Dziś Międzynarodowy Dzień Czekolady. Świętuj go godnie. Jak? Mamy garść przepisów

Czekolada - czy trzeba mówić coś więcej? Czasem wystarczy nawet kosteczka, żeby poprawić dzień, choć wielu na jednej na kończy. Dziś jest wyjątkowe święto - Międzynarodowy Dzień Czekolady. To idealna okazja, by trochę sobie pofolgować i przygotować z niej coś pysznego. Co? Podpowiadamy.
Haps brownie Haps brownie gazeta.tv

Ciasteczka brownie

Składniki:

60 g masła
200 g gorzkiej czekolady (150 g + 50 g)
2 jajka
150 g drobnego cukru
50 g mąki pszennej
20 g kakao
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g orzechów laskowych

Sposób przygotowania:

Masło umieść w garnuszku i rozpuść na wolnym ogniu. Dodaj 150 g połamanej na kawałki czekolady i mieszaj do całkowitego połączenia składników. Zdejmij z ognia i przestudź.

W dużej misce ubij jajka z cukrem na puszystą i jasną masę. Do masy jajecznej wlej ostudzoną masą czekoladową i miksuj do połączenia składników. Następnie dodaj mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao i wymieszaj szpatułką na jednolitą masę. Na koniec dodaj posiekane orzechy laskowe oraz pozostałe 50 g czekolady, również drobno posiekanej. Całość wymieszaj.

Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki.

Po godzinie wyjmij ciasto i nabieraj po łyżce w delikatnie natłuszczone dłonie. Formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i rozkładaj je w dość dużych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie spłaszcz kulki dłońmi i wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz około 10 minut. Po wyjęciu pozwól ciasteczkom ostygnąć na blaszce, gdyż z początku będą dosyć miękkie.

lizaki lizaki gazeta.tv

Czekoladowe lizaki

Składniki:

200 g czekolady gorzkiej
żelki miśki
draże kokosowe
cukrowe kulki
kandyzowane owoce
płatki śniadaniowe

Sposób przygotowania:

W niewielkim rondlu zagotuj szklankę wody, na garnku postaw miskę, do miski wsyp czekoladę. Poczekaj, aż czekolada się rozpuści. Na stole rozwiń papier do pieczenia. Połóż na papierze patyczki do lodów, my wykorzystaliśmy papierowe słomki. Na jednym z końców słomki zrób kleksa z czekolady i rozprowadź czekoladę tak, by powstał równy lizak. Gdy czekolada jest jeszcze płynna, posyp ją kolorowymi dodatkami, miśkami, płatkami śniadaniowymi, kolorowymi posypkami i czym tylko masz ochotę. Jeśli nałożysz za dużo, dodatki się nie przykleją, a czekolada będzie się łamać.
Kiedy będziesz już dumny z poczynionych dekoracji, wstaw lizaki do zamrażarki na godzinę, żeby czekolada porządnie stężała. Po tym czasie możesz się dzielić czekoladowymi lizakami. (Żartujemy).

Sernik Rocher Sernik Rocher haps

Sernik rocher

Składniki:

Składniki na kruchy spód:

140 g małych herbatników w czekoladzie (mogą być też duże)
1 łyżka kakao
50 g orzechów laskowych
50 g roztopionego masła

Składniki na masę serową:

500 g twarogu sernikowego
400 g kremu czekoladowo-orzechowego
125 ml śmietanki 30 proc.
5 dużych jajek
3 łyżki mąki pszennej

Składniki na polewę:

100 g mlecznej czekolady
80 ml śmietanki 30 proc.

Dodatkowo:

8 czekoladowo-orzechowych pralinek
tortownica o średnicy 22 cm
duża blaszka, w którą zmieści się tortownica

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki na kruchy spód umieść w misie blendera i zmiksuj do otrzymania konsystencji mokrego piasku. Przełóż masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, rozprowadź równomiernie po całym dnie i delikatnie uklep. Wstaw blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 10 minut, a następnie ostudź.

Przygotuj masę serową. Twaróg oraz krem czekoladowy umieść w dużej misce i zmiksuj na jednolitą masę. Dodaj śmietankę, jaja oraz mąkę pszenną i zmiksuj do połączenia składników (masy nie należy długo miksować aby nie wtłoczyć do niej za dużo powietrza). Masę serową przelej na podpieczony spód i - przy pomocy silikonowej szpatułki - delikatnie wyrównaj wierzch.

Boki oraz spód tortownicy szczelnie owiń folią aluminiową i wstaw ją do drugiej, większej blaszki. Napełnij większą blaszkę gorącą wodą do połowy wysokości tortownicy i wstaw całość do piekarnika nagrzanego do 150 stopni Celsjusza. Piecz około godziny, aż sernik zetnie się na środku. Po upieczeniu ostudź ciasto w delikatnie uchylonym piekarniku, a następnie wstaw do lodówki na co najmniej 8 godzin.

Schłodzone ciasto udekoruj polewą i pralinkami. Śmietankę podgrzej w rondelku prawie do momentu wrzenia i zdejmij z palnika. Do gorącej śmietanki dodaj połamaną na kawałeczki czekoladę i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Odstaw sos do ostygnięcia na około 20 minut (mieszaj go od czasu do czasu, aby na wierzchu nie utworzył się kożuch). Ostudzonym sosem polej sernik i ozdób jego wierzch połówkami pralinek. Wstaw ciasto do lodówki, aby polewa stężała.

Tiramisu Tiramisu haps

Błyskawiczne tiramisu w miseczkach z czekolady

Składniki:

Miseczki:

balony
200 g gorzkiej czekolady
tłuszcz do natarcia balonika
 
Tiramisu bez białek:

200 ml śmietany 36 proc.
łyżka cukru pudru
200 g serka mascarpone
biszkopty
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
40 ml likieru kawowego/amaretto

Sposób przygotowania:

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, albo w mikrofalówce. (Jeśli rozpuszczasz czekoladę w mikrofalówce - podgrzewaj ją stopniowo po 20 sekund i mieszaj). Odczekaj chwilę, aż czekolada trochę ostygnie. Im chłodniejsza czekolada, tym grubszą i trwalszą utworzy skorupkę. To ważne, bo zbyt cienka warstwa będzie pękać!

Umyj baloniki. Nadmuchaj je - im mniejsze balony, tym mniejsze miseczki. Nadmuchany balonik warto natrzeć tłuszczem, dzięki temu łatwiej odklei się od czekolady. Górną część balonika zanurz w czekoladzie i obracaj tak, by na jego powierzchni utworzyła się warstwa czekolady. Odwróć balon i umieść go na szklance i odstaw do lodówki na 30 minut.

W tym czasie ubij śmietanę, dodaj łyżkę cukru i serek mascarpone. Wymieszaj wszystkie składniki.

Gdy czekolada na balonikach już zastygnie, wyjmij z lodówki, połóż na talerzu i przebij balon. Brzegi miseczki mogą lekko popękać, ale tym się nie przejmuj.

W osobnym naczyniu zaparz mocną kawę, dodaj likier kawowy. Biszkopty maczaj w kawie, około 2 - 3 sekundy. Nie trzymaj biszkoptów w kawie zbyt długo, bo się rozpadną.

W miseczce czekoladowej ułóż łyżkę śmietany z mascarpone, biszkopty namoczone w kawie i ponownie bitą śmietanę. Wszytko posyp kakao.

haps haps haps

Lava cake

Składniki:

100 g gorzkiej czekolady
łyżka masła
2 żółtka
2 jajka
100 g cukru
100 g mąki pszennej
biała czekolada

Sposób przygotowania:

Rozpuść czekoladę i masło w kąpieli wodnej. W osobnej misce ubij jajka i żółtka z cukrem na puszystą masę. Do jajek dodaj rozpuszczoną czekoladę, wymieszaj. Dodaj mąkę, ponownie wymieszaj. Foremki do muffinek wysmaruj masłem i wysyp kakao. Nakładaj porcje ciasta do foremek. Do każdej foremki wrzuć jedną kostkę białej czekolady. Piecz 10-13 minut w 200 st. C. Podawaj z lodami, albo bitą śmietaną.

haps haps haps

Domowe ptasie mleczko

Składniki:

1 puszka mleka skondensowanego
1 opakowanie galaretki truskawkowej
1 opakowanie galaretki cytrynowej
roztopiona czekolada
folia spożywcza

Sposób przygotowania:

Obie galaretki rozpuść w gorącej wodzie i odstaw, aby wystygły. Do miski wlej połowę schłodzonego mleka skondensowanego i ubij. Dodaj do niego jedną z rozpuszczonych galaretek i ubij ponownie, aż masa będzie się pienić. Wylej do formy wyłożonej folią spożywczą i włóż to lodówki na godzinę. Do drugiej połowy mleka dodaj drugą galaretkę i przygotuj w ten sam sposób. Wylej ją na zastygniętą masę truskawkową i włóż do lodówki na kolejną godzinę. Gdy masa stężeje, wyjmij ją i pokrój w kostki. Każdą z nich posmaruj rozpuszczoną (na przykład w kąpieli wodnej) czekoladą. Włóż do lodówki na dwie godziny.

blondie blondie gazeta.tv

Blondie

Składniki:

200 g masła
200 g białej czekolady
3 jajka
50 g drobnego cukru
120 g mąki
garść suszonej żurawiny
garść płatków migdałów

Sposób przygotowania:

W niewielkim rondelku rozpuść masło. Zdejmij rondel z ognia, dodaj rozdrobnioną białą czekoladę i wymieszaj do połączenia składników.
W misce umieść jajka z cukrem i zmiksuj. Dodaj roztopioną czekoladę z masłem i miksuj do połączenia składników. Na koniec dosyp mąkę i zmiksuj na jednolite ciasto. Przelej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia foremki o wymiarach 20 x 20 centymetrów. Wierzch ciasta posyp suszoną żurawiną i płatkami migdałów. Piecz w 160 stopniach C przez 25 minut. Przed pokrojeniem ostudź.