Kawa ubita, z cynamonem, a może z żółtkiem? Sprawdź, jakie kawy pija się na świecie i wybierz swoją ulubioną [PRZEPISY]

Wiele osób dzień rozpoczyna od kawy. Najczęściej przygotowujemy sobie klasyczną czarną lub taką z dodatkiem mleka. Choć cappuccino czy espresso to znane terminy, jest sporo kaw, które wzbudzają zaciekawienie, a nawet bardziej intensywne emocje. Oto kilka z nich wraz ze wskazówkami, jak je zrobić.
kawa po hiszpańsku kawa po hiszpańsku fot. Helissa Grundemann / shutterstock.com

Hiszpańska kawa Bombon

Składniki:

  • espresso
  • słodzone mleko skondensowane

* Składniki przygotowujemy w takich ilościach, jakie lubimy. Jeśli wolimy słodszą, dodajemy więcej mleka, jeśli bardziej kawową - mniej.

Sposób przygotowania:

  1. Do szklanej filiżanki wlewamy mleko.
  2. Na wierzch, po odwróconej łyżeczce lub po wewnętrznej krawędzi szklanki powoli wlewamy gorące espresso. Dzięki temu płyny nie wymieszają się i powstaną wyraźne granice.

Przed wypiciem, mieszamy kawę łyżeczką, łącząc smaki. Jeśli jesteście łasuchami, na wierzchu możecie także dodać ubitą śmietanę. Taka kawa będzie prawdziwym zastrzykiem energii z rana.

kawa po meksykańsku kawa po meksykańsku fot. Luis Del Solar / shutterstock.com

Meksykańska cafe de olla, czyli kawa z garnka

Kawę po meksykańsku tradycyjnie przygotowuje się w glinianych garnkach, stąd jej nazwa. Można jednak przyrządzić ją bez użycia takiego naczynia.

Składniki:

  • 4 szklanki wody
  • 1/3 szklanki ciemnego, brązowego cukru (muscovado)
  • pół laski cynamonu
  • 4 łyżki mielonej kawy

Sposób przygotowania:

  1. W rondelku podgrzewamy wodę wraz z cukrem i cynamonem.
  2. Gdy się zagotuje, dodajemy kawę, mieszamy, przykrywamy naczynie i wyłączamy gaz.
  3. Kawa powinna zaparzać się w ten sposób przez 5 minut. Po tym czasie przelewamy ją przez sitko wprost do kubka lub filiżanki.

Taka ilość składników wystarczy na cztery kawy. Niektórzy dodają do środka także goździki i anyż. Przed zaserwowaniem można też wlać odrobinę alkoholu, na przykład rumu czy kawowego likieru Kahlua. Cafe de olla najlepiej serwować w glinianych kubkach tak, jak robią to Meksykanie.

dalgona coffee dalgona coffee fot. richardernestyap / shutterstock.com

Dalgona coffee, czyli koreańska ubita kawa

Składniki:

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki gorącej wody
  • 1/2 szklanki mleka
  • kilka kostek lodu

Sposób przygotowania:

  1. W misce umieszczamy kawę, cukier i gorącą wodę. Ubijamy składniki na puszystą, gęstą pianę. Możemy wykorzystać do tego rózgę, blender lub mikser. Ręcznie zajmie to nieco więcej czasu, ale będziemy mieli większą kontrolę nad konsystencją piany.
  2. Do szklanki wlewamy mleko, dodajemy lód, a na wierzch wykładamy kawową piankę.

Dalgona coffee to słodka i efektowna propozycja dla fanów kawy. Jak widać, jest bardzo prosta w przygotowaniu, a z pewnością zachwyci każdego, kto jej spróbuje.

kawa po irlandzku kawa po irlandzku fot. Brent Hofacker / shutterstock.com

Kawa po irlandzku

Składniki:

  • 100 ml gorącej, świeżo zaparzonej, mocnej kawy
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 40 ml whiskey (oczywiście poleca się tę irlandzką)
  • 30 ml śmietanki kremówki, ubitej

Sposób przygotowania:

  1. Na dno szklanki lub kubka wsypujemy cukier. Wlewamy kawę i mieszamy, aż cukier się rozpuści.
  2. Następnie dolewamy whiskey. Ponownie mieszamy.
  3. Na wierzchu ostrożnie przekładamy bitą śmietanę. Jeśli jest dość rzadka, przelewamy ją po odwróconej łyżeczce, aby nie zatopiła się, tylko pływała po powierzchni.

Irlandczycy lubią serwować taką kawę w specjalnych, grubych szklankach na nóżce i z uchem. Dzięki temu ciepło nie ucieka zbyt szybko, a całość prezentuje się naprawdę apetycznie.

kawa po wietnamsku kawa po wietnamsku fot. Nguyen Quang Ngoc Tonkin / shutterstock.com

Ca phe trung - wietnamska kawa z żółtkiem

Składniki:

  • 330 ml zaparzonej kawy
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki słodzonego mleka skondensowanego 

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wbijamy żółtko i dodajemy skondensowane mleko. Całość ubijamy, aż do powstania gęstej piany.
  2. Kawę przelewamy do dwóch filiżanek. Na wierzchu przekładamy słodką piankę tak, by nie zatonęła.

Kawa z żółtkiem z pewnością niektórych zaskoczy, jednak w Wietnamie to prawdziwy przysmak. Warto więc spróbować także takiej wersji.

Więcej o:
Copyright © Agora SA