Zostały ci obierki po ziemniakach albo skórki z jabłka? Nie wyrzucaj ich! 5 prostych przepisów na przekąski z resztek

Szukasz pomysłu na wykorzystanie resztek z gotowania, bo nie lubisz marnować jedzenia? A może masz ochotę na szybką przekąskę, ale nie chce ci się ruszać do sklepu? Przychodzimy na ratunek.
Jabłka Jabłka Fot. Przemys?aw Skrzyd?o / Agencja Gazeta

Nie wyrzucaj!

Obierając ziemniaki na obiad przyzwyczailiśmy się, że pozostałości z tego procesu trafiają do kosza. Tak samo jest z obierkami z marchewek czy skórką z ogórka albo jabłka. Chyba, że ktoś ma zwierzęta, które chętnie "zutylizują" takie resztki. No i co zrobić z tą twardą końcówką parmezanu, która zalega w lodówce?

Okazuje się, że jest na nie kilka sposobów - wszystkie łatwe i pyszne. Poniżej prezentujemy cztery pomysły na to, co można wyczarować ze skórek i obierek według przepisów wypróbowanych przez dziennikarkę, zajmującą się tematyką jedzenia - Claire Lower:

Jabłkowe czipsy na słodko

Składniki: skórki z jabłek, nieco roztopionego masła, cukier, cynamon, szczypta soli (opcjonalnie)

Ich przygotowanie jest banalnie proste. Skórki z jabłek - najlepiej "grubo" obranych, czyli tak, żeby zostało na nich trochę samego owocu - smarujemy równomiernie roztopionym masłem. Najwygodniej jest to zrobić po prostu wrzucając wszystko do miski i mieszając rękami. Do tego wystarczy dosypać taką ilość cukru dowolnego rodzaju i cynamonu, by skórki były nimi równomiernie pokryte. Opcjonalnie można dodać też małą szczyptę soli do smaku.

Tak przygotowane obierki układamy na blasze wyłożonej papierem i pieczemy w nagrzanym do 200 °C piekarniku do momentu, aż zaczną brązowieć na brzegach. Po wyłożeniu ich na talerzu, można je jeszcze raz oprószyć cukrem i cynamonem.

Nie wylewaj wody po ogórkach kiszonych! Można ją dobrze wykorzystać, np. do sosów lub drinków [TRIKI] Nie wylewaj wody po ogórkach kiszonych! Można ją dobrze wykorzystać, np. do sosów lub drinków [TRIKI] Fot. mmkarabella/shutterstock.com

Ogórkowe smarowidło do kanapek

Składniki: skórki z ogórka, serek wiejski/twarożek, sól i pieprz

Zamiast kłaść plasterki z ogórka na kanapkę, można uzyskać ten sam smak, krojąc drobno skórkę z tego warzywa (która została nam na przykład po robieniu mizerii) i mieszając ją z dowolnym serkiem czy twarożkiem oraz solą i pieprzem.

Jeśli mamy ochotę, możemy dodać do niej również inne dodatki - na przykład odrobinę musztardy, rukolę i plasterek szynki na wierzch.

Wystarczy 30 sekund, by skórka z parmezanu zamieniła się w pyszne kąski Wystarczy 30 sekund, by skórka z parmezanu zamieniła się w pyszne kąski Fot. Brent Hofacker/ shutterstock

Parmezanowe przegryzki

Składniki: twarda skóra z parmezanu

Twardą skórę z parmezanu można dodawać do sosów, zup czy gulaszy. Ale można też zrobić z niej aromatyczne, jednoskładnikowe i superszybkie przegryzki. Jak? Krojąc ją na małe kosteczki (uważając, by nie zostało na nich za dużo sera - to nie zmieni ich smaku, ale kształt już tak). Następnie wystarczy umieścić je w odstępach na talerzu i włożyć do mikrofalówki na 30 sekund. Jeśli po tym czasie nie zmienią się w chrupiące "chmurki", kolejne pół minuty załatwi sprawę.

Ziemniaki - duma narodowa Polaków Ziemniaki - duma narodowa Polaków Fot. Jędrzej Wojnar / Agencja Gazeta

Ziemniaczane i marchewkowe czipsy na słono

Składniki: obierki z ziemniaków i marchewek, olej/oliwa z oliwek, sól i pieprz

Claire zapewnia, że ten przepis jest tak dobry, że obiera wszystkie ziemniaki i marchew, jakie znajdzie w domu, byleby tylko móc znów zrobić czipsy. Sama dodaje też do nich tłuszcz z gęsi, bo po prostu go lubi, ale podkreśla, że jakikolwiek olej czy oliwa z oliwek sprawdzą się tak samo dobrze.

Tak, jak w przypadku skórki z jabłek i masła, i tutaj najlepiej sprawdzi się wrzucenie obierek do miski i ręczne przemieszanie je z wybranym tłuszczem. Do tego pieprz i sól do smaku, a następnie około 15 minut pieczenia w nagrzanym do 200 °C piekarniku - kiedy czipsy zaczną brązowieć na brzegach, znaczy, że są gotowe.

Ta przekąska może być jedzona solo albo jako posypka do zup i sałatek.

 Kandyzowane skórki owoców można kupić w sklepie, ale zrobienie ich samemu jest bardzo proste Kandyzowane skórki owoców można kupić w sklepie, ale zrobienie ich samemu jest bardzo proste Fot. Agata Jakubowska / Agencja

Kandyzowane skórki z pomarańczy i cytryny

składniki: skórka z pomarańczy albo cytryny, cukier, woda, opcjonalnie czekolada

Można je jeść osobno - na przykład zamoczone w roztopionej czekoladzie, ale najlepiej smakują i wyglądają jako dodatek do słodkich wypieków i deserów.

W przypadku kandyzowanych skórek z cytrusów najwygodniej zrobić od razu większą ich ilość. Przykładowo na skórkę z pięciu pomarańczy będziemy potrzebować szklanki cukru i szklanki wody. Najpierw jednak owoce trzeba dokładnie umyć i wyparzyć. Następnym krokiem jest ich obranie tak, by białej części (albedo) było jak najmniej, bo jest gorzkie, i pokrojenie skórki w cienkie paseczki w albo kostkę.

Tak przygotowaną skórkę należy włożyć do rondelka, zalać wrzątkiem i gotować przez 15 minut. Po tym czasie trzeba ją odcedzić, zalać kolejną szklanką wody, dodać cukier i podgrzewać mieszając od czasu do czasu, aż cała woda wyparuje. Ostatnim krokiem jest wysuszenie paseczków albo kostki przez noc i gotowe.

Więcej o: