Domowe chipsy nie tylko z ziemniaków. Jak się za nie zabrać? [PRZEPISY]

Chipsy można kupić, ale można je też zrobić samodzielnie w domu. Przygotowanie jest banalnie proste, a w dodatku takie chrupki są zdrowsze od tych ze sklepu. Jak zrobić domowe chipsy? Sprawdźcie nasze propozycje.
Klasyczne chipsy z ziemniaków Klasyczne chipsy z ziemniaków Fot. tomas devera photo / shutterstock.com

Klasyczne chipsy z ziemniaków

Składniki:

  • niezbyt mączyste ziemniaki typu A lub B (np. odmiany Agata, Gala czy Irga)
  • sól
  • przyprawy wedle uznania
  • olej do głębokiego smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki dokładnie oczyść z ziemi. Możesz do tego użyć szorstkiej strony nowej gąbki lub szczoteczki. Można je również obrać, ale nie jest to konieczne.
  2. Następnie pokrój je na cienkie plasterki, najlepiej o szerokości 1-2 mm - im cieńsze, tym lepsze. Dzięki temu będą chrupiące. Warto do tego użyć melaksera, tarki do warzyw, mandoliny lub ostatecznie obieraczki.
  3. Surowe talarki dopraw solą i ulubionymi przyprawami, po czym umieść w sicie, a następnie we frytkownicy ustawionej na 190 stopni Celsjusza. Podczas smażenia należy raz na jakiś czas przemieszać chipsy lub potrząsnąć sitkiem, aby ziemniaki usmażyły się równomiernie.
  4. Chipsy są gotowe po około 2-3 minutach, gdy staną się zarumienione. Wtedy wyciągnij je z frytkownicy i wyłóż na ręczniku papierowym, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Ostudzone chipsy są gotowe do jedzenia.

Chipsy z warzyw

Składniki:

  • buraki
  • marchewka
  • pietruszka
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • ewentualnie zioła

Sposób przygotowania:

  1. Obierz warzywa, pokrój na cienkie plastry. Dopraw solą i pieprzem, polej oliwą, wymieszaj.
  2. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozłóż plasterki warzyw. Piecz około 25 minut w 180 st. C.

Chipsy z jarmużu

Składniki:

  • 100 g jarmużu
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól himalajska
  • Pieprz
  • Łyżeczka słodkiej papryki

Sposób przygotowania:

  1. Jarmuż dokładnie umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Następnie odetnij twarde końcówki i rozgrzej piekarnik do 160 st. C bez termoobiegu.
  2. Do dużej miski wrzuć porwany na mniejsze kawałki jarmuż i wymieszaj wszystko dokładnie z oliwą, solą, pieprzem i słodką papryką.
  3. Ułóż kawałki jarmużu na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając między nimi miejsce.
  4. Piecz przez 11 minut i po tym czasie, po wyłączeniu piekarnika, nie wyjmuj liści jeszcze kwadrans. Dzięki temu będą pyszne i chrupiące.

Takie chipsy możesz jeść solo lub podać z ulubionym dipem. Doskonale sprawdzi się jogurtowo-koperkowy. Przepis znajdziesz pod tym linkiem.

Chipsy z tortilli, czyli domowe nachosy z tortilli pszennej Chipsy z tortilli, czyli domowe nachosy z tortilli pszennej Fot. paz

Chipsy z tortilli, czyli chrupiące nachosy

Składniki:

  • opakowanie tortilli pszennych, pełnoziarnistych lub kukurydzianych (wedle uznania)
  • oliwa lub olej rzepakowy do skropienia tortilli
  • ulubione dodatki wedle uznania: zioła, czosnek (świeży, przeciśnięty przez praskę lub suszony), papryka suszona, parmezan (u nas dwie wersje - zioła z czosnkiem i papryka)
  • sól i pieprz do smaku (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzej do temperatury 190 sto. C (górna i dolna grzałka). Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Tortille wyjmij z opakowania, potnij na paski, a następnie na trójkąty.
  3. Do miski wsyp trójkąciki z tortilli, dodaj oliwę lub olej i przyprawy. Mieszaj, aż każdy z trójkącików dokładnie pokryje się mieszanką.
  4. Następnie wyłóż pierwszą partię chipsów z tortilli na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Postaraj się, żeby nie zachodziły na siebie nawzajem. Blaszkę włóż do piekarnika. Piecz przez około 5-8 minut, aż chipsy staną się rumiane.
  5. Po tym czasie wyciągnij blachę z piekarnika. Chipsy z tortilli przesyp do czystej miski, a na blasze z papierem wyłóż kolejną porcję.

Gotowe domowe nachosy podawaj z ulubionymi dodatkami. Polecamy pyszne guacamole z naszego przepisu lub meksykańską salsę.

Chipsy z pomidorów

Składniki:

  • 3 pomidory malinowe
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz 

Sposób przygotowania:

  1. W niewielkiej miseczce wymieszaj parmezan z natką pietruszki oraz solidną szczyptą soli i pieprzu. Ostrym nożem pokrój pomidory w jak najcieńsze plasterki (około 2-3 milimetrowe).
  2. Plasterki pomidorów osusz delikatnie ręcznikiem papierowym i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj je oliwą z oliwek i posyp przygotowaną wcześniej mieszanką.
  3. Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 100 st. C (z termoobiegiem) i piecz przez około 2 godziny, aż pomidory całkowicie wyschną i staną się chrupiące.
Pieczone chipsy z ziemniaków Pieczone chipsy z ziemniaków Fot. Food photos / shutterstock.com

Pieczone chipsy z ziemniaków

Składniki:

  • ziemniaki typu A lub B (np. odmiany Agata, Gala czy Irga)
  • sól
  • przyprawy wedle uznania
  • masło klarowane

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki oczyść i pokrój w cienkie plasterki. Możesz je także obrać, ale nie jest to konieczne. 
  2. Zanim pokryjesz je przyprawami, zamocz je krótko w roztopionym maśle klarowanym.
  3. Surowe chipsy ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia tak, by nie stykały się ze sobą, po czym wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 st. C na 10-12 minut.
  4. Gdy chipsy zrobią się rumiane, wyciągnij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.