Tarty na słono i słodko - z pomidorami, fetą, fistaszkami i czekoladą. Pycha!

Masz ochotę na coś pysznego? Sięgnij po kawałeczek tarty. No może dwa... Wolisz na słodko czy na słono? Mamy aż 13 przepisów dla każdego - także wegańskie. Częstuj się!
Tarta w pomidorowe kwiatki Tarta w pomidorowe kwiatki Fot. Giedre Barauskiene

Tarta w pomidorowe kwiatki

Składniki:

Ciasto serowe - według przepisu podstawowego:
150 g zimnego masła
150 g żółtego sera
1 szklanka mąki
pieprz lub gałka muszkatołowa
sól
ew. 1-2 żółtka

Farsz:
5-6 dużych pomidorów odmiany Beefsteak lub malinowych (mocno pofałdowanych)
4 jajka
po szczypcie curry
soli i pieprzu
3-4 łyżki parmezanu
15-20 pomidorków koktajlowych

Sposób przygotowania:

Ciasto serowe pieczemy według przepisu podstawowego, w dużej formie ceramicznej: Masło i ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Łączymy z mąką i przyprawami, zagniatając gładkie ciasto. Jeśli chcemy, aby po upieczeniu miało miękkie brzegi, dodajemy też żółtka. Przekładamy do formy (foremek) wyściełanej papierem do pieczenia, dociskając ciasto palcami. Pieczemy 10-15 minut w temperaturze 180°C (z termoobiegiem). Pomidory kroimy w plastry, tak aby rdzeń był pośrodku - dzięki temu otrzymamy wzory przypominające kwiatki. Na upieczonym spodzie z kruchego ciasta serowego układamy jedną warstwę pokrojonych pomidorów. Polewamy ją roztrzepanymi jajkami wymieszanymi z curry oraz solą i posypujemy startym parmezanem. Na wierzchu układamy resztę pokrojonych pomidorów i połówki pomidorków koktajlowych. Zapiekamy 15-20 minut w temperaturze 180°C (z termoobiegiem), aż masa jajeczna całkowicie się zetnie.

Tarta z pomidorkami koktajlowymi nadziewanymi fetą Tarta z pomidorkami koktajlowymi nadziewanymi fetą Fot. Giedre Barauskiene

Tarta z pomidorkami koktajlowymi nadziewanymi fetą

Składniki:

Ciasto serowe:
150 g zimnego masła
150 g żółtego sera
1 szklanka mąki
pieprz lub gałka muszkatołowa
sól
ew. 1-2 żółtka

Farsz:
400 g koktajlowych pomidorków
300 g sera feta
4-5 jajek
2 łyżki mleka
1 łyżka mąki kukurydzianej
po szczypcie soli i pieprzu
garść kiełków cebuli
kilka gałązek świeżego tyminaku

Sposób przygotowania:

Ciasto serowe: Masło i ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Łączymy z mąką i przyprawami, zagniatając gładkie ciasto. Jeśli chcemy, aby po upieczeniu miało miękkie brzegi, dodajemy też żółtka. Przekładamy do formy (foremek) wyściełanej papierem do pieczenia, dociskając ciasto palcami. Pieczemy 10-15 minut w temperaturze 180°C (z termoobiegiem). 2/3 pomidorków przekrawamy na pół, wydrążamy miąższ i nadziewamy środek fetą. Kładziemy je, razem z niefaszerowanymi pomidorkami, na upieczonym spodzie z kruchego ciasta serowego. Roztrzepujemy jajka z mlekiem, mąką, solą oraz pieprzem i rozlewamy między pomidorkami. Miejsca te możemy także dodatkowo posypać pokruszoną fetą. Na wierzchu ciasta układamy kiełki cebuli. Zapiekamy 20-25 minut w temperaturze 160°C (z termoobiegiem), aż masa jajeczna całkowicie się zetnie. Przed podaniem dekorujemy listkami tymianku.

Autor: Małgorzata Dacko-Tomańska

Tarta kokosowa Tarta kokosowa Fot. Paulina Kolondra

Tarta kokosowa

Jak ulepszyć tę tartę? Na wierz możesz wylać roztopioną gorzką czekoladę. Mniam!

Składniki:

Ciasto:
1.5 szklanki mąki
1/4 łyżeczki soli
1/2 szklanki cukru pudru
9 łyżek posiekanego zimnego masła
1 żółtko

Masa:
6 żółtek
1/2 szklanki cukru
1/3 szklanki mąki kukurydzianej
sól
1/2 l mleka
2 łyżki rumu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3.5 łyżki zimnego masła pokrojonego na kawałeczki
1 szklanka wiórków kokosowych

Wierzch:
1 szklanka bardzo zimnej śmietanki kremówki
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka rumu
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
grube wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

Robimy spód: mąkę, sól i cukier puder miksujemy pulsacyjnie z masłem. Dodajemy żółtko, miksujemy jeszcze chwilkę, aż składniki zaczną się kleić i powstanie ciasto. Rozwałkowujemy je między 2 warstwami przezroczystej folii, przekładamy do wyściełanej pergaminem formy na tartę (o średnicy 20 cm), dociskamy do spodu i boków, odcinamy wystające brzegi. Schładzamy przez 30 minut. Przykrywamy pergaminem, obciążamy suchym grochem, pieczemy 20 minut w 190 st. C. Zdejmujemy papier i groch, pieczemy jeszcze 8 minut. Studzimy. Robimy masę: ucieramy żółtka z cukrem, mąką kukurydzianą i solą. Powoli wlewamy gorące mleko, stale ucierając. Pozostawiamy 2 minuty na ogniu (licząc od zagotowania), stale ucierając, aż do zgęstnienia. Łączymy z rumem i ekstraktem waniliowym, odstawiamy na 5 minut. Dodajemy kawałeczki zimnego masła, potem wiórki kokosowe. Przykrywamy folią, a gdy masa ostygnie, wkładamy ją do lodówki na co najmniej pół godziny.Kończymy ciasto: masę kokosową wyjmujemy z lodówki, krótko miksujemy, wypełniamy nią kruchy spód. Smarujemy śmietanką ubitą z cukrem pudrem, rumem i ekstraktem, ozdabiamy wiórkami kokosowymi.

Tarta Tatin Tarta Tatin Fot. Natalia Nowak-Bratek

Tarta Tatin

Składniki:

3 twarde jabłka
250 g ciasta francuskiego
70 g cukru
30 ml calvadosu
30 g masła

Sposób przygotowania:

Rozgrzewamy piekarnik do 190 st. C. Jabłka obieramy, przekrawamy na połówki, wycinamy gniazda nasienne. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 1/2 cm, wykrawamy koło o średnicy 30 cm. Przygotowujemy żeliwną lub stalową patelnię (taką, którą można wstawić do piekarnika) o średnicy 20 cm. Karmelizujemy na niej cukier z calvadosem, wrzucamy masło i poruszamy patelnią, aby składniki się połączyły. Układamy ciasno połówki jabłek przecięciem do góry. Na wierzchu kładziemy płat ciasta, dociskając brzeg do boków patelni (najlepiej sylikonową szpatułką, żeby się nie poparzyć). Nacinamy ciasto w dwóch miejscach, aby dać ujście parze. Wstawiamy patelnię do piekarnika na 20-30 minut. Wyjmujemy, gdy ciasto urośnie i się zrumieni. Czekamy 2 minuty, wykładamy tartę na talerz, odwracając patelnię.

Autor: Olga Badowska

Czekoladowa tarta z awokado Czekoladowa tarta z awokado Fot. Marta Dymek

Czekoladowa tarta z awokado

Składniki:

Czekoladowy spód tarty:
1.5 szklanki orzechów laskowych
1/3 szklanki daktyli namoczonych przez pół godziny w ciepłej wodzie
szczypta soli morskiej

Nadzienie:
2 bardzo dojrzałe awokado
obrane i bez pestki
1/4 szklanki masła kokosowego
1/4 szklanki kakao
2 łyżki syropu z agawy

Oraz:
gruba sól morska do posypania

Sposób przygotowania:

Robimy spód tarty: orzechy miksujemy w blenderze na pył. Dodajemy namoczone daktyle i sól, miksujemy dalej, aż otrzymamy gęstą, lepiącą się masę. Robimy nadzienie: wszystkie składniki miksujemy na gładki mus. Odstawiamy do lodówki. Formę do tarty wykładamy papierem do pieczenia, a potem masą z orzechów i daktyli - tak jak postąpilibyśmy z kruchym ciastem. Na przygotowany spód wylewamy schłodzone nadzienie i rozsmarowujemy je sylikonową szpatułką. Odstawiamy do lodówki na przynajmniej trzy godziny, aż zgęstnieje. Tartę posypujemy solą i podajemy.

Autor: Marta Dymek

Tarta serowa z bakłażanem, marchewką i cukinią Tarta serowa z bakłażanem, marchewką i cukinią Fot:Magdalena Niemczyk elanrt.com

Tarta serowa z bakłażanem, marchewką i cukinią

Składniki:

Ciasto:
190 g mąki pszennej + trochę do podsypania stolnicy
szczypta soli
110 g zimnego masła pokrojonego na kawałki + trochę masła do posmarowania formy
1 łyżka zimnej wody

Wypełnienie:
100 g mozzarelli
100 g sera gruyere
100 g parmezanu
200 g kwaśnej śmietany 22 proc.
1 łyżeczka soli
słodka papryka w proszku
wędzona papryka
gałka muszkatołowa
3-4 średnie cukinie (zielone i żółte)
1 średni bakłażan
2-3 duże obrane marchewki
sól i pieprz
kilka łyżek oliwy

Sposób przygotowania:

Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto, owijamy je w przezroczystą folię i wkładamy na godzinę do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C, natłuszczamy formę do tarty o średnicy 24-25 cm. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na placek o średnicy nieco większej niż forma do tarty. Przekładamy ciasto do formy, dociskając brzegi. Chłodzimy w lodówce przez 10 minut. Wyjmujemy, przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy suchą fasolą, pieczemy 15-20 minut, a kiedy ciasto się zetnie, wyjmujemy je z piekarnika. Mozzarellę kroimy na małe kawałki, gruyere i parmezan ścieramy na tarce. Wszystkie rodzaje sera mieszamy ze śmietaną, doprawiając solą, papryką i gałką. Cukinie, bakłażana oraz marchewki myjemy i kroimy wzdłuż na cienkie plastry, najlepiej używając obieraczki do warzyw. Plastry powinny mieć tę samą szerokość, w razie potrzeby można je przyciąć. Solimy i pieprzymy. Na podpieczony spód tarty wykładamy masę serową. Na dużej desce do krojenia zaczynamy spiralnie układać plastry warzyw - tworzymy malutką spiralę z plastra marchewki, otaczamy bakłażanem i cukinią i kontynuujemy układanie, aż warzywna spirala osiągnie rozmiar tarty. Wówczas ostrożnie przenosimy ją na podpieczony spód z masą serową. Solimy i pieprzymy, skrapiamy oliwą i pieczemy 40-50 minut w 190 st. C. Jeśli warzywa zbyt szybko się zrumienią, przykrywamy tartę folią aluminiową i kontynuujemy pieczenie. Podajemy z dipem na bazie jogurtu lub kwaśnej śmietany.

Autor: Olga Badowska

Tarta czekoladowo-karmelowa Tarta czekoladowo-karmelowa Fot. Natalia Nowak-Bratek

Tarta czekoladowo-karmelowa

Składniki:

Spód:
230 g mąki pszennej
1,5 łyżki kakao
6 łyżek cukru
150 g zimnego solonego masła
2 małe jajka
30-40 ml zimnej śmietanki 30 proc.

Nadzienie:
180 ml śmietanki 30 proc.
90 ml mleka 3.2 proc.
170 g czekolady deserowej
2 jajka
50 g cukru
szczypta soli

Oraz:
1/2 porcji sosu karmelowego jasnego; ciemnego albo toffi
1 łyżeczka kwiatu soli morskiej

Sposób przygotowania:

Robimy spód. Miksujemy mąkę i kakao z cukrem, po kawałku dodając masło. Gdy powstanie kruszonka, wbijamy jajka, wlewamy śmietankę i ucieramy, aż do uzyskania zwartego ciasta. Formujemy z niego placek, zawijamy w przezroczystą folię i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Rozgrzewamy piekarnik do 190 st. C. Rozwałkowujemy ciasto na okrąg o średnicy 35 cm. Wyściełamy nim dno i boki formy na tartę o średnicy 22 cm. Nakłuwamy ciasto widelcem, pieczemy przez 25 minut. Zmniejszamy temperaturę do 175°C i robimy nadzienie. Zagotowujemy śmietankę z mlekiem, zdejmujemy z ognia i dodajemy posiekaną czekoladę. Mieszamy, aż się rozpuści. Ucieramy jajka, cukier i sól. Gdy masa stanie się pulchna, cienką strużką wlewamy czekoladę ze śmietanką, stale mieszając. Wlewamy masę na podpieczony spód. Pieczemy 25 minut, aż nadzienie się zetnie. Studzimy, polewamy sosem karmelowym lub toffi, oprószamy kwiatem soli morskiej.

Autor: Olga Badowska

Tarta z cykorią Tarta z cykorią Fot. Łukasz Zandecki

Tarta z cykorią

Po upieczeniu cykoria nabiera słodyczy. Sprawdźcie sami!

Składniki:

15 dag krakersów
15 dag orzechów włoskich
1 łyżka brązowego cukru
12 dag masła
2 gruszki
2 jabłka
2 cykorie
1 jajko
1 żółtko
1/2 szklanki gęstej śmietanki
3 łyżki miodu
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
po szczypcie chilli
i soli morskiej

Sposób przygotowania:

Pokruszone krakersy, zmieszane z 5 dag mielonych orzechów i cukrem, wsypujemy do formy na tartę, zalewamy stopionym i przestudzonym masłem. Formujemy płaski spód. Zapiekamy 10 minut w 180 st. C. Gruszki i jabłka ścieramy na tarce, osączamy z nadmiaru soku. Cykorię kroimy na paseczki i razem z owocami układamy na podpieczonym, ostudzonym spodzie. Ubijamy jajko i żółtko trzepaczką, wlewamy śmietankę, dalej ubijamy, dodajemy miód, sok z cytryny, przyprawy, mieszamy. Polewamy tartę i zapiekamy ją przez 25 minut w temp. 160 st. C. Pod koniec posypujemy grubo posiekanymi pozostałymi orzechami.

Autor: Dorota Próchniewicz

Tarta z białą czekoladą Tarta z białą czekoladą Fot. Karolina Wiercigroch

Tarta z białą czekoladą

Składniki:

160 g pokruszonych ciastek typu digestive
80 ml stopionego masła
170 g dobrej białej czekolady
160 ml śmietanki 36 proc.
30 g miękkiego masła
skórka otarta z 1 cytryny
pestki z 2-3 granatów

Sposób przygotowania:

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Mieszamy okruchy ciastek z masłem. Powstałą masą wyklejamy formę na tartę o średnicy 22 cm (najlepiej z wyjmowanym dnem). Podpiekamy 10 minut na złoty kolor. Czekoladę siekamy. Śmietankę mocno podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. Wlewamy ją do czekolady, odstawiamy na minutę, następnie mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Dodajemy masło, mieszamy. Ciasteczkowy spód oprószamy połową skórki cytrynowej, wlewamy masę czekoladową. Wstawiamy do lodówki na noc. Posypujemy resztą skórki cytrynowej i pestkami granatu.

Autor: Olga Badowska

Tarta fistaszkowo-karmelowo-czekoladowa Tarta fistaszkowo-karmelowo-czekoladowa Fot. Paulina Kolondra

Tarta fistaszkowo-karmelowo-czekoladowa

Składniki:

Szybkie ciasto czekoladowe:
200 g pokruszonych herbatników czekoladowych
1 łyżka brązowego cukru
szczypta soli
100 g stopionego i ostudzonego masła

Słony karmel fistaszkowy:
1 czubata szklanka cukru
1 szklanka śmietanki kremówki (30 proc.)
1/3 szklanki gęstej śmietanki tortowej (36 proc.)
1 szklanka prażonych solonych orzeszków ziemnych

Mus z masłem orzechowym:
250 g kremowego serka typu Philadelphia
1/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
szczypta soli
1 i 1/4 szklanki masła orzechowego
1 szklanka śmietanki kremówki (30 proc.)

Polewa:
200 g posiekanej dobrej gorzkiej czekolady (ok. 60 proc. kakao)
1 szklanka śmietanki kremówki (30 proc.)

Sposób przygotowania:

Rozgrzewamy piekarnik do 170-180°C. Mieszamy wszystkie składniki ciasta, wylepiamy nim dno i boki formy na tartę, pieczemy 8-10 minut, studzimy. Robimy karmel: cukier rozpuszczamy w 1/4 szklanki wody i podgrzewamy 10-12 minut, stale mieszając, aż masa zrobi się jasnozłota. Zdejmujemy z ognia i powoli wlewamy śmietankę, uważając, aby się nie oparzyć (karmel będzie pryskał). Ponownie podgrzewamy, mieszając, aż powstanie jednolita masa. Przelewamy do miski, mieszamy ze śmietanką tortową. Kiedy karmel wystygnie, wstawiamy go do lodówki, aby trochę zgęstniał (40-50 minut), a potem mieszamy z orzeszkami. W czasie gdy karmel stygnie, robimy mus: ucieramy serek z cukrem, cukrem waniliowym i solą, dodajemy masło orzechowe i ucieramy dalej, aż składniki się połączą. Ubijamy śmietankę na sztywno, porcjami dodajemy do masy. Na ostudzony czekoladowy spód wylewamy karmel, a na nim rozsmarowujemy mus. Wstawiamy na 30 minut do lodówki. Robimy polewę, mieszając czekoladę z gorącą śmietanką. Wyjmujemy tartę z lodówki, wierzch pokrywamy polewą. Ponownie wstawiamy do lodówki co najmniej na pół godziny, aby polewa całkowicie zastygła.

Tarta malinowa z kremem cytrynowym Tarta malinowa z kremem cytrynowym Fot. Paulina Kolondra

Tarta malinowa z kremem cytrynowym

Poza sezonem możesz wykorzystać maliny mrożone. Zrób z nich sos, schłódź go i polej gotową tartę!

Składniki:

60 g zimnego masła
125 g mąki (+ trochę do oprószenia stolnicy)
50 g jasnego brązowego cukru
1 jajko
skórka otarta z 1/2 cytryny
200-250 g świeżych malin
cukier puder do posypania

Krem:
5 żółtek
3 jajka
125 g masła
125 g jasnego brązowego cukru
sok i skórka otarta z 4 cytryn

Sposób przygotowania:

Robimy ciasto. Miksujemy masło pokrojone w kostkę z mąką, cukrem, jajkiem i skórką cytrynową. Formujemy kulę, zawijamy ją w folię i wkładamy na godzinę do lodówki. Potem rozwałkowujemy ciasto na placek o średnicy nieco większej niż forma na tartę. Wkładamy ciasto do formy, dociskamy do spodu i brzegów. Ścinamy zwisające kawałki. Przykrywamy pergaminem, obciążamy grochem albo fasolą, pieczemy 'na biało' przez 10-12 minut. Następnie usuwamy groch i papier. Pieczemy jeszcze 7-8 minut na złoty kolor. Studzimy. Robimy krem. Wszystkie składniki mieszamy w metalowej misce, którą ustawiamy na garnku z gotującą się wodą, tak żeby dno miski nie dotykało jej powierzchni. Ucieramy mikserem, aż masa zgęstnieje, jakieś 15 minut. Zdejmujemy z ognia i od razu wylewamy na ciasto. Gdy masa wystygnie, wkładamy formę do lodówki, co najmniej na 3 godziny, a najlepiej na noc. Przed podaniem na wierzchu układamy maliny i oprószamy cukrem pudrem.

Tarta z figami i kozim serem Tarta z figami i kozim serem Fot. Łukasz Zandecki

Tarta z figami i kozim serem

Składniki:

Ciasto:
220 g mąki
100 g masła
1 jajko
2 łyżki miodu
1/2 łyżeczki świeżego posiekanego rozmarynu
szczypta soli

Nadzienie:
200 g miękkiego koziego sera (twarożku)
1 jajko
200 ml śmietany 18 proc.
sól
pieprz
4 świeże figi

Sposób przygotowania:

Zagniatamy ciasto z podanych składników i wstawiamy je do lodówki co najmniej na 40 minut. Rozwałkowujemy ciasto i wykładamy nim posmarowaną masłem i obsypaną mąką formę do tarty. Robimy nadzienie: mieszamy ser, jajko i śmietanę, doprawiając solą i pieprzem. Wylewamy masę na ciasto. Figi myjemy, kroimy na połówki i układamy na serowej masie. Pieczemy 30 minut w 180°C.

Autor: Maria Szkop

Tarta z kremem pomarańczowym i karmelizowanymi pomarańczami Tarta z kremem pomarańczowym i karmelizowanymi pomarańczami Fot. Małgorzata Dzięgielewska

Tarta z kremem pomarańczowym i karmelizowanymi pomarańczami

Składniki:

(na formę o średnicy 24 cm)

Ciasto:
250 g mąki krupczatki
70-80 g cukru pudru
szczypta soli
125 g zimnego masła; pokrojonego na kawałeczki
1 żółtko
2 łyżki lodowatej wody

Karmelizowane pomarańcze:
150 g cukru pudru
1 pomarańcza
pokrojona w cienkie plastry

Wypełnienie:
240 g ricotty
200 g mascarpone
100 g cukru pudru
3 jajka
starta skórka i sok wyciśnięty z 2 pomarańczy
300 ml śmietanki kremówki

Sposób przygotowania:

Przygotowujemy ciasto: mąkę, cukier, sól i masło miksujemy w malakserze, aż mieszanina będzie miała konsystencję bułki tartej. Dodajemy żółtko, miksujemy, wlewamy wodę i wyrabiamy elastyczne ciasto. Formujemy z niego kulę, owijamy w folię do żywności i chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Karmelizujemy pomarańcze: cukier puder mieszamy ze 160 ml wody i podgrzewamy na dużej patelni na średnim ogniu. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 8-10 minut, aż karmel będzie miał złoty kolor. Wówczas wkładamy na patelnię plastry pomarańczy i gotujemy 2-3 minuty, aż dobrze pokryją się karmelem. Przekładamy na tacę wyłożoną papierem do pieczenia i studzimy.Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na okrągły placek o grubości 3 mm i średnicy 26 cm (powinien być nieco większy niż forma). Wylepiamy plackiem formę na tartę, kształtujemy brzegi, odkrawamy nadmiar ciasta. Wstawiamy do zamrażarki na 15 minut. Wyjmujemy, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy suchą fasolą albo specjalnymi kulkami ceramicznymi. Pieczemy 8 minut w 180 st. C, ściągamy papier wraz z obciążeniem i pieczemy spód jeszcze 3-5 minut, aż ciasto uzyska złoty kolor. Lekko studzimy. Robimy krem: miksujemy ricottę, mascarpone, cukier, jajka oraz skórkę i sok z pomarańczy. Przekładamy krem na wystudzony kruchy spód i zapiekamy 30 minut. Wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Dekorujemy nią tartę, układamy plastry pomarańczy w karmelu.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.