Co można zrobić z dojrzałych bananów? Mamy kilka inspiracji [PRZEPISY]

Banany to owoce, które dość szybko dojrzewają, nawet jeśli kupiliśmy je jeszcze lekko zielone. Wydaje się, że mamy sporo czasu na zjedzenie, a po kilku dniach wychodzi na to, że nie są już zbyt apetyczne, by jeść je solo. Co zatem z nimi zrobić? Oto kilka inspiracji, jak wykorzystać dojrzałe banany.
chleb banan chleb banan gazeta.tv

Chlebek bananowy z serem

Składniki:

Składniki na ciasto bananowe:

  • 2 dojrzałe banany
  • 1 jajko
  • 2 czubate łyżki jogurtu greckiego
  • 50 g drobnego cukru
  • 90 g brązowego cukru
  • 100 g miękkiego masła
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli

Składniki na warstwę serową:

  • 250 g kremowego serka
  • 50 g drobnego cukru
  • 40 g mąki
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

  1. Banany pokrój w plasterki i przełóż do dużej miski. Dodaj pozostałe składniki ciasta i zmiksuj wszystko na jednolitą masę.
  2. W osobnej misce wymieszaj kremowy serek z mąką, cukrem i jajkiem. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej do środka 2/3 ciasta bananowego. Wyłóż na ciasto masę serową i rozprowadź ją po całej blaszce. Następnie nałóż pozostałą część ciasta bananowego i wyrównaj wierzch.
  3. Piecz około 45 minut w 180 stopniach Celsjusza, aż patyczek wbity w środek ciasta pozostanie suchy. Przed pokrojeniem ostudź.
Placki Placki Fot. MariaKovaleva / shutterstock.com

Placuszki bananowe z dwóch składników

Składniki: 

  • banany,
  • jajka

* W zależności od potrzeb należy dostosować ilość składników na bananowe placuszki - na każdego banana powinny przypadać dwa jaja (proporcja 1:2).

Sposób przygotowania:

  1. Banana rozgnieć widelcem i połącz z jajkami, używając trzepaczki bądź miksera. Następnie małe porcje wylewaj na patelnię i smaż, aż się zrumienią.
  2. Bananowe placuszki podawaj oprószone cukrem pudrem, polane miodem bądź syropem klonowym lub udekorowane owocami.

Wskazówka: Jeżeli chcesz, aby placuszki ładnie wyrosły, ubij białka na sztywno i potem wmieszaj pozostałe składniki.

Lody bananowe Lody bananowe Fot. JRP Studio / shutterstock.com

Lody bananowe

Składniki:

  • 4 banany
  • łyżka masła orzechowego
  • miód
  • orzechy laskowe

Sposób przygotowania:

  1. Obierz banany. Pokrój na spore kawałki, włóż do woreczka i wstaw do zamrażarki na 8 godzin. Następnie zamrożone kawałki banana wrzuć do blendera i zblenduj na jednolitą masę.
  2. Przelej masę do foremki, dodaj łyżkę masła orzechowego i wymieszaj niezbyt dokładnie, tak, by porcje masła orzechowego pozostały niewymieszane. Jeżeli chcesz, by lody były bardziej twarde, wstaw je do zamrażarki jeszcze na 2 godziny.
  3. Nałóż lody do pucharków, polej miodem i posyp orzechami laskowymi.
Chlebek bananowy z czekoladą to ciasto, które robi się ekspresowo - wystarczy, że rozgnieciecie dojrzałe banany i połączycie je z pozostałymi składnikami Chlebek bananowy z czekoladą to ciasto, które robi się ekspresowo - wystarczy, że rozgnieciecie dojrzałe banany i połączycie je z pozostałymi składnikami Fot. redakcja

Chlebek bananowy z czekoladą

Składniki:

  • 3 bardzo dojrzałe banany
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 0,5 szklanki cukru (u nas ciemny cukier trzcinowy muscovado)
  • 1,5 szklanki mąki pszennej typu 450
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej (koniecznie płaska!)

Dodatkowo:

  • 100 g gorzkiej czekolady drobno pokrojonej lub w postaci kropelek
  • opcjonalnie można dodać również nieco esencji waniliowej (ale nie jest to konieczne, bo ciasto jest bardzo aromatyczne dzięki bananom i czekoladzie)

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza (grzałki góra-dół). Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Mąkę przesiej do miski, a następnie połącz z proszkiem i sodą. Odstaw suche składniki do czasu, aż będą potrzebne.
  3. Do osobnej miski przełóż obrane banany, jajko i olej. Rozgnieć owoce w miarę dokładnie i wymieszaj, by składniki się połączyły. Nie przejmuj się, jeśli w mieszaninie zostanie kilka większych kawałków bananów, po prostu będzie je widać gdzieniegdzie wewnątrz ciasta.
  4. Do mokrych składników dodaj cukier i dokładnie wymieszaj. W tym momencie można też dodać kilka kropelek ekstraktu waniliowego - jeśli z niego korzystasz. Następnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą. Ponownie wymieszaj wszystko na gładkie ciasto.
  5. Na końcu do ciasta bananowego dodaj czekoladę lub czekoladowe kropelki.
  6. Gotową masę przelej do przygotowanej wcześniej keksówki i wstaw do piekarnika. Ile piec chlebek bananowy? Wystarczy, jeśli potrzymasz go w piekarniku przez około 60-70 minut - do czasu, aż wbity w ciasto patyczek do szaszłyków będzie suchy.
  7. Gotowe ciasto wyciągnij z piekarnika i ostudź w formie - uwaga, może nieco opaść.
babki fit babki fit gazeta.tv

Bananowo-owsiane muffiny

Składniki:

  • dwa banany
  • dwa jajka
  • dwie łyżki syropu klonowego
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 250 g płatków owsianych
  • 250 ml mleka
  • borówki
  • maliny
  • orzechy pekan

Sposób przygotowania:

  1. Obierz dwa banany, wrzuć do miski i rozgnieć. Dodaj dwa jajka i wszystko wymieszaj. Do masy dodaj również syrop klonowy, cynamon, proszek do pieczenia, jogurt grecki oraz płatki owsiane. Wszystko dokładnie wymieszaj. W trakcie mieszania dolej mleko.
  2. Masę przełóż do foremek i połóż na niej owoce oraz orzechy. Piecz 30 minut w 180 stopniach.

Przepis autorstwa Tomasza Repety - Haps Fit

ciasto_banan ciasto_banan gazeta.tv

Odwracane z ciasto bananem i karmelem

Składniki:

Składniki na spód:

  • 3 banany
  • 50 g masła
  • 130 g brązowego cukru
  • 1/2 szklanki wiórek kokosowych

Składniki na ciasto:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g rozpuszczonego masła

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj banany z karmelem: Masło i brązowy cukier umieść w rondelku i postaw na małym ogniu. Podgrzewaj, aż składniki połączą się i zdejmij z ognia. Banany pokrój w plasterki i wyłóż nimi dno tortownicy. Na banany wylej przygotowany wcześniej karmel i posyp całość wiórkami kokosowymi.
  2. Przygotuj ciasto: W dużej misce umieść jajka oraz cukier i ubij mikserem na puszystą, jasną masę. Przesiej do miski mąkę oraz proszek do pieczenia i zmiksuj do połączenia składników. Na koniec wlej rozpuszczone masło i ponownie zmiksuj.
  3. Przełóż ciasto do tortownicy wyłożonej bananami. Piecz w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez około 40 minut, aż patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy. Ciasto należy wyjąć z blaszki, dopóki jest ciepłe.
haps haps haps

Fit krem czekoladowy z awokado i banana

Składniki:

  • 2 bardzo dojrzałe banany
  • 2 dojrzałe awokado
  • 4 łyżeczki prawdziwego kakao
  • miód
  • truskawki i wiórki kokosowe - do podania

Sposób przygotowania:

  1. Obierz i pokrój awokado oraz banany. Gotowe owoce zmiksuj.
  2. Do powstałej masy dodaj kakao oraz miód. Wymieszaj.

Taki krem można jeść z czym żywnie ci się podoba (pieczywo, naleśniki, owsianka, ciastka). Świetnie smakuje w towarzystwie wiórków kokosowych oraz truskawek.

Przepis autorstwa Tomasza Repety - Haps Fit

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.