Po kaszubsku, w occie lub jako tatar. Kilka sposobów na śledzie [PRZEPISY]

Śledzie mają specjalne miejsce w sercach wielu Polaków. Nie dziwi więc fakt, że co region, to inny przepis. Jak przygotować śledzie? Mamy kilka pomysłów.
Tatar ze śledzia Tatar ze śledzia fot. Haps

Tatar ze śledzia

Składniki:

  • 2 filety śledziowe
  • cebula
  • dwa ogórki kiszone
  • grzybki marynowane
  • sól, pieprz
  • łyżeczka musztardy
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżka oleju lnianego
  • natka pietruszki
  • koperek

Przygotowanie:

Ogórki, cebulę i grzybki oraz śledzia pokrój w drobną kostkę. Wszystkie składniki wymieszaj w misce z olejem lnianym, natką pietruszki, musztardą, sokiem z cytryny i pieprzem. Gotowy tatar ze śledzia podawaj z pieczywem. Smacznego!

Śledzie z żurawiną, czyli inna odmiana słynnej ryby Śledzie z żurawiną, czyli inna odmiana słynnej ryby Fot. Shutterstock/Grazyna Kownacka

Śledzie z żurawiną i suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 800 g solonych płatów śledziowych
  • słoiczek suszonych pomidorów + zalewa
  • 6 łyżek suszonej żurawiny
  • 3 cebule
  • olej rzepakowy
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 2 ziarnka jałowca
  • 2 goździki
  • szklanka octu
  • 10 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 łyżki cukru

Przygotowanie:

Płaty śledziowe zalej wodą, by pozbyć się nadmiaru soli. Mocz je przez 3 godziny, co jakiś czas zmieniając wodę. Cebulę pokrój w piórka, a suszone pomidorki w paski. Do rondelka wlej olej, koncentrat pomidorowy i ocet. Dodaj listki laurowe, ziele angielskie, goździki, jałowiec, cukier i wszystko dobrze wymieszaj. Zagotuj wszystkie składniki zalewy. Następnie dodaj żurawinę, pokrojone pomidory oraz cebulę i gotuj wszystko razem jeszcze przez 10 minut. Odstaw zalewę do ostudzenia. Śledzie pokrój ukośnie w kawałki o wielkości 2-3 cm. Przestudzoną zalewą zalej śledzie i wszystko wymieszaj. Odstaw do lodówki, aby potrawa się schłodziła, a smaki przegryzły.

Śledzie pod pierzynką to sałatka o idealnej kompozycji smakowej i estetycznej Śledzie pod pierzynką to sałatka o idealnej kompozycji smakowej i estetycznej Fot. Shutterstock

Sałatka śledziowa z burakami

Składniki:

  • 4 płaty śledziowe
  • 3 buraki
  • 3 ziemniaki
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 5 łyżek domowego majonezu
  • 3 ogórki konserwowe
  • 2 jabłka
  • por (biała i jasnozielona część)
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • kilka gałązek pietruszki lub koperku do dekoracji

Przygotowanie:

Buraki i ziemniaki ugotuj w mundurkach w osobnych garnkach, aby ziemniaki się nie zafarbowały. Następnie, gdy trochę wystygną, obierz je ze skórki. Buraki zetrzyj na tarce o dużych oczkach, ziemniaki pokrój w kostkę. Śledzie opłucz pod bieżącą wodą i osusz przy pomocy ręczników papierowych. Następnie pokrój je w kostkę. Pora oczyść i pokrój w plasterki. Jajka obierz ze skorupki i zetrzyj na tarce. Odłóż 1/4 do oddzielnej miski, a do reszty dodaj 3 łyżki majonezu i musztardę. Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne i zetrzyj na tarce. Wymieszaj razem z burakami.
Przygotuj naczynie, w którym podasz sałatkę. Najlepiej jeśli będzie to szklana miska, wtedy wyeksponujesz warstwowość dania. Układaj składniki w naczyniu. Najpierw śledzie, następnie por, ziemniaki i pasta jajeczna, którą przykryj ogórkami konserwowymi, a te warstwą buraków z jabłkami. Wierzch pokryj cienko pozostałym majonezem, tak, aby przez jego biały kolor przenikała czerwień buraczków. Na środku usyp niewielki kopczyk ze startych jajek i dekoruj całość pietruszką lub koperkiem.

Smażone śledzie w zalewie octowej w słoiku Smażone śledzie w zalewie octowej w słoiku fot. Haps

Smażone śledzie w zalewie octowej

Składniki:

  • 4 płaty śledziowe
  • mąka pszenna
  • olej do smażenia
  • marchewka
  • cebula
  • ziele angielskie
  • łyżka białej gorczycy
  • łyżka pieprzu kolorowego
  • 5 liści laurowych
  • pół szklanki cukru
  • szklanka octu
  • 1,25 l wody
  • sól

Przygotowanie:

Wysyp na talerz mąkę i delikatnie obtocz w niej fileciki. Na rozgrzany olej połóż kawałki ryby i smaż z każdej strony, aż się zrumienią. Na desce połóż ręcznik papierowy, na którym odsączysz nadmiar tłuszczu ze śledzi. Pokrojoną marchew i cebulę wrzuć do garnka, dodaj przyprawy, wlej wodę oraz ocet i doprowadź do wrzenia. Do wyparzonego słoika włóż śledzie i wlej marynatę z warzywami. Całość wstaw na 24 godziny do lodówki. Smacznego.

Przepis na śledzie w śmietanie Przepis na śledzie w śmietanie Fot. Shutterstock/ Cesarz

Śledzie w śmietanie

Składniki:

  • 1/2 kg solonych filetów śledziowych
  • duże twarde jabłko
  • 3 ogórki kiszone
  • cebula
  • szklanka śmietany 18 proc.
  • 3 łyżki majonezu

Przygotowanie:

Solone filety śledziowe wymocz w wodzie, aby pozbyć się nadmiaru soli. Mocz je przez kilka godzin i co jakiś czas zmieniaj wodę. Potem pokrój je na mniejsze kawałki. Cebulę pokrój w piórka, ogórki w kostkę, jabłko obierz i również drobno pokrój. Majonez wymieszaj ze śmietaną, a potem dodaj do niego cebulę, jabłko i ogórki. Na koniec włóż śledzie i wszystko razem wymieszaj. Wstaw do lodówki, aby smaki się przegryzły. Podawaj na półmisku.

Śledzie po kaszubsku Śledzie po kaszubsku Fot. Shutterstock/ Grazyna Kownacka

Śledzie po kaszubsku

Składniki:

  • 1/2 kg solonych filetów śledziowych
  • 100 g przecieru lub koncentratu pomidorowego
  • 3 cebule
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki octu
  • woda
  • 2 łyżeczki cukru
  • liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • kilkanaście ziaren gorczycy
  • szczypta pieprzu i soli
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Solone filety śledziowe wypłucz i wymocz dobrze w wodzie - mocz je przez kilka godzin, co jakiś czas zmieniaj wodę na świeżą. Po wymoczeniu pokrój je na mniejsze kawałki. Cebulę pokrój w piórka i zeszklij na patelni. Dodaj do niej rodzynki, cukier, liść laurowy, sól, pieprz i ziele angielskie oraz gorczycę. Wszystko wymieszaj, dodaj łyżkę octu i wlej przecier bądź koncentrat pomidorowy. Duś przez kilka minut, a potem odstaw do wystudzenia. Na duży talerz wyłóż kawałki filetów śledziowych. Zalej je przygotowanym sosem i odstaw do lodówki, by się przegryzły.

Zobacz także:

Dlaczego oryginalne matiasy mają inny kolor niż polskie? Jak wybrać najsmaczniejsze śledzie? Pytamy eksperta

Śledź po polsku Magdy Gessler dobry nie tylko na święta. Jak go zrobić? [PRZEPIS]

Więcej o:
Copyright © Agora SA