• Link zosta³ skopiowany

Cukierek albo psikus! Przek±ski na Halloween na s³odko i s³ono

Choæ ta tradycja zza oceanu wzbudza u nas ró¿ne emocje, dzieci naprawdê coraz bardziej to lubi±! Je¶li chcesz siê z nimi pobawiæ, przygotuj ciasteczka i przek±ski na Halloween 2020.
Straszne korzenne ciasteczka na Halloween Straszne korzenne ciasteczka na Halloween Fot. iStock

Straszne korzenne ciasteczka na Halloween

Do przygotowania tych strasznych ciastek na Halloween nie bêdziesz potrzebowaæ specjalnych foremek - wystarcz± takie w kszta³cie ludzików, których u¿ywasz do robienia ¶wi±tecznych pierniczków.

Sk³adniki:

200 g m±ki
150 g mas³a
150 g cukru pudru
1 jajko
1 ³y¿ka kakao
1 ³y¿eczka przyprawy do pierników
1/2 ³y¿eczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Na lukier: 200 g cukru pudru, 1-2 ³y¿ki wrz±tku oraz barwniki lub ewentualnie lukier plastyczny

Sposób przygotowania:

W misce utrzyj mas³o z cukrem i jajkiem na jednorodn± masê. Dodaj m±kê przesian± z kakao, przyprawami, proszkiem do pieczenia i sol±. Zagnieæ ciasto, uformuj je w dysk i zawiñ w foliê spo¿ywcz±. Schowaj do lodówki na ok. 30 minut, by ciasto siê sch³odzi³o.
Wy³ó¿ blachy papierem do pieczenia. Nagrzej piekarnik do 185 stopni Celsjusza.
Wyjmij ciasto z lodówki, rozwa³kuj na grubo¶æ ok. 4 mm. Wycinaj ciastka wybran± foremk± (w kszta³cie ludzików, ko³a) i uk³adaj na przygotowanej blaszce.
Wstaw do piekarnika i piecz ok. 20 minut. Wyjmij i odstaw do wystudzenia.
Przygotuj lukier: utrzyj cukier z mlekiem na g³adk±, gêst± masê (ewentualnie dodaj barwnik). Prze³ó¿ do woreczka, odetnij sam koniec rogu woreczka i narysuj lukrem wybrane wzorki na ciasteczkach. Poczekaj, a¿ lukier ca³kowicie zastygnie i podawaj.

Sprawd¼ nasz przepis na babeczki czekoladowe z nagrobkiem z kruchego ciastka:

Diabelskie jajka faszerowane Diabelskie jajka faszerowane Fot. iStock

Jajka faszerowane

Proste i efektowne jajka dla odwa¿nych. Odrobina grozy w Halloween niezbêdna!

Sk³adniki:

(na osiem faszerowanych jajek)

4 jajka
2 ³y¿ki majonezu
4 ³y¿ki musztardy
sól
pieprz czarny
suszone p³atki chilli lub ostra papryka w proszku (mo¿esz te¿ u¿yæ ¶wie¿ej, drobno posiekanej ostrej papryczki)

Do dekoracji: czarne oliwki i papryka

Sposób przygotowania:

Jajka ugotuj na twardo, ostud¼ i obierz. Nastêpnie przekrój na pó³, a z ka¿dej po³ówki wyjmij ¿ó³tko. Wymieszaj ¿ó³tka z majonezem, musztard± i ostr± papryk± na jednolit± masê. Dopraw do smaku sol± i pieprzem. Po³ówki jajek wype³niaj mas± i dekoruj czarnymi oliwkami i papryk±.

Paluchy wied¼my Paluchy wied¼my Fot. iStock

Paluchy wied¼my

S± bardzo proste do wykonania, a wygl±daj± naprawdê efektownie. Je¶li chcesz, mo¿esz serwowaæ je z d¿emem lub sosem z czerwonych owoców.

Sk³adniki:

1,25 kostki zimnego mas³a (225 g)
3/4 szklanki cukru pudru
1 jajko
1 ³y¿eczka ulubionego ekstraktu lub aromatu (mo¿e byæ waniliowy lub migda³owy)
2 i 2/3 szklanki m±ki pszennej
1 ³y¿eczka proszku do pieczenia
1 ³y¿eczka soli
3/4 szklanki obranych migda³ów

Sposób przygotowania:

M±kê, cukier, proszek i sól mieszamy w misie miksera. Na wierzch kroimy mas³o, dodajemy jajko i ekstrakt lub aromat. Sk³adniki zagniatamy na g³adkie ciasto. Nastêpnie owijamy je foli± i ch³odzimy w lodówce przez minimum 30 minut. W tym czasie piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Kiedy ciasto siê sch³odzi, formujemy z niego paluchy wied¼my (jak na obrazku lub na naszym filmie poni¿ej). Z po³ówek migda³ów formujemy paznokcie. Gotowe paluchy wied¼my wyk³adamy na blachê, przykryt± papierem do pieczenia. Ciasteczka na halloween pieczemy przez oko³o 10-12 minut, a¿ stan± siê lekko rumiane.

Sprawd¼ nasz przepis na fioletowe paluchy zombie z migda³ami:

Chrupi±ce mumie, czyli kie³baski w cie¶cie Chrupi±ce mumie, czyli kie³baski w cie¶cie Fot. iStock

Chrupi±ce mumie, czyli kie³baski w cie¶cie

Wolisz co¶ na s³ono? Te kie³baskowe mumie zrobisz ekspresowo, a efekt gwarantowany. Podawaj z sosem pomidorowym!

Sk³adniki:

1 opakowanie gotowego ciasta na pizzê, najlepiej o prostok±tnym kszta³cie (oczywi¶cie mo¿esz u¿yæ domowego)
ok. 8 kie³basek (nie surowych!) lub 8-10 parówek 
ciep³e mleko lub ³y¿ka rozpuszczonego mas³a do posmarowania kie³basek

Do dekoracji: plasterki ¿ó³tego sera i ziarenka pierzu lub czarnuszki - do zrobienia oczu

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza (grza³ka góra i dó³). Blachê wy³ó¿ papierem do pieczenia. Ciasto pokrój na w±skie paski. Kie³baski lub parówki owijaj paskami ciasta i uk³adaj na papierze. Piecz przez oko³o 20 minut - do lekkiego zez³ocenia ciasta. Po ostudzeniu udekoruj oczami z sera.

Rada: Zamiast kie³basek czy parówek mo¿esz wype³niæ mumie mielonym miêsem doprawionym wed³ug uznania.

Babeczki paj±ki Babeczki paj±ki Fot. iStock

Babeczki paj±ki

Wystarczy kilka ¿elków (np. lukrecjowych), ¿eby ze zwyk³ych babeczek zrobiæ zabawne paj±ki. Polecamy przepis na czekoladowe babeczki na Halloween z polew± herbacian±.

Sk³adniki:

(na 12-14 babeczek)

Ciasto:
200 g cukru
140 g m±ki pszennej
45 g dobrego kakao naturalnego
po 1/2 ³y¿eczki soli, sody oczyszczonej i proszku do pieczenia
2 jajka
1/4 szklanki oleju o neutralnym smaku
po 1/2 szklanki mleka (3,2 proc.) i mocnej kawy

Polewa:
1/2 szklanki s³odzonego mleka skondensowanego
2/3 szklanki gêstej ¶mietanki tortowej (36 proc.)
6 saszetek herbaty Earl Grey
100 g cukru
8 ³y¿ek mas³a pokrojonego na kawa³eczki
150 g startej gorzkiej czekolady (min. 70 proc. kakao)

Oraz (opcjonalnie):
sól maldon (w p³atkach) do posypania ciasta

Sposób przygotowania:

Ciasto: nagrzej piekarnik do 170-180°C. Do do³ków (12 lub 14) formy muffinkowej w³ó¿ papierowe papilotki. Zmieszaj cukier z m±k±, kakao, sol±, proszkiem i sod±. W drugim naczyniu krótko ubij jajka z olejem i mlekiem. Zmieszaj suche sk³adniki z mokrymi (mo¿na mikserem na najni¿szych obrotach). Powoli wlewaj gor±c± kawê, miksuj±c na ¶rednich obrotach. Ciastem nape³nij (do 2/3 wysoko¶ci) przygotowane do³ki formy muffinkowej, piecz 20 minut - patyczek wetkniêty w ciasto powinien po wyjêciu byæ suchy. Je¶li jest oblepiony, piecz jeszcze przez 10 minut. Babeczki wyjmij z formy i wystud¼.

Polewa: w rondlu o grubym dnie zmieszaj skondensowane mleko ze ¶mietank±, w³ó¿ saszetki z herbat±, zagotuj, zdejmij z ognia. Przykryj rondel i odstaw na godzinê. Potem wyjmij saszetki (odciskaj±c je, aby odda³y jak najwiêcej aromatu), dodaj cukier, zagotuj. Gor±c± mieszaninê wlej do miski z mas³em i czekolad±. Odstaw na 2-3 minuty, a nastêpnie energicznie wymieszaj, aby otrzymaæ g³adk± masê. Wystud¼ j± do temperatury pokojowej, potem krótko ubij mikserem na najwy¿szych obrotach, aby polewa siê trochê spieni³a, pokryj ni± babeczki. Zanim polewa zastygnie, posyp wierzchy babeczek p³atkami soli.

Sprawd¼ nasz przepis na dyniowe babeczki paj±ki:

Paluszki duszki Paluszki duszki Fot. iStock

Paluszki duszki

Halloween bez chrupania? Nie ma takiej mo¿liwo¶ci! Przedstawiamy bardzo prosty sposób na strrrrasznie pyszne kruche paluszki.

Sk³adniki:

Opakowanie bardzo grubych paluszków (dowolny smak)
Do ozdoby: bia³y lukier (najlepszy bêdzie domowy lukier królewski, ale mo¿ecie u¿yæ 'gotowca') i czarny barwnik

Sposób przygotowania:

Paluszki maczaj w p³ynnym lukrze, a nastêpnie odk³adaj na kratkê, by odciek³ jego nadmiar. Kiedy lukier wyschnie, ozdób paluszki, maluj±c je czarnym barwnikiem.

Jab³kowe potworki Jab³kowe potworki Fot. iStock

Jab³kowe potworki

¯eby przygotowaæ pyszne przek±ski na Halloween, nie trzeba mieæ nawet specjalnych zdolno¶ci plastycznych. Te jab³kowe potworki zrobisz bez trudu w kilka chwil, a s± naprawdê pyszne.

Sk³adniki:

kilka soczystych, zielonych jab³ek
mas³o orzechowe (najlepsze bêdzie g³adkie)
orzeszki ziemne (mog± byæ solone)

Opcjonalnie: oczy z pianek lub lukru do dekoracji

Sposób przygotowania:

Ka¿de z jab³ek przekrój na pó³, a nastêpnie ka¿d± z po³ówek na 3-4 czê¶ci (w zale¿no¶ci od wielko¶ci jab³ek). Od strony skórki wytnij w jab³kach 'usta' potworków. Wysmaruj je wewn±trz mas³em orzechowym i ozdób 'zêbami' z orzeszków. Gotowe potworki udekoruj oczami.

CZekoladowe trufle nietoperze CZekoladowe trufle nietoperze Fot. iStock

Czekoladowe trufle nietoperze

Z pomoc± czekoladowych ciasteczek i 'oczu' z lukru, zwyk³e trufle mo¿esz zmieniæ w pyszne, czekoladowe nietoperze. Doskona³e ciasteczka na Halloween!

Trufle czekoladowe

(na 10-12 sztuk)

100 g ró¿nych orzechów drobno posiekanych
125 g gorzkiej czekolady
25 g mas³a
50 g cukru pudru
3 ³y¿ki kakao

Do dekoracji: czekoladowe ciasteczka, s³upki migda³ów, bia³y lukier plastyczny i czarny barwnik spo¿ywczy (do zrobienia oczu)

Sposób przygotowania:

Orzechy zrumieñ na suchej patelni. Czekoladê z mas³em rozpu¶æ na parze. Rozpuszczon± masê po³±cz z orzechami oraz cukrem i dok³adnie wymieszaj. Gdy masa przestygnie, uformuj z niej kulki i obtocz je w kakao. Gotowe trufle udekoruj tak, jak na zdjêciu.

Autorki przepisu: Jolanta Majewska, Maria Szkop

Wiêcej o: