Gęste jesienne zupy, które na pewno rozgrzeją was w chłodne dni [PIĘĆ PRZEPISÓW]

Zupa krem z batata i marchewki
Gęsta zupa z batata i marchewki to świetna propozycja dla głodnych i wyziębionych. Takie danie jest bardzo sycące, proste w przygotowaniu, a do tego naprawdę pyszne. Przepis zakłada użycie jedynie kilku składników, więc nawet ci, którzy w kuchni gotują jedynie wodę na herbatę, z pewnością sobie poradzą.
Składniki:
- batat
- 2 marchewki
- cebulka dymka
- 3 łyżki czerwonej soczewicy
- sok z cytryny
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Warzywa obieramy i kroimy w kosteczkę.
- Na odrobinie oliwy z oliwek przesmażamy cebulkę.
- Dodajemy batata oraz marchewki i zalewamy wodą.
- Po kilku minutach dodajemy soczewicę i gotujemy do miękkości. Pod koniec przyprawiamy i dodajemy sok z cytryny. Następnie blendujemy całość na gładki krem. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Poniższe wideo pokazuje, jak zrobić pyszną zupę z batata i marchewki krok po kroku:

Zupa z dyni z imbirem
Dynia to bezsprzecznie królowa jesieni. Chętnie dodaje się ją do makaronów, potrawek, sałatek, a nawet do kawy (zobacz: Dyniowe latte na poskromienie złośnika). Często wykorzystuje się ją także do zup. Nic w tym dziwnego, bo jest i zdrowa, i pyszna. W naszej wersji z imbirem i innymi przyprawami korzennymi to prawdziwie rozgrzewająca bomba. Przygotujcie listę zakupów.
Składniki:
- około 800 g upieczonej dyni (lub hokkaido, którą wystarczy ugotować)
- 1 l wywaru warzywnego lub drobiowego (na przykład tego domowej roboty)
- 2 średnie ziemniaki
- 1 cebula
- 1 marchewka
- kawałek imbiru (ok. 2 cm)
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- sól i pieprz do smaku
- oliwa
Sposób przygotowania:
- Imbir ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach, a czosnek wyciskamy w wyciskarce.
Cebulę, marchewkę i ziemniaki kroimy w kostkę. - Na dnie garnka rozgrzewamy odrobinę oliwy i wrzucamy starty imbir i rozdrobniony czosnek. Mieszamy i zalewamy dwiema łyżkami mleka kokosowego.
- Dodajemy cebulę i podlewamy kolejną porcją oliwy, podsmażamy.
- Następnie dodajemy ziemniaki, cebulę i marchewkę, a całość zalewamy bulionem. Dodajemy także pokrojoną w kostkę dynię.
- Zupę przykrywamy pokrywką i gotujemy, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
- Po tym czasie wlewamy pozostałą ilość mleka kokosowego, dodajemy kurkumę, cynamon, słodką paprykę i kmin rzymski. Wszystko dokładnie mieszamy.
- Przy pomocy blendera ręcznego blendujemy zupę na gładki krem. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Więcej wskazówek o tym, jak zabrać się za przygotowywanie tej zupy znajdziecie w osobnym artykule: Zupa z dyni z imbirem - pyszne i aromatyczne danie nie tylko na jesień.

Zupa warzywna z soczewicą i kaszą bulgur
Zupa warzywna to klasyk wśród pierwszych dań serwowanych w polskich kuchniach. Nasza propozycja dość mocno różni się od tej babcinej, ale wcale nie zamierzamy konkurować. Po prostu spróbujcie tej zupy, a z pewnością znajdzie swoje miejsce w waszym jadłospisie obok klasycznej jarzynówki.
Składniki:
- 1,5 l bulionu
- puszka lub 3 świeże pomidory
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- marchewka
- 1/2 szklanki soczewicy czerwonej lub zielonej
- 1/2 szklanki kaszy bulgur
- 1/3 łyżeczki chilli w proszku
- łyżeczka słodkiej papryki
- szczypta mielonego kminku
- 1 łyżka oleju
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania:
- Bulion zagotowujemy.
- Cebulę i czosnek drobno siekamy, a marchewkę drobno kroimy lub ścieramy na tarce. Świeże pomidory kroimy w kostkę.
- W garnku rozgrzewamy olej, po czym wrzucamy cebulę. Gdy się zeszkli dokładamy czosnek i smażymy razem przez kilka sekund, po czym dodajemy pomidory i marchewkę.
- Soczewicę i kaszę bulgur opłukujemy na sicie pod bieżącą wodą. Wsypujemy do garnka i mieszamy. Po dwóch minutach wlewamy gorący bulion i doprawiamy chilli, słodką papryką, kminkiem, solą i pieprzem.
- Zupę gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 20-30 minut. Na sam koniec dodajemy natkę pietruszki.
Z soczewicy można zrobić także inne pyszne dania. Zobaczcie, jak łatwo przygotowuje się sałatkę z batatów i soczewicy czy wegetariański pasztet.

Kapuśniak z białej kapusty
Gęsty kapuśniak to obowiązkowa zupa na chłodne wieczory. Jest bardzo sycący, więc nawet niewielka ilość wystarczy dla wszystkich domowników. To rozgrzewająca propozycja, która w dodatku jest bardzo zdrowa. Jej przygotowanie zajmuje trochę czasu, ale wierzcie nam - warto!
Składniki:
- 1/2 główki białej kapusty
- 1 i 1/2 l wody
- 500 g żeberek wieprzowych
- 1 marchewka średniej wielkości
- 1 pietruszka
- 1/3 selera
- 1 niewielki por (biała i jasnozielona część)
- 1 cebula
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 3 ziemniaki średniej wielkości
- 1 łyżka liści majeranku (świeżych lub suszonych)
- 1/2 łyżeczki kminku
- sól i pieprz do smaku
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki posiekanego koperku
Opcjonalnie:
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
Sposób przygotowania:
- Kapustę drobno szatkujemy, oprószamy solą i mieszamy. Odstawiamy, by puściła soki.
- Do garnka wkładamy żeberka, liście laurowe i ziele angielskie, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu przez pół godziny od momentu wrzenia. Co jakiś czas odszumowujemy wywar z mętnej piany.
- W międzyczasie obieramy marchewkę, pietruszkę, cebulę i selera, a pora myjemy. Warzywa przekrawamy na mniejsze kawałki, a cebulę opalamy nad palnikiem, w piekarniku lub na patelni. Włoszczyznę wrzucamy do wywaru. Całość gotujemy przez około 30 minut.
- Wyciągamy warzywa i mięso. Można je drobniej pokroić i włożyć z powrotem do zupy albo przygotować pyszną sałatkę jarzynową lub pasztet.
- Obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę, po czym dorzucamy je do wywaru wraz z kapustą (z zalewą). Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i kminkiem. Na tym etapie można też dodać koncentrat pomidorowy, jeśli go używamy. Całość gotujemy do momentu, aż ziemniaki zmiękną, czyli przez około 15 minut.
- W międzyczasie w osobnym rondelku na średnim ogniu rozpuszczamy masło i wsypujemy mąkę. Cały czas mieszamy, by uniknąć przypalenia. Smażymy przez 1-2 minuty, aż zasmażka się lekko zarumieni, po czym przelewamy ją do kapuśniaku i mieszamy.
- Na koniec dodajemy świeży koperek i gotowe.

Meksykańska zupa pomidorowa z fasolą
Choć Meksykanom nie potrzeba rozgrzewających zup, mają kilka takich pozycji, które możemy wykorzystać jesienią we własnych kuchniach. Gównie za sprawą przypraw. Zupa pomidorowa z fasolą w kilka chwil zapełni głodne brzuchy i rozgrzeje wyziębione ciała. Oto, jak ją przygotować.
Składniki:
- 1,5 l bulionu
- cebula
- puszka lub 3 świeże pomidory
- czubata łyżka koncentratu pomidorowego
- puszka lub szklanka ugotowanej białej fasoli
- 1/3 łyżeczki płatków lub proszku chilli
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
- sól i pieprz do smaku
- łyżka oleju
- 2 łyżki posiekanych liści kolendry
Sposób przygotowania:
- Cebulę drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy olej, po czym wrzucamy cebulę i smażymy, aż się zeszkli.
- Świeże pomidory kroimy i dodajemy do cebuli. Jeśli zaś używamy tych w puszce, po prostu przelewamy je do garnka.
- Fasolę odsączamy z zalewy i również umieszczamy w garnku.
- Całość doprawiamy przyprawami, mieszamy i gotujemy przez kilka chwil, aż pomidory zmiękną.
- Do garnka wlewamy gorący bulion. Zupę gotujemy na niewielkim ogniu przez 2 minuty, po czym przelewamy do talerzy. Wierzch posypujemy liśćmi kolendry. Można też dodać tarty ser lub wędzony twaróg.
Zobacz również: