W worku czy luzem? W skórce czy bez? Wszystko, co powinieneś wiedzieć o bobie przed kupnem

Bób to warzywo prawie doskonałe: smaczne, sycące i bogate w składniki odżywcze. Jak sprawdzić, czy bób jest świeży jeszcze przed zakupem? Jeść bób ze skórką czy bez? Odpowiadamy!
Bób ma bardzo krótki okres przydatności. Zwykle zachowuje świeżość do 2-3 dni Bób ma bardzo krótki okres przydatności. Zwykle zachowuje świeżość do 2-3 dni CC BY-SA 2.0 Flickr.com/rodtuk

Bób - kupować w folii czy bez?

Bób w wielu krajach, np. w Niemczech, Włoszech czy USA, jest sprzedawany w strąkach. Obieranie go z nich jest co prawda trochę problematyczne i czasochłonne, jednak opłaca się. Warzywo, które nie czeka na kupca w zamkniętej folii, jest bardziej aromatyczne. Ponadto mamy większą pewność, że jest ono świeże.

bóbCC BY 2.0 Flickr.com/Leslie Seaton

W Polsce bób w strąkach możemy dostać w sklepach ekologicznych oraz czasem na bazarowych straganach. Zazwyczaj jednak nie mamy wielkiego wyboru, gdyż w warzywniakach i marketach jest dostępny głównie już łuskany i zapakowany w foliowe torebki. Jeśli nie mamy czasu ani chęci poszukiwać bobu w strąkach, kupmy bób w woreczku. Zwróćmy jedynie uwagę, czy aby na pewno jest świeży.

Zobacz również:

bób bób CC BY-SA 2.0 Flickr.com/titanium22

Po czym poznać świeży bób?

Świeży bób jest pozbawiony plam, a jego barwa jest jasnozielona lub beżowa. Jeśli mamy możliwość otworzyć torebkę, zróbmy to, by powąchać zawartość. Zapach powinien być neutralny. Jednak nutka stęchlizny nie musi od razu budzić naszego zaniepokojenia. Może się okazać, że bób jest w takim wypadku świeży i wystarczy go w domu jedynie przewietrzyć.

Niestety zdarza się, że bazarkowi sprzedawcy przetrzymują bób długo w folii i do tego na słońcu. Po dwóch dniach takiego "leżakowania" mamy już do czynienia zwykle z bobem zatęchłym, którego zapach trudno usunąć nawet poprzez wietrzenie i gotowanie.

bób bób CC BY 2.0 Flickr.com/craigles75

Jak jeść bób? W skórce czy bez?

Ludzie dzielą się na takich, którzy jedzą bób ze skórką i takich, którzy jedzą go bez skórki. Czy jedzenie bobu w całości ma w rzeczywistości jakieś znaczenie? Niewielkie. Tak naprawdę wszystko zależy od preferencji konsumenta. Jednak sama skórka nie ma zbyt wielu składników odżywczych. Co więcej, jej nadmiar może powodować u niektórych osób problemy żołądkowe.

Jeśli bardzo lubisz jeść bób ze skórką, wybieraj młode nasiona. Młody bób posiada skórkę cienką, nieprzerośniętą.

Bób Bób CC BY 2.0 Flickr.com/Jessica Spengler

Bób na surowo czy bób gotowany? To zależy

Nie każdy zdaje sobie sprawę, że młody bób można jeść na surowo. Warto to robić, gdyż nieugotowany ma ok. 40 proc. więcej składników odżywczych niż wyciągnięty z wody. Starszy bób należy jednak ugotować.

bób bób CC BY-SA 2.0 Flickr.com/Hefin Owen

Jak ugotować bób?

Co zrobić, żeby wyszedł idealny - ani nie za twardy, ani zbyt rozgotowany? Jak ugotować bób?

Bób wrzucamy do gotującej się i lekko osolonej wody. Młode nasiona gotuj nie dłużej niż pięć-siedem minut. Jednak im starsze, tym wymagają dłuższego stania na ogniu.

Jeśli chcesz wykorzystać bób jako składnik past kanapkowych lub sosów do makaronu, nawet młody gotuj ok. 20-25 minut.

Więcej na ten temat:

Jak gotować bób i fasolę, żeby nie mieć problemów z brzuchem? Pomoże odpowiednia obróbka i kilka przypraw

bób bób CC BY-SA 2.0 Flickr.com/Charles Haynes

Ile czasu można przechowywać bób?

Bób ma stosunkowo krótką żywotność. Świeży zazwyczaj potrafi przetrwać w lodówce od dwóch do trzech dni. Jeśli kupiliśmy już lekko przejrzały, należy go jak najszybciej ugotować.

Doskonałym sposobem na przechowywanie bobu jest jego zamrożenie. Nie mrozimy bobu starego, a wyłącznie młody. Taki, po rozmrożeniu i ugotowaniu, nie będzie miał mącznego posmaku. Bób umieszczamy na ok. dwie minuty w garnku z wrzątkiem, następnie odcedzamy, opłukujemy zimną wodą, suszymy. Tak przygotowany bób pakujemy do foliowych woreczków i chowamy do zamrażalnika. Zamrożony bób możemy przechowywać przez 12 miesięcy.

Zobacz również:

Jak długo można przechowywać w lodówce ugotowane produkty? Do najbardziej wytrzymałych należą m.in. jajka

Więcej o:
Copyright © Agora SA