Zupy na bazie warzyw strączkowych są wyjątkowo sycące. Fasola jest uwielbiana przez wielu domowych kucharzy, ponieważ łatwo ją dostać, jest tania i nawet niewielką porcją można nakarmić sporo głodnych brzuchów. Nasza propozycja na pierwsze danie to klasyczna fasolówka.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Wskazówka 1: Do zupy warto dodać także szczyptę kminku. Dzięki niemu danie będzie łatwiej strawne.
Wskazówka 2: Zamiast przygotowywania wywaru od podstaw, można wesprzeć się gotową kostką rosołową (najlepiej domowej roboty).
Przepis pochodzi z: Zupa fasolowa - aromatyczna i sycąca.
Polacy uwielbiają ziemniaki. Można z nich wyczarować naprawdę sporo dań - od frytek, przez sałatki, po zapiekanki. Nasza propozycja to zapiekanka ziemniaczana z mięsem. Porcja jest duża, a posiłek bardzo sycący i, przede wszystkim, tani.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Przepis pochodzi z: Ulubione warzywo na polskich stołach. Kilka prostych przepisów na wyjątkowe dania z ziemniaków.
Zobaczcie nasze myki na obieranie ziemniaków i czosnku. Nie potrzeba noża ani obieraczki!
To klasyk wśród dań z makaronem. Jednak często przygotowuje się go z dodatkiem gotowego sosu ze słoika lub z torebki. A szkoda, bo od podstaw robi się go bardzo łatwo. Jest też dużo lepszy i wiadomo, co jest w środku. Oto prosty przepis.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Jeśli z wczorajszego obiadu zostało wam ziemniaków, przygotujcie kopytka. Ale nie w takiej formie, jaką wszyscy znają. Oto rolada wypełniona farszem pieczarkowym. Prosta, smaczna i sycąca. Jak ją zrobić?
Składniki:
Na ciasto:
Na farsz:
Dodatkowo:
Sposób przygotowania:
Wskazówka: Plastry rolady możemy podawać z różnymi sosami, na przykład pieczeniowym lub pomidorowym.
Przepis pochodzi z: Rolada z ciasta na kopytka [HAPS VEGE].
Choćbyśmy najedli się 'pod korek', po obiedzie często nabieramy ochoty na coś słodkiego. Nasza propozycja ciasteczek należy do grona szybkich i tanich przepisów na deser. W dodatku wymaga użycia jedynie trzech składników.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Zobacz również: