Smażone boczniaki z dipem bazyliowym
Składniki:
Majonez bazyliowy:
- 2 garści świeżych liści bazylii
- 120 g majonezu
- 2 łyżki startego parmezanu
Panierowane boczniaki:
- 50 g mąki
- 2 duże jajka
- 30 ml wody
- 80 g bułki tartej
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- po 1/4 łyżeczki soli i pieprzu
- olej arachidowy lub słonecznikowy do głębokiego smażenia
- 150 g boczniaków
Sposób przygotowania:
- Przygotuj majonez. Blanszuj bazylię przez kilka sekund, szybko odcedź i zahartuj w wodzie z lodem. Osusz i zmiksuj lub utrzyj w moździerzu. Ubij z gotowym majonezem i parmezanem.
- Zapanieruj boczniaki. Mąkę wysyp na talerz, jajka roztrzep z wodą. Bułkę tartą wymieszaj z suszoną bazylią, solą i pieprzem. Olej rozgrzej w głębokiej patelni. Oczyszczone grzyby obtocz w mące, następnie w jajkach, a na końcu w bułce tartej. Partiami smaż w głębokim tłuszczu na złoty kolor, wyławiaj łyżką cedzakową i odsącz na ręczniku papierowym. Podawaj z majonezem bazyliowym.
Autor: Olga Badowska, Magazyn Kuchnia