Grafika, przedstawiająca banany w różnym stadium dojrzałości, robi ostatnio furorę w mediach społecznościowych. Chodzi jednak nie tylko o ich wygląd.
W zależności od tego, jak bardzo banany są dojrzałe, mają różne właściwości. Największe różnice istnieją pomiędzy bananami zielonymi, jeszcze nie w pełni dojrzałymi, a tymi, które już nieco przejrzały, to znaczy pojawiły się na nich brązowe plamki.
Kiedy i jakie powinniście jeść?
Ekspertka, z którą rozmawiał Daily Mail, poleca zielone banany zwłaszcza osobom na diecie cukrzycowej. I to nie tylko dlatego, że są one mniej słodkie.
W przeciwieństwie do bananów żółtych zielone owoce obfitują w tzw. skrobię oporną. Jest to składnik, którego nasz organizm nie przyswaja. Przechodząc jednak przez nasz układ trawienny, staje się pokarmem, dla zasiedlających go dobrych bakterii. W efekcie trawienia skrobi przez bakterie, do jelit uwalniane są maślany, które są dla naszego ciała nie tylko źródłem energii, ale też - jak pokazują badania - pomagają utrzymać tkanki układu pokarmowego w dobrym stanie. Zdaniem badaczy im nasza dieta bogatsza w skrobię oporną, tym mniejsze ryzyko, że zachorujemy na raka jelita grubego. Z reguły szacuje się, że im bardziej zielony jest banan, tym więcej w nim opornej skrobi.
Zdolność odżywiania bakterii to nie jedyne zalety opornej skrobi zawartej w zielonych bananach. Jak podają badacze, ma ona również działanie zmniejszające apetyt i zwiększające uczucie pełności po posiłku. Istnieją również badania, z których wynika, iż skrobia oporna (dostarczana do organizmu w ilości 15-30 gramów dziennie, co odpowiada mniej więcej 2-4 zielonym bananom) poprawia wrażliwość na insulinę. Z tego powodu jedzenie zielonych bananów poleca się osobom cierpiącym na cukrzycę i insulinooporność.
Zobacz również nasz przepis na pyszne placuszki bananowe:
W trakcie, gdy banan dojrzewa, ilość zawartej w nim skrobi opornej maleje. Wzrasta za to zawartość cukrów prostych i rozpuszczalnego błonnika. Przez to dojrzałe banany są o wiele lżejsze do strawienia. Przez to, że zapewniają dawkę łatwo przyswajalnego cukru, będą również świetną przekąską dla osób, które potrzebują szybkiej dawki energii.
Przy tym "starsze" banany z brązową skórką są zdaniem badaczy bardziej odżywcze. Co więcej, jak wynika z analiz, przeprowadzonych przez japońskich uczonych, jedzenie dojrzałych bananów wpływa pozytywnie na skuteczność działania białych krwinek.
Banany - zarówno te z zieloną, jak i te z brązową skórką - warto jeść ze względu na wysoką zawartość potasu, który wspiera pracę naszego układu krążenia oraz nerek. Ponadto zawierają magnez, wapń, fosfor i trochę żelaza, a także sporo witaminy C, A, E, K oraz witamin z grupy B.
Podobnie jak większość warzyw i owoców, są doskonałym źródłem antyoksydantów, czyli naszej broni w walce z wolnymi rodnikami. Co więcej, ze względu na zawartość minerałów i łatwo przyswajalne węglowodany, uważa się je za doskonałe pożywienie dla sportowców. Przy tym, zdaniem badaczy, mogą łagodzić skurcze i bolesność mięśni.
Więcej na temat ich właściwości: Banan to nie tylko potas. Żółto i zdrowo, czyli dlaczego warto jeść banany).
Wiecie, że z bananów można zrobić smakowite, bezmleczne lody? Oto nasz przepis: