Jak długo można przechowywać w lodówce ugotowane produkty? Do najbardziej wytrzymałych należą m.in. jajka

Po skończonym posiłku w lodówce często zostają resztki ugotowanych produktów - ryżu, makaronu czy jajek. Jak długo można je przechowywać? Wyjaśniamy.
Jajka ugotowane na twardo wytrzymają w lodówce nawet tydzień Jajka ugotowane na twardo wytrzymają w lodówce nawet tydzień Fot. Shutterstock

Jajka

Jajka, choć pozornie mogą się zdawać delikatne, to bardzo wdzięczny produkt do przechowywania w lodówce. Ze względu na wytrzymałą skorupkę, nawet gdy są ugotowane, można je przechowywać stosunkowo długo.

Według poradnika, który przygotowała amerykańska Agencja Żywności i Leków (FDA), jajka ugotowane na twardo wytrzymają w lodówce nawet tydzień. Niezależnie od tego, czy zostały obrane ze skorupki, czy nie.

By uniknąć pomyłek, na jajkach najlepiej zanotować, kiedy zostały ugotowane. W przypadku jajek w skorupkach nie ma problemu - datę ich ugotowania zapisuje się po prostu na skorupce. Jajka obrane najlepiej zapakować do szczelnego pojemnika (inaczej obeschną). Następnie na jego zewnętrznej powierzchni, np. na pokrywce, umieścić karteczkę z datą ugotowania jajek. Prawda, że proste?

Więcej na ten temat: Jak długo można trzymać w lodówce jajko ugotowane na twardo? Są konkretne wytyczne od ekspertów

Ugotowany makaron możemy przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku przez maksymalnie dwa dni Ugotowany makaron możemy przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku przez maksymalnie dwa dni Fot. Shutterstock

Makaron

Makaron to jeden z produktów, których najczęściej gotujemy za dużo. Większość z nas nie ma problemu z jego szybkim ponownym wykorzystaniem. W końcu zapiekanka makaronowa to doskonały pomysł na 'recykling' nie tylko makaronu, lecz także wielu innych produktów, których nadmiar zalega w lodówce.

Zgodnie z artykułem, który znaleźliśmy na stronie jednego ze znanych producentów makaronu, ugotowany makaron można przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku przez maksymalnie dwa dni. Po tym czasie jego jedzenie może się dla ciebie skończyć niezbyt przyjemnie.

By makaron bez dodatków zachował jak najlepsze właściwości i nie sklejał się, warto wymieszać go wcześniej z odrobiną oleju lub oliwy. Ugotowany makaron z sosem najlepiej zamrozić. W tym przypadku świetnie sprawdzą się przeznaczone do zamrażania pojemniki (szukaj symbolu śnieżynki) lub plastikowe woreczki. Kiedy będziesz rozmrażać makaron (w mikrofalówce lub w garnku), podlej go najpierw odrobiną wody.

Pamiętaj, żeby nie jeść czegoś, co przez kilka dni stało poza lodówką, nawet jeśli jest to tylko makaron. W najlepszym wypadku grozi to "jedynie" zatruciem, w najgorszym zaś nawet śmiercią. W 2008 roku, w wyniku zatrucia po zjedzeniu makaronu, który od pięciu dni stał poza lodówką, zmarł student z Belgii.

Ugotowany ryż najlepiej zjeść maksymalnie dwa dni po ugotowaniu Ugotowany ryż najlepiej zjeść maksymalnie dwa dni po ugotowaniu Fot. Shutterstock

Ryż

Ugotowany ryż, podobnie jak makaron, powinieneś zjeść w ciągu jednego lub maksymalnie dwóch dni od ugotowania. Tak jak poprzednie produkty również on powinien być przechowywany w lodówce w szczelnym pojemniku. Można go też zamrozić.

Wiele źródeł podaje, by ugotowanego ryżu nie trzymać zbyt długo w temperaturze pokojowej. Najlepiej schłodzić go w ciągu maksymalnie godziny, a następnie schować do lodówki.

Zgodnie z informacją zawartą na stronie NHS (brytyjskiej służby zdrowia) w ryżu, nawet ugotowanym, mogą się znajdować bakterie z grupy Bacillus cereus. Jeśli zbyt długo trzymasz ryż poza lodówką, zaczynają się one namnażać. Po zjedzeniu takiego ryżu możesz się nabawić poważnego zatrucia pokarmowego.

Ugotowane mięso powinniśmy zjeść w ciągu maksymalnie 3 dni od ugotowania Ugotowane mięso powinniśmy zjeść w ciągu maksymalnie 3 dni od ugotowania Fot. Shutterstock

Mięso

Jak się okazuje, ugotowane mięso może poleżeć w lodówce dłużej niż makaron czy ryż. Zgodnie z danymi, które opublikował amerykański portal FoodSafety.gov (znajdziemy w nim dane zebrane z różnych agencji rządowych USA), mięso można przechowywać w lodówce i bezpiecznie jeść do trzy-cztery dni po ugotowaniu.

Pamiętaj, że chłód, który panuje w lodówce, spowalnia rozmnażanie się bakterii, ale nie zatrzymuje go. Innymi słowy, jeśli po dwóch-trzech dniach będziesz mieć wątpliwości co do tego, czy mięso nadal nadaje się do jedzenia, lepiej się go pozbądź. Mięso na pewno należy wyrzucić wtedy, kiedy jego zapach stanie się wyraźnie nieprzyjemny.

Po obiedzie zostały ci ugotowane warzywa? Wykorzystaj je w ciągu mniej więcej 3 dni Po obiedzie zostały ci ugotowane warzywa? Wykorzystaj je w ciągu mniej więcej 3 dni Fot. Shutterstock

Warzywa

Warzywa, w tym ziemniaki, bardzo często zostają nam po obiedzie. Z tych ostatnich następnego dnia można stworzyć wiele pysznych dań. W Polsce najpopularniejsze to kopytka, kotlety ziemniaczane albo zapiekanka ziemniaczana.

Ile czasu mogą one jednak spędzić w lodówce, żebyś nie pożałował ich jedzenia? Bezpiecznie przyjąć, że powinieneś je zjeść, podobnie jak mięso, w przeciągu trzech dni od ugotowania.

Gotowe dania można trzymać w lodówce i jeść przez 3-4 dni od ugotowania Gotowe dania można trzymać w lodówce i jeść przez 3-4 dni od ugotowania Fot. Shutterstock

Gotowe posiłki

Ugotowałeś obiadu jak dla armii i teraz zastanawiasz się, jak długo będziesz to jeść? Najbezpieczniej podzielić wszystko na porcje (takie, które na pewno zmieszczą ci się do brzucha), a następnie zamrozić. Co jednak, jeśli nie masz miejsca w zamrażalniku albo chcesz zjeść wszystko w miarę szybko? Jak długo można przechowywać w lodówce zupę czy pierogi?

Gotowe posiłki (każdego rodzaju) powinno się trzymać w lodówce nie dłużej niż trzy-cztery dni. Podobnie jak w przypadku ryżu, postaraj się schłodzić je jak najszybciej, a następnie od razu schować do lodówki. Kiedy będziesz chciał odgrzać jedzenie, nie podgrzewaj i nie schładzaj wszystkiego naraz. Zamiast tego przełóż do mniejszego garnka odpowiednią porcję, a resztę wstaw z powrotem do lodówki. W ten sposób unikniesz nadmiernego namnażania się bakterii w twoim obiedzie.

Więcej o:
Copyright © Agora SA