11 doskonałych przepisów na pizzę, które pozwolą godnie uczcić jej dzień (i uratować każdy inny)

Polacy kochają pizzę - zamawiać, ale też robić w domu. Ponieważ 9 lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy, mamy dla was aż 11 pomysłów na boską pizzę (klasyczną, wege i bezglutenową) oraz instrukcję robienia idealnego ciasta (od rodowitego Włocha).
Domowa pizza z szynką Domowa pizza z szynką fot. iStock

Jak zrobić prawdziwą włoską pizzę?

Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool:

- Przepisów na włoską pizzę są setki, różnią się w zależności od regionów, z których pochodzą. Pamiętajcie, że ciasto powinno leżakować w lodówce co najmniej 24 godz. Wtedy nawet mała ilość drożdży sprawi, że będzie idealnie pulchne. Wkładając ciasto do piekarnika, upewnijmy się, że leży na cienkiej blaszce - szybko się nagrzeje i odda ciepło również od spodu pizzy. I najważniejsze - Włosi nie kładą na swojej pizzy tysiąca dodatków! Liczy się jakość, a nie ilość, dlatego stawiamy na oryginalne włoskie produkty, takie jak np. mortadella, mozzarella di bufala, breasaola. Sprawdzajcie, czy mają oznaczenie D.O.P., wtedy będziecie mieli pewność, że wasza pizza będzie smakowała dokładnie jak z włoskiej pizzerii.

Jak jeść pizzę?

Cristina, nauczycielka kuchni włoskiej w Akademii Kulinarnej Whirlpool:

- Pizzę jesz tak, jak lubisz. Nieważne, czy sztućcami, czy rękoma. Liczy się przecież przyjemność, jaką daje nam degustacja ulubionego placka. Co ważne, prawdziwa włoska pizza, na której znajdują się najlepszej jakości składniki, nie potrzebuje żadnego sosu w formie dodatku! To niemal zbrodnia psuć pizzę ketchupem lub sosem czosnkowym.

Ciasto na pizzę neapolitańskie - przepis

Ciasto na pizzę neapolitańskieFot. materiały prasowe

Składniki:
500 g wody
850/900 g mąki 00
3 g suchych drożdży
25 g soli

Sposób przygotowania:
Wodę przelewamy do miski i rozpuszczamy w niej suche drożdże; mieszamy drewnianą łyżką. Powoli dodajemy mąkę i dalej mieszamy, nie martwiąc się ewentualnymi grudkami. Dodajemy sól i oliwę i zagniatamy rękoma przez około 20 min, po czym odkładamy na kilka godzin. Po upływie tego czasu wykładamy ciasto na posypany mąką blat, rozwałkowujemy na czworokąt, który 3 razy składamy; obracamy ciasto o 90 stopni i całość powtarzamy 3-4 razy. Wkładamy ciasto na 24 godz. do lodówki, zawijając je wcześniej w przezroczystą folię. Po wyjęciu delikatnie wykładamy ciasto na stół i dzielimy je na 4 równe części, używając łopatki, aby dokładnie je rozdzielić (nie rozdzieramy go rękoma!). Bardzo delikatnie je rozgniatamy, klepiąc opuszkami palców, i wykładamy na posmarowaną oliwą formę do pieczenia.

Sos pomidorowy

Składniki:
500 g obranych pomidorów lub pulpy pomidorowej
20 g oliwy z oliwek extra vergine
1 ząbek czosnku
1 cebula
sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Kroimy drobno cebulę i czosnek i podsmażamy na oliwie przez 3 minuty. Dodajemy obrane pomidory lub pulpę i doprawiamy solą i pieprzem.

Pizza margherita
Wyłożone na formie ciasto smarujemy sosem i wkładamy do rozgrzanego do 220 st. C piekarnika, nastawionego na funkcję termoobiegu. Po 20 minutach dodajemy 250 g pokrojonej na plasterki mozzarelli i wkładamy do piekarnika na kolejne 4 min. Dekorujemy świeżą bazylią i podajemy.

>> Poznaj nasze przepisy na wyjątkowe pizze na Dzień Pizzy <<

Małe pizze z pomidorkami koktajlowymi Małe pizze z pomidorkami koktajlowymi Fot. Paullina Jakubiec

Małe pizze z pomidorkami koktajlowymi

Przed wyłożeniem pomidorków ciasto możesz posypać ulubionym serem. Najlepsze jest z parmezanem lub Grana Padano. Po upieczeniu na pizzy możesz również położyć odciśniętą i porwaną na kawałki mozzarellę.

Małe pizze z pomidorkami koktajlowymi

Ciasto:
1 opakowanie (7 g) suszonych drożdży
400 g mąki
1 łyżeczka soli
3-4 łyżki oliwy

Na wierzch:
1/2 kg koktajlowych pomidorków
10-12 małych pomidorów różnych kolorów (żółte, zielone, czerwone)
ulubione zioła, np. tymianek, estragon, bazylia albo mieszanka, np. zioła prowansalskie

Oraz:
masło i mąka do przygotowania blachy

Robimy rozczyn: drożdże mieszamy z łyżką wody i pozostawiamy na 5 min. Mąkę łączymy z solą, szklanką letniej wody, oliwą i drożdżowym rozczynem. W razie potrzeby dolewamy więcej wody. Zagniatamy, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 2 godz. Dzielimy ciasto na 4 części, z każdej formujemy małą pizzę, układamy na natłuszczonej i oprószonej mąką blasze. Wierzchy smarujemy oliwą, obkładamy pokrojonymi w plastry (lub na połówki) pomidorami, posypujemy ziołami. Pieczemy 12-15 min w 220 st. C. Wyjmujemy, kiedy ciasto się zarumieni.

Autor: Paulina Jakóbiec

Poznaj nasz przepis na pizzę na cienkim cieście:

Pizza z cukinią i rukolą Pizza z cukinią i rukolą Fot. Paulina Jakóbiec

Pizza z cukinią i rukolą

Wolisz pizzę na zielono? Cukinia, pesto, mozzarella i rukola to świetne połączenie. Przed położeniem na pizzę rukoli warto oderwać z niej za długie łodyżki. Jeśli chcesz, pesto możesz przygotować samodzielnie, na przykład z tego przepisu.

Pizza z cukinią i rukolą

Ciasto:
20 g świeżych drożdży
350 g mąki
szczypta soli
3 łyżki oliwy

Na wierzch:
2 średnie cukinie
100-125 g (1 opakowanie) mozzarelli
1 mały słoiczek (120-150 g) bazyliowego pesto
50 g orzeszków piniowych
1 łyżka miodu
2-3 garście rukoli
pieprz
sól

W misce mieszamy drożdże z łyżką mąki oraz 2-3 łyżkami ciepłej wody (rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany) i pozostawiamy na 15 min. Do większej miski wsypujemy resztę mąki i sól, wlewamy niepełną szklankę letniej wody, oliwę i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy ciasto do momentu, aż zacznie odchodzić od ręki. Formujemy kulę, wkładamy ją do miski, przykrywamy ściereczką i czekamy 2 godz. Ciasto powinno zwiększyć objętość dwukrotnie. Cukinię i odsączoną mozzarellę kroimy w cienkie plastry. Ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek, układamy na wyściełanej pergaminem blasze. Smarujemy pesto, układamy mozzarellę i cukinię, posypujemy orzeszkami piniowymi. Pieczemy 15 min w 220 st. C. Kiedy ciasto się zarumieni, wyjmujemy pizzę z piekarnika. Skrapiamy miodem, na wierzchu układamy rukolę. Możemy oprószyć solą i pieprzem.

Autor: Paulina Jakóbiec

Pizza z łososiem i szpinakiem Pizza z łososiem i szpinakiem Fot. Shutterstock

Pizza z łososiem i szpinakiem

Łosoś i szpinak to zgrany duet. Sprawdza się nie tylko w popularnej roladzie szpinakowej, ale również na pizzy. Jeśli chcesz, część żółtego sera zastąp serem gorgonzola.

Pizza z łososiem i szpinakiem

Ciasto (na dwa spody):
300 g mąki pszennej
20 g świeżych drożdży
150 ml ciepłej wody
1 łyżka oliwy z oliwek
szczypta soli
pół łyżeczki cukru

Dodatki:
250 g kremowego serka (do smarowania pieczywa)
100 g wędzonego łososia
250 g świeżego szpinaku
1 niewielka cebula
2 małe pomidory
1 kulka mozzarelli
200 g żółtego sera (startego)
łyżka masła
sól i pieprz
ulubione zioła

Przygotuj ciasto: Drożdże rozgnieć z cukrem i zalej ciepłą wodą. Dodaj oliwę i tyle mąki, aby powstała masa przypominała konsystencją gęstą śmietanę. Odstaw na około 20 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie dodaj zaczyn do reszty mąki i wyrabiaj, aż przestanie się lepić do rąk i będzie miękkie oraz elastyczne. Odstaw do wyrośnięcia na około 1 godz. W tym czasie przygotuj dodatki. Łososia pokrój w kawałki, cebulę w piórka, a pomidory w sporą kostkę. Szpinak podduś na maśle (tak, aby odparowała z niego woda), a następnie dopraw solą i pieprzem i odstaw do ostudzenia. Po tym czasie rozwałkuj ciasto, starając się nie podsypywać go mąką. Pizzę posmaruj kremowym serkiem, na nim rozłóż szpinak, łososia, cebulę i pomidory. Posyp serem i ulubionymi ziołami. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220 st. C przez około 15 min.

Pizza z ricottą i papryką Pizza z ricottą i papryką Fot. Paulina Jakóbiec

Pizza z ricottą i papryką

Zwykle na twojej pizzy ląduje żółty ser lub mozzarella? A może tym razem spróbujesz pizzy z ricottą? Zamiast dusić paprykę, którą będziesz później kłaść na pizzy, spróbuj ją upiec - w takim wydaniu jest jeszcze lepsza.

Pizza z ricottą i papryką

Ciasto:
20 g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki cukru
1 szklanka mąki
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju

Na wierzch:
3-4 łyżki oliwy
1/3 zielonej papryki
1/3 czerwonej papryki
1/3 żółtej papryki
200 g ricotty

Oraz:
masło i mąka do przygotowania blachy

Robimy rozczyn: mieszamy drożdże z 1/4 szklanki letniej wody, cukrem i 1-2 łyżkami mąki, pozostawiamy do wyrośnięcia. Resztę mąki przesiewamy do miski, dodajemy sól, olej, 1/4 szklanki letniej wody i wyrośnięte drożdże. Wyrabiamy ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na czas przygotowania pozostałych składników pizzy (ciasto nie musi wyrastać do podwójnej objętości).
Na patelnię wlewamy oliwę wymieszaną z 1/2 szklanki wody, podgrzewamy. Paprykę kroimy w paski i wrzucamy na patelnię. Przykrywamy i dusimy na średnim ogniu, aż zacznie mięknąć. Ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek, układamy na natłuszczonej i wysypanej mąką blasze. Smarujemy ricottą, oprószamy solą i pieprzem, na wierzch kładziemy paprykę. Pieczemy 15 min w 220 st. C. Wyjmujemy, gdy ciasto zacznie się rumienić. Możemy podać z oliwą przyprawioną chilli.

Autor: Paulina Jakóbiec

Stromboli Stromboli Fot. Natalia Nowak-Bratek

Stromboli

Nietypowa pizza stromboli, czyli rodzaj rolady z nadzieniem z sera, mięsa i warzyw, wymyślona została podobno w Stanach Zjednoczonych w latach 50. XX wieku przez włoskich imigrantów. Swoją nazwę zawdzięcza albo włoskiej wyspie, którą tworzy czynny wulkan, albo filmowi Roberta Rosselliniego, w którym główną rolę zagrała Ingrid Bergman.

Stromboli

Ciasto:
200 ml ciepłej wody
1 łyżeczki suszonych drożdży lub 7 g świeżych
1 łyżka oliwy extra vergine
0,7 łyżki soli
0,5 łyżki cukru
275 g mąki pszennej (typ 750)

Farsz:
250 g surowej białej kiełbasy
1/2 łyżeczki papryki w proszku
1/4 łyżeczki chilli w proszku
1 łyżka oliwy
1 średnia cebula pokrojona w piórka
1/2 czerwonej papryki pokrojonej w cienkie plastry
1/2 czerwonej papryczki chilli
1 rozgnieciony ząbek czosnku
1/2 łyżeczki suszonego oregano
200 g cienkich plastrów szynki
200 g plastrów salami
2 garście startego sera provolone
2 garście startej mozzarelli
garść ciemnych oliwek pokrojonych w plasterki

Na wierzch:
oliwa
1 jajko roztrzepane z odrobiną wody

Do wody wsypujemy drożdże, odstawiamy na 5 min, aby zaczęły pracować. Dodajemy oliwę, sól, cukier, mieszamy. Wsypujemy mąkę, wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie. Zagniatamy, przykrywamy ściereczką i czekamy 20 min, aż wyrośnie. Zagniatamy jeszcze 5-10 min, aż ciasto będzie sprężyste. Formujemy kulę, skrapiamy oliwą, przykrywamy folią. Wkładamy na noc do lodówki. Wyjmujemy i czekamy, aż wróci do temperatury pokojowej. Zbijamy ciasto i chwilę zagniatamy. Formujemy. Po rozwałkowaniu powinniśmy otrzymać 2 placki o wymiarach 20 x 30 cm. Rozgrzewamy piekarnik do 190-200 st. C. Wyjmujemy z osłonek kiełbasiany farsz, rozdrabniamy go i smażymy 5 min z papryką i chilli w proszku, aż mięso zbrązowieje. Odsączamy na ręczniku papierowym. Na patelnię wlewamy oliwę, wrzucamy cebulę, paprykę i chilli. Smażymy, aż wszystko zmięknie, dodajemy czosnek, oregano, smażymy minutę. Studzimy. Ciasto rozwałkowujemy na dwa cienkie placki o wymiarach 20 x 30 cm. Przekładamy je na dwie blaszki do pieczenia wyściełane pergaminem. Na środku każdego placka rozkładamy kiełbaskę i podsmażone warzywa, a na nich plastry szynki i salami. Posypujemy serami i oliwkami. Ciasto, które zostało po bokach, nacinamy w skośne paski grubości 1,5 cm. Nakładamy je na przemian, tworząc na wierzchu warkocz, który przykryje nadzienie. Skrapiamy oliwą, odstawiamy na 30 min, potem smarujemy stromboli jajkiem, wstawiamy do piekarnika (najpierw jedną blaszkę, a gdy stromboli się upiecze - drugą) na 15-20 min, aż ciasto wyrośnie i przyrumieni się. Studzimy 15 min, kroimy w plastry.

Autor: Olga Badowska

Pizza wegetariańska Pizza wegetariańska Fot. Paulina Jakóbiec

Pizza wegetariańska

By pizzę wegetariańską zmienić w pizzę wegańską, zamiast mozzarelli możesz wykorzystać na przykład pokrojone w kostkę marynowane w ulubionych przyprawach tofu (polecamy je w połączeniu z boczniakami).

Pizza wegetariańska

Ciasto:
20 g świeżych drożdży
350 g mąki
szczypta soli
3 łyżki oliwy

Na wierzch:
1 średnia żółta papryka
2-3 łyżki oliwy
1 szklanka sosu pomidorowego (użyłam gotowego)
1 opakowanie mozzarelli
6-7 pomidorków koktajlowych
1/2 cukinii
4 zielone wydrylowane oliwki
kilka gałązek bazylii

Oraz:
masło i mąka do przygotowania blachy

W misce mieszamy drożdże z łyżką mąki oraz 2-3 łyżkami ciepłej wody (rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany) i pozostawiamy na 15 min. Do większej miski wsypujemy resztę mąki i sól, wlewamy niepełną szklankę letniej wody, oliwę i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy ciasto do momentu, aż zacznie odchodzić od ręki. Formujemy kulę, wkładamy ją do miski, przykrywamy ściereczką i czekamy 2 godz. Ciasto powinno zwiększyć objętość dwukrotnie. Paprykę kroimy w paski, wrzucamy na rozgrzaną oliwę, podsmażamy, dolewamy pół szklanki wody i dusimy, aż zmięknie. Ciasto rozwałkowujemy na placek, układamy na natłuszczonej i wysypanej mąką blasze. Smarujemy sosem pomidorowym, kładziemy pokrojoną w plastry mozzarellę, paprykę, połówki pomidorków, pokrojoną w plasterki cukinię (możemy skropić ją oliwą) i pokrojone oliwki. Posypujemy listkami bazylii i pieczemy 15-20 min w 220 st. C. Pizzę wyjmujemy, kiedy ciasto się zarumieni.

Autor: Paulina Jakóbiec

Pizza z hummusem Pizza z hummusem Fot: Marcin Klaban

Pizza z hummusem

Jesteś fanem hummusu? A wiesz, że możesz dodać go również do pizzy? Jeśli nie, poniżej podajemy przepis na pizzę "po turecku".

Pizza z hummusem

(na 2 placki)

1 saszetka drożdży (7 g)
250 ml ciepłej wody
425 g mąki pszennej (np. typ 500)
1 łyżeczka soli
1 porcja hummusu (możesz dodać więcej lub mniej - według uznania)
3 łyżki zataru (do kupienia w sklepach arabskich lub internetowych, np. arabskie.pl)
garść ugotowanych ziaren ciecierzycy
kilka pomidorków koktajlowych
oliwa
świeża mięta

Drożdże mieszamy z odrobiną wody i mąki oraz szczyptą soli. Powinna powstać pasta o konsystencji gęstej śmietany. Pozostawiamy na 15-20 min, aby ruszyły. Dodajemy zaczyn do pozostałych składników: mąki, wody i soli. Dokładnie wyrabiamy przez 10 min, aż ciasto będzie elastyczne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia, aby podwoiło swoją objętość. Piekarnik rozgrzewamy do 220 st. C. Cienko rozwałkowujemy i obficie smarujemy hummusem, posypujemy zatarem i ugotowaną ciecierzycą, na wierzchu układamy połówki pomidorków. Delikatnie skrapiamy oliwą i posypujemy posiekaną miętą. Pieczemy 15 min, aż ciasto uzyska złoty kolor, a brzegi staną się chrupiące.

Autor: Samar Khanafer Gniadek

Pizza na spodzie z polenty Pizza na spodzie z polenty Fot. Agata Jakubowska / Agencja Wyborcza.pl

Pizza na spodzie z polenty

Pizze bezglutenowe są zwykle pracochłonne lub wymagają użycia wielu składników, po które trzeba się wybrać do sklepu ze zdrową żywnością. Zamiast bezglutenowego ciasta drożdżowego jako spodu pizzy możesz użyć również placka przygotowanego z kukurydzianej polenty i parmezanu. Przygotowanie jest banalnie proste, a pizza smakowita.

Pizza na spodzie z polenty

300 g kaszki kukurydzianej
1 l wywaru warzywnego lub wody
50 g startego parmezanu
5 pieczarek
1 mała cebula
2 łyżki oliwy
150 g mozzarelli (1 kulka)
4-6 łyżek pesto z bazylii
6-8 pomidorków koktajlowych
sól
pieprz

Robimy polentę. Kaszkę mieszamy z połową zimnego wywaru lub wody, drugą połowę zagotowujemy. Gdy zawrze, stopniowo dodajemy namoczoną kaszkę. Cały czas mieszamy, aż płyn zostanie wchłonięty, a kasza zacznie odstawać od naczynia. Zdejmujemy garnek z ognia. Dodajemy starty parmezan. Tak przygotowaną polentę przekładamy do okrągłej foremki o średnicy 30 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Pieczarki i cebulę kroimy na cienkie plasterki. Na łyżce oliwy obsmażamy cebulę, a gdy się zeszkli, dodajemy pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość dusimy około 10 min. Mozzarellę kroimy w cienkie plasterki. Pomidory koktajlowe na połówki. Gdy polenta ostygnie, smarujemy ją łyżką oliwy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na 10 min, tak by na wierzchu zrobiła się skorupka. Po wyjęciu z pieca placek smarujemy pesto. Na wierzchu układamy grzyby, ser i pomidorki. Zapiekamy 10-15 min, aż ser się rozpuści.

Autorzy: Adam Chrząstowski, Maria Szkop, Tomek Woźniak

Pizza bez glutenu Pizza bez glutenu Fot. Paweł Kiszkiel / Agencja Wyborcza.pl

Pizza bez glutenu

Tym, którzy nie obawiają się długotrwałych przygotowań, polecamy domową pizzę bezglutenową na zakwasie. Zarówno jego dodatek, jak i mieszanka różnych rodzajów mąki sprawiają, że ciasto nie jest przesuszone.

Pizza bez glutenu

(proporcje na dwie małe pizze)

Zakwas:
2 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżki mąki ryżowej
2 łyżki mąki gryczanej
4 łyżki kwasu z domowych ogórków kwaszonych
łyżeczka cukru brązowego
szklanka ciepłej
przegotowanej wody

Ciasto:
2 szklanki zakwasu bezglutenowego
2 łyżki oliwy
łyżeczka soli
1/2 szklanki wody
3 szklanki mąki bezglutenowej
łyżka babki jajowatej wymieszana z 3 łyżkami wody (odstawiamy do napęcznienia na 30 min)
2 łyżeczki suszonej cebuli
łyżeczka suszonego czosnku

Farsz:
ulubione warzywa, np. zielone szparagi; szpinak; bób; pomidory
kilka łyżek oliwy
2 ząbki czosnku
sól
pieprz

Sos:
cebula
2 ząbki czosnku
puszka pomidorów
kilka łyżek oliwy
łyżeczka cukru trzcinowego
łyżeczka octu balsamicznego
sól
pieprz
tymianek
bazylia
oregano
1/2 opakowania tofu

Zakwas: Mieszamy składniki w dużym słoiku (konsystencja rzadkiego ciasta naleśnikowego) lub innym szklanym naczyniu z pokrywką. Drugiego dnia do słoika z zaczynem dajemy po 1/2 powyższych składników, ale bez kwasu. Mieszamy. Trzeciego dnia dodajemy po 1/2 tego, co powyżej (bez kwasu). Mieszamy. Kilka dni po rozpoczęciu procedury w zakwasie pojawiają się dziurki i bąbelki. Codziennie mieszamy zakwas i używamy tyle, ile potrzebujemy. Nigdy nie myjemy słoika i zawsze zostawiamy trochę "starego" zakwasu i uzupełniamy go, dodając składniki jak powyżej.
Ciasto: W jednej misce mieszamy suche składniki, w drugiej mokre. Następnie łączymy. Rozrabiamy, aż ciasto będzie klejące. Dzielimy na 2 części. Wkładamy do miski i przykrywamy folią. Odstawiamy na 8 godz. w ciepłe miejsce, aby ciasto urosło. Mokrymi dłońmi lub mokrą szpatułką sylikonową formujemy z ciasta pizze bezpośrednio na blasze. Pieczemy 10 min w 240 st. C. Następnie wyjmujemy na chwilę blaszki. Smarujemy spody pizzy sosem pomidorowym i kładziemy ulubione dodatki.
Farsz: Odłamujemy zdrewniałe końcówki szparagów. Przekrawamy wzdłuż. Pomidorki koktajlowe przecinamy na pół. Bób gotujemy do miękkości. Szpinak myjemy i osuszamy. Na oliwie podsmażamy pokrojony czosnek, wrzucamy szparagi, smażymy na rumiano z obu stron, dodajemy bób, smażymy kilka minut, a pomidorki i szpinak smażymy tylko chwilkę, tak aby straciły surowość.
Sos: Na oliwie szklimy drobno pokrojoną cebulę i czosnek, dodajemy pomidory i ocet. Smażymy, często mieszając, aż nadmiar płynu z sosu odparuje. Może to zająć 10-15 min. Na koniec smażenia dodajemy cukier i przyprawy. Smażymy i mieszamy jeszcze chwilkę. Sprawdzamy smak. Kładziemy farsz na podpieczone placki pizzy. Kruszymy na wierzch tofu. Pieczemy pizze z farszem w temperaturze 170 st. C około 10 min.

Autor: Joanna Szachowska-Tarkowska

Małe wege pizze Małe wege pizze ANDRZEJ KRASOWSKI

Małe wege pizze

Mamy też coś dla wegan. Może te pizze nie do końca przypominają tradycyjne, ale na pewno zaspokoją apetyt każdego roślinożercy.

Małe wege pizze

5 małych upieczonych buraków
2 ząbki czosnku
1 średnia cebula
kilka łyżek oliwy
2 łyżki sosu sojowego
1/4 szklanki zmielonych drobno pestek słonecznika
1/3 szklanki zmielonego siemienia lnianego + trochę do dosypania
sól
pieprz
tymianek

Buraki pieczemy w skórce. Cebulę i czosnek kroimy drobno i smażymy na miękko na oliwie. Upieczone buraki miksujemy w blenderze wraz z cebulą i czosnkiem. Mieszamy z resztą składników w misce. Odstawiamy do napęcznienia. Jeśli masa będzie za rzadka (zależy od wilgotności buraka), dodajemy zmielone siemię lniane. Przyprawiamy masę do smaku. Formujemy placuszki, pieczemy około 40 min w 170 st. C. Tuż przed wyjęciem z piekarnika na buraczanych spodach układamy ulubiony farsz i zapiekamy jeszcze 10 min.

Rada: Dla urozmaicenia każdy krążek "pizzy" można przygotować z innym rodzajem nadzienia.

Więcej o: