Obiad bez mięsa? Oto kilka inspiracji na dania w wersji wege [PRZEPISY]

Niezależnie od tego, czy jesteście wegetarianami, czy nie, są takie dni, gdy unika się mięsa. Mamy dla was kilka propozycji pysznych dań obiadowych, które nasycą nawet najbardziej zagorzałego mięsożercę. Wśród nich potrawy całkowicie wegetariańskie, a także z rybą.
Zupa z soczewicy Zupa z soczewicy Fot. Trybex / shutterstock.com

Zupa z soczewicy i pomidorów

Wiele osób bez zupy nie wyobraża sobie obiadu. Inni samą tę potrawę traktują jak cały posiłek. Bez względu na to, czy do której grupy należycie, ten przepis sprawdzi się idealnie i jako przystawka, i danie główne. Jest prosta w przygotowaniu, sycąca, a przede wszystkim bardzo smaczna.

Zupa z soczewicy i pomidorów - przepis

Składniki:

  • 1 średniej wielkości cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • łyżka masła
  • 50 g czerwonej soczewicy
  • puszka pomidorów
  • 2 szklanki wywaru warzywnego
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki (opcjonalnie)
  • 2 łyżki posiekanego koperku lub natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Zupa z soczewicy i pomidorów - sposób przygotowania:

  1. Soczewicę przepłukujemy w misce z zimną wodą. Zmieniamy wodę kilkukrotnie, aż przestanie mętnieć.
  2. Cebulę i czosnek siekamy drobno. 
  3. W garnku rozgrzewamy masło, wsypujemy cebulę i smażymy ją, aż zmięknie. Dodajemy czosnek i krótko razem przesmażamy. Wsypujemy soczewicę.
  4. Do garnka wlewamy pomidory w puszce. Te w całości można rozgnieść w dłoni lub w miarę gotowania rozdrobnić za pomocą szpatułki. Wsypujemy przyprawy.
  5. W międzyczasie zagotowujemy wywar i dolewamy go do zupy. Całość gotujemy, aż soczewica zmięknie. 
  6. Gotową zupę możemy zblendować na gładko lub pozostawić w klasycznej formie.
Placki z cukinii Placki z cukinii Fot. Darina Silina / shutterstock.com

Placki z cukinii z mozzarellą

Placki to zawsze świetny pomysł. Sprawdzają się o każdej porze dnia. Jeśli przyrządzacie je na obiad, warto dodać do nich coś, co na dłużej was nasyci. W wersji wegetariańskiej, świetnie sprawdzi się mozzarella lub po prostu żółty ser. 

Placki z cukinii z mozzarellą - przepis

Składniki:

  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mleka
  • 2 cukinie
  • mielona przyprawa chilli do smaku
  • oliwa lub olej roślinny
  • kulka mozzarelli

Placki z cukinii z mozzarellą - sposób przygotowania:

  1. Cukinię myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jeśli zacznie puszczać sok, odciskamy ją nad sitkiem, by pozbyć się nadmiaru wody.
  2. Do osobnej miski przesiewamy mąkę, wbijamy jajka, wlewamy mleko. Dodajemy sól, pieprz i szczyptę chili. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki.
  3. Do miski z mieszanką dodajemy przetartą cukinię, ponownie łączymy składniki.
  4. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, na średnim ogniu smażymy niewielkie placki. Na każdym z nich kładziemy kawałek mozzarelli i przykrywamy jeszcze jedną porcją ciasta z cukinią. Odwracamy na drugą stronę i smażymy na złoto.
  5. Takie placki możemy podawać z jogurtem lub kleksem śmietany. Świetnie sprawdzi się także domowy sos czosnkowy.

Przepis pochodzi z: Delikatne placki z cukinii z mozzarellą

Jeśli obawiacie się, że po smażeniu po domu rozejdzie się zapach ryby, przygotujcie zawczasu domowy odświeżacz powietrza. Przedstawiamy prosty myk.

Kotlety rybne Kotlety rybne Fot. Svetlana Verbitckaia / shutterstock.com

Kotlety rybne

Jeśli kotlety rybne wspominacie z grymasem na twarzy, ten przepis odmieni wasze uprzedzenia związane ze szkolną stołówką. Jest bardzo prosty, nie wymaga dużo pracy, a do tego kotleciki wychodzą delikatne i bardzo smaczne.

Kotlety rybne - przepis

Składniki:

  • 500 g filetów z jasnej ryby (świeżych lub mrożonych)
  • 1 jajko
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 szklanka mleka
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • sól
  • pieprz

Składniki panierki:

  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1 jajko

Dodatkowo:

  • olej do smażenia

Kotlety rybne - sposób przygotowania:

  1. Bułkę moczymy w mleku przez około 15 minut, a następnie odciskamy z nadmiaru płynu.
  2. Filety rybne umieszczamy w misie blendera i mielimy pulsacyjnie na dość drobne kawałki. Przekładamy zmieloną rybę do miski i dodajemy namoczoną bułkę, jajko, bułkę tartą oraz koperek. Doprawiamy solidnie solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy wszystkie składniki.
  3. Nabieramy w zwilżone dłonie porcje masy i formujemy z nich okrągłe kotleciki. Obtaczamy kotleciki w jajku i bułce tartej.
  4. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy kotlety z obu stron na złoty kolor.
  5. Takie kotlety doskonale smakują podane na przykład z puree ziemniaczanym i surówce z kapusty kiszonej. 

Przepis pochodzi z: Kotlety rybne [HAPS KIDS]

Zapiekanka Zapiekanka Fot. Maria Bochkova / shutterstock.com

Zapiekanka warzywna z ziemniakami

Kolejne danie to propozycja typu 'jak zrobić coś z niczego'. Można wykorzystać do niego wszystko, co zalega wam w lodówkach. Podstawa są oczywiście ziemniaki, które sprawią, że najecie się nawet niewielką porcją. Na wierzchu zaś znajduje się ser - kto oprze się takiej chrupiącej pierzynce?

Zapiekanka warzywna z ziemniakami - przepis

Składniki:

  • 6 ziemniaków
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • 300 g brokuła, cukinii, kalafiora, papryki lub innego dowolnego warzywa, które zalega w lodówce
  • 2 łyżki posiekanego rozmarynu lub tymianku
  • 150 g przecieru pomidorowego lub pomidorów w puszce
  • 150 ml słodkiej śmietanki 30 proc.
  • sól i pieprz do smaku
  • 100 g żółtego sera

Zapiekanka warzywna z ziemniakami - sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obieramy i gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie. Po ugotowaniu i lekkim przestudzeniu kroimy je w kostkę lub plastry.
  2. Cebulę kroimy w piórka, a czosnek drobno siekamy. Na rozgrzanej wraz z masłem patelni szklimy cebulę, a następnie dodajemy także czosnek i rozmaryn albo tymianek.
  3. W zależności od wybranego warzywa, również gotujemy je na półtwardo (brokuł, kalafior) lub wrzucamy na patelnię i smażymy wraz z cebulą, aż lekko zmięknie (cukinia, papryka).
  4. W osobnej miseczce mieszamy śmietankę z przecierem pomidorowym, solą i pieprzem.
  5. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  6. Warzywa układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy przygotowanym sosem i posypujemy tartym serem.
  7. Pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 30 minut.
Krokiety Krokiety Fot. Mariusz S. Jurgielewicz / shutterstock.com

Krokiety z pieczarkami

Krokiety to dość pracochłonna potrawa, ale naprawdę warta wysiłku i poświęconego czasu. W zasadzie jest prosta w przygotowaniu, ale samo zawijanie naleśników może sprawiać problem. Koniecznie sprawdźcie, jak zwijać krokiety - dzięki temu opanujecie to zadanie do perfekcji.

Krokiety z pieczarkami - przepis

Składniki na farsz:

  • 500 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • olej
  • sól
  • pieprz

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • jajko
  • 1/4 szklanki oleju
  • szklanka mąki
  • sól

Oraz:

  • 2 jajka 
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Krokiety z pieczarkami - sposób przygotowania:

  1. Przygotowujemy farsz: Pieczarki dokładnie myjemy i suszymy. Następnie kroimy drobno w kostkę lub w paski. Na patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy na nim posiekaną drobno cebulkę. Dodajemy pieczarki. Smażymy do momentu, aż pieczarki zmiękną i odparuje z nich woda. Dodajemy przyprawy.
  2. Przygotowujemy naleśniki: W misce umieszczamy wszystkie składniki i łączymy je za pomocą miksera, aby nie było grudek. Na suchej patelni (lub z dosłownie odrobiną oleju) smażymy cieniutkie naleśniki. Pierwszy nigdy nie wychodzi? W osobnym artykule wyjaśniamy, jak przerwać złą passę.
  3. Na każdy naleśnik wykładamy porcję przygotowanego wcześniej farszu z pieczarek. Zwijamy je w krokiety.
  4. Na głęboki talerz wysypujemy bułkę tartą, a do drugiego wbijamy dwa jajka i rozkłócamy je. Każdego krokieta obtaczamy kolejno w jajku i bułce.
  5. Smażymy na patelni na złoto. Krokiety świetnie smakują podane z czerwonym barszczykiem.

Przepis pochodzi z: Jak przyrządzić krokiety z pieczarkami?

Więcej o:
Copyright © Agora SA