Wielkanocne babki według gwiazd kulinariów. Przepisy m.in. na wilgotną babę morelową lub z czerwonym winem

Baba wielkanocna to niekwestionowana gwiazda na świątecznym stole. Można przygotować ją na wiele sposobów. A jaką babkę robi Magda Gessler czy Pascal Brodnicki? Mamy przepisy. Zainspirujcie się!
Babka Babka Fot. A_Lein / shutterstock.com

Babka drożdżowa według Ani Starmach

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 50 g świeżych drożdży
  • 5 żółtek
  • 100 g masła
  • 300 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 50 g rodzynek namoczonych w odrobinie rumu
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki migdałów w płatkach
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • skórka starta z 1/2 cytryny
  • sól

* Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. W tym celu przesianą mąkę wstawiamy na kilka minut do piekarnika nagrzanego do 30 stopni Celsjusza, mleko podgrzewamy w rondelku, a masło roztapiamy.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowujemy zaczyn. W miseczce umieszczamy drożdże, łyżkę cukru, łyżkę mleka i łyżkę mąki. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż zaczyn podwoi swoją objętość.
  2. W międzyczasie miksujemy żółtka z cukrem i większą częścią mąki. Następnie dodajemy zaczyn, mleko, masło i cukier waniliowy. Stopniowo dosypujemy też pozostałą mąkę, w miarę potrzeby. Wyrabiamy ciasto - powinno być miękkie i elastyczne.
  3. Do ciasta dodajemy oliwę, rodzynki, skórkę pomarańczową, cytrynową i migdały. Całość mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce.
  4. Gdy podwoi objętość przekładamy je do formy wysmarowanej masłem. Powinna dochodzić do połowy wysokości formy. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.
  5. Przed pieczeniem, wierzch babki smarujemy rozkłóconym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni Celsjusza (z termoobiegiem) na 30-45 minut lub do suchego patyczka.
  6. Gotową babkę wyciągamy z formy i odstawiamy na kratkę do ostudzenia. Następnie dekorujemy cukrem pudrem lub wedle uznania.
Babka wielkanocna Babka wielkanocna Fot. Elena Veselova / shutterstock.com

Wilgotna babka cytrynowa Pascala Brodnickiego

Składniki:

Babka:

  • 420 g masła
  • 6 jajek
  • 300 g cukru 
  • 2 cytryny
  • 30 g proszku do pieczenia
  • 400 g mąki pszennej
  • 30 g konfitury morelowej

Lukier:

  • 300 g cukru pudru
  • 100 ml wody
  • kieliszek cytrynówki lub likieru limoncello
  • świeża mięta i skórka cytrynowa do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. 400 g masła wkładamy do rondla i rozpuszczamy. 
  2. Jajka ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy do nich skórkę otartą z oczyszczonych cytryn i proszek do pieczenia. Mieszamy. Stopniowo wsypujemy przesianą mąkę. Na koniec wlewamy rozpuszczone masło i dokładnie łączymy składniki.
  3. Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej pozostałym masłem. Pieczemy przez 45-50 minut lub do suchego patyczka w 180 stopniach Celsjusza z termoobiegiem. Upieczoną, ciepłą babkę wyciągamy z formy i ustawiamy na kracie, by ostygła.
  4. W międzyczasie podgrzewamy konfiturę, by łatwiej było pokrywać nią babkę, po czym smarujemy nią ciasto za pomocą pędzelka lub łyżki.
  5. Następnie przygotowujemy lukier. W tym celu w ganku umieszczamy przesiany cukier puder, wodę i likier. Składniki mieszamy i podgrzewamy, aż się rozpuszczą. Przestudzonym lukrem pokrywamy chłodną już babkę. Możemy użyć do tego pędzla. Po nałożeniu pierwszej warstwy odstawiamy ciasto, by lukier zastygł, następnie nakładamy druga warstwę i również odstawiamy wypiek. Gotową babkę dekorujemy skórką z cytryny i świeżymi listkami mięty.

Zobacz również, jak zrobić piękną babkę majonezową. Przepis prezentuje Tomek.

Babka wielkanocna Babka wielkanocna Fot. Karen Culp / shutterstock.com

Babka z czerwonym winem z przepisy Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 300 g masła
  • 300 g cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 6 jajek
  • 400 g mąki pszennej
  • łyżka proszku do pieczenia
  • 150 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżeczki kakao

Sposób przygotowania:

  1. W misie miksera umieszczamy miękkie masło, cukier, cukier waniliowy i sól. Ucieramy je, aż powstanie jasna i puszysta masa.
  2. Następnie cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku, kakao, cynamon i proszek do pieczenia. Stopniowo wsypujemy także przesianą mąkę na zmianę z partiami wina. Na koniec dodajemy startą na tarce lub drobno posiekaną czekoladę. Łączymy składniki.
  3. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Partiami przekładamy ją do masy i delikatnie mieszamy.
  4. Ciasto przelewamy do formy na babkę z kominem o średnicy 28 cm. Powinna być uprzednio wysmarowana masłem i podsypana bułką tartą.
  5. Babkę pieczemy przez 60-70 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Gotową i wystudzoną dekorujemy wedle uznania.
Babka wielkanocna Babka wielkanocna Fot. zi3000 / shutterstock.com

Klasyczna baba drożdżowa z przepisu Magdy Gessler

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 170 ml mleka
  • 15 g drożdży
  • 135 g cukru
  • 135 g masła
  • 600 g mąki
  • 35 g smalcu
  • 7 jajek
  • szczypta soli

Babka:

  • 50 g skórki pomarańczowej
  • 50 g klarowanego masła
  • 10 g rodzynek
  • 10 g płatków migdałowych 
  • 150 g domowego lukru (np. z tego przepisu)
  • 2 żółtka
  • 50 g całych migdałów

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowujemy ciasto drożdżowe. W rondelku umieszczamy mleko, drożdże i niewielką ilość cukru. Całość delikatnie podgrzewamy. Następnie dodajemy mąkę - tyle, by mikstura miała konsystencję gęstej śmietany. Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny.
  2. W międzyczasie jajka podgrzewamy z cukrem i mieszamy. W osobnym rondelku rozpuszczamy masło ze smalcem.
  3. Rozczyn łączymy z jajkami, solą i mąką. Zagniatamy na elastyczne ciasto. Dodajemy tłuszcz i ponownie wyrabiamy. Na koniec posypujemy mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wskazówka: ciasto będzie miało lepszą strukturę, jeśli w trakcie wyrastania kilkukrotnie je zawiniemy.
  4. Przygotowujemy babkę. Do gotowego ciasta dodajemy bakalie, masło i ubite żółtka. Wyrabiamy je ponownie i odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie wkładamy je do formy i znów pozwalamy wyrosnąć. Powinno zajmować około 80 proc. formy. 
  5. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 40 minut. Gdy ostygnie dekorujemy lukrem rodzynkami i migdałami.