ziemniaczano-jajeczna

Ten przepis to dobra baza do różnorodnych modyfikacji. Do sałatki możesz dodać np. posiekane w kostkę filety śledziowe (wymoczone przez godzinę w zimnej wodzie i odsączone) oraz małą cebulkę, pokrojone w kostkę szynkę i żółty ser lub czerwoną paprykę. Sałatkę najlepiej przygotować ją na dzień przed podaniem, aby zdążyła się 'przegryźć', ale równie dobrze możesz ją zrobić w niedzielny poranek - najlepiej na około godzinę przed podaniem.

Składniki:

4 jajka ugotowane na twardo
4 średnie ziemniaki ugotowane w mundurkach i ostudzone
2 łyżki posiekanego szczypiorku
ok. 2-3 łyżki majonezu
1-2 łyżeczki tartego chrzanu
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Jajka i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Posypujemy szczypiorkiem. Dodajemy majonez i chrzan, mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki na minimum 2-3 godziny.
Rada: Sałatka najlepsza będzie na drugi dzień po przygotowaniu. Należy jednak sprawdzić jej smak, ponieważ ziemniaki mogą wchłonąć część soli.

Ciasta na Wielkanoc. Mazurek kajmakowy Ciasta na Wielkanoc. Mazurek kajmakowy fot. Haps

Mazurek migdałowy z budyniem i kajmakiem

W wielkanocnej rozpisce nie może zabraknąć czegoś słodkiego. Na świątecznych stołach zwykle pojawiają się baby, serniki i oczywiście mazurek. Jak go zrobić? Zobaczcie.

Składniki:

Składniki na kruchy spód:

175 g mąki pszennej
25 g cukru pudru
1 żółtko
1 łyżka kwaśnej śmietany
100 g zimnego masła
szczypta soli

Składniki na kajmak:

160 ml śmietanki 36 proc.
140 g brązowego cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią (10 g)

Do ozdoby:

bakalie
czekoladowe pisaki

Sposób przygotowania:

W dużej misce umieść mąkę, cukier puder oraz szczyptę soli. Dodaj pokrojone w drobną kosteczkę zimne masło, żółtko oraz kwaśną śmietanę, a następnie zagnieć jednolite i zwarte ciasto. Owiń je folią spożywczą i schowaj na godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na prostokąt o grubości około 3 mm. Placek powinien być nieco większy, niż dno formy, z której będziemy korzystać.
Przełóż ciasto do formy dokładnie wypełniając nim spód i boki do wysokości 1 cm (resztę ciasta na bokach odetnij). Na koniec ponakłuwaj w kilku miejscach spód ciasta widelcem.
Tak przygotowane ciasto włóż do lodówki na 30 minut, a po schłodzeniu wstaw bezpośrednio do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz około 15 minut, aż ciasto się zarumieni.
W międzyczasie przygotuj kajmak. Wszystkie składniki umieść w niewielkim garnuszku i cały czas mieszając doprowadź do wrzenia. Gotuj na najmniejszym ogniu przez około 30 minut, często mieszając, aż kajmak mocno zgęstnieje.
Gorący kajmak wylej na upieczony kruchy spód i równomiernie rozprowadź szpatułką.
Ozdób mazurek bakaliami i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut, aby kajmak stężał.

Zobacz, jak sami go robimy.

Jajka faszerowane pastą chrzanową Jajka faszerowane pastą chrzanową Fot. Shutterstock / Vania Georgieva

Jajka faszerowane pastą chrzanową

Nie masz czasu lub ochoty przygotowywać pasty do faszerowanych jajek? Jest na to rada. Możesz po prostu ugotować jajka na twardo i ułożyć na nich ulubione składniki, np. plasterki łososia lub posypać je ziołami czy przyprawami.

Składniki:

6 jajek ugotowanych na twardo
3-4 łyżeczki chrzanu
1 łyżka majonezu
sól i pieprz
do dekoracji: szczypiorek i mielony kolorowy pieprz

Sposób przygotowania:

Jajka obierz i przekrój na połówki. Wyjmij żółtka i zmiksuj z chrzanem oraz majonezem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Pastą faszeruj połówki jajek. Posyp szczypiorkiem i mielonym kolorowym piprzem.

 Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Biała kiełbasa w majeranku

Na koniec proponujemy prosty przepis na wielkanocną białą kiełbasę. Wyśmienicie smakuje z dodatkiem posiekanej w pióra lub półplasterki i podsmażonej cebulki. Jej przygotowanie zostaw sobie na wielkanocny poranek.

Składniki:

60 dag białej kiełbasy
1/2 łyżki oleju
1,5 łyżki majeranku
sól

Sposób przygotowania:

Kiełbasę umyj, osusz, końce zawiąż nitką. Na rozgrzanym oleju smaż kiełbasę w całości spiralnie zwiniętą, aż się lekko przyrumieni. Podawaj gorącą, obficie posypaną majerankiem, z ziemniakami z wody oraz chrzanem lub na zimno - ze świeżym wiejskim chlebem i musztardą.

Źródło: Nowa Kuchnia Polska

Więcej o:
Copyright © Agora SA