Wygląd karczocha jest bardzo tajemniczy. Być może z tego powodu tak rzadko się po niego sięga. A szkoda, bo to warzywo nie tylko zdrowe, lecz także pyszne. Jego smak kojarzy się ze szparagami, jest jednak nieco bardziej goryczkowy. Więcej o tym warzywie napisaliśmy w osobnym artykule: Karczoch - warzywo z sercem. Teraz skupimy się na pomysłach na jego przyrządzenie, a można to zrobić na wiele sposobów. Najczęściej robi się to przez gotowanie tradycyjne lub na parze, pieczenie lub smażenie. Sprawdźcie nasze propozycje, ale najpierw zobaczcie, jak przygotować to warzywo do dalszych kroków.
Usuwamy zewnętrzne, twarde płatki oraz łodygę. Ucinamy ją na wysokości ok. 1 cm od pąka. Następnie pozbywamy się spiczastych końcówek płatków. W tym celu obcinamy około 1/3 pąka od górnej strony, a każdy płatek ścinamy u góry, najlepiej za pomocą nożyczek. Miejsca ścięcia warto pokropić sokiem z cytryny, aby nie zmieniły koloru.
Karczocha opłukujemy pod bieżącą zimną wodą.
Tak przygotowanego karczocha poddajemy kolejnym etapom obróbki, w zależności do tego, co chcemy z niego przyrządzić. Jeśli przyrządzamy większą ilość karczochów, kolejne obrane warzywa umieszczamy w zimnej wodzie z dużą ilością soku z cytryny. To uchroni je przed utratą koloru.
Zobacz również:
Jak gotować szparagi? Przepis na przygotowanie pysznych szparagów
Jak zrobić sos winegret? Podpowiadamy, wam jak przygotować uniwersalny sos do sałatek [PRZEPIS]