Idealny arbuz powinien być zielony, z wyjątkiem jednej białej lub żółtej plamy na "spodzie". Ta jasna plama to część, którą przylegał on do ziemi. Na podstawie jej koloru możemy przewidywać, czy owoc jest dojrzały. Im bardziej żółta, tym lepiej.
Skórka arbuza powinna być twarda i jędrna. Jeśli jest zbyt miękka, owoc prawdopodobnie nie jest już pierwszej świeżości.
Nie powinny cię natomiast martwić zgrubienia na jej powierzchni. Ich obecność nie oznacza, że arbuz będzie niesmaczny.
Jeśli chcesz kupić odpowiednio dojrzałego arbuza, sięgaj po te średnich rozmiarów. Mniejsze mogą być niedojrzałe, a duże - przejrzałe.
Przy okazji zważ owoc w dłoniach. Wybierz taki, który jest dosyć ciężki jak na swoje rozmiary, a więc zawiera sporo wody. W ten sposób unikniesz owoców mało soczystych.
Często poleca się również, by - przed zakupem - opukać skórkę arbuza za pomocą dłoni. Wydaje głuchy odgłos jak bębenek? To znaczy, że jest dojrzały.
Nie jesteś pewien, czy dźwięk, który dobiega z arbuza jest odpowiedni? Jeśli masz telefon z Androidem, możesz po prostu ściągnąć darmową aplikację (np. Melonaire), która pomoże ci określić, czy dźwięk wydawany podczas stukania dłonią w skórkę arbuza oznacza, że owoc jest odpowiedni do jedzenia, czy też nie.
To nie żarty. Na ten temat prowadzono nawet badania (więcej na stronie serwisu ResearchGate). Jeśli chcesz, możesz również ściągnąć aplikację (o wdzięcznej nazwie "Watermelon"), która analizuje jasną plamę na arbuzie i na tej podstawie określa, czy owoc nadaje się do jedzenia.
Chcesz kupić arbuza, który został już pokrojony? W takim wypadku dobrze mu się przyjrzyj. Dojrzały powinien mieć intensywnie czerwony miąższ i czarne pestki (chyba że masz do czynienia z odmianą bezpestkową).
Pod delikatnym naciskiem palca miąższ nie powinien łatwo ustępować. Zbyt miękki nie będzie smaczny, a za twardy najpewniej jest po prostu niedojrzały. Naciśnij palcem nie tylko czerwony miąższ, lecz także to miejsce, w którym staje się on jaśniejszy, przechodząc w skórkę. Ponownie - jeśli jest za miękki, arbuz nie będzie smaczny.