Gęsta zupa z batata i marchewki to świetna propozycja dla głodnych i wyziębionych. Takie danie jest bardzo sycące, proste w przygotowaniu, a do tego naprawdę pyszne. Przepis zakłada użycie jedynie kilku składników, więc nawet ci, którzy w kuchni gotują jedynie wodę na herbatę, z pewnością sobie poradzą.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Dynia to bezsprzecznie królowa jesieni. Chętnie dodaje się ją do makaronów, potrawek, sałatek, a nawet do kawy (zobacz: Dyniowe latte na poskromienie złośnika). Często wykorzystuje się ją także do zup. Nic w tym dziwnego, bo jest i zdrowa, i pyszna. W naszej wersji z imbirem i innymi przyprawami korzennymi to prawdziwie rozgrzewająca bomba. Przygotujcie listę zakupów.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Więcej wskazówek o tym, jak zabrać się za przygotowywanie tej zupy znajdziecie w osobnym artykule: Zupa z dyni z imbirem - pyszne i aromatyczne danie nie tylko na jesień.
Zupa warzywna to klasyk wśród pierwszych dań serwowanych w polskich kuchniach. Nasza propozycja dość mocno różni się od tej babcinej, ale wcale nie zamierzamy konkurować. Po prostu spróbujcie tej zupy, a z pewnością znajdzie swoje miejsce w waszym jadłospisie obok klasycznej jarzynówki.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Z soczewicy można zrobić także inne pyszne dania. Zobaczcie, jak łatwo przygotowuje się sałatkę z batatów i soczewicy czy wegetariański pasztet.
Gęsty kapuśniak to obowiązkowa zupa na chłodne wieczory. Jest bardzo sycący, więc nawet niewielka ilość wystarczy dla wszystkich domowników. To rozgrzewająca propozycja, która w dodatku jest bardzo zdrowa. Jej przygotowanie zajmuje trochę czasu, ale wierzcie nam - warto!
Składniki:
Opcjonalnie:
Sposób przygotowania:
Choć Meksykanom nie potrzeba rozgrzewających zup, mają kilka takich pozycji, które możemy wykorzystać jesienią we własnych kuchniach. Gównie za sprawą przypraw. Zupa pomidorowa z fasolą w kilka chwil zapełni głodne brzuchy i rozgrzeje wyziębione ciała. Oto, jak ją przygotować.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Zobacz również: