Składniki:
160 g płatków owsianych górskich
3 jajka
375 ml mleka
3 łyżki kakao
3 łyżki masła orzechowego (bez dodatku soli i cukru)
7 łyżek ksyliotolu lub erytrolu
Dodatkowo:
2 garści malin
garść płatków migdałowych
pół tabliczki gorzkiej czekolady
olej kokosowy do wysmarowania formy
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki owsianki umieszczamy w dużej misce i dokładnie mieszamy.
Foremkę o wymiarach około 20 x 30 cm smarujemy olejem kokosowym i wlewamy do niej przygotowaną masę. Na wierzchu rozkładamy maliny i posypujemy całość posiekaną gorzką czekoladą oraz płatkami migdałowymi. Wstawiamy formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20 minut, aż środek masy się zetnie.
Pieczoną owsiankę można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.
Składniki:
300 g piersi z indyka
pół łyżeczki słodkiej papryki
szczypta suszonego czosnku
łyżeczka ulubionych ziół (np. mieszanki prowansalskiej, czubrycy, tymianku lub bazylii)
sól i pieprz do smaku
łyżka oliwy
pełna łyżka majonezu (lub pół na pół majonezu z jogurtem albo śmietaną)
Oraz:
kilka kromek chleba albo bułki
Sposób przygotowania:
Mięso kroimy w kostkę o boku ok. 2 cm. Jeśli będzie zbyt mała, indyk szybko się wysuszy i pasta nie będzie wilgotna. Doprawiamy go papryką, czosnkiem, ziołami, solą i pieprzem. Mieszamy i odstawiamy na czas rozgrzewania patelni. Jeśli mamy więcej czasu, warto zamarynować mięso dłużej, będzie bogatsze w smaku.
W międzyczasie rozgrzewamy patelnię wraz z łyżką oliwy. Wkładamy na środek mięso i smażymy. Raz na jakiś czas mieszamy, by równomiernie się ścięło. Nie należy przesadzać z długością smażenia, indykowi wystarczy dosłownie kilka minut.
Zdejmujemy mięso z patelni, pozostawiamy do ostudzenia, po czym rozdrabniamy je za pomocą blendera, malaksera lub siekamy nożem. Dodajemy majonez i doprawiamy, jeśli jest taka potrzeba. Całość mieszamy.
Pastą smarujemy kanapki.
Składniki:
banan
małe jabłko
3/4 szklanki płatków owsianych
2 łyżki suszonej żurawiny
2 łyżki rodzynek
2 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżki miodu
jajko
pół szklanki jogurtu naturalnego
Sposób przygotowania:
Banana i jabłko obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Umieszczamy pokrojone owoce w dużej misce, dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Nakładamy masę do silikonowych foremek na muffiny i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy około 25 minut, aż babeczki nabiorą złotego koloru.
Wskazówka: Muffinki można przygotować dzień wcześniej. Dzięki temu zaoszczędzimy czas z rana i zaserwujemy sobie szybkie śniadanie.
Składniki:
100 gramów suszonych pomidorów w zalewie
4 łyżki oleju z zalewy
4 łyżki zmielonych orzechów włoskich lub pestek słonecznika
2 łyżki kaparów
2 ząbki czosnku
3 łyżki octu balsamicznego
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki umieszczamy w misie blendera i rozdrabniamy na gładką masę.
Jeśli pasta jest zbyt gęsta, dodajemy kilka łyżek ciepłej wody.
Pasta nadaje się doskonale do kanapek, ale nie tylko. Można też zapakować ją razem z domowej roboty nachosami albo słupkami świeżych warzyw.
Składniki na około 6 dużych placków:
2,5 szklanki mąki tortowej
łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki cukru
2 jajka
2 szklanki mleka
szczypta soli
Dodatkowo:
ok. 6 łyżek kremu czekoladowego
ulubione owoce
olej lub masło klarowane do smażenia
Sposób przygotowania:
Robimy nadzienie: Na papierze do pieczenia rozsmarowujemy po łyżce kremu czekoladowego - tworzymy dość grube placki o średnicy około 6 cm. Wstawiamy je na około godzinę do zamrażarki.
Robimy pankejki: Do miski przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Dodajemy mleko, jajka, cukier, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Mieszamy dokładnie na jednolitą masę.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Wlewamy porcję ciasta, tak by była nieco większa niż przygotowane placki z kremu czekoladowego. Smażymy tylko z jednej strony, a gdy placek będzie już rumiany, wyjmujemy z zamrażarki jeden płatek kremu czekoladowego i kładziemy na placku na patelni. Od razu zalewamy go kolejną, mniejszą porcją ciasta, tak aby równo zakryła cały czekoladowy krążek i nie wylała się na patelnię. Ostrożnie przewracamy placek i smażymy jeszcze chwilę.
Takie placki są świetne na ciepło. Jednak zapakowane do lunchboxów także smakują genialnie.
Składniki:
2 banany
100 ml miodu
125 g płatków owsianych
łyżeczka cynamonu
100 g wiórków kokosowych
100 g orzechów włoskich
50 g rodzynek
50 g żurawiny
serek homogenizowany/jogurt
dowolne owoce do dekoracji, my wykorzystaliśmy jabłka, winogrona i miechunkę
Sposób przygotowania:
Do miski wrzucamy obrane banany i miksujemy na gładką masę. Dodajemy miód, płatki owsiane, cynamon, wiórki kokosowe, orzechy włoskie, rodzynki, żurawinę. Jeśli mamy ochotę na więcej bakalii, wrzućmy je śmiało (uwaga na konsystencję - gdy masa będzie zbyt sucha i nie będzie się kleić, dodajmy jeszcze pół zmiksowanego banana). Polecamy także doprawić szczyptą zmielonej gałki muszkatołowej. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki.
Formę do muffinek smarujemy dokładnie masłem. Do każdego zagłębienia nakładamy niewielką ilość masy i palcami formujemy kształt miseczki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 20-25 minut. Po upieczeniu czekamy chwilę, aż miseczki ostygną. Do środka miseczki nakładamy serek homogenizowany, dodajemy ulubione owoce. Najlepiej smakują świeże i chrupiące, ale miseczki możemy także upiec wcześniej i przechowywać około trzech dni w lodowce.
Składniki:
4 jajka
sól, pieprz
50 g szynki
50 g kukurydzy
6 sztuk pokrojonych pomidorów
50 g żółtego sera
szczypiorek
Sposób przygotowania:
Drobno kroimy szynkę, suszone pomidory i szczypiorek. Żółty ser ścieramy na tarce. W misce lekko ubijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy szynkę, kukurydzę, suszone pomidory, żółty ser i szczypiorek. Formę do muffinek smarujemy masłem. Nakładamy do każdej foremki porcję ciasta. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Omlety pieczemy 15 minut.