Polacy je kochają i można je jeść na wiele sposobów. Najlepsze przepisy na pierogi i garść porad

Pierogi zdecydowanie należą do kanonu polskich dań narodowych. Trudno wyobrazić sobie bez nich Boże Narodzenie, ale nie tylko od święta je przyrządzamy. Jeśli narobiliśmy wam ochoty na pyszne pierogi, koniecznie sprawdźcie poniższe przepisy.
Pierogi Pierogi Fot. Kamil Macniak / shutterstock.com

Pierogi z soczewicą i curry

Oto klasyczne pierogi z nieklasycznym nadzieniem. W delikatnym cieście zamknęliśmy farsz na bazie soczewicy i przyprawy curry. Coś i dla wegetarian, i dla mięsożerców - zaufajcie nam.

Pierogi z soczewicą i curry - przepis

Ciasto:

  • 1/2 kg mąki
  • 200 ml ciepłej wody
  • jajko
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli

Farsz:

  • 100 g czerwonej soczewicy
  • łyżeczka przyprawy curry
  • łyżka oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Pierogi z soczewicą i curry - sposób przygotowania:

  1. Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto na pierogi. Odkładamy, by odpoczęło.
  2. Przygotowujemy farsz. Soczewicę przelewamy zimną wodą, po czym gotujemy w osolonym wrzątku przez 10 minut, aż zmięknie. Następnie odcedzamy ją i ponownie wkładamy do garnka ustawionego na średnim gazie. Odsuwamy soczewicę na bok, a w wolnym miejscu wlewamy oliwę i wsypujemy posiekany czosnek. Podsmażamy go przez chwilę, po czym łączymy z soczewicą. Doprawiamy solą, pieprzem oraz przyprawą curry. Mieszamy i zdejmujemy z ognia.
  3. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wykrawamy z niego kółka. Na każdym z nich układamy farsz i zlepiamy brzegi.
  4. Gotujemy na osolonym wrzątku przez 2 minuty od wypłynięcia.
  5. Podajemy z kleksem śmietany lub podsmażoną na oleju cebulką.
Koreańskie pierożki z wieprzowiną i krewetkami Koreańskie pierożki z wieprzowiną i krewetkami Fot. Brent Hofacker / shutterstock.com

Koreańskie pierożki z wieprzowiną i krewetkami

A może macie ochotę na pierogi w odsłonie orientalnej? Mamy idealny przepis dla wszystkich tych, którzy lubią poeksperymentować w kuchni. Zobaczcie, jak zrobić pierożki po koreańsku.

Koreańskie pierożki z wieprzowiną i krewetkami - przepis

Składniki (na ok. 6-8 porcji):
 
Ciasto:

  • 500 g mąki
  • 1 jajko
  • 190 ml ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki soli

Nadzienie:

  • 400 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 300 g dużych obranych krewetek
  • 1 pęczek dymki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mały kawałek imbiru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 i 1/2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego

Pierożki z wieprzowiną i krewetkami - sposób przygotowania:

  1. Ciasto: Rozpuść sól w wodzie. Do przesianej mąki wbij jajko, dodaj osoloną wodę, zagnieć gładkie ciasto. Włóż ciasto do woreczka foliowego, odłóż na 20-30 min, ponownie zagnieć.
  2. Nadzienie: Krewetki pokrój na kawałki, czosnek i imbir obierz i drobno posiekaj. Dymkę pokrój na mniejsze kawałki.
  3. W misce wymieszaj mieloną łopatkę, krewetki, czosnek, imbir, dymkę, sól, pieprz, sos sojowy i olej sezamowy. Można dodać odrobinę wina ryżowego.
  4. Ciasto podziel na mniejsze kawałki, rozwałkuj cienkie krążki o średnicy ok. 10 cm.
    Na środek każdego krążka nakładaj nadzienie i sklejaj pierożki.
  5. Gotuj małymi partiami przez 7-8 min.

Przepis autorstwa Inessy Kim pochodzi z: Koreańskie przysmaki Inessy Kim. Pierożki z wieprzowiną i krewetkami oraz pierożki z kimchi

Klasyczne pierogi ruskie Klasyczne pierogi ruskie Fot. freeskyline / shutterstock.com

Klasyczne pierogi ruskie

To absolutny faworyt wśród najczęściej wybieranych pierogów. Są bardzo proste do zrobienia (jak na ten rodzaj klusek), bo w środku mają tylko ziemniaki, twaróg i cebulę. Nawet najwięksi mięsożercy nie opierają się ruskim pierogom.

Klasyczne pierogi ruskie - przepis

Składniki:

Na farsz:

  • 400 g ziemniaków,
  • 400 g twarogu lub wędzonego tofu,
  • 1 spora cebula,
  • sól i pieprz,
  • odrobina oleju do smażenia

Na ciasto:

  • 400 g mąki pszennej,
  • 1 szklanka (ok. 250 ml) gorącej wody

Ruskie pierogi - sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesypujemy przez sitko na sporą stolnicę, dodajemy sól. Usypujemy górkę z mąki, robimy dołek i wlewamy gorącą wodę. Powoli zagniatamy palcami ciasto i wyrabiamy je, by było elastyczne. Gdy przestanie przyklejać się do dłoni, przekładamy je do miski, nakrywamy ściereczką i odstawiamy. 
  2. Ziemniaki obieramy ze skórki i gotujemy do miękkości. Odlewamy je i rozdrabniamy - możemy to zrobić od razu po ugotowaniu przy użyciu tłuczka do ziemniaków lub, kiedy już trochę wystygną, przeciskamy je przez praskę.
  3. Cebulkę siekamy drobno i smażymy ją na patelni, by się lekko zeszkliła. Odlewamy nadmiar tłuszczu, dodajemy do rozdrobnionych ziemniaków.
  4. Następnie wrzucamy także pokruszony twaróg lub tofu. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i dokładnie mieszamy.
  5. Wyrobione ciasto dzielimy na kilka części i rozwałkowujemy na patelni. By ciasto nie przyklejało się do stolnicy, podsypujemy je odrobiną mąki. Ciasto powinno być dość mocno rozwałkowane, by po ugotowaniu nie było kluchowate, ale jednocześnie wystarczająco grube, by nie pękało.
  6. Przy pomocy szklanki lub innej okrągłej foremki wycinamy krążki z ciasta. Na każdy z nich nakładamy porcję farszu (około dwóch łyżeczek lub jednej łyżki, w zależności od średnicy krążków). Formujemy pierogi i za pomocą foremki do pierogów, widelca lub palców dokładnie zalepiamy brzegi.
  7. W dużym garnku gotujemy wodę z odrobiną soli. Wrzucamy po kolei pierogi. Gdy wypłyną na wierzch, po około dwóch minutach zgarniamy je, używając łyżki cedzakowej lub kładąc na durszlak.

Przepis oraz więcej wskazówek znajdziecie na: Pierogi ruskie - przepis na tradycyjny obiad
 

Pierogi z owocami i sosem waniliowym Pierogi z owocami i sosem waniliowym Fot. Dar1930 / shutterstock.com

Pierogi z owocami i sosem waniliowym

A teraz gratka dla fanów pierogów na słodko. Pyszne pierogi z owocami. Ciasto najczęściej faszeruje się jagodami lub truskawkami, ale można wykorzystać także inne owoce, jak maliny, śliwki, czereśnie czy wiśnie. Niekoniecznie sprawdzą się takie, jak arbuz czy melon, ponieważ mają bardzo dużo wody, która po ugotowaniu pierogów rozmiękczy ciasto i pierogi zaczną się rozpadać. Do faszerowania pierogów dobre są także owoce z puszki czy słoika (odsączone z zalewy) lub mrożone. Wcześniej należy je rozmrozić.

Zwykle podaje się je z kleksem śmietany i cukrem. Idealnie sprawdzi się także na przykład waniliowy sos. I taką właśnie wersję wam przedstawiamy.

Pierogi z owocami i sosem waniliowym - przepis

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 ml ciepłej wody

Nadzienie:

  • 250 g owoców
  • łyżka cukru

Sos:

  • 35 g cukru
  • 2 żółtka
  • laska wanilii lub 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 100 ml mleka
  • 70 ml śmietany 30 proc.

Pierogi z owocami i sosem waniliowym - sposób przygotowania:

  1. Nadzienie: Owoce myjemy i pozbawiamy pestek, jeśli jest taka potrzeba. Mieszamy z cukrem i odstawiamy.
  2. Sos: cukier ucieramy z żółtkami na jasną i puszystą masę. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż, za pomocą noża zsuwamy ziarenka i wraz z łupinką wrzucamy je do rondelka. Do środka wlewamy mleko i śmietankę. Całość podgrzewamy, aż się zagotuje. Wyjmujemy łupinkę wanilii. Gorąca miksturę przelewamy do żółtek cienką strużką stale miksując. Następnie całość przelewamy z powrotem do rondla i gotujemy na średnim ogniu, aż masa zgęstnieje, ale nie może się zagotować. Przez cały czas mieszamy sos. Możemy go podawać na zimno i na ciepło, na przykład do szarlotki, lodów czy właśnie pierogów.
  3. Ciasto: Z mąki usypujemy na stolnicy kopczyk, robimy w środku dziurkę i wlewamy po trochu wodę. Zagniatamy ciasto na elastyczną kulę, w razie potrzeby dodając więcej wody. Podsypujemy stolnicę mąką i rozwałkowujemy na cienki placek. Za pomocą szklanki wykrawamy z niego kółka. 
  4. Na środek każdego placuszka wkładamy po łyżce lub łyżeczce owoców i zlepiamy brzegi.
  5. Pierogi wkładamy na gotującą wodę. Gdy wypłyną, czekamy jeszcze 2 minuty zanim wyjmiemy je łyżką cedzakową.
  6. Wykładamy na talerze i polewamy sosem waniliowym.
Pielmieni Pielmieni Fot. Elenglush / shutterstock.com

Pielmieni

Te słowiańskie pierożki szturmem podbijają serca Polaków. Lepi się je na sposób podobny do uszek, a w środku umieszcza farsz mięsny. Najlepiej smakują podane z roztopionym masełkiem, kleksem śmietany i odrobiną świeżego koperku.

Pielmieni - przepis

Farsz:

  • 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • mała cebula
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 żółtko
  • 1/2 szklanki bulionu
  • sól
  • pieprz

Ciasto:

  • 600 g mąki pszennej
  • łyżka soli
  • 400 ml ciepłej wody

Pielmieni - sposób przygotowania:

  1. Na początku przygotuj farsz: do miski z mięsem mielonym zetrzyj na tarce o drobnych oczkach małą cebulę. Dodaj natkę pietruszki, żółtko i bulion, dopraw porządnie solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
  2. Przygotuj ciasto: mąkę oraz sól wsyp do dużej miski i wymieszaj. W środku mąki zrób wgłębienie i stopniowo wlewając tam wodę, zagnieć jednolite i elastyczne ciasto. Posyp blat mąką i rozwałkuj ciasto na cienki placek. Przy pomocy szklanki wytnij kółka i nałóż na każde z nich po łyżeczce farszu mięsnego.
  3. Zlep brzegi pierogów, a następnie połącz ze sobą dwa końce każdego pieroga. Uformowane pielmieni wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj około 3 minut od momentu wypłynięcia pierożków na powierzchnię. Podawaj z dodatkiem kwaśnej śmietany.

Przepis pochodzi z: Pielmieni

Pierogi z owocami Pierogi z owocami Fot. Sokor Space / shutterstock.com

Idealne pierogi? Garść porad

Jak zrobić idealne pierogi?

Idealne ciasto na pierogi? Krąży wiele przepisów na ciasto podstawowe, niektóre zakładają użycie samej mąki i wody, inne także jajek i/lub oleju. Wszystkie te przepisy są dobre w zależności od tego, jakiego efektu oczekujecie. Więcej o tym: Ciasto na pierogi - co zrobić, żeby było idealne? Mamy sprawdzone porady i przepis na każdą okazję.

Pierogi z efektem specjalnym

Pierogi można nadziać rozmaitymi farszami. Najczęściej robi się te z mięsem, twarogiem, kapustą i grzybami, a także na słodko - z owocami. W tym temacie można się jednak znacznie bardziej wykazać. Ciasto ma dość neutralny smak, zatem pasować będzie niemal każde wypełnienie. Doskonale smakuje dynia z liśćmi szałwii smażonymi w maśle albo ze zmielonym salami i serem. Pyszne jest także połączenie szarlotki z pierogami, czyli nadzianie ciasta jabłkami z cynamonem.

Nie tylko nadzienie robi robotę. Dodajcie do ciasta płaską łyżeczkę kurkumy, zmiksowany szpinak albo zastąpcie część wody sokiem z buraków. Dzięki temu nadacie pierogom fantastyczne kolory. Efekt jest naprawdę zaskakujący. 

Jak lepić pierogi?

Choć pierogi to tradycyjne i bardzo popularne polskie danie, wiele osób boi się je zrobić. Najwięcej trudności sprawia oczywiście ich lepienie. Niepotrzebnie, bo sposobów jest tyle, że któryś na pewno przypadnie wam do gustu. W osobnym artykule przedstawiamy kilka z nich: 4 sposoby na zawijanie pierogów. Pamiętajcie, trening czyni mistrza. Ważne, by nie wysmarować całego krążka ciasta farszem, ponieważ wtedy brzegi będą się rozklejać.

System do robienia pierogów

Jeśli macie w planach zrobienie sporej liczby pierogów, dobrze jest opracować system, aby się nie przemęczyć. Sami zajmujecie się wszystkim? Rozłóżcie przygotowywanie pierogów na dwa dni - jednego dnia zróbcie farsz, drugiego ciasto i gotowanie. A może macie kogoś do pomocy? Dodatkowe ręce zawsze się przydadzą, a przy okazji można bardzo miło spędzić czas.

Więcej o:
Copyright © Agora SA