Ulubione warzywo na polskich stołach. Kilka prostych przepisów na wyjątkowe dania z ziemniaków

Ziemniaki to jedno z ulubionych warzyw Polaków. Są tanie i dostępne w każdym sklepie spożywczym. Do tego można z nich zrobić naprawdę wiele potraw, a nawet deserów. Podpowiadamy, które przepisy na dania z ziemniaków warto wykorzystać w kuchni.
Ziemniaki to jedno z ulubionych warzyw Polaków. Ziemniaki to jedno z ulubionych warzyw Polaków. Fot. Shutterstock

Przekąski, dania główne i... desery z ziemniaków

Ziemniaki królują na polskich stołach zarówno jako dodatek do potraw, jak i w postaci dań głównych, a nawet deserów. W tej pierwszej odsłonie najczęściej występują gotowane w wodzie, smażone w formie talarków lub frytek albo pieczone w piekarniku.

Co do dań głównych z ziemniaków, jest ich naprawdę dużo - od zapiekanek, przez potrawki smażone na patelni, po różnego rodzaju kluski i pyzy. Ciekawym pomysłem deserowym są pączki ziemniaczane. Wiele osób przyrządza również placki ziemniaczane na słodko. My mamy kilka propozycji na proste i smaczne potrawy, które zachwycą każdego domownika i zaproszonych gości. Sprawdźcie sami.

Najprostsza zapiekanka ziemniaczana Najprostsza zapiekanka ziemniaczana Fot. Shutterstock

Najprostsza zapiekanka ziemniaczana

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 300 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki tymianku
  • 200 ml śmietany 18 proc.
  • 1/2 szklanki startego żółtego sera lub mozzarelli
  • sól, pieprz
  • olej

Krok po kroku:

  1. Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry o grubości ok. 3 mm. Opłukujemy je pod bieżącą wodą, po czym umieszczamy w misce. Posypujemy solą, pieprzem i tymiankiem oraz polewamy dwiema łyżkami oleju. Całość mieszamy. Połowę ziemniaków układamy w brytfannie.
  2. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, po czym dodajemy cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i krótko razem smażymy. Do środka przekładamy mięso, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy wszystkie składniki.
  3. Gdy mięso się zetnie, wlewamy śmietanę. Zanim to zrobimy, hartujemy ją za pomocą płynu z patelni lub kilku łyżek gorącej wody. Całość podgrzewamy przez chwilę, a następnie przy pomocy łyżki cedzakowej przekładamy mięso do brytfanny.
  4. Na warstwie mięsnej, układamy pozostałe ziemniaki i wszystko polewamy sosem, który pozostał na patelni. Naczynie przykrywamy.
  5. Zapiekankę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 50 minut, następnie zdejmujemy pokrywkę, a wierzch ziemniaków posypujemy serem. Bez przykrycia zapiekamy jeszcze przez 10-15 minut.
Zupa krem z ziemniaków Zupa krem z ziemniaków Fot. Shutterstock

Zupa krem z ziemniaków

Składniki:

  • 750 g ziemniaków
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 100 g boczku
  • 100 ml śmietanki 30 proc.
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka liści tymianku

Krok po kroku:

  1. Warzywa obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do garnka z zimną wodą. Dodajemy płaską łyżkę soli, przykrywamy pokrywką i gotujemy na średnim ogniu przez 20 minut od momentu zawrzenia.
  2. W międzyczasie boczek kroimy w drobną kostkę, a następnie przekładamy go na patelnię. Włączamy palnik i ustawiamy średni ogień. Smażymy do momentu, aż boczek się porządnie przyrumieni.
  3. Ugotowane warzywa odcedzamy i zalewamy gorącym bulionem. Dodajemy tymianek.
  4. Całość blendujemy na gładką masę, po czym dodajemy śmietankę. Doprawiamy solą i pieprzem.
  5. Gotową zupę nalewamy do głębokich talerzy i posypujemy boczkiem.
Potrawka ze smażonych talarków i kurczaka Potrawka ze smażonych talarków i kurczaka Fot .Shutterstock

Potrawka ze smażonych talarków i kurczaka

Składniki:

  • 400 g ziemniaków
  • 300 g piersi z kurczaka
  • 1 marchewka średniej wielkości
  • 1/2 puszki groszku
  •  cebula
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • szczypta kminku
  • sól, pieprz
  • olej

Krok po kroku:

  1. Ziemniaki obieramy, kroimy w talarki i opłukujemy pod zimną wodą.
  2. Na głębokiej patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju, a do środka przekładamy ziemniaki. Posypujemy je solą i pieprzem. Następnie przykrywamy patelnię pokrywką. Smażymy na niewielkim ogniu przez 20 minut do momentu, aż ziemniaki zaczną się lekko rumienić.
  3. W międzyczasie kurczaka kroimy w kostkę, cebulę w piórka, a marchewkę obieramy i kroimy w plasterki.
  4. Na oddzielnej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Do środka wkładamy marchewkę i smażymy pod przykryciem przez ok. 10 minut, do momentu, aż lekko zmięknie.
  5. Następnie dodajemy cebulę. Gdy się zeszkli, dokładamy kawałki kurczaka.
  6. Do ściętego mięsa dodajemy odsączony groszek oraz doprawiamy solą, pieprzem i kminkiem. Całość smażymy razem przez kilka minut.
  7. Zawartość patelni przekładamy do ziemniaków i delikatnie mieszamy, aby talarki się nie rozpadły. Jeśli potrawa jest zbyt sucha, możemy dodać jeszcze trochę oleju.
  8. Gotowe danie wykładamy na talerze i posypujemy szczypiorkiem.

Zobacz również:

Frytki - jak je przyrządzić, by były idealnie chrupiące? Sekret tkwi w cukrze

Jak zrobić idealne puree ziemniaczane?

Jak gotować ziemniaki? Podpowiadamy wam jak należy przyrządzić ziemniaki, aby zachowały swoje właściwości