Testujemy przepisy na pączki od Magdy Gessler, Roberta Makłowicza i Anny Lewandowskiej. Które najlepsze?

W tym roku pączki na tłusty czwartek przygotowujecie samodzielnie? Postanowiliśmy przetestować kilka przepisów od sław. Sprawdziliśmy dwa klasyczne przepisy od Magdy Gessler i Roberta Makłowicza, a także jeden przepis na fit pączki od Anny Lewandowskiej. Które z nich smakowały najlepiej?
Pączki Roberta Makłowicza Pączki Roberta Makłowicza Fot. Jowita Romaniuk

Pączki Roberta Makłowicza

Niekwestionowanym liderem naszego testu okazał się przepis na pączki według receptury Roberta Makłowicza. Pączki zachwycały idealnie puszystym, lekkim ciastem. Oddajmy głos naszym testerom.

- Idealny lukier i, co ważne, nie za słodki - mówi Ania. - Do tego to ciasto - pulchne i z lekką nutką spirytusu, dzięki czemu pączki nie był takie suche.

- Genialny, taki tradycyjny pączek z dobrej cukierni - zachwyca się Ola. - Pyszne nadzienie, odpowiednia ilość lukru, miękki w środku.

- Idealnie wysmażony, z wierzchu delikatnie chrupiący, w środku zaś miękki i lekki jak chmurka - chwali Tomek. - W smaku jak tradycyjny pączek z naprawdę dobrej cukierni.

Pączki Roberta Makłowicza - przepis

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 10 dag drożdży
  • 10 dag cukru kryształu
  • 1/2 litra mleka
  • 7 żółtek z dużych jajek
  • 1 całe jajko
  • 2 łyżki masła
  • 2 kieliszki spirytusu
  • szczypta soli
  • olejek cytrynowy albo pomarańczowy
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 10 dag cukru pudru do posypania lub lukier

Lukier:

  • 8 łyżek soku z cytryny
  • 4 łyżki wody przegotowanej gorącej
  • 24 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • opakowanie skórki pomarańczowej
  • 2 słoiczki marmolady różnego rodzaju
  • 2 kg smalcu (w oryginale smalec gęsi)

Sposób przygotowania:

  1. Przesiej mąkę i mieszaj z solą. Następnie drożdże utrzyj z 1 łyżka cukru, dodaj 20 dag mąki, zalej mlekiem i wymieszaj dokładnie - tak, by konsystencja zaczynu przypominała strukturę kwaśnej śmietany. Odstaw w ciepłe miejsce, by rozczyn wyrósł.
  2. Żółtka i całe jajko utrzyj z cukrami wanilinowymi i zwykłym na kogel-mogel. Następnie wlej do mąki rozczyn drożdżowy oraz utarte jajka i dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką. Dodaj mleko, spirytus i wyrabiaj dłońmi, aż ciasto nie będzie kleić się do rąk, a na powierzchni zauważysz pęcherzyki powietrza. Do masy w trakcie wyrabiania dodawaj stopniowo roztopione masło.
  3. Wyrobione ciasto uformuj w kulę, oprósz mąka, zakryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę by ciasto podwoiło swoją objętość.
  4. Gdy ciasto wyrośnie, odrywaj dłońmi, rozwałkuj i wykrawaj krążki. Na każdym ułóż pół łyżeczki marmolady, zlep i uformuj kulki. Na posypanej mąką stolnicy układaj je zlepioną częścią do dołu, przykryj ściereczką i poczekaj aż podwoi swoją objętość.
  5. W garnku roztop smalec. Żeby sprawdzić, czy temperatura tłuszczu jest odpowiednia do smażenia pączków, wystarczy oderwać kawałek ciasta, wrzucić do garnka i poczekać aż wypłynie i się zarumieni. To znak, że można smażyć pączki.
  6. Kulki z ciasta powoli wkładaj do smalcu zlepioną stroną do dołu. Możesz je nakładać łyżką cedzakową, by uniknąć poparzenia.
  7. Pączki wysmaż z każdej strony i - gdy będą gotowe - ułóż na papierowym ręczniku, który wchłonie nadmiar tłuszczu.
  8. Gdy pączki wystygną, oprósz je cukrem pudrem. Możesz zrobić również lukier. Sok z cytryny, wodę i cukier utrzyj na gładką masę. Posmaruj pączki lukrem i dla ozdoby dodaj skórkę pomarańczową.

Przepis pochodzi z tej strony>>

Sprawdź także nasz przepis wideo na piwne pączki - palce lizać!

Pączki Magdy Gessler Pączki Magdy Gessler Fot. Jowita Romaniuk

Pączki Magdy Gessler

Na drugim miejscu w rankingu naszych testerów znalazły się pączki z przepisu Magdy Gessler. Choć były to pączki tradycyjne, w porównaniu do tych z przepisu Roberta Makłowicza wydawały się cięższe i bardziej zbite - być może ze względu na brak spirytusu w składzie (według wielu przepisów to właśnie jego dodatek sprawia, że pączki nie wchłaniają nadmiernie tłuszczu i pozostają puszyste). Jak ocenili je nasi testerzy?

- Dla mnie zbyt suchy i bardziej zbity niż pączek z przepisu Roberta Makłowicza - zdradza Ania. - Niestety, przez to smakował mi mniej.

- Od razu po usmażeniu, kiedy były jeszcze ciepłe, wydawały się superdelikatne i miękkie - opowiada Gosia. - Po ostudzeniu, niestety, ciasto stało się dosyć ciężkie i mniej apetyczne niż na początku.

Pączki Magdy Gessler - przepis

Składniki:

  • ok. 2 kg mąki szymanowskiej
  • 300 g cukru
  • 10 szt. jajek
  • 20 szt. żółtek
  • 500 g masła
  • 500 ml mleka
  • 2 opakowania cukru waniliowego z dodatkiem prawdziwej wanilii
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 100 g świeżych drożdży
  • konfitura z płatków róż lub powidła śliwkowe        
  • 2,5 kg smalcu do smażenia
  • 500 g domowego lukru
  • 100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej

Sposób przygotowania:

Mleko podgrzej do temperatury 30-35 stopni Celsjusza. Dodaj pokruszone drożdże, 100 gramów cukru i szklankę mąki i całość wymieszaj. Pozostaw zaczyn do wyrośnięcia na około 30 minut.

Do garnka wybij 10 całych jaj, dodaj 20 sztuk żółtek, cukier waniliowy i pozostały cukier. Postaw na małym ogniu i mieszając trzepaczką, podgrzewaj, aż masa będzie miała około 30-35 stopni Celsjusza. Masło rozpuść w mikrofalówce lub na małym ogniu na kuchence. 

Kiedy zaczyn podwoi swoją objętość, dodaj do niego masę jajeczną i 1,2 kg mąki. Wymieszaj ręką, a następnie zacznij wyrabiać rękoma. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodaj więcej mąki (my użyliśmy około 1,7 kg). Kiedy ciasto przestanie kleić się do rąk, dodaj roztopione masło. Przykryj ciasto serwetką i pozostaw do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.

Z ciasta uformuj rulony, a z nich odrywaj kawałki ciasta i formuj w rękach placki. Na środek nakładaj konfiturę i zlepiaj dokładnie brzegi. Odkładaj gotowe pączki na podsypany mąką blat tak, żeby sklejana część była od spodu. Pozostaw paczki do wyrośnięcia na 40 minut.

Rozgrzej smalec do 180 stopni Celsjusza. Smaż pączki z dwóch stron, aż będą rumiane. Usmażone pączki odkładaj na ręcznik papierowy, żeby odsączyć je z tłuszczu. Gotowe pączki pokryj lukrem i posyp kandyzowaną skórką pomarańczową.

Przepis pochodzi z tej strony>>

Pączki Anny Lewandowskiej Pączki Anny Lewandowskiej Fot. Jowita Romaniuk

Pączki Anny Lewandowskiej

Wiemy, wiemy - to nie są do końca pączki, czyli smażone, drożdżowe ciasta. Mimo to zdajemy sobie sprawę, że wielu z was, nawet w tak ważnym dniu, jakim jest tłusty czwartek, nie może lub nie chce pozwolić sobie na dietetyczną pobłażliwość.

Z tego powodu w naszym teście postanowiliśmy uwzględnić również fit przepis autorstwa popularnej trenerki - Anny Lewandowskiej. Fit pączki mają kształt babeczek i są nie tylko mniej kaloryczne (bo m.in. nie smażone, tylko pieczone), lecz także bezglutenowe. Ciasteczka nie były najgorsze w smaku, ale w porównaniu z klasycznymi pączkami nie zdobyły wśród naszych testerów najwyższych ocen.

- Smakowo w porządku i bardzo sycące, ale pączka to te babeczki nie przypominają - ocenia Ania. - Ciasto było też bardzo kruche, przez co wydawało mi się, że fit pączek zaraz rozpadnie mi się w rękach.

- Szczerze, to te pączki przypominały mi babki z piasku robione w dzieciństwie na plaży w Juracie - opowiada Gosia. - Ciasto dość ciężkie. Nie było zakalcem, ale też nie było czuć, żeby specjalnie wyrosło, pomimo dodatku proszku do pieczenia.

- Współczuję każdemu, kto w tłusty czwartek decyduje się na konsumpcję fit produktów - mówi Tomek. - To nie pasuje do tego święta, ale w inne dni - jak ktoś lubi, może sobie coś takiego zjeść. Jedno jest pewne - to nie był pączek.

Pączki Anny Lewandowskiej - przepis

Składniki:

  • 180 ml mleka ryżowego lub kokosowego
  • 300 g mąki jaglanej (lub kokosowej albo mieszanki obydwu tych rodzajów mąki)
  • 100-120 ml oleju kokosowego (można zastąpić masłem klarowanym)
  • szczypta wanilii
  • szczypta cynamonu
  • szczypta proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 4-5 łyżek powideł do nadziania pączków (można zastąpić duszonymi jabłkami lub domowym budyniem)
  • 100 g cukru kokosowego lub syropu klonowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

  1. Opakowanie z olejem kokosowym włóż do miski z ciepłą wodą, żeby olej stał się płynny. 
  2. W jednej misce połącz suche składniki: mąkę kokosową, mąkę ziemniaczaną, cynamon, wanilię, cukier kokosowy, szczyptę soli i proszek do pieczenia.
  3. W drugiej misce połącz mleko ryżowe i olej kokosowy. Na końcu wymieszaj mikserem mokre składniki z suchymi - miksuj tylko przez chwilę, jedynie do połączenia składników. 
  4. Do formy na muffiny, wysmarowanej olejem kokosowym (lub wyłożonej papilotkami), nakładaj trochę ciasta, później nałóż łyżeczkę powideł i dołóż ciasta. 
  5. Gotowe pączki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 20 minut.

Przepis pochodzi z tej strony>>

Więcej o:
Copyright © Agora SA