Jamie Oliver to guru kulinariów w Wielkiej Brytanii i na całym świecie. Słynie z 'ludzkiego' podejścia do jedzenia i chętnie edukuje domowych kucharzy, między innymi poprzez swoje programy kulinarne oraz książki, które regularnie wydaje. Nic więc dziwnego, że podzielił się także przepisem na najlepsze pieczone ziemniaki. Dodał do nich czosnek i szałwię, ale to nie same dodatki robią największą robotę. Uwaga - ten przepis wymaga zamarynowania ziemniaków i odstawienia ich w marynacie na całą noc, dzięki czemu aromat przypraw doskonale je przenika.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Ewę Wachowicz znają chyba wszyscy domowi kucharze. Niegdyś zasłynęła jako Miss Polski, dziś to gwiazda tradycyjnej, polskiej kuchni. W swoich programach pokazuje proste przepisy na wyjątkowe potrawy. Należą do niech między innymi ziemniaki po szwedzku, zwane też hasselback - są pyszne zarówno solo, jak i jako dodatek do dań. Sekretem ich doskonałej konsystencji jest odpowiedni sposób nacinania powierzchni. Zobaczcie, jak łatwo je zrobić.
Składniki:
Zobacz także: Jak przechowywać warzywa, by jak najdłużej zachowały swoja świeżość. Oto kilka sprytnych myków.
Gordon Ramsay to niekwestionowany autorytet w kulinarnym świecie. Co prawda najczęściej wspomina się jego wybuchy w 'Piekielnej kuchni Gordona Ramsaya', jednak jego dorobek gastronomiczny wybiega daleko poza takie skandale. To poważany szef kuchni, restaurator, autor książek oraz prowadzący programów o tematyce kulinarnej. Poza potrawami na miarę michelinowskich restauracji, tworzy także 'zwykłe' dania, którym nadaje niesamowite walory smakowe. Poznajcie jego przepis na pieczone ziemniaki. Szef kuchni poleca dodać do nich chili i kurkumę, dzięki którym uzyskają nie tylko doskonały smak, ale i kolor.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Chyba nie ma osoby, która nie słyszała o Magdzie Gessler. Choć najbardziej słynie z prowadzenia 'Kuchennych rewolucji' i posiadania kilku restauracji, często też dzieli się swoimi przepisami na potrawy bliskie sercom wielu domowych kucharzy. Nie inaczej jest z pieczonymi ziemniakami. Muszą się w nich znaleźć czosnek i rozmaryn, które nadają ziemniakom nieziemskiego aromatu. Oto propozycja wykonania tej potrawy według przepisu restauratorki.
Składniki:
Zobacz również: