Zdrowe gofry z bananami
Składniki:
- 3/4 szklanki mąki gryczanej
- 1/4 szklanki mąki owsianej
- 2 małe, dojrzałe banany
- 1 jajko
- 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego
- 1/2 szklanki mleka migdałowego (lub wody)
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki octu jabłkowego
- szczypta soli
Dodatkowo:
- banan
- drobne owoce (maliny, borówki, truskawki)
- syrop klonowy
Sposób przygotowania:
- Banany obieramy, wkładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Dodajemy jajka, mleko migdałowe, olej kokosowy i dokładnie łączymy składniki. Następnie dodajemy oba rodzaje mąki, sól, sodę oczyszczoną oraz ocet jabłkowy i mieszamy na jednolitą masę. Odstawiamy ciasto na 10 minut i rozgrzewamy w międzyczasie gofrownicę.
- Na gorącą gofrownicę nakładamy porcje ciasta i podgrzewamy, aż gofry będą złotobrązowe i w pełni upieczone.
- Podajemy z pokrojonym w plastry bananem, drobnymi owocami oraz syropem klonowym.
A do gofrów poleca się pyszna konfitura śliwkowa. Zobaczcie, jak ją zrobić (poza sezonem można skorzystać z mrożonych owoców).