Zostały ci ziemniaki po wczorajszym obiedzie? Podpowiadamy, jak je wykorzystać [PRZEPISY]

Czasem zdarza się ugotować więcej ziemniaków, niż potrzebujemy. Nie wyrzuca się ich od razu, ale często brakuje pomysłu na ich użycie. Zalegają więc w lodówce do momentu, kiedy już nie nadają się do jedzenia. A przecież jest tyle dań, do których można je wykorzystać. Poniżej kilka propozycji.
Placki Placki Fot. Shutterstock/Brent Hofacker

Placki

Placki to szybkie i łatwe danie. Można je podawać na śniadanie, obiad i kolację, a do ciasta dodać niemal wszystkie warzywa, w tym ziemniaki ugotowane dzień wcześniej. Do takich placków ziemniaczanych można podać klasyczne dodatki jak śmietanę i szczypiorek. W podstawowej wersji placków niektórzy posypują je cukrem pudrem i jedzą jako słodką przekąskę.

Nasza propozycja to placki z ziemniaczanego puree i kilku dodatków. To świetna okazja, by zrobić porządki w lodówce i w placuszkach ukryć zalegające warzywa czy ser, który zaczyna podsychać.

Jak zrobić placki z zalegających ziemniaków?

Składniki:

  • pięć średnich, ugotowanych ziemniaków,
  • papryka (żółta, czerwona, zielona),
  • mąka pszenna,
  • mąka ziemniaczana,
  • mleko,
  • jajko,
  • camembert,
  • mielona papryka,
  • natka pietruszki,
  • sól, pieprz,
  • oliwa 

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowane ziemniaki rozgniatamy tłuczkiem.
  2. Dodajemy do nich paprykę pokrojoną w kostkę, mąkę pszenną i łyżkę mąki ziemniaczanej. Wlewamy mleko, wbijamy jedno jajko, przyprawiamy mieloną papryką, solą i pieprzem, wsypujemy posiekaną natkę pietruszki.
  3. Całość mieszamy, po czym dodajemy pokrojony ser camembert i ponownie łączymy składniki.
  4. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wykładamy placuszki uformowane z przygotowanej masy. Smażymy tak długo, aż będą rumiane. Podawaj ze śmietaną i szczypiorkiem.

Przepis pochodzi z: Drugie życie ziemniaka - placki z ziemniaczanego puree

Pączki ziemniaczane Pączki ziemniaczane Fot. Shutterstock/Tatiana Frank

Pączki

Nie, to nie pomyłka. Z ugotowanych ziemniaków można zrobić pyszne, słodkie pączki. W dodatku nie wywołują wyrzutów sumienia, bo to przecież recykling - lepiej zjeść i spalić kalorie, niż wyrzucać ziemniaki, prawda? Jak zabrać się za przygotowanie pączków z ugotowanych ziemniaków? Przepis, choć dość długi, jest naprawdę prosty.

Pączki z ziemniaków - przepis:

Składniki:

  • 200 g ugotowanych i utłuczonych ziemniaków (nie powinny być bardzo kleiste i żółte, najlepsze są mączyste),
  • 1/2 kg mąki pszennej (warto użyć tej specjalnej do pączków - jest bardzo delikatna i lekka, dzięki czemu pączki też takie będą),
  • 80 g roztopionego masła,
  • 50 ml mleka,
  • siedem gramów drożdży instant lub 25 drożdży świeżych,
  • trzy duże jajka (w temperaturze pokojowej),
  • ok. 60 g drobnego cukru (można dać nieco mniej lub więcej, w zależności od tego, jak bardzo słodkie pączki lubimy i jak słodkie będzie nadzienie),
  • laska wanilii (w oryginale: skórka starta z pomarańczy lub cytryny),
  • łyżka wódki lub ekstraktu waniliowego domowej roboty

Dodatkowo:

  • tłuszcz do smażenia (najlepiej olej rzepakowy lub smalec),
  • cukier puder do oprószenia,
  • dowolny farsz do nadziewania pączków (u nas konfitura wiśniowa)

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiewamy i odstawiamy.
  2. Masło mieszamy z mlekiem i ziarenkami z laski wanilii lub skórką startą z owoców cytrusowych (laskę bez nasionek możemy na przykład włożyć do pojemnika z cukrem, dzięki czemu uzyskamy domowy cukier waniliowy).
  3. Do ciepłego (ale nie gorącego płynu) dodajemy świeże drożdże i pół łyżeczki cukru (drożdże instant możemy po prostu od razu wymieszać z mąką). Mieszamy i czekamy, aż się roztopią, a następnie dodajemy dwie łyżki mąki, ponownie mieszamy i czekamy, aż zaczyn zacznie rosnąć (to powinno zająć około 10-15 minut).
  4. Zaczyn, ziemniaki, jajka, cukier, wódkę i mąkę wyrabiamy na gładkie ciasto lub miksujemy za pomocą miksera z końcówką w kształcie haka. Uwaga: ciasto na pączki jest nieco luźniejsze od zwykłego ciasta drożdżowego. To normalne, nie dodajemy mąki. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na około półtorej godziny.
  5. Po tym czasie z ciasta formujemy pączki o wadze ok. 50 g. Możemy nadziewać je dowolnym nadzieniem, ale można zostawić je bez dodatków lub nadziać już po usmażeniu.
  6. Uformowane w kulkę pączki lekko spłaszczamy i układamy na wysypanej mąką stolnicy pod przykryciem (np. z czystej ściereczki). Powinny pod nią leżeć przez ok. 25-30 minut, aż nieco urosną.
  7. W tym czasie w sporym garnku rozgrzewamy olej (powinno go być na tyle dużo, żeby pączki nie dotykały dna, tylko unosiły się swobodnie). Jeśli nie mamy termometru kuchennego, do gorącego oleju wrzucamy kawałek chleba. Jeśli zarumieni się w ciągu mniej więcej minuty, temperatura tłuszczu jest idealna.
  8. Pączki smażymy z obu stron, aż będą złociste. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych lub kratce.
  9. Kiedy ostygną, możemy oprószyć je cukrem pudrem.

Przepis pochodzi z: Zostały ci ziemniaki z obiadu? Zrób z nich doskonałe i długo świeże... pączki. Testujemy przepis

Kąski serowo-ziemniaczane Kąski serowo-ziemniaczane Fot. Shutterstock/Food Via Lenses

Kąski serowo-ziemniaczane

Przekąski w formie smażonych krokiecików zrobionych z sera i ziemniaków nie należą do najbardziej dietetycznych propozycji na imprezę. Z pewnością jednak są pyszne i wzbudzą zachwyt waszych gości. Do środka można dodać ulubione przyprawy i rodzaje sera. Ten rodzaj przekąski sprawdzi się również z innymi ugotowanymi warzywami, na przykład z brokułami albo kalafiorem.

Kąski serowo-ziemniaczane - przepis

Składniki:

  • kilogram ugotowanych ziemniaków,
  • łyżka soli,
  • 100 g tartej mozzarelli,
  • 100 g tartego cheddara,
  • 100 g tartego parmezanu,
  • mały pęczek natki pietruszki,
  • szklanka mąki pszennej,
  • szklanka bułki tartej,
  • trzy jajka,
  • sól,
  • pieprz

Dodatkowo:

  • olej do głębokiego smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy wszystkie rodzaje tartego sera oraz drobno posiekaną natkę pietruszki i dokładnie mieszamy.
  2. Doprawiamy masę ziemniaczaną solą oraz pieprzem i formujemy z niej niewielkie okrągłe krokiety.
  3. Mąkę, bułkę tartą oraz jajka umieszczamy w osobnych miskach. Krokiety ziemniaczane panierujemy kolejno w mące, roztrzepanych jajkach oraz bułce tartej i wrzucamy na rozgrzany, głęboki olej.
  4. Smażymy przez około dwie-trzy minuty, aż krokiety nabiorą złotobrązowego koloru. Gotowe kąski odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i od razu podajemy.

Wskazówka: Jeśli planujecie podać takie krokieciki na imprezie, jeszcze surowe można przygotować wcześniej, a tuż przed przybyciem gości wrzucić na olej. 

Przepis pochodzi z: Krokiety serowo-ziemniaczane

Kopytka Kopytka Fot. Shutterstock/Justyna Troc

Kluski

Kluski to zawsze dobra propozycja na posiłek. Robi się je szybko i można podawać zarówno na słono, jak i na słodko. Z ugotowanych ziemniaków przygotowuje się chociażby kluski śląskie, pyzy czy szare kluski. Doskonałym pomysłem na wykorzystanie ich są także włoskie gnocchi lub polska odpowiedź na to danie - kopytka. Jak je zrobić i z czym podawać?

Jak zrobić kopytka?

Składniki

  • kilogram ugotowanych ziemniaków,
  • dwie szklanki mąki pszennej,
  • dwa jajka,
  • odrobina wody,
  • szczypta soli,
  • szczypta cukru

Kopytka - przygotowanie:

  1. Ugotowane ziemniaki rozgniatamy tłuczkiem lub przeciskamy przez praskę. Dodajemy mąkę, sól, cukier i zagniatamy elastyczne ciasto. Jeśli będzie za ciężkie, dodajemy odrobinę wody.
  2. Ciasto dzielimy na części i każdą z nich rozwałkowujemy na długi, wąski pasek o średnicy około dwóch centymetrów. Tniemy go ukośnie co dwa-trzy centymetry.
  3. W garnku zagotowujemy wodę. Wrzucamy kopytka porcjami i gotujemy przez kilka minut, aż wypłyną na powierzchnię. Wtedy zbieramy je, używając łyżki cedzakowej. 

Przepis pochodzi z: Kopytka - przepis na udany obiad. Jak je zrobić? Wyjaśniamy

Z czym podawać kopytka?

Klasyczne kopytka można podawać i na słodko, i na słono. Świetnie smakują na przykład ze śmietaną, cukrem i cynamonem. Dobrym pomysłem jest też kleks z konfitury oraz gałką lodów śmietankowych. Jeśli wolicie wersję wytrawną, kopytka będą idealnie smakować z niemal każdym sosem. Polecamy sos borowikowy, serowy lub szpinakowy.

Gniazdka ziemniaczane Gniazdka ziemniaczane haps

Imprezowe gniazdka

O ile kluski czy placki podaje się zwykle na obiad lub podwieczorek, o tyle ziemniaczane gniazdka idealnie nadają się do zaserwowania gościom podczas imprezy. Są niewielkie, akurat do ręki i naprawdę znakomite w swej prostocie. Do środka można dodać ulubione składniki i za każdym razem przyrządzać je w nieco innej wersji. Jak je przygotować?

Ziemniaczane gniazdka - przepis

Składniki:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków,
  • jajko,
  • trzy łyżki drobno posiekanej natki pietruszki,
  • 50 g tartego parmezanu,
  • 50 g miękkiego masła,
  • 100 g suszonej szynki w plastrach,
  • camembert

Dodatkowo:

  • rękaw cukierniczy,
  • tylka w kształcie gwiazdki

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajko, natkę pietruszki, starty parmezan oraz masło i dokładnie mieszamy.
  2. Przekładamy masę ziemniaczaną do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki.
  3. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formujemy gniazdka z masy ziemniaczanej. Do środka wkładamy kawałki szynki oraz sera.
  4. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Pieczemy około 15 minut, aż ziemniaczane gniazdka delikatnie się zrumienią.

Przepis pochodzi z: Ziemniaczane gniazdka

Zobacz również:

Więcej o:
Copyright © Agora SA