Składniki:
Przygotowanie:
Ogórki, cebulę i grzybki oraz śledzia pokrój w drobną kostkę. Wszystkie składniki wymieszaj w misce z olejem lnianym, natką pietruszki, musztardą, sokiem z cytryny i pieprzem. Gotowy tatar ze śledzia podawaj z pieczywem. Smacznego!
Składniki:
Przygotowanie:
Płaty śledziowe zalej wodą, by pozbyć się nadmiaru soli. Mocz je przez 3 godziny, co jakiś czas zmieniając wodę. Cebulę pokrój w piórka, a suszone pomidorki w paski. Do rondelka wlej olej, koncentrat pomidorowy i ocet. Dodaj listki laurowe, ziele angielskie, goździki, jałowiec, cukier i wszystko dobrze wymieszaj. Zagotuj wszystkie składniki zalewy. Następnie dodaj żurawinę, pokrojone pomidory oraz cebulę i gotuj wszystko razem jeszcze przez 10 minut. Odstaw zalewę do ostudzenia. Śledzie pokrój ukośnie w kawałki o wielkości 2-3 cm. Przestudzoną zalewą zalej śledzie i wszystko wymieszaj. Odstaw do lodówki, aby potrawa się schłodziła, a smaki przegryzły.
Składniki:
Przygotowanie:
Buraki i ziemniaki ugotuj w mundurkach w osobnych garnkach, aby ziemniaki się nie zafarbowały. Następnie, gdy trochę wystygną, obierz je ze skórki. Buraki zetrzyj na tarce o dużych oczkach, ziemniaki pokrój w kostkę. Śledzie opłucz pod bieżącą wodą i osusz przy pomocy ręczników papierowych. Następnie pokrój je w kostkę. Pora oczyść i pokrój w plasterki. Jajka obierz ze skorupki i zetrzyj na tarce. Odłóż 1/4 do oddzielnej miski, a do reszty dodaj 3 łyżki majonezu i musztardę. Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne i zetrzyj na tarce. Wymieszaj razem z burakami.
Przygotuj naczynie, w którym podasz sałatkę. Najlepiej jeśli będzie to szklana miska, wtedy wyeksponujesz warstwowość dania. Układaj składniki w naczyniu. Najpierw śledzie, następnie por, ziemniaki i pasta jajeczna, którą przykryj ogórkami konserwowymi, a te warstwą buraków z jabłkami. Wierzch pokryj cienko pozostałym majonezem, tak, aby przez jego biały kolor przenikała czerwień buraczków. Na środku usyp niewielki kopczyk ze startych jajek i dekoruj całość pietruszką lub koperkiem.
Składniki:
Przygotowanie:
Wysyp na talerz mąkę i delikatnie obtocz w niej fileciki. Na rozgrzany olej połóż kawałki ryby i smaż z każdej strony, aż się zrumienią. Na desce połóż ręcznik papierowy, na którym odsączysz nadmiar tłuszczu ze śledzi. Pokrojoną marchew i cebulę wrzuć do garnka, dodaj przyprawy, wlej wodę oraz ocet i doprowadź do wrzenia. Do wyparzonego słoika włóż śledzie i wlej marynatę z warzywami. Całość wstaw na 24 godziny do lodówki. Smacznego.
Składniki:
Przygotowanie:
Solone filety śledziowe wymocz w wodzie, aby pozbyć się nadmiaru soli. Mocz je przez kilka godzin i co jakiś czas zmieniaj wodę. Potem pokrój je na mniejsze kawałki. Cebulę pokrój w piórka, ogórki w kostkę, jabłko obierz i również drobno pokrój. Majonez wymieszaj ze śmietaną, a potem dodaj do niego cebulę, jabłko i ogórki. Na koniec włóż śledzie i wszystko razem wymieszaj. Wstaw do lodówki, aby smaki się przegryzły. Podawaj na półmisku.
Składniki:
Przygotowanie:
Solone filety śledziowe wypłucz i wymocz dobrze w wodzie - mocz je przez kilka godzin, co jakiś czas zmieniaj wodę na świeżą. Po wymoczeniu pokrój je na mniejsze kawałki. Cebulę pokrój w piórka i zeszklij na patelni. Dodaj do niej rodzynki, cukier, liść laurowy, sól, pieprz i ziele angielskie oraz gorczycę. Wszystko wymieszaj, dodaj łyżkę octu i wlej przecier bądź koncentrat pomidorowy. Duś przez kilka minut, a potem odstaw do wystudzenia. Na duży talerz wyłóż kawałki filetów śledziowych. Zalej je przygotowanym sosem i odstaw do lodówki, by się przegryzły.
Zobacz także:
Śledź po polsku Magdy Gessler dobry nie tylko na święta. Jak go zrobić? [PRZEPIS]