Na kanapkę tylko szynka albo ser? Już nie! Oto pyszne pasty, które robi się w oka mgnieniu [PRZEPISY]

Czy pakujecie je na drugie śniadanie do pracy, czy serwujecie gościom w postaci zgrabnych kromek, kanapki goszczą w niemal każdym domu. Często kładzie się na nich szynkę, ser lub pomidora, czego nie krytykujemy - każda kanapka zasługuje na szacunek. Warto jednak trochę urozmaicić przekąskowe menu. Mamy kilka propozycji past, które robi się naprawdę szybko.
Smalec z fasoli Smalec z fasoli Zdjęcie ilustracyjne / shutterstock.com

Smalec z fasoli z cebulką i jabłkiem

Lubicie smalec? Smarowidło, które wam pokażemy, jest naprawdę zaskakujące. W smaku do złudzenia przypomina oryginał - serio. Jest jednak znacznie lżejszy i zdrowszy. Nasza propozycja to fasolowy odpowiednik smalcu z cebulką i jabłkiem.

Smalec z fasoli z cebulką i jabłkiem - przepis

Składniki:

  • puszka białej fasoli
  • spora cebula
  • 2 łyżki oleju
  • jabłko
  • sól i pieprz do smaku

Smalec z fasoli z cebulką i jabłkiem - sposób przygotowania:

  1. Fasolę odsączamy na sitku i przekładamy do miski. Warto zachować trochę zalewy, na wypadek, gdyby pasta wyszła zbyt sucha.
  2. Patelnię rozgrzewamy wraz z olejem. W międzyczasie cebulę kroimy w kosteczkę i wrzucamy na patelnię. Podsmażamy przez kilka minut, aż nabierze złotego koloru, po czym przekładamy ją do miski z fasolą.
  3. Jabłko obieramy, pozbywamy się gniazda nasiennego. Kroimy je w drobną kostkę lub ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do fasoli.
  4. Do miski wsypujemy również sól i pieprz. Wszystkie składniki miażdżymy widelcem lub ubijakiem do ziemniaków. Można też użyć blendera, ale pasta nie powinna mieć konsystencji jednolitej papki. Jeśli jest zbyt sucha, można dodać do niej trochę zalewy z fasoli.
Pasta z makreli Pasta z makreli Fot. Arkadiusz Fajer / shutterstock.com

Pasta z makreli i jajek

Makrela to bardzo zdrowa ryba. Niegdyś jedzono ją znacznie częściej, niż dziś. Szkoda, bo jest naprawdę bardzo smaczna. Jeśli ją lubicie, koniecznie sprawdźcie nasz przepis. Makrela was nie przekonuje? Mimo wszystko spróbujcie ją odczarować. W formie pasty smakuje naprawdę wyśmienicie.

Pasta z makreli i jajek - przepis

Składniki:

  • 1 wędzona makrela
  • 2 jajka
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 cebula
  • 2 łyżki majonezu
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Pasta z makreli i jajka - sposób przygotowania:

  1. Jajka gotujemy na twardo. 
  2. Mięso oddzielamy od skóry i ości. Staramy się, aby żadna ość nie trafiła do pasty. Rozdrabniamy i wrzucamy do miski.
  3. Ostudzone jajka obieramy ze skorupki i kroimy w drobną kostkę. To samo robimy z ogórkami kiszonymi.
  4. Cebulę siekamy na małe kawałki.
  5. Wszystkie składniki umieszczamy w misce z makrelą. Dodajemy majonez i pieprz, po czym całość mieszamy.
  6. Wędzona makrela jest dosyć słona, jeśli jednak stwierdzimy, że paście przydałoby się więcej soli, dodajmy ją.

Przepis pochodzi z: Pasta z makreli i jajek. Przepis na zdrową, rybną przekąskę

Pasta z groszku Pasta z groszku Fot. ziashusha / shutterstock.com

Pasta z zielonego groszku i fety

To smarowidło sprawdzi się doskonale szczególnie na przyjęciach. Dlaczego? Nie tylko smakuje wybornie, lecz także prezentuje się naprawdę zjawiskowo. Połóżcie ją na grzankach z bagietki, a wszyscy goście będą pytać o przepis.

Pasta z zielonego groszku i fety - przepis

Składniki:

  • 450 g mrożonego zielonego groszku
  • sok z połowy cytryny
  • 200 g sera feta
  • pieprz

Pasta z zielonego groszku i fety - sposób przygotowania:

  1. W posolonym wrzątku gotujemy groszek - przez około 15 minut, aż będzie miękki, ale nie będzie się rozpadał.
  2. Przekładamy go do misy blendera, dodajemy fetę, trochę wody z gotowania (około pół szklanki), doprawiamy pieprzem. Ostrożnie z solą - feta jest już słona. Całość blendujemy na gładką masę.

Pastę podajemy z chrupiącym pieczywem. Możemy też traktować ją jak hummus lub dip i zamaczać w niej słupki surowych warzyw lub paluchy chlebowe.

Przepis pochodzi z: Pasta z zielonego groszku i fety

Jeśli szukacie innych pomysłów na przyjęcie, koniecznie sprawdźcie poniższy filmik. Pokazujemy w nim kilka prostych myków na efektowne dodatki imprezowe.

Pasta z indyka Pasta z indyka Fot. Fascinadora / shutterstock.com

Pasta z indyka

Jeśli jesteście prawdziwymi mięsożercami i nie wyobrażacie sobie kanapki bez szynki czy pasztetu, ten przepis się wam spodoba. Wymaga naprawdę minimum pracy i czasu, a efekt - uwierzcie nam - zachwyca. 

Pasta z indyka - przepis

Składniki:

  • 300 g piersi z indyka
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • szczypta suszonego czosnku
  • łyżeczka ulubionych ziół (np. mieszanki prowansalskiej, czubrycy, tymianku lub bazylii)
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka oliwy
  • pełna łyżka majonezu (lub pół na pół majonezu z jogurtem albo śmietaną)

Pasta z indyka - sposób przygotowania:

  1. Mięso kroimy w kostkę o boku ok. 2 cm. Jeśli będzie zbyt mała, indyk szybko się wysuszy i pasta nie będzie wilgotna. Doprawiamy go papryką, czosnkiem, ziołami, solą i pieprzem. Mieszamy i odstawiamy na czas rozgrzewania patelni. Jeśli mamy więcej czasu, warto zamarynować mięso dłużej, będzie bogatsze w smaku.
  2. W międzyczasie rozgrzewamy patelnię wraz z łyżką oliwy. Wkładamy na środek mięso i smażymy. Raz na jakiś czas mieszamy, by równomiernie się ścięło. Nie należy przesadzać z długością smażenia, indykowi wystarczy dosłownie kilka minut.
  3. Zdejmujemy mięso z patelni, pozostawiamy do ostudzenia, po czym rozdrabniamy je za pomocą blendera, malaksera lub siekamy nożem. Dodajemy majonez i doprawiamy, jeśli jest taka potrzeba. Całość mieszamy.
pasta z suszonych pomidorów pasta z suszonych pomidorów Fot. MariaKovaleva / shutterstock.com

Pasta z suszonych pomidorów

To kolejne smarowidło, które prezentuje się naprawdę efektownie, a smakuje jeszcze lepiej. Przygotujecie je w zaledwie kilka chwil, a wyrazów zachwytu nie będzie końca. Zaufajcie nam i zróbcie pyszną pastę z suszonych pomidorów.

Pasta z suszonych pomidorów - przepis

Składniki:

  • 100 gramów suszonych pomidorów w zalewie
  • 4 łyżki oleju z zalewy
  • 4 łyżki zmielonych orzechów włoskich lub pestek słonecznika
  • 2 łyżki kaparów
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki octu balsamicznego

Pasta z suszonych pomidorów - sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki umieszczamy w misie blendera i rozdrabniamy na gładką masę.
  2. Jeśli pasta jest zbyt gęsta, dodajemy kilka łyżek ciepłej wody.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.