Coraz częściej pojawiają się w dyskontach, ale zwykle nie wiemy, jak się za nie zabrać. Przepisy na karczochy

Karczoch to warzywo znane w Polsce nie od dziś. Jednak nie jest on częstym wyborem. Być może dlatego, że brakuje pomysłów na jego przyrządzanie. Postanowiliśmy ułatwić wam zadanie i proponujemy kilka przepisów na dania z karczochem.
Jak wykorzystać karczochy w kuchni? Oto kilka przepisów Jak wykorzystać karczochy w kuchni? Oto kilka przepisów Fot. Shutterstock

Karczoch - jak przyrządzić?

Wygląd karczocha jest bardzo tajemniczy. Być może z tego powodu tak rzadko się po niego sięga. A szkoda, bo to warzywo nie tylko zdrowe, lecz także pyszne. Jego smak kojarzy się ze szparagami, jest jednak nieco bardziej goryczkowy. Więcej o tym warzywie napisaliśmy w osobnym artykule: Karczoch - warzywo z sercem. Teraz skupimy się na pomysłach na jego przyrządzenie, a można to zrobić na wiele sposobów. Najczęściej robi się to przez gotowanie tradycyjne lub na parze, pieczenie lub smażenie. Sprawdźcie nasze propozycje, ale najpierw zobaczcie, jak przygotować to warzywo do dalszych kroków.

Przygotowanie karczocha do obróbki

Usuwamy zewnętrzne, twarde płatki oraz łodygę. Ucinamy ją na wysokości ok. 1 cm od pąka. Następnie pozbywamy się spiczastych końcówek płatków. W tym celu obcinamy około 1/3 pąka od górnej strony, a każdy płatek ścinamy u góry, najlepiej za pomocą nożyczek. Miejsca ścięcia warto pokropić sokiem z cytryny, aby nie zmieniły koloru.
Karczocha opłukujemy pod bieżącą zimną wodą.

Tak przygotowanego karczocha poddajemy kolejnym etapom obróbki, w zależności do tego, co chcemy z niego przyrządzić. Jeśli przyrządzamy większą ilość karczochów, kolejne obrane warzywa umieszczamy w zimnej wodzie z dużą ilością soku z cytryny. To uchroni je przed utratą koloru.

Jak wykorzystać karczochy w kuchni? Oto kilka przepisów Jak wykorzystać karczochy w kuchni? Oto kilka przepisów Fot. Shutterstock

Klasyczny karczoch gotowany na parze

  1. Do wysokiego garnka wlewamy wodę na wysokość ok. 3 cm. Wkładamy do środka specjalne sitko do gotowania na parze. Całość przykrywamy i czekamy, aż woda zacznie wrzeć.
  2. Karczocha umieszczamy łodygą do góry.
  3. Warzywo przykrywamy pokrywką i gotujemy przez 20-40 minut, w zależności od wielkości. Możemy sprawdzić, czy karczoch jest gotowy poprzez wbicie noża w środek łodygi. Jeśli wchodzi gładko, wyjmujemy go z garnka.
  4. Z tak przygotowanego karczocha wyciągamy płatki, ich jasne końce zanurzamy w maśle czosnkowym, sosie holenderskim lub winegrecie i zeskrobujemy zębami miąższ z ok. połowy płatka.
Jak wykorzystać karczochy w kuchni? Oto kilka przepisów Jak wykorzystać karczochy w kuchni? Oto kilka przepisów Fot. Shutterstock

Karczoch nadziewany tymiankowym serkiem

Składniki:

  • 2 karczochy
  • 200 g serka ricotta (ilość uzależniona jest od wielkości karczocha)
  • 2 łyżki suszonych lub świeżych listków tymianku
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • sól, pieprz
  1. W misce łączymy ricottę, wyciśnięty przez praskę czosnek, tymianek, sól i pieprz.
  2. Karczochy przygotowujemy zgodnie ze wskazówkami powyżej, jednak płatki ścinamy po skosie nieco bardziej. Przekrawamy warzywa wzdłuż na pół i wydrążamy środkową część wraz z włochatą warstwą. Uważamy jednak, by nie uszkodzić serca.
  3. W powstałe otwory wkładamy farsz.
  4. Połówki karczochów układamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia, stroną z farszem do góry. Pieczemy przez ok. 20-30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Jak wykorzystać karczochy w kuchni? Oto kilka przepisów Jak wykorzystać karczochy w kuchni? Oto kilka przepisów Fot. Shutterstock

Makaron z karczochem i boczkiem

Składniki:

  • 1 duży karczoch
  • 300 g makaronu o dowolnym kształcie
  • 100 g boczku lub szynki
  • łyżka startego parmezanu
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  1. Karczocha gotujemy na parze lub pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
  2. Makaron gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  3. Boczek lub szynkę kroimy drobno i obsmażamy na patelni do momentu, aż się porządnie zarumieni.
  4. Gotowy makaron odcedzamy i przekładamy do mięsa. Mieszamy, aby składniki się połączyły, po czym przekładamy na talerze.
  5. Na wierzchu układamy płatki i pokrojone serce karczocha. Pamiętajmy, by wcześniej pozbyć się włochatej warstwy chroniącej serce.
  6. Całość posypujemy parmezanem, doprawiamy solą i pieprzem. Możemy też polać odrobiną oliwy z oliwek.

Zobacz również:

Pizza z karczochami

Jak gotować szparagi? Przepis na przygotowanie pysznych szparagów

Jak zrobić sos winegret? Podpowiadamy, wam jak przygotować uniwersalny sos do sałatek [PRZEPIS]

Więcej o: