7 cudów Polski- czyli najlepsze przepisy na dania z kurkami

Kurki - takie malutkie grzyby, a za to jakie cudowne! Teraz rosną w całej Polsce, więc aż żal nie skorzystać z tak fantastycznej okazji by wykorzystać je w kuchni. Oto nasze przepisy na dania z kurkami. Uwaga - u nas dowiesz się także, jak umyć kurki.
Wrzątek i sól pomogą szybko oczyścić kurki. Jak to działa? Wrzątek i sól pomogą szybko oczyścić kurki. Jak to działa? Fot. Shutterstock/JoannaTkaczuk

O czym należy pamiętać w przepisach z kurkami?

Jak umyć kurki?

Jak umyć kurki? Niby oczywiste, a jednak nie każdy wie, jak zrobić to naprawdę dobrze. Same grzyby są bowiem nieduże i delikatne, a piasku, który dostał się pomiędzy blaszki, nie tak łatwo się pozbyć.

Są jednak sposoby na czyszczenie kurek, które się sprawdzają. Pierwszy z nich polega na wrzuceniu grzybów (po wstępnym oczyszczeniu, np. odcięciu brudnych końcówek czy zdrapaniu igiełek z kapeluszy) do dużej miski wypełnionej zimną wodą. Wystarczy zamieszać, odczekać, aż piasek opadnie na dno, a następnie wyjąć czyste grzyby.

Drugi sposób czyszczenia kurek wymaga użycia wrzątku (lub bardzo gorącej wody) oraz soli. Sprawdzi się najbardziej wtedy, kiedy mamy sporą ilość grzybów do przebrania. Metoda ta działa w dwojaki sposób. Wrzątek sprawia, że z grzybków wydobywa się niewielka ilość śliskiej substancji - dokładnie takiej, jak podczas marynowania. Dzięki temu procesowi piasek i inne zanieczyszczenia są przez nią wypychane i wymywane.

Z kolei sól wpływa na zmniejszenie napięcia powierzchniowego wody, dzięki któremu drobinki, które wydostaną się z grzybów, toną. Dlatego zanieczyszczenia, które wydobyły się z kurek, nie będą dryfować wraz z grzybami, tylko osiądą na dnie pojemnika. Więcej o tej metodzie czyszczenia kurek znajdziecie w artykule: Jak oczyścić kurki? Wystarczą wrzątek i sól)

Omlet z kurkami Omlet z kurkami Autorstwa A. Zhuravleva/Shutterstock

Omlet z kurkami

Zarówno omlet z kurkami, jak i jajecznica z kurkami to idealne rozwiązania dla każdego fana pożywnych śniadań. Kurki dodadzą leśnego aromatu tej dobrze znanej potrawie.

Omlet z kurkami - składniki:

  • garść świeżych pokrojonych kurek
  • 3 jajka
  • około 30 ml mleka
  • 3 łyżki masła 
  • jeden ząbek czosnku
  • 1 cebula dymka (opcjonalnie)
  • kilka szczypt posiekanego koperku
  • szczypta soli

Omlet z kurkami - sposób przygotowania:

  1. Do miski wbij jajka, dodaj mleko i szczyptę soli, a następnie ubijaj trzepaczką do ich dokładnego połączenia
  2. Oczyszczone kurki pokrój na kawałki, posiekaj cebulę. Wszystko razem podsmaż na  patelni z jedną łyżką masła. Zdejmij na oddzielny talerz.
  3. Resztę masła rozpuść na patelni, wlej jajka. Omlet smaż na średnim ogniu. Po 30 sekundach wymieszaj delikatnie szpatułką środek omletu i jeszcze raz rozprowadź masę. Dodaj kurki i cebulę.
  4. Po 4-5 minutach masa zacznie się ścinać. Dodaj jeszcze koperek. Ewentualnie dopraw do smaku

Kluski kładzione z sosem kurkowym

Kluski kładzione kojarzą się z babcinymi wyrobami? Połącz je z naszym sosem kurkowym, a wyjdzie miedzy epokowa potrawa do której będziesz wracać.

Kluski kładzione z sosem kurkowym - składniki:

Składniki na kluski:

  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki wody
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • sól 

Składniki na sos kurkowy:

  • 200 g kurek (oczyszczonych)
  • 1 szalotka
  • 2 łyżki oleju
  • 1/3 szklanki śmietanki 30 proc.
  • 2 łyżki posiekanego koperku

Dodatkowo:

  • olej lub masło do natłuszczenia łyżki

Pizza z kurkami Pizza z kurkami fot. Shutterstock/ Autorstwa zi3000

Pizza z kurkami

Pizza? Nie ma osoby, która jej nie lubi. Natomiast pizza z kurkami to ewenement tego sezonu. Sprawdź koniecznie, może tobie też zasmakuje.

Pizza z kurkami - składniki:

Składniki na ciasto:

  • mąka pszenna 200 g
  • sól 1/2 łyżeczki
  • drożdże 10 g
  • olej 2 łyżki

Składniki na farsz:

  • 300 g kurek
  • 2 łyżki pasty pomidorowej
  • duży pomidor
  • świeże listki bazylii
  • tymianek
  • oregano
  • 100 g startego żółtego sera
  • 2 łyżki masła.

Pizza z kurkami - sposób przygotowania:

Ciasto: 

  1. Drożdże rozpuść w 40 ml letniej wody, dodaj łyżeczkę mąki, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Resztę mąki przesyp na stolnicę, dodaj wyrośnięte drożdże, sól, oraz oliwę z oliwek. Dodaj ok. 100 ml zimnej wody i wyrabiaj gładkie, elastyczne ciasto
  3. Przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny, by podwoiło swą objętość.

Farsz: 

  1. Oczyszczone grzyby przekrój na pół, jeżeli są większe to na cztery części. Poduś na maśle ok. 15 min na małym ogniu.
  2. Ciasto rozwałkuj i wylep nim dno formy na pizzę. Posmaruj pastą z pomidorów.
  3. Rozłóż równomiernie grzyby.
  4. Ułóż plasterki pomidora i listki bazylii. Oprósz tymiankiem i oregano, posyp startym serem.
  5. Piecz ok. 20 min w temp. 200 st.

Bułki z kurkami

Klasyczne kajzerki na śniadanie ci się przejadły? Nic straconego. Wychodzimy naprzeciw z naszymi bułkami z kurkami. Sprawdzą się na śniadanie oraz jako przekąska.

Bułki z kurkami - składniki:

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej, tortowej
  • 50 g mleka w proszku
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 200 ml ciepłej wody

Składniki na farsz kurkowy:

  • 300 g kurek (oczyszczonych)
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Dodatkowo:

  • 1 jajko do posmarowania bułek
  • sezam do posypania

Makaron z kurkami Makaron z kurkami Autorstwa zi3000/Shutterstock

Makaron z kozim serem i bazylią

Makaron z kozim serem, bazylią i kurkami to coś, czego musisz spróbować. Delikatne kurki w towarzystwie sera sprawią, że poczujesz się jak na łonie natury.

Makaron z kozim serem i bazylią - składniki: 

  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
  • 1 łyżka masła
  • 400 g kurek, opłukanych i oczyszczonych
  • 2 ząbki czosnku, pokrojone na cienkie plasterki
  • szczypta soli morskiej
  • 200 g makaronu
  • 4 łyżki oliwy z oliwek + dodatkowo do serwowania
  • filiżanka pokruszonego sera koziego 
  • 2 szczypty liści bazylii
  • 1/2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu

Opcjonalnie: 

  • 50 g świeżo tartego parmezanu

Makaron z kozim serem i bazylią - sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
  2. Na patelnię wlej oliwę, dodaj masło, roztop. Dodaj oczyszczone wcześniej kurki, jeżeli są duże przekrój je na pół. Do tego dodaj czosnek i sól. Smaż na malutkim ogniu przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Gdyby na patelni z kurkami nie pojawiła się odrobina sosu, można wlać 2-3 łyżki wody z gotującego się makaronu lub taką samą ilość białego wina
  3. Do kurek wlej oliwę z oliwek, wymieszaj. Trzymając patelnię na małym ogniu, włóż do niej odcedzony makaron i wymieszaj. Zdejmij z ognia, a na gorący makaron posyp pokruszony ser kozi.
  4. Makaron wyłóż do głębszych talerzy, posyp bazylią, dopraw świeżo zmielonym pieprzem oraz ewentualnie solą morską. Podawaj z dodatkową oliwą do smaku.

Lasagne z cukinią i kurkami

Przepis na lasagne z cukinią i kurkami to totalny must cook! Spróbuj naszej polsko-włoskiej kompozycji.

Lasagne z cukinią i kurkami - składniki:

  • spora łyżka klarowanego masła
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g oczyszczonych kurek
  • 50 g mąki
  • 200 ml mleka
  • sól, pieprz
  • łyżeczka oregano
  • łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 2 cukinie
  • 200 g ricotty
  • 100 g mozzarelli
  • garść startego parmezanu
  • natka pietruszki
Więcej o:
Copyright © Agora SA