Karp po żydowsku to klasyk na wigilijnych stołach. Charakterystyczne dla niego jest towarzystwo na talerzu, bowiem podaje się go na słodko wraz z rodzynkami i, niekiedy, migdałami. Jak się zabrać za tę potrawę?
Składniki:
Przepis pochodzi z: Karp po żydowsku - ryba na słodko na świąteczny stół w dwóch klasycznych odsłonach [PRZEPISY]
Jeśli nie jesteście fanami klasycznego podania śledzi, ten przepis się wam spodoba. Wystarczy zamienić w nim marynowane ryby na takie smażone w panierce. Można powiedzieć, że to połowiczny fish and chips, tylko że bez frytek. Zamiast nich galareta i kromka świeżego pieczywa.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Do tego przepisu można dodać ulubione dodatki. Świetnie pasować będzie ugotowane jajko, groszek konserwowy, korniszony albo marynowana papryka.
Poczuliście świąteczny klimat? Zobaczcie, jak zrobić piękny wieniec, który ozdoby wasze wnętrza i drzwi.
Gefilte fisz to danie kuchni żydowskiej. W Polsce nazywa się tak karpia po żydowsku, czyli faszerowaną rybę zatopioną w galarecie na bazie wywaru rybnego oraz rodzynek i migdałów. W innych krajach gefilte fisz pojawia się w postaci pulpecików z mielonego mięsa ryb w galarecie. Zobaczcie, jak zrobić tę drugą wersję.
Składniki:
Bulion na czerwono to wersja regionalna, robiona na czerwonym winie. Używa się jej do dań takich jak francuski gulasz matelote.
W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju, podsmażamy 500 g szkieletów z głowami (najlepiej ryb słodkowodnych), 2-3 posiekane cebule, 350 g marchewek pokrojonych w kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem, smażymy trzy minuty. Wlewamy litr wytrawnego czerwonego wina i litr wody, dodajemy dwa liście laurowe, kilka gałązek natki, gałązkę tymianku. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 30-40 minut. Cedzimy.
Przepis pochodzi z: Gefilte fisz
Pstrąg w galarecie to świetna propozycja dla tych, którzy nie przepadają za karpiem. Przygotowuje się go naprawdę łatwo i bez obaw można zaserwować go na wigilijnym stole. Jak go przygotować?
Składniki:
Sposób przygotowania:
Przepis pochodzi z: Pstrąg w galarecie
Łosoś nie jest klasyczną propozycją wigilijną, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by i on pojawił się na stole. Taka wersja ryby w galarecie spodoba się szczególnie tym, którzy nie przepadają za typowymi rybami przyrządzanymi w Polsce. Oto prosty przepis.
Składniki:
Opcjonalnie:
Sposób przygotowania:
Zobacz również: