Wielkanocne babki według gwiazd kulinariów. Przepisy m.in. na wilgotną babę morelową lub z czerwonym winem
Baba wielkanocna to niekwestionowana gwiazda na świątecznym stole. Można przygotować ją na wiele sposobów. A jaką babkę robi Magda Gessler czy Pascal Brodnicki? Mamy przepisy. Zainspirujcie się!

Babka drożdżowa według Ani Starmach
Składniki:
- 500 g mąki
- 50 g świeżych drożdży
- 5 żółtek
- 100 g masła
- 300 ml mleka
- 100 g cukru
- 50 g rodzynek namoczonych w odrobinie rumu
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżki skórki pomarańczowej
- 2 łyżki migdałów w płatkach
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- skórka starta z 1/2 cytryny
- sól
* Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. W tym celu przesianą mąkę wstawiamy na kilka minut do piekarnika nagrzanego do 30 stopni Celsjusza, mleko podgrzewamy w rondelku, a masło roztapiamy.
Sposób przygotowania:
- Przygotowujemy zaczyn. W miseczce umieszczamy drożdże, łyżkę cukru, łyżkę mleka i łyżkę mąki. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż zaczyn podwoi swoją objętość.
- W międzyczasie miksujemy żółtka z cukrem i większą częścią mąki. Następnie dodajemy zaczyn, mleko, masło i cukier waniliowy. Stopniowo dosypujemy też pozostałą mąkę, w miarę potrzeby. Wyrabiamy ciasto - powinno być miękkie i elastyczne.
- Do ciasta dodajemy oliwę, rodzynki, skórkę pomarańczową, cytrynową i migdały. Całość mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce.
- Gdy podwoi objętość przekładamy je do formy wysmarowanej masłem. Powinna dochodzić do połowy wysokości formy. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.
- Przed pieczeniem, wierzch babki smarujemy rozkłóconym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni Celsjusza (z termoobiegiem) na 30-45 minut lub do suchego patyczka.
- Gotową babkę wyciągamy z formy i odstawiamy na kratkę do ostudzenia. Następnie dekorujemy cukrem pudrem lub wedle uznania.

Wilgotna babka cytrynowa Pascala Brodnickiego
Składniki:
Babka:
- 420 g masła
- 6 jajek
- 300 g cukru
- 2 cytryny
- 30 g proszku do pieczenia
- 400 g mąki pszennej
- 30 g konfitury morelowej
Lukier:
- 300 g cukru pudru
- 100 ml wody
- kieliszek cytrynówki lub likieru limoncello
- świeża mięta i skórka cytrynowa do dekoracji
Sposób przygotowania:
- 400 g masła wkładamy do rondla i rozpuszczamy.
- Jajka ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy do nich skórkę otartą z oczyszczonych cytryn i proszek do pieczenia. Mieszamy. Stopniowo wsypujemy przesianą mąkę. Na koniec wlewamy rozpuszczone masło i dokładnie łączymy składniki.
- Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej pozostałym masłem. Pieczemy przez 45-50 minut lub do suchego patyczka w 180 stopniach Celsjusza z termoobiegiem. Upieczoną, ciepłą babkę wyciągamy z formy i ustawiamy na kracie, by ostygła.
- W międzyczasie podgrzewamy konfiturę, by łatwiej było pokrywać nią babkę, po czym smarujemy nią ciasto za pomocą pędzelka lub łyżki.
- Następnie przygotowujemy lukier. W tym celu w ganku umieszczamy przesiany cukier puder, wodę i likier. Składniki mieszamy i podgrzewamy, aż się rozpuszczą. Przestudzonym lukrem pokrywamy chłodną już babkę. Możemy użyć do tego pędzla. Po nałożeniu pierwszej warstwy odstawiamy ciasto, by lukier zastygł, następnie nakładamy druga warstwę i również odstawiamy wypiek. Gotową babkę dekorujemy skórką z cytryny i świeżymi listkami mięty.
Zobacz również, jak zrobić piękną babkę majonezową. Przepis prezentuje Tomek.

Babka z czerwonym winem z przepisy Ewy Wachowicz
Składniki:
- 300 g masła
- 300 g cukru
- 2 opakowania cukru waniliowego
- szczypta soli
- 6 jajek
- 400 g mąki pszennej
- łyżka proszku do pieczenia
- 150 ml czerwonego wytrawnego wina
- 100 g gorzkiej czekolady
- łyżeczka cynamonu
- 3 łyżeczki kakao
Sposób przygotowania:
- W misie miksera umieszczamy miękkie masło, cukier, cukier waniliowy i sól. Ucieramy je, aż powstanie jasna i puszysta masa.
- Następnie cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku, kakao, cynamon i proszek do pieczenia. Stopniowo wsypujemy także przesianą mąkę na zmianę z partiami wina. Na koniec dodajemy startą na tarce lub drobno posiekaną czekoladę. Łączymy składniki.
- Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Partiami przekładamy ją do masy i delikatnie mieszamy.
- Ciasto przelewamy do formy na babkę z kominem o średnicy 28 cm. Powinna być uprzednio wysmarowana masłem i podsypana bułką tartą.
- Babkę pieczemy przez 60-70 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Gotową i wystudzoną dekorujemy wedle uznania.

Klasyczna baba drożdżowa z przepisu Magdy Gessler
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
- 170 ml mleka
- 15 g drożdży
- 135 g cukru
- 135 g masła
- 600 g mąki
- 35 g smalcu
- 7 jajek
- szczypta soli
Babka:
- 50 g skórki pomarańczowej
- 50 g klarowanego masła
- 10 g rodzynek
- 10 g płatków migdałowych
- 150 g domowego lukru (np. z tego przepisu)
- 2 żółtka
- 50 g całych migdałów
Sposób przygotowania:
- Przygotowujemy ciasto drożdżowe. W rondelku umieszczamy mleko, drożdże i niewielką ilość cukru. Całość delikatnie podgrzewamy. Następnie dodajemy mąkę - tyle, by mikstura miała konsystencję gęstej śmietany. Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny.
- W międzyczasie jajka podgrzewamy z cukrem i mieszamy. W osobnym rondelku rozpuszczamy masło ze smalcem.
- Rozczyn łączymy z jajkami, solą i mąką. Zagniatamy na elastyczne ciasto. Dodajemy tłuszcz i ponownie wyrabiamy. Na koniec posypujemy mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wskazówka: ciasto będzie miało lepszą strukturę, jeśli w trakcie wyrastania kilkukrotnie je zawiniemy.
- Przygotowujemy babkę. Do gotowego ciasta dodajemy bakalie, masło i ubite żółtka. Wyrabiamy je ponownie i odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie wkładamy je do formy i znów pozwalamy wyrosnąć. Powinno zajmować około 80 proc. formy.
- Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 40 minut. Gdy ostygnie dekorujemy lukrem rodzynkami i migdałami.