Masz ochotę na coś słodkiego? Polecają się pyszne, domowe gofry. Jak je zrobić? Mamy kilka przepisów

Choć z goframi kojarzą nam się głównie wakacyjne spacery, nic nie stoi na przeszkodzie, by jeść je także w marcu. Przedstawiamy kilka przepisów na pyszne domowe gofry, również bez użycia gofrownicy. W dodatku przygotujecie je ze składników, które macie w domach.
Gofry Gofry Fot. Helga Grimo / shutterstock.com

Klasyczne gofry, jak z budki

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru białego
  • 2 jajka
  • ok. 100 - 150 ml oleju słonecznikowego lub masła
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • sól
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowujemy głęboką miskę. Wsypujemy do niej proszek do pieczenia, cukier i szczyptę soli. Całość mieszamy, a następnie dodajemy jajka, olej roślinny i mleko.
    Miksujemy mikserem do osiągnięcia gładkiej masy. Gotową masę odkładamy na ok. 10-15 minut.
  2. Rozgrzewamy gofrownicę.
  3. Do wlewania masy do gofrownicy najlepiej użyć głębokiej łyżki albo chochelki. Pozwoli nam to na równomierne rozprowadzenie masy w foremkach gofrownicy.
  4. Gofry pieczemy ok. 3 - 4 minuty. Warto sprawdzać stopień wypieczenia gofrów i zdecydować, jak wypieczone wafle nam odpowiadają. Możemy też zasięgnąć wiedzy z instrukcji producenta gofrownicy.
  5. Po upieczeniu rozkładamy gofry na dużej powierzchni, aby lekko odparowały. Może to być kratka od piekarnika lub papier do pieczenia. Posypujemy je cukrem pudrem dla dekoracji.
Zdrowe gofry Zdrowe gofry haps kids

Zdrowe gofry z bananami

Składniki:

  • 3/4 szklanki mąki gryczanej
  • 1/4 szklanki mąki owsianej
  • 2 małe, dojrzałe banany
  • 1 jajko
  • 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego
  • 1/2 szklanki mleka migdałowego (lub wody)
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki octu jabłkowego
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • banan
  • drobne owoce (maliny, borówki, truskawki)
  • syrop klonowy

Sposób przygotowania:

  1. Banany obieramy, wkładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Dodajemy jajka, mleko migdałowe, olej kokosowy i dokładnie łączymy składniki. Następnie dodajemy oba rodzaje mąki, sól, sodę oczyszczoną oraz ocet jabłkowy i mieszamy na jednolitą masę. Odstawiamy ciasto na 10 minut i rozgrzewamy w międzyczasie gofrownicę.
  2. Na gorącą gofrownicę nakładamy porcje ciasta i podgrzewamy, aż gofry będą złotobrązowe i w pełni upieczone.
  3. Podajemy z pokrojonym w plastry bananem, drobnymi owocami oraz syropem klonowym.

A do gofrów poleca się pyszna konfitura śliwkowa. Zobaczcie, jak ją zrobić (poza sezonem można skorzystać z mrożonych owoców).

Polacy kochają gofry. Choć najczęściej kupuje się je w budkach, można je zrobić także w domu. Polacy kochają gofry. Choć najczęściej kupuje się je w budkach, można je zrobić także w domu. Fot. Shutterstock/Vova Shevchuk

Gofry bez gofrownicy

Składniki:

  • 2 jajka klasy L
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g masła
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Rozpuszczamy masło i odstawiamy do ostudzenia. Oddzielamy żółtko od białka.
    Do żółtka dodajemy mleko, mąkę, cukier wanilinowy proszek do pieczenia. Całość mieszamy ręcznie lub za pomocą miksera.Wlewamy także masło i raz jeszcze łączymy składniki.
  2. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Przekładamy ją do masy z żółtkami i delikatnie mieszamy.
  3. W zależności od sposobu robienia gofrów rozgrzewamy patelnię grillową lub taką z nieprzywierającą powierzchnią bez dodatku tłuszczu albo piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  4. Patelnia: Porcję ciasta wylewamy na środek i smażymy na średnim ogniu po 2-3 minuty z każdej strony.
  5. Piekarnik: Porcję ciasta wlewamy do foremki do gofrów (lub innej formy), układamy ją na blasze i pieczemy przez 15-20 minut.
  6. Gotowe gofry odkładamy na kratkę do studzenia ciast. Dzięki temu woda wyparuje, a gofry będą chrupiące.
gofry cukiniowe gofry cukiniowe haps

Wytrawne gofry z cukinii

Składniki:

  • 2 cukinie
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200 g tartego żółtego sera
  • 1 łyżeczka poszatkowanego świeżego koperku
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo:

  • olej do posmarowania gofrownicy
  • jogurt grecki
  • łosoś wędzony

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy i odstawiamy na 15 minut.
  2. W osobnej misce mieszamy jajka z mlekiem i olejem. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, 1/2 łyżeczki soli oraz szczyptę pieprzu i mieszamy na jednolitą masę.
  3. Cukinię odciskamy z namiaru wody i dodajemy do ciasta. Na koniec wsypujemy starty ser oraz koperek i dokładnie łączymy wszystkie składniki.
  4. Na rozgrzaną gofrownicę nakładamy porcje ciasta i podgrzewamy, aż gofry będą złotobrązowe i w pełni upieczone.
  5. Gofry z cukinii podajemy z dodatkiem jogurtu i wędzonego łososia.
Gofry z kurczakiem Gofry z kurczakiem haps

Wariacja na temat: kanapka gofrowa z kurczakiem

Składniki:

  • 160 g mąki pszennej
  • łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 50 g roztopionego masła
  • 2 żółtka
  • 270 ml mleka
  • 2 białka
  • szczypta soli
  • ketchup
  • kurczak w sosie BBQ
  • liście szpinaku
  • pomidor
  • ogórek
  • boczek
  • żółty ser
  • jajko sadzone

 
Sposób przygotowania:

  1. W misce mieszamy: mąkę, łyżeczkę cukru, szczyptę soli. Dodajemy roztopione masło, dwa żółtka. Dokładnie łączymy składniki.
  2. W osobnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli. Delikatnie łączymy trzepaczką obie masy. Odstawiamy na 20 minut.
  3. Włączamy gofrownicę, smarujemy zagłębienia olejem. Wlewamy ciasto do foremek. Piecz na złoty kolor.
  4. Składamy kanapkę - między goframi układamy kolejno: ketchup, kurczaka w sosie BBQ, listki szpinaku, plastry pomidora, ogórka, boczek, żółty ser, jajko sadzone.
Więcej o:
Copyright © Agora SA