Do przygotowania tych strasznych ciastek na Halloween nie bêdziesz potrzebowaæ specjalnych foremek - wystarcz± takie w kszta³cie ludzików, których u¿ywasz do robienia ¶wi±tecznych pierniczków.
Sk³adniki:
200 g m±ki
150 g mas³a
150 g cukru pudru
1 jajko
1 ³y¿ka kakao
1 ³y¿eczka przyprawy do pierników
1/2 ³y¿eczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Na lukier: 200 g cukru pudru, 1-2 ³y¿ki wrz±tku oraz barwniki lub ewentualnie lukier plastyczny
Sposób przygotowania:
W misce utrzyj mas³o z cukrem i jajkiem na jednorodn± masê. Dodaj m±kê przesian± z kakao, przyprawami, proszkiem do pieczenia i sol±. Zagnieæ ciasto, uformuj je w dysk i zawiñ w foliê spo¿ywcz±. Schowaj do lodówki na ok. 30 minut, by ciasto siê sch³odzi³o.
Wy³ó¿ blachy papierem do pieczenia. Nagrzej piekarnik do 185 stopni Celsjusza.
Wyjmij ciasto z lodówki, rozwa³kuj na grubo¶æ ok. 4 mm. Wycinaj ciastka wybran± foremk± (w kszta³cie ludzików, ko³a) i uk³adaj na przygotowanej blaszce.
Wstaw do piekarnika i piecz ok. 20 minut. Wyjmij i odstaw do wystudzenia.
Przygotuj lukier: utrzyj cukier z mlekiem na g³adk±, gêst± masê (ewentualnie dodaj barwnik). Prze³ó¿ do woreczka, odetnij sam koniec rogu woreczka i narysuj lukrem wybrane wzorki na ciasteczkach. Poczekaj, a¿ lukier ca³kowicie zastygnie i podawaj.
Sprawd¼ nasz przepis na babeczki czekoladowe z nagrobkiem z kruchego ciastka:
Proste i efektowne jajka dla odwa¿nych. Odrobina grozy w Halloween niezbêdna!
Sk³adniki:
(na osiem faszerowanych jajek)
4 jajka
2 ³y¿ki majonezu
4 ³y¿ki musztardy
sól
pieprz czarny
suszone p³atki chilli lub ostra papryka w proszku (mo¿esz te¿ u¿yæ ¶wie¿ej, drobno posiekanej ostrej papryczki)
Do dekoracji: czarne oliwki i papryka
Sposób przygotowania:
Jajka ugotuj na twardo, ostud¼ i obierz. Nastêpnie przekrój na pó³, a z ka¿dej po³ówki wyjmij ¿ó³tko. Wymieszaj ¿ó³tka z majonezem, musztard± i ostr± papryk± na jednolit± masê. Dopraw do smaku sol± i pieprzem. Po³ówki jajek wype³niaj mas± i dekoruj czarnymi oliwkami i papryk±.
S± bardzo proste do wykonania, a wygl±daj± naprawdê efektownie. Je¶li chcesz, mo¿esz serwowaæ je z d¿emem lub sosem z czerwonych owoców.
Sk³adniki:
1,25 kostki zimnego mas³a (225 g)
3/4 szklanki cukru pudru
1 jajko
1 ³y¿eczka ulubionego ekstraktu lub aromatu (mo¿e byæ waniliowy lub migda³owy)
2 i 2/3 szklanki m±ki pszennej
1 ³y¿eczka proszku do pieczenia
1 ³y¿eczka soli
3/4 szklanki obranych migda³ów
Sposób przygotowania:
M±kê, cukier, proszek i sól mieszamy w misie miksera. Na wierzch kroimy mas³o, dodajemy jajko i ekstrakt lub aromat. Sk³adniki zagniatamy na g³adkie ciasto. Nastêpnie owijamy je foli± i ch³odzimy w lodówce przez minimum 30 minut. W tym czasie piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Kiedy ciasto siê sch³odzi, formujemy z niego paluchy wied¼my (jak na obrazku lub na naszym filmie poni¿ej). Z po³ówek migda³ów formujemy paznokcie. Gotowe paluchy wied¼my wyk³adamy na blachê, przykryt± papierem do pieczenia. Ciasteczka na halloween pieczemy przez oko³o 10-12 minut, a¿ stan± siê lekko rumiane.
Sprawd¼ nasz przepis na fioletowe paluchy zombie z migda³ami:
Wolisz co¶ na s³ono? Te kie³baskowe mumie zrobisz ekspresowo, a efekt gwarantowany. Podawaj z sosem pomidorowym!
Sk³adniki:
1 opakowanie gotowego ciasta na pizzê, najlepiej o prostok±tnym kszta³cie (oczywi¶cie mo¿esz u¿yæ domowego)
ok. 8 kie³basek (nie surowych!) lub 8-10 parówek
ciep³e mleko lub ³y¿ka rozpuszczonego mas³a do posmarowania kie³basek
Do dekoracji: plasterki ¿ó³tego sera i ziarenka pierzu lub czarnuszki - do zrobienia oczu
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza (grza³ka góra i dó³). Blachê wy³ó¿ papierem do pieczenia. Ciasto pokrój na w±skie paski. Kie³baski lub parówki owijaj paskami ciasta i uk³adaj na papierze. Piecz przez oko³o 20 minut - do lekkiego zez³ocenia ciasta. Po ostudzeniu udekoruj oczami z sera.
Rada: Zamiast kie³basek czy parówek mo¿esz wype³niæ mumie mielonym miêsem doprawionym wed³ug uznania.
Wystarczy kilka ¿elków (np. lukrecjowych), ¿eby ze zwyk³ych babeczek zrobiæ zabawne paj±ki. Polecamy przepis na czekoladowe babeczki na Halloween z polew± herbacian±.
Sk³adniki:
(na 12-14 babeczek)
Ciasto:
200 g cukru
140 g m±ki pszennej
45 g dobrego kakao naturalnego
po 1/2 ³y¿eczki soli, sody oczyszczonej i proszku do pieczenia
2 jajka
1/4 szklanki oleju o neutralnym smaku
po 1/2 szklanki mleka (3,2 proc.) i mocnej kawy
Polewa:
1/2 szklanki s³odzonego mleka skondensowanego
2/3 szklanki gêstej ¶mietanki tortowej (36 proc.)
6 saszetek herbaty Earl Grey
100 g cukru
8 ³y¿ek mas³a pokrojonego na kawa³eczki
150 g startej gorzkiej czekolady (min. 70 proc. kakao)
Oraz (opcjonalnie):
sól maldon (w p³atkach) do posypania ciasta
Sposób przygotowania:
Ciasto: nagrzej piekarnik do 170-180°C. Do do³ków (12 lub 14) formy muffinkowej w³ó¿ papierowe papilotki. Zmieszaj cukier z m±k±, kakao, sol±, proszkiem i sod±. W drugim naczyniu krótko ubij jajka z olejem i mlekiem. Zmieszaj suche sk³adniki z mokrymi (mo¿na mikserem na najni¿szych obrotach). Powoli wlewaj gor±c± kawê, miksuj±c na ¶rednich obrotach. Ciastem nape³nij (do 2/3 wysoko¶ci) przygotowane do³ki formy muffinkowej, piecz 20 minut - patyczek wetkniêty w ciasto powinien po wyjêciu byæ suchy. Je¶li jest oblepiony, piecz jeszcze przez 10 minut. Babeczki wyjmij z formy i wystud¼.
Polewa: w rondlu o grubym dnie zmieszaj skondensowane mleko ze ¶mietank±, w³ó¿ saszetki z herbat±, zagotuj, zdejmij z ognia. Przykryj rondel i odstaw na godzinê. Potem wyjmij saszetki (odciskaj±c je, aby odda³y jak najwiêcej aromatu), dodaj cukier, zagotuj. Gor±c± mieszaninê wlej do miski z mas³em i czekolad±. Odstaw na 2-3 minuty, a nastêpnie energicznie wymieszaj, aby otrzymaæ g³adk± masê. Wystud¼ j± do temperatury pokojowej, potem krótko ubij mikserem na najwy¿szych obrotach, aby polewa siê trochê spieni³a, pokryj ni± babeczki. Zanim polewa zastygnie, posyp wierzchy babeczek p³atkami soli.
Sprawd¼ nasz przepis na dyniowe babeczki paj±ki:
Halloween bez chrupania? Nie ma takiej mo¿liwo¶ci! Przedstawiamy bardzo prosty sposób na strrrrasznie pyszne kruche paluszki.
Sk³adniki:
Opakowanie bardzo grubych paluszków (dowolny smak)
Do ozdoby: bia³y lukier (najlepszy bêdzie domowy lukier królewski, ale mo¿ecie u¿yæ 'gotowca') i czarny barwnik
Sposób przygotowania:
Paluszki maczaj w p³ynnym lukrze, a nastêpnie odk³adaj na kratkê, by odciek³ jego nadmiar. Kiedy lukier wyschnie, ozdób paluszki, maluj±c je czarnym barwnikiem.
¯eby przygotowaæ pyszne przek±ski na Halloween, nie trzeba mieæ nawet specjalnych zdolno¶ci plastycznych. Te jab³kowe potworki zrobisz bez trudu w kilka chwil, a s± naprawdê pyszne.
Sk³adniki:
kilka soczystych, zielonych jab³ek
mas³o orzechowe (najlepsze bêdzie g³adkie)
orzeszki ziemne (mog± byæ solone)
Opcjonalnie: oczy z pianek lub lukru do dekoracji
Sposób przygotowania:
Ka¿de z jab³ek przekrój na pó³, a nastêpnie ka¿d± z po³ówek na 3-4 czê¶ci (w zale¿no¶ci od wielko¶ci jab³ek). Od strony skórki wytnij w jab³kach 'usta' potworków. Wysmaruj je wewn±trz mas³em orzechowym i ozdób 'zêbami' z orzeszków. Gotowe potworki udekoruj oczami.
Z pomoc± czekoladowych ciasteczek i 'oczu' z lukru, zwyk³e trufle mo¿esz zmieniæ w pyszne, czekoladowe nietoperze. Doskona³e ciasteczka na Halloween!
Trufle czekoladowe
(na 10-12 sztuk)
100 g ró¿nych orzechów drobno posiekanych
125 g gorzkiej czekolady
25 g mas³a
50 g cukru pudru
3 ³y¿ki kakao
Do dekoracji: czekoladowe ciasteczka, s³upki migda³ów, bia³y lukier plastyczny i czarny barwnik spo¿ywczy (do zrobienia oczu)
Sposób przygotowania:
Orzechy zrumieñ na suchej patelni. Czekoladê z mas³em rozpu¶æ na parze. Rozpuszczon± masê po³±cz z orzechami oraz cukrem i dok³adnie wymieszaj. Gdy masa przestygnie, uformuj z niej kulki i obtocz je w kakao. Gotowe trufle udekoruj tak, jak na zdjêciu.
Autorki przepisu: Jolanta Majewska, Maria Szkop