Ratunek dla zapracowanych. Ekspresowe dania, gdy nie masz czasu gotować [PRZEPISY]
Temat szybkich i prostych dań znają chyba wszystkie zapracowane osoby, które jednocześnie lubią przygotowywać posiłki samodzielnie. Pozostali często korzystają z jedzenia z dostawą lub w stołówkach w miejscu pracy. A zrobienie takich potraw wcale nie musi być ani męczące, ani czasochłonne. Podpowiadamy, co można przygotować, gdy brakuje czasu.

Zdrowy i sycący lunchbox z kurczakiem i komosą ryżową
Składniki (ilość wedle uznania):
- komosa ryżowa
- kurczak
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
- papryka czerwona i zielona
- kukurydza
- natka pietruszki
- sok z limonki
Sposób przygotowania:
- Wsyp do garnka dwie szklanki komosy ryżowej. Zalej wodą i gotuj do momentu, kiedy napęcznieje.
- W międzyczasie zajmij się warzywami. Pokrój na cienkie paski czerwoną i zieloną paprykę oraz przygotuj garść kukurydzy.
- Następnie oczyść i przypraw pierś z kurczaka. Usmaż z obu stron na oliwie z oliwek.
- Na dnie lunchboxa czy naczynia wysyp komosę ryżową, ułóż warzywa i połóż pierś. Na sam koniec dodaj natkę pietruszki i skrop sokiem z ćwiartki limonki.

Najprostszy z najprostszych - makaron z pesto
Składniki (4 porcje):
- 400 g nieugotowanego makaronu,
- słoiczek ulubionego pesto (na przykład domowej roboty),
- szczypta soli do smaku,
- garść pomidorków koktajlowych
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotuj al dente. Odcedź go, gdy będzie gorący i wymieszaj z pesto.
- Podawaj z pokrojonymi na połówki pomidorkami koktajlowymi. Możesz także posypać danie tartym parmezanem.

Kurczak teriyaki
Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka
- 2 szczypty soli
- szczypta pieprzu
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- jajko
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2-3 łyżki oleju
- 100 ml sosu teriyaki
Oraz:
- 2 łyżki sezamu
- 200 g ryżu jaśminowego
Sposób przygotowania:
- Kurczaka pokrój w kostkę i przełóż do miski. Dopraw solą, pieprzem i kurkumą. Do środka wbij jajko i dokładnie pokryj nim mięso. Następnie wsyp mąkę ziemniaczaną i obtocz w niej kurczaka.
- Na głębokiej suchej patelni upraż sezam, po czym przesyp go do oddzielnej miseczki.
- Na tej samej patelni rozgrzej olej i obsmażaj kawałki kurczaka przez kilka minut. Raz na jakiś czas je pomieszaj, by równomiernie się zarumieniły. Pod koniec smażenia możesz zwiększyć płomień, by mąka z jajkiem utworzyły apetyczną skorupkę wokół mięsa.
- W międzyczasie ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Gdy kurczak będzie już rumiany, na patelnię wlej sos teriyaki. Jeśli jest bardzo gęsty, możesz dolać odrobinę wody. Wymieszaj zawartość patelni, aby mięso równomiernie pokryło się sosem. Po kilku chwilach przełóż je na talerze lub do misek. Kurczaka podawaj posypanego prażonym sezamem wraz z porcją ryżu.

Wołowina w sosie własnym
Składniki:
- 300 g surowych ziemniaków,
- 400 g wołowiny,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 marchewki,
- szklanka bulionu warzywnego (może być bulion z kostki lub rosół z poprzedniego obiadu),
- szczypta tymianku,
- szczypta rozmarynu,
- łyżka mąki,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć do osolonej wody i zagotuj. Wołowinę oraz obrane marchewki pokrój w kostkę, cebulę w piórka, a czosnek wyciśnij w wyciskarce.
- Na patelni rozgrzej olej, obsmaż mięso, dodaj cebulę i czosnek, smaż razem przez około 3 minuty. Następnie podlej bulionem, dodaj tymianek, rozmaryn, sól oraz pieprz i duś wszystko przez 15-20 minut, aż mięso będzie miękkie.
- Na koniec rozrób mąkę z dwoma łyżkami wody i jedną łyżką sosu z patelni i dodaj do dania. Wszystko dokładnie wymieszaj. Podawaj z tłuczonymi ziemniakami.

A może wątróbka? Oto wersja z cebulką i jabłkiem, która zawsze się uda
Składniki:
- 500 g wątróbki drobiowej
- 2 średnie cebule
- duże, twarde jabłko
- mąka
- olej roślinny do smażenia
- sól, pieprz do przyprawienia
Sposób przygotowania
- Oczyść wątróbkę z żyłek - to one mogły potęgować nieprzyjemne doznania smakowe. Każdy kawałek mięsa obtocz w mące. Na patelni rozgrzej olej i połóż na nim wątróbkę - będzie mocno pryskać, więc uważaj, żeby się nie poparzyć! Obsmaż ją z obu stron, by była przyrumieniona. W środku jednak nie powinna być ścięta do końca - sprawdź to widelcem. Następnie przełóż wątróbkę na osobny talerz.
- Cebulę pokrój w piórka, a jabłko w kostkę (jeśli ma twardą skórkę, możesz je obrać). Na patelnię wlej więcej oleju i wrzuć pokrojoną cebulę. Pamiętaj, by ogień nie był za duży, bo cebula się spali! Zanim się zeszkli, dodaj pokrojone jabłko i smaż przez chwilę. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Potem wyłóż na patelnię usmażoną wcześniej wątróbkę, przykryj przykrywką i duś wszystko przez kilka minut.