Do przygotowania tych strasznych ciastek na Halloween nie będziesz potrzebować specjalnych foremek - wystarczą takie w kształcie ludzików, których używasz do robienia świątecznych pierniczków.
Składniki:
200 g mąki
150 g masła
150 g cukru pudru
1 jajko
1 łyżka kakao
1 łyżeczka przyprawy do pierników
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Na lukier: 200 g cukru pudru, 1-2 łyżki wrzątku oraz barwniki lub ewentualnie lukier plastyczny
Sposób przygotowania:
W misce utrzyj masło z cukrem i jajkiem na jednorodną masę. Dodaj mąkę przesianą z kakao, przyprawami, proszkiem do pieczenia i solą. Zagnieć ciasto, uformuj je w dysk i zawiń w folię spożywczą. Schowaj do lodówki na ok. 30 minut, by ciasto się schłodziło.
Wyłóż blachy papierem do pieczenia. Nagrzej piekarnik do 185 stopni Celsjusza.
Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj na grubość ok. 4 mm. Wycinaj ciastka wybraną foremką (w kształcie ludzików, koła) i układaj na przygotowanej blaszce.
Wstaw do piekarnika i piecz ok. 20 minut. Wyjmij i odstaw do wystudzenia.
Przygotuj lukier: utrzyj cukier z mlekiem na gładką, gęstą masę (ewentualnie dodaj barwnik). Przełóż do woreczka, odetnij sam koniec rogu woreczka i narysuj lukrem wybrane wzorki na ciasteczkach. Poczekaj, aż lukier całkowicie zastygnie i podawaj.
Sprawdź nasz przepis na babeczki czekoladowe z nagrobkiem z kruchego ciastka:
Proste i efektowne jajka dla odważnych. Odrobina grozy w Halloween niezbędna!
Składniki:
(na osiem faszerowanych jajek)
4 jajka
2 łyżki majonezu
4 łyżki musztardy
sól
pieprz czarny
suszone płatki chilli lub ostra papryka w proszku (możesz też użyć świeżej, drobno posiekanej ostrej papryczki)
Do dekoracji: czarne oliwki i papryka
Sposób przygotowania:
Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz. Następnie przekrój na pół, a z każdej połówki wyjmij żółtko. Wymieszaj żółtka z majonezem, musztardą i ostrą papryką na jednolitą masę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Połówki jajek wypełniaj masą i dekoruj czarnymi oliwkami i papryką.
Są bardzo proste do wykonania, a wyglądają naprawdę efektownie. Jeśli chcesz, możesz serwować je z dżemem lub sosem z czerwonych owoców.
Składniki:
1,25 kostki zimnego masła (225 g)
3/4 szklanki cukru pudru
1 jajko
1 łyżeczka ulubionego ekstraktu lub aromatu (może być waniliowy lub migdałowy)
2 i 2/3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
3/4 szklanki obranych migdałów
Sposób przygotowania:
Mąkę, cukier, proszek i sól mieszamy w misie miksera. Na wierzch kroimy masło, dodajemy jajko i ekstrakt lub aromat. Składniki zagniatamy na gładkie ciasto. Następnie owijamy je folią i chłodzimy w lodówce przez minimum 30 minut. W tym czasie piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Kiedy ciasto się schłodzi, formujemy z niego paluchy wiedźmy (jak na obrazku lub na naszym filmie poniżej). Z połówek migdałów formujemy paznokcie. Gotowe paluchy wiedźmy wykładamy na blachę, przykrytą papierem do pieczenia. Ciasteczka na halloween pieczemy przez około 10-12 minut, aż staną się lekko rumiane.
Sprawdź nasz przepis na fioletowe paluchy zombie z migdałami:
Wolisz coś na słono? Te kiełbaskowe mumie zrobisz ekspresowo, a efekt gwarantowany. Podawaj z sosem pomidorowym!
Składniki:
1 opakowanie gotowego ciasta na pizzę, najlepiej o prostokątnym kształcie (oczywiście możesz użyć domowego)
ok. 8 kiełbasek (nie surowych!) lub 8-10 parówek
ciepłe mleko lub łyżka rozpuszczonego masła do posmarowania kiełbasek
Do dekoracji: plasterki żółtego sera i ziarenka pierzu lub czarnuszki - do zrobienia oczu
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza (grzałka góra i dół). Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto pokrój na wąskie paski. Kiełbaski lub parówki owijaj paskami ciasta i układaj na papierze. Piecz przez około 20 minut - do lekkiego zezłocenia ciasta. Po ostudzeniu udekoruj oczami z sera.
Rada: Zamiast kiełbasek czy parówek możesz wypełnić mumie mielonym mięsem doprawionym według uznania.
Wystarczy kilka żelków (np. lukrecjowych), żeby ze zwykłych babeczek zrobić zabawne pająki. Polecamy przepis na czekoladowe babeczki na Halloween z polewą herbacianą.
Składniki:
(na 12-14 babeczek)
Ciasto:
200 g cukru
140 g mąki pszennej
45 g dobrego kakao naturalnego
po 1/2 łyżeczki soli, sody oczyszczonej i proszku do pieczenia
2 jajka
1/4 szklanki oleju o neutralnym smaku
po 1/2 szklanki mleka (3,2 proc.) i mocnej kawy
Polewa:
1/2 szklanki słodzonego mleka skondensowanego
2/3 szklanki gęstej śmietanki tortowej (36 proc.)
6 saszetek herbaty Earl Grey
100 g cukru
8 łyżek masła pokrojonego na kawałeczki
150 g startej gorzkiej czekolady (min. 70 proc. kakao)
Oraz (opcjonalnie):
sól maldon (w płatkach) do posypania ciasta
Sposób przygotowania:
Ciasto: nagrzej piekarnik do 170-180°C. Do dołków (12 lub 14) formy muffinkowej włóż papierowe papilotki. Zmieszaj cukier z mąką, kakao, solą, proszkiem i sodą. W drugim naczyniu krótko ubij jajka z olejem i mlekiem. Zmieszaj suche składniki z mokrymi (można mikserem na najniższych obrotach). Powoli wlewaj gorącą kawę, miksując na średnich obrotach. Ciastem napełnij (do 2/3 wysokości) przygotowane dołki formy muffinkowej, piecz 20 minut - patyczek wetknięty w ciasto powinien po wyjęciu być suchy. Jeśli jest oblepiony, piecz jeszcze przez 10 minut. Babeczki wyjmij z formy i wystudź.
Polewa: w rondlu o grubym dnie zmieszaj skondensowane mleko ze śmietanką, włóż saszetki z herbatą, zagotuj, zdejmij z ognia. Przykryj rondel i odstaw na godzinę. Potem wyjmij saszetki (odciskając je, aby oddały jak najwięcej aromatu), dodaj cukier, zagotuj. Gorącą mieszaninę wlej do miski z masłem i czekoladą. Odstaw na 2-3 minuty, a następnie energicznie wymieszaj, aby otrzymać gładką masę. Wystudź ją do temperatury pokojowej, potem krótko ubij mikserem na najwyższych obrotach, aby polewa się trochę spieniła, pokryj nią babeczki. Zanim polewa zastygnie, posyp wierzchy babeczek płatkami soli.
Sprawdź nasz przepis na dyniowe babeczki pająki:
Halloween bez chrupania? Nie ma takiej możliwości! Przedstawiamy bardzo prosty sposób na strrrrasznie pyszne kruche paluszki.
Składniki:
Opakowanie bardzo grubych paluszków (dowolny smak)
Do ozdoby: biały lukier (najlepszy będzie domowy lukier królewski, ale możecie użyć 'gotowca') i czarny barwnik
Sposób przygotowania:
Paluszki maczaj w płynnym lukrze, a następnie odkładaj na kratkę, by odciekł jego nadmiar. Kiedy lukier wyschnie, ozdób paluszki, malując je czarnym barwnikiem.
Żeby przygotować pyszne przekąski na Halloween, nie trzeba mieć nawet specjalnych zdolności plastycznych. Te jabłkowe potworki zrobisz bez trudu w kilka chwil, a są naprawdę pyszne.
Składniki:
kilka soczystych, zielonych jabłek
masło orzechowe (najlepsze będzie gładkie)
orzeszki ziemne (mogą być solone)
Opcjonalnie: oczy z pianek lub lukru do dekoracji
Sposób przygotowania:
Każde z jabłek przekrój na pół, a następnie każdą z połówek na 3-4 części (w zależności od wielkości jabłek). Od strony skórki wytnij w jabłkach 'usta' potworków. Wysmaruj je wewnątrz masłem orzechowym i ozdób 'zębami' z orzeszków. Gotowe potworki udekoruj oczami.
Z pomocą czekoladowych ciasteczek i 'oczu' z lukru, zwykłe trufle możesz zmienić w pyszne, czekoladowe nietoperze. Doskonałe ciasteczka na Halloween!
Trufle czekoladowe
(na 10-12 sztuk)
100 g różnych orzechów drobno posiekanych
125 g gorzkiej czekolady
25 g masła
50 g cukru pudru
3 łyżki kakao
Do dekoracji: czekoladowe ciasteczka, słupki migdałów, biały lukier plastyczny i czarny barwnik spożywczy (do zrobienia oczu)
Sposób przygotowania:
Orzechy zrumień na suchej patelni. Czekoladę z masłem rozpuść na parze. Rozpuszczoną masę połącz z orzechami oraz cukrem i dokładnie wymieszaj. Gdy masa przestygnie, uformuj z niej kulki i obtocz je w kakao. Gotowe trufle udekoruj tak, jak na zdjęciu.
Autorki przepisu: Jolanta Majewska, Maria Szkop