Babka drożdżowa według Ani Starmach
Składniki:
- 500 g mąki
- 50 g świeżych drożdży
- 5 żółtek
- 100 g masła
- 300 ml mleka
- 100 g cukru
- 50 g rodzynek namoczonych w odrobinie rumu
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżki skórki pomarańczowej
- 2 łyżki migdałów w płatkach
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- skórka starta z 1/2 cytryny
- sól
* Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. W tym celu przesianą mąkę wstawiamy na kilka minut do piekarnika nagrzanego do 30 stopni Celsjusza, mleko podgrzewamy w rondelku, a masło roztapiamy.
Sposób przygotowania:
- Przygotowujemy zaczyn. W miseczce umieszczamy drożdże, łyżkę cukru, łyżkę mleka i łyżkę mąki. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż zaczyn podwoi swoją objętość.
- W międzyczasie miksujemy żółtka z cukrem i większą częścią mąki. Następnie dodajemy zaczyn, mleko, masło i cukier waniliowy. Stopniowo dosypujemy też pozostałą mąkę, w miarę potrzeby. Wyrabiamy ciasto - powinno być miękkie i elastyczne.
- Do ciasta dodajemy oliwę, rodzynki, skórkę pomarańczową, cytrynową i migdały. Całość mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce.
- Gdy podwoi objętość przekładamy je do formy wysmarowanej masłem. Powinna dochodzić do połowy wysokości formy. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.
- Przed pieczeniem, wierzch babki smarujemy rozkłóconym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni Celsjusza (z termoobiegiem) na 30-45 minut lub do suchego patyczka.
- Gotową babkę wyciągamy z formy i odstawiamy na kratkę do ostudzenia. Następnie dekorujemy cukrem pudrem lub wedle uznania.