Ugotuj raz - jedz cały tydzień. Proste przepisy, które z łatwością przekształcisz w inne dania

Codzienne zakupy wielu wpędzają w zawroty w głowy, nie zawsze są też możliwe. Warto więc zaplanować posiłki na cały tydzień tak, by dobrze spożytkować zakupione produkty, a jednocześnie zjeść pyszne i pożywne potrawy. Jeśli do tego da się zrobić takie obiadki szybko i sprawnie - bomba! Takie są nasze przepisy. Zobaczcie kilka inspiracji na posiłki, które zaoszczędzą wasze pieniądze i energię.
Rosół Rosół fot. PT1565 / shutterstock.com

Król wszystkich dań - rosół

Rosół to magiczna zupa, bowiem pyszna jest sama w sobie, ale można ją też przekształcić w wiele innych potraw. I nie mówimy tylko o słynnej pomidorówce, która niemal zawsze pojawia się w poniedziałek. W zasadzie na rosole nie muszą powstawać wyłącznie zupy. Na jego bazie można przygotować na przykład gulasze, sosy czy pyszne risotto.

Nad rosołem można spędzić pół dnia - trud i czas z pewnością wynagrodzi przepyszny, bogaty smak zupy. Można jednak podejść do sprawy na skróty. Tu znajdziecie przepis na ekspresowy rosół, tu na domową kostkę rosołową, a poniżej wersję wymagającą nieco więcej pracy.

Składniki:

  • 2 kg mięsa z kurczaka (udka, korpus, skrzydełka)
  • 200 g wołowiny
  • 3 l wody
  • włoszczyzna: 3 marchewki, 1 pietruszka, 1 duża cebula, świeża natka pietruszki, seler (może być razem z nacią), por (można dodać również kawałek kapusty)
  • ziele angielskie
  • kilka ziarenek czarnego pieprzu
  • 2-3 liście laurowe
  • sól, pieprz

Krok po kroku:

  1. Mięso, a zwłaszcza kurczaka, należy pokroić na mniejsze części. Potem dokładnie je czyścimy i obmywamy pod zimną wodą. Do garnka wlewamy zimną wodę i wkładamy mięso. Całość solimy. Ustawiamy średni płomień i gotujemy.
  2. Po zagotowaniu wody zmniejszamy ogień. Wypatrujemy szumowin i staramy się je na bieżąco usuwać za pomocą łyżki. Następnie kładziemy pokrywę na garnku tak, by była delikatnie uchylona. W takiej formie gotujemy całość ok. 2 godziny.
  3. Przygotowujemy warzywa. Cebulę dobrze jest opalić na ogniu i w całości dodać do bulionu, doda to koloru naszej zupie. Pozostałe warzywa obieramy i dokładnie czyścimy.
  4. Warzywa możemy dodawać w całości do garnka lub kroić na mniejsze kawałki, które potem mogą posłużyć jako ozdoba na talerzu.
  5. Zmniejszamy delikatnie ogień. Dodajemy przyprawy, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i sól. Całość gotujemy 1,5 godziny.
  6. Po tym czasie rosół jest gotowy. Podajemy go z warzywami z wywaru i z posiekaną natką pietruszki.

Zobaczcie także porady i triki nie tylko dla początkujących. Dzięki nim staniecie się mistrzami rosołu.

Jak wykorzystać mięso z rosołu? Zrób domowe paszteciki z mięsem! [PRZEPIS] Jak wykorzystać mięso z rosołu? Zrób domowe paszteciki z mięsem! [PRZEPIS] fot. Redakcja

Paszteciki z mięsem z rosołu

Co zrobić z mięsem z rosołu? Są fani jedzenia gotowanej kury wprost z wody. To jednak niejedyne rozwiązanie. Można nafaszerować nim pierogi albo zawinąć je w ciasto i przyrządzić pyszne paszteciki - idealnie zgrają się z barszczem, który stworzycie na bazie rosołu.

Składniki:

Ciasto:

  • 350 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 100 g gęstego jogurtu naturalnego lub śmietany
  • 1 duże jajko
  • 1/2 łyżeczki soli

Farsz:

  • 400 g mięsa drobiowego z rosołu razem ze skórą (może też być mięso mieszane drobiowo-wołowe)
  • 200 g warzyw z rosołu (kapusta, por, cebula, marchewka)
  • 1/3-1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • jajko do posmarowania wierzchu pasztecików
  • ulubione nasiona lub ziarna do posypania wierzchu pasztecików

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza.
  2. Składniki farszu miksujemy (na przykład za pomocą blendera lub malaksera) - nie może być za luźny, ale też lepiej, żeby nie był zbyt twardy, bo nieco stwardnieje w piekarniku.
  3. Ciasto zagniatamy, a następnie rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 3-5 milimetrów, podsypując delikatnie mąką, żeby nie kleiło się do stolnicy. Kroimy na długie 3 pasy.
  4. Wzdłuż dłuższego brzegu każdego z pasków układamy wałeczek z nadzienia o średnicy ok. 2 cm. Następnie zawijamy je w ciasto tak, aby powstał rulon. Każdy z rulonów kroimy na ok. 12-14 pasztecików.
  5. Paszteciki układamy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, w niewielkich odstępach od siebie. Następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem i ewentualnie posypujemy ulubionymi dodatkami.
  6. Pieczemy przez około 35 minut. Najlepsze są na gorąco, podane wraz z barszczem do picia.
Barszcz Barszcz Fot. smdraw / shutterstock.com

Szybki barszcz - idealny do pasztecików

Skoro mamy już paszteciki, poza przyrządzić barszcz. By nie bawić się w gotowanie go od podstaw, warto wykorzystać rosół, który został nam z poprzedniego dnia. Taki barszcz na rosole sprawdzi się doskonale, gdy nie mamy ochoty spędzać w kuchni kilku godzin. Do jego przygotowania można także wykorzystać bulion, który zawekowaliśmy kilka tygodni wcześniej.

Składniki:

  • 1,5 l rosołu
  • 5 buraków
  • łyżka octu
  • ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie: sok z buraków, by zupa była bardziej intensywna w smaku

Sposób przygotowania:

  1. Rosół wlewamy do garnka i ustawiamy na małym ogniu.
  2. Buraki obieramy i wrzucamy w całości do zupy. Wlewamy ocet. Całość gotujemy, aż warzywa zmiękną. Zupa powinna lekko 'mrugać'.
  3. Na koniec dodajemy czosnek przekrojony na 2 części, sól i pieprz oraz sok z buraków, jeśli go używamy.

Zobacz także, jak przechowywać warzywa, by jak najdłużej pozostały świeże. Mamy kilka myków.

Burgery z szarpanym mięsem Burgery z szarpanym mięsem Fot. Shutterstock/juefraphoto

Burgery z szarpanym mięsem z rosołu

Jeśli lubicie rozwiązania ekonomiczne, ale nie nudne, ten przepis jest dla was. Do przygotowania burgerów z szarpanym mięsem można wykorzystać to z gotowania rosołu. Dodatek sosu barbecue będzie dobrym kamuflażem drobiu, który będzie udawał wieprzowinę. Takie burgery to strzał w dziesiątkę i dla dorosłych, i dla dzieci.

Składniki na dwa burgery:

Sposób przygotowania:

  1. Mięso oddzielamy od kości i rozszarpujemy za pomocą dwóch widelców.
  2. Cebulę i czosnek drobno siekamy, a następnie podsmażamy na patelni rozgrzanej z masłem - najpierw cebula, a gdy się zeszkli, dodajemy czosnek.
  3. Zawartość patelni mieszamy z mięsem, dodajemy sos barbecue. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  4. Bułki przekrawamy na pół i przyrumieniamy na tłuszczu, który pozostał na patelni. 
  5. Na dolnej części bułki układamy mięso, na wierzchu układamy po łyżce sałatki warzywnej, a na niej po kilka plasterków ogórka.
  6. Wierzchnią część bułki smarujemy aioli i przykrywamy całość.
Gniazdka ziemniaczane Gniazdka ziemniaczane haps

Pieczone gniazdka z ziemniaków z obiadu

W wielu polskich rodzinach trudno wyobrazić sobie obiad bez ziemniaków. Czasem jednak gotuje się ich więcej, niż było planowane. Co z nimi zrobić? Klasyczną propozycją są kluski, kopytka czy placki. My jednak lubimy niestandardowe rozwiązania i podrzucamy wam przepis na pieczone gniazdka.

Składniki:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków,
  • jajko,
  • trzy łyżki drobno posiekanej natki pietruszki,
  • 50 g tartego parmezanu,
  • 50 g miękkiego masła,
  • 100 g suszonej szynki w plastrach,
  • camembert

Dodatkowo:

  • rękaw cukierniczy,
  • tylka w kształcie gwiazdki

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajko, natkę pietruszki, starty parmezan oraz masło i dokładnie mieszamy.
  2. Przekładamy masę ziemniaczaną do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki.
  3. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formujemy gniazdka z masy ziemniaczanej. Do środka wkładamy kawałki szynki oraz sera.
  4. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Pieczemy około 15 minut, aż ziemniaczane gniazdka delikatnie się zrumienią.

Takie gniazdka sprawdzą się idealnie zarówno na obiad, jak i kolację. Można podawać je z ulubionym sosem lub sałatką warzywną.

tarta tarta haps

Tarta z obiadową nadwyżką

Robiliście spaghetti po bolońsku i zostało wam sporo mięsnego sosu? Jeśli należycie do grona osób, które nie lubią przez kilka dni jeść tego samego dania, zróbcie tartę. Do środka można włożyć właściwie jakikolwiek farsz - może zostały wam warzywa z zupy albo sos serowy. Warto kombinować.

Składniki:

  • dwa opakowania ciasta na tartę
  • sos boloński (lub inny)
  • 250 g marchewki z groszkiem (lub innych ugotowanych warzyw)
  • opcjonalnie: trzy łyżeczki curry w proszku
  • jajko

Sposób przygotowania:

  1. Sos łączymy z marchewką z groszkiem i curry, jeśli chcemy go użyć.
  2. Formę na tartę wykładamy ciastem. Do środka wkładamy farsz. Całość przykrywamy drugim arkuszem ciasta. Zlepiamy brzegi ze sobą, a nadmiar odkrawamy. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem.
  3. Tartę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na 15-20 minut, aż się zarumieni.
Więcej o:
Copyright © Agora SA