Ekspresowy kurczak - szybki pomysł na obiad i nie tylko

Nie masz dziś zbyt wiele czasu na gotowanie? Polecamy szybkie dania z kurczaka. Wolisz klasyczne kotlety, egzotyczne szaszłyki czy może orientalny makaron?

Potrawka z kurczaka z porami

W wersji na szybko, potrawkę możesz podawać na przykład ze świeżym pieczywem i mieszanką sałat z ulubionym sosem. Pasują do niej jednak także ryż czy ziemniaki. Jeśli nie masz wina, zastąp je po prostu taką samą ilością bulionu.

Składniki:

4 piersi kurczaka pokrojone na kawałki
3 łyżki masła
40 dag pieczarek pokrojonych w plasterki
2 małe pory pokrojone w krążki
3-4 łyżeczki świeżego lub 2 łyżeczki suszonego estragonu
po 2/3 szklanki wytrawnego białego wina i śmietany kremówki
sól
pieprz

Sposób przygotowania:

Natrzyj kurczaka solą i pieprzem. W rondlu rozgrzej masło, podsmaż mięso, pieczarki, pory i estragon. Duś około 8 minut na średnim ogniu, potem wlej wino i śmietanę. Zmniejsz ogień, rondel przykryj, podgrzewaj jeszcze jakieś 2 minuty. Odkryj i gotuj, aż pieczarki i pory będą zupełnie miękkie, a sos zgęstnieje (kolejne 2 minuty). Przypraw do smaku solą i pieprzem.

Źródło: Nowa Kuchnia Polska

Kotlet po parysku Kotlet po parysku Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Kotlet po parysku

Kotlety po parysku to takie, które panieruje się tylko w jajku i mące, bez bułki tartej. Jeśli chcesz, w ten sam sposób możesz przygotować również kotlety schabowe.

Składniki:

4 piersi kurczaka
1-2 jajka
mąka
sól
pieprz
olej lub masło do smażenia

Sposób przygotowania:

Mięso lekko rozbij, przypraw pieprzem i solą, zanurz w mące, potem w rozbitych jajkach przyprawionych solą i pieprzem i ponownie w mące. Smaż na gorącym oleju lub maśle po 5 minut z każdej strony. Podawaj z sałatą i ziemniakami.

Źródło: Nowa Kuchnia Polska

Drugie śniadanie. Spaghetti z kurczakiem i pomidorami Drugie śniadanie. Spaghetti z kurczakiem i pomidorami Fot. Marcin Klaban

Spaghetti z kurczakiem i pomidorami

Mięso z podudzia kurczaka jest delikatniejsze i bardziej miękkie niż to z piersi. Świetnie pasuje do szybkich dań azjatyckich, a także makaronów.

Składniki:

200 g makaronu spaghetti
1 cebula
podudzie kurczaka (bez kości, ok. 150 g)
1/2 puszki pokrojonych pomidorów w zalewie (w sezonie używamy świeżych)
sól
pieprz
garść dowolnych kiełków

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Drobno posiekaną cebulę szklimy na oliwie. Mięso kurczaka kroimy w kostkę o boku 1 cm, dorzucamy na patelnię i smażymy na złoty kolor. Dodajemy pomidory razem z zalewą i dusimy 5 minut, aż powstanie gęsty sos pomidorowy. Doprawiamy solą oraz pieprzem, mieszamy z ugotowanym i odcedzonym makaronem. Dodajemy kiełki i mieszamy.

Autor: Tomek Woźniak

Tortilla z grillowaną kurą Tortilla z grillowaną kurą Fot. Łukasz Zandecki

Tortilla z grillowaną kurą

Zamiast pasty z ciecierzycy, możesz również posmarować tortille ulubionym sosem, dipem (np. guacamole) lub majonezem. Oprócz rukoli, można włożyć do środka także plasterki pomidora lub ogórka, posiekaną ostrą papryczkę czy starty żółty ser o ostrzejszym smaku.

Składniki:

1 pierś z kurczaka
sól
pieprz
1 puszka cieciorki
sok z 1 cytryny
3 łyżki oliwy
4 garści rukoli
4 tortille

Sposób przygotowania:

Pierś kroimy na paski (ok. 1,5 cm szerokości), rozbijamy na płaskie kotleciki, solimy i pieprzymy. Grillujemy na patelni, aż mięso się przyrumieni. Ugniatamy widelcem osączoną cieciorkę, sok z cytryny, oliwę, przyprawiamy solą i pieprzem. Tortille podgrzewamy na suchej patelni, smarujemy pastą z cieciorki, na wierzchu układamy grillowanego kurczaka i listki rukoli, zwijamy.

Autor: Maria Szkop

 Fot. Agata Jakubowska / Agencja Wyborcza.pl

Pulpeciki z kurczaka z szałwią

By przyspieszyć przygotowanie pulpecików, zamiast mięsa i boczku, możesz kupić 60 dkg mielonego mięsa z kurczaka (o ile jest dostępne w twoim sklepie). W trakcie duszenia, do pulpecików można dodać nieco pokrojonych w plasterki i podsmażonych pieczarek.

Składniki:

1/2 kg piersi z kurczaka
10 dag wędzonego boczku
cebula
10 liści szałwii
skórka z 1 cytryny
20 dag białego sera
10 dag miękiszu z białego chleba
2 jajka
sól
pieprz
mąka do obtoczenia
2 łyżki oliwy
kieliszek białego wina
woda

Sposób przygotowania:

Piersi kurczaka oczyszczamy i miksujemy z boczkiem, cebulą, szałwią i skórką z cytryny. Powstałą masę mieszamy z serem, pokruszonym chlebem i jajkami. Przyprawiamy solą i pieprzem. Formujemy pulpety wielkości orzecha włoskiego i lekko obtaczamy w mące. Podsmażamy ze wszystkich stron na oliwie. Wlewamy wino. Dodajemy trochę wody i gotujemy przez 8-10 minut na małym ogniu. Podajemy z ryżem lub kaszą.

Autor: Tessa Capponi-Borawska

Pad thai Pad thai Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Pad thai

Pad thai to chyba najbardziej znane danie kuchni tajskiej. Zamiast kurczaka możesz dodać do niego krewetki, lub - w wersji wegańskiej - tofu (pokrojone w kostkę, zamarynowane i podsmażone).

Składniki:

300 g makaronu ryżowego wstążki
2 jajka
2 piersi z kurczaka
2 łyżki sosu sojowego
3 cebulki dymki - biała i zielona część
2-3 łyżki sosu rybnego pęczek kolendry
4 łyżki sosu pad thai (dostępny w sklepach z żywnością orientalną)
2 łyżki orzeszków ziemnych nie solonych (opcjonalnie)
olej z orzeszków ziemnych albo ryżowy lub zwykły roślinny
limonki

Sposób przygotowania:

Mięso kurczaka pokrój w paski, przełóż do miski, zalej sosem sojowym i wymieszaj. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i przelej zimną wodą. W woku, lub na dużej patelni rozgrzej olej, wlej roztrzepane jajka i usmaż omlet, a pod koniec smażenia zwiń go w rulon. Rulon połóż na desce, a na patelnię przełóż posiekaną białą część dymki. Dodaj kurczaka i przesmażaj cały czas mieszając. Kiedy kurczak będzie już usmażony dodaj orzeszki, makaron, zieloną część dymki, sos pad thai i sos rybny. Przesmażaj jeszcze kilka minut, dodaj pokrojony w paski omlet i kolendrę. Skrop sokiem z limonki i podawaj.

Autor: Zuzanna Wiciejowska

Więcej o:
Copyright © Agora SA