Mam przepisy na dwie sprawdzone sałatki. Obie są wilgotne, smaczne i pożywne. Ta wilgoć jest ważna, bo dzięki niej łatwo się je je. Są świetne również na przyjęcie 'na stojąco', bo łatwo można nabijać poszczególne składniki na widelec. Zawsze znikają na początku przyjęcia.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Kurczaka pokroić w małą kostkę, ananasa w małe cząstki. Składniki połączyć, wymieszać, dodać majonez. Posolić, popieprzyć. Podawać.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Makaron ugotować, szynkę pokroić w małe kawałki, fetę w drobną kostkę, podobnie pomidora i paprykę. Składniki wymieszać, polać oliwą, posolić, popieprzyć.
Kiedyś na szybko zrobiłam na domówkę sałatkę z tego, co miałam akurat pod ręką i... sprawdziła się doskonale. Od teraz robię ją za każdym razem, kiedy mają do nas wpaść goście. Jest szybka i prosta do przygotowania, a znika błyskawicznie, niezależnie od tego, ile bym jej nie zrobiła.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Kroimy w kostkę wszystkie warzywa. Odsączamy ciecierzycę i dodajemy do warzyw. Całość doprawiamy do smaku octem, przyprawami. Dodajemy oliwę i gotowe!
Są takie dania, które jem, a do których niechętnie się przyznaję. Do tego nielicznego grona należy sałatka, na którą przepis dostałam od teściowej. Skład może nie powala, ale jest pyszna.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Pora kroimy w półplasterki, kładziemy na sitku i przelewamy wrzątkiem - to ważne, bo dzięki temu będzie miękki. Mieszamy z jajkami, parówkami, kukurydzą i majonezem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
W moim domu podczas każdej imprezy musi być sałatka z kurczaka z makaronem. Jest prosta do przygotowania, sycąca i znika ze stołu w ekspresowym tempie. W razie potrzeby świetnie sprawdzi się też na obiad.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy, przyprawiając według uznania. Studzimy. Makaron gotujemy, przelewamy zimną wodą, odsączamy. Mieszamy mięso i makaron z pokrojonymi warzywami i serem oraz z sosem. Podajemy od razu.
U mnie doskonale sprawdza się sałatka, która my nazywamy grecką, ale grecką zdecydowanie nie jest. Sprawdza się i do obiadu, i na imprezę. Są smaczne i robi się je naprawdę błyskawicznie.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Rukolę i roszponkę mieszamy z fetą i mozzarellą, dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i paprykę oraz oliwki. Wszystko polewamy sosem, mieszamy i gotowe.