Unikasz glutenu, ale kochasz chleby? Oto przepisy na pieczywo bezglutenowe

Chleb to niemal pierwsza rzecz, która przychodzi na myśl gdy mówimy 'gluten'. Okazuje się jednak, że można upiec chleb bezglutenowy. Jak? Oto kilka przepisów.
chleb bezglutenowy chleb bezglutenowy haps

Bezglutenowy chleb z ziarnami

Składniki:

  • 135 g pestek słonecznika
  • 90 g nasion siemienia lnianego
  • 90 g mielonego siemienia lnianego
  • 65 g orzechów laskowych lub migdałów
  • 145 g płatków owsianych (bezglutenowych)
  • 3 łyżki nasion chia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego
  • 350 ml wody

Sposób przygotowania:

Wszystkie suche składniki wsyp do dużej miski i wymieszaj. W osobnym naczyniu wymieszaj wodę z syropem klonowym i roztopionym olejem kokosowym. Wlej płynne składniki do miski z suchymi składnikami i mieszaj, aż wchłoną większość płynu.

Odstaw masę na dwie godziny, po czym przełóż ją do keksówki o wymiarach 20x10 cm, wysmarowanej olejem kokosowym. Dokładnie wyrównaj wierzch masy silikonową szpatułką i wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C. Piecz około 50 minut.

Gotowy chleb powinien wydawać głuchy odgłos, kiedy się w niego postuka.

Przed pokrojeniem chleb należy całkowicie ostudzić - najlepiej przygotować go dzień wcześniej i studzić przez całą noc.

Chleb gryczany Chleb gryczany Fot. redakcja

Chleb gryczany z czterech składników

Składniki:

  • 500 g niepalonej kaszy gryczanej
  • 650 ml wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 1-2 łyżeczki miodu

Sposób przygotowania:

Kaszę płuczemy na sitku, umieszczamy w szklanej lub plastikowej misce i zalewamy wodą, mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 24 godziny.

W tym czasie co jakiś czas mieszamy kaszę. Jeśli zauważymy, że wchłonęła zbyt dużo wody i nie jest zbyt wilgotna, możemy nieco dolać, ale nie więcej niż 100 ml. Inaczej chleb po upieczeniu może być zbyt wilgotny.

Po tym czasie dodajemy do kaszy sól i miód i blendujemy wszystko dosyć dokładnie. W masie mogą pozostać drobne grudki. Powinna jednak mieć konsystencję gęstej śmietany.

Metalową keksówkę wykładamy papierem do pieczenia (miękkie formy silikonowe się nie nadadzą - masa jest zbyt gęsta i chleb wyjdzie niekształtny), a następnie przelewamy do niej zmiksowaną masę. Wkładamy ją do zimnego piekarnika na około 8 godzin. W tym czasie chleb lekko podrośnie - na wierzchu pojawi się wypukłość. Nie wyjmując go, ustawiamy piekarnik na 200 stopni Celsjusza i pieczemy przez około 55-60 minut. Wyjmujemy i studzimy.

Chleb z kaszy gryczanej Chleb z kaszy gryczanej Fot. JeKh / shutterstock.com

Chleb z kaszy gryczanej i płatków owsianych

Składniki:

  • 350 g kaszy gryczanej
  • 150 g płatków owsianych
  • woda
  • duża szczypta soli
  • pestki słonecznika, dyni, sezam lub czarnuszka wedle uznania

Sposób przygotowania:

Kaszę i płatki owsiane zalewamy wodą tak, by przykryła składniki. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do napęcznienia na dobę. Powinny być cały czas pod wodą, jeśli więc jej zabraknie, dolewamy.

Po dobie kaszę i płatki owsiane przekładamy do misy blendera lub malaksera wraz z wodą. Część wody najlepiej odlać na wypadek, gdyby masa była zbyt rzadka. Jeśli będzie zbyt gęsta, dolewamy pozostały płyn. Całość rozdrabniamy na gładką masę i dodajemy sól oraz pestki.

Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, najlepiej keksówki. Możemy ją dodatkowo posypać ziarnami. Całość odstawiamy na kolejną dobę.

Gotowe ciasto na chleb wkładamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni Celsjusza. Pieczemy przez około 50 minut. Następnie wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.

Chleb kukurydziany Chleb kukurydziany Fot. Natalija Sahraj / shutterstock.com

Chleb kukurydziany

Składniki:

  • 1,5 szklanki mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 300 g mąki kukurydzianej
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Do letniego mleka dodajemy cukier i drożdże. Mieszamy delikatnie i pozostawiamy na 15 minut, aż zacznie się pienić.

W międzyczasie przesiewamy mąkę wraz z solą i mieszamy ją. Drożdże nie lubią soli, dobrze więc ją porządnie rozmieszać z mąką. Dodajemy do środka zaczyn i jajka. Całość zagniatamy na elastyczne ciasto.

Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.

Po tym czasie wkładamy go do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i pieczemy przez 40-50 minut, aż stanie się rumiany. Pozostawiamy do ostudzenia.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.